!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 557, 21 Μαΐου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ιερή υποχρέωση η μνήμη και ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας»

«ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων)

Ο Μακαριώτατος στα παιδιά των Ιερέων της Αρχιεπισκοπής

Ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό του Πόντου
Όλος ο Ελληνισμός σε μια σελίδα...


Ο ιστοχώρος hellenicdiaspora.com φιλοδοξεί να χωρέσει μνήμες, παραδόσεις κι επιστημονικές εργασίες νέων αλλά και καταξιωμένων σε διάφορα επιστημονικά πεδία ερευνητών, με στόχο την καταγραφή και την προβολή της διαχρονικής πορείας των Ελλήνων της διασποράς.
Περισσότερα στον www.artopos.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Ιερή υποχρέωση η μνήμη και ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας»

Την Κυριακή 20 Μαΐου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον ιερό ναό αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Διαβατό και στη συνέχεια τέλεσε μνημόσυνα για τα θύματα των γενοκτονίας των Ποντίων. Επίσης ανέγνωσε εγκύκλιο σημείωμα με την ευκαιρία της επετείου της τραγικής αυτής σελίδας της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Το κείμενο του εγκυκλίου σημειώματος, το οποίο διαβάστηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας είναι το ακόλουθο: «σήμερα οι μνήμες του έθνους μας ταξιδεύουν προς τα μαρτυρικά και αγιασμένα χώματα του Πόντου μας, εκεί όπου εδώ και τρεις χιλιετίες οι πρόγονοί μας έζησαν, ρίζωσαν, ανέπτυξαν πολιτισμό, οικονομική δράση και κρατική υπόσταση.

Πριν από ενενήντα τρία χρόνια, στις 19 Μαΐου, οι σκοτεινές δυνάμεις που διαχειρίζονται τις τύχες των λαών, οι γεωπολιτικές σκοπιμότητες των ισχυρών και η θηριώδης μανία των αντιπάλων και εχθρών του ελληνισμού, ανέκοψαν αυτόν τον πολιτισμό με την γενοκτονία πεντακοσίων χιλιάδων και τον εκπατρισμό ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων Ποντίων προσφύγων.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Τούρκων υπό την καθοδήγηση των αιμοσταγών Γερμανών στρατηγών εξεδίωξαν από την προγονική του εστία τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά δυστυχώς τα σχέδια της γενοκτονίας δεν σταμάτησαν, καθώς ουδέποτε αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της αναγνωρίσεώς της. Είναι ιερή υποχρέωση όλων μας η μνήμη των σφαγιασθέντων Ποντίων προγόνων μας και ο αγώνας για το δικαίωμα της υπερασπίσεως της ιστορικής αλήθειας και της αναγνώρισης της γενοκτονίας από διεθνείς οργανισμούς».

Κορυφή σελίδας


«ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων)

Συνεχίστηκε και χθες Κυριακή 20 Μαΐου η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Σκόπελο των Βορείων Σποράδων, με αφορμή τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε συλλείτουργο στην Ιερά Μονή του Αγίου Ρηγίνου για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου, στο οποίο προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, καλωσορίζοντάς Τον εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευσεβούς Λαού της Σκοπέλου και ευχαριστώντας Τον με θερμούς λόγους για την τιμητική παρουσία Του στο Νησί για τους εορτασμούς που η Ιερά Μητρόπολις εφέτος διοργανώνει. Ευχαρίστησε ακόμη και τους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς, ενώ προσέφερε στον Μακαριώτατο ως αναμνηστικό δώρο, μία Ιερά Εικόνα του Αγίου Ρηγίνου και ένα ζεύγος δικηροτρίκηρα για να ευλογεί τον λαό του Θεού.

Αντιφωνώντας, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον άγιο Χαλκίδος και εκ μέρους των λοιπών Αρχιερέων, ενώ, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, και με αφορμή την συμπλήρωση 1650 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ρηγίνου, αναφέρθηκε στην τιμή προς τους Αγίους της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι οι Άγιοι είναι τα αληθινά πρότυπα των ανθρώπων κάθε εποχής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μόνο αν ακολουθήσουμε ως πρόσωπα, αλλά και ως κοινωνία το παράδειγμά τους, τον τρόπο της ζωής τους, θα αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Μακριώτατο και τους Σεβασμιωτάτους, κατά την διάρκεια του οποίου Τον καλωσόρισε εκ μέρους των κατοίκων της Νήσου. Ο Μακαριώτατος αντιφωνώντας τον κ. Δήμαρχο εξέφρασε την χαρά του για την αγαστή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας των Βορείων Σποράδων και του Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου με την Δημοτική Αρχή Σκοπέλου για τη συνδιοργάνωση λατρευτικών και εν γένει πνευματικών εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες για το καλό του Λαού και του Τόπου, μπορούν να έλθουν ουσιαστικά καλύτερες ημέρες, όταν από το «εγώ», φτάσουμε στο «εμείς».

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε την Έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) – 20.5.2012 έως 28.10.2012» στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΑΡΑ, στην Χώρα Σκοπέλου, με την παρουσία πλήθους Σκοπελιτών.

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τους διοργανωτές γι’ αυτή την ωραία πρωτοβουλία τους, εξέφρασε την χαρά του για την ύπαρξη και λειτουργία χώρων πολιτισμού, τονίζοντας ότι Λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία.

Εκ μέρους της διοργανώντριας Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και τους Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, μίλησε ο Αρχιμ. Αλέξιος Πᾳπασταμούλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την πρωτοβουλία πραγματοποιήσεως όλων των Εκδηλώσεων, τον Δήμαρχο Σκοπέλου και τους καλούς του συνεργάτες για την προθυμότατη στήριξή τους, τους κ. Γεώργιο και κ. Μάχη Δρόσου για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου για την πραγματοποίηση της Εκθέσεως και την εν γένει συμβολή τους, την καλλιτέχνιδα κ. Περιμένη για την κατασκευή εγκαυστικών Εικόνων και την έκθεσή τους (μία εξ’ αυτών μάλιστα, προσέφερε η κ. Περιμένη στον Μακριώτατο κ. Ιερώνυμο), τον συντηρητή έργων τέχνης κ. Μιχαήλ Λαρεντζάκη για την πολύτιμη συμβολή του, το αγιογραφικό εργαστήρι και τους μαθητές του γνωστού Αγιογράφου, καθηγητού κ. Γεωργίου Κόρδη για την συμμετοχή τους στην έκθεση και όλους τους φανερούς και αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας.

Κορυφή σελίδας


Ο Μακαριώτατος στα παιδιά των Ιερέων της Αρχιεπισκοπής

Με τη ευλογία του Μακαριωτάτου Aρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου η εορτή που διοργάνωσε για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά το Γραφείο Νεότητος προς τιμήν των παιδιών των ιερέων της Ι.Α.Α. στον όμορφο χώρο που παραχώρησε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία του Αρσακείου Σχολείου Π. Ψυχικού.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 203 παιδιά ηλικίας από λίγων μηνών έως 18 ετών από 54 ιερατικές οικογένειες. Οι μικροί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομαδικά αγωνίσματα και παιχνίδια καθώς και σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης που είχε ετοιμάσει το Γραφείο Νεότητος στον υπαίθριο χώρο του Αρσακείου με εθελοντές – κατηχητές από ενορίες της Αρχιεπισκοπής.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους. Η βραδιά έκλεισε με την απονομή δώρων από το Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ι.Α.Α. Πρωτοπρ. Αντώνιο Καλλιγέρη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Αιδεσιμ. Πρωτοπ. Αναστάσιος Βλαβιανός, Διευθυντής του Γραφείου Προσωπικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει το Γραφείο Νεότητος της Ι.Α.Α. στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία των σχολείων του Αρσακείου που παραχώρησαν τον υπαίθριο χώρο του σχολείου και σε όλους τους αυτούς οι οποίοι αφανώς συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Κορυφή σελίδας


Ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό του Πόντου

Με πορεία προς την Τουρκική πρεσβεία και τη θυροκόλληση ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ολοκληρώθηκε το Σάββατο η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ποντική Ομοσπονδία Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος.

Πλήθος κόσμου σε μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, συγκεντρώθηκε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κόκκινα τριαντάφυλλα σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000 εις μνήμην του αντίστοιχου αριθμού δολοφονημένων, από την Τουρκία , Ποντίων το 1919. Μετά την κατάθεση στεφάνων από τον πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρη Χρυσοστόμου, αντιπροσωπία εκπροσώπων Ποντιακών Ομοσπονδιών, και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής κ. Χάρη Πασβαντίδη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας Αθάνατοι, ενώ δεκάδες μαύρα μπαλόνια πέταξαν προς τον Αττικό ουρανό.

Παράλληλα, επί της πλατείας Συντάγματος είχαν στηθεί από νωρίς περίπτερα από τα οποία οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν και να προμηθευθούν βιβλία, και dvd αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια για τη γενοκτονία, υπό τους ήχους Ποντιακών τραγουδιών.

«Μνημονεύουμε τις 353.000 Ποντίους που σφαγιάστηκαν από το μαχαίρι του Κεμάλ, αφού ό,τι είμαστε και ό,τι έχουμε σήμερα το χρωστούμε σε αυτούς», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της περιφέρειας των ποντιακών ομοσπονδιών Νοτίου Ελλάδας και νήσων κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ζητώντας τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος τόνισε κι αυτός απ την πλευρά του την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις τόσο από την ελληνική πολιτεία όσο και από την ποντιακή κοινότητα για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Εξάλλου, η ποντιακή ομοσπονδία ζητά από την διεθνή κοινότητα την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας ως μέτρο αποτροπής παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, την άμεση επέμβαση για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στον Πόντο και την καθιέρωση της 19ης Μαϊου ως "ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων της ρατσιστικής ιδεολογίας του κεμαλισμού."

Πηγή: ana-mpa.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ