!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 556, 17 Μαΐου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού

«Αποστολή» στα ακριτικά νησιά

Βράβευση μαθητών από τη Μητρόπολη Ελασσώνος

Το Δημοτικό τραγούδι στους 89,5

Μυστράς – τότε που οι εικόνες…

Γιορτάζουμε με το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη




Παζάρι βιβλίων από το ΕΚΕΜΕΛ


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης διοργανώνει παζάρι βιβλίου και ειδών εξοπλισμού, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου στην έδρα του (Παπαδιαμαντοπούλου 4, 4ος όροφος). Ώρες λειτουργίας: Σάββατο: 12:00 μεσημέρι - 6.00 μ.μ., Κυριακή: 12:00 μεσημέρι -3.00 μ.μ.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού

Yπηρεσιακός πρωθυπουργός ορκίστηκε στις 8 το βράδυ της Τετάρτης ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Την τελετή ορκωμοσίας του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού της Ελλάδος, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός, με τριάντα έξι χρόνια σημαντικής θητείας στο δικαστικό σώμα, αποχωρεί από τη δικαιοσύνη έχοντας φθάσει στα κορυφαία κλιμάκιά της ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (την τελευταία 3ετία), αλλά και ως πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Στο τέλος, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχήθηκε στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό για το έργο που κλήθηκε να αναλάβει.

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» στα ακριτικά νησιά

Κοντά στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας θα βρεθεί η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 θα επισκεφθούν με ομάδα εθελοντών γιατρών το Καστελόριζο , τη Χάλκη, τη Νίσυρο και τη Σύμη. Ακολουθούν το Αγαθονήσι, η Ανάφη και η Γαύδος.

Πρόκειται να διανεμηθεί φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και να καταγραφούν οι ανάγκες των ασθενών στα νησιά της άγονης γραμμής ,για να ακολουθήσει η παροχή εξοπλισμού, απαραίτητου για την επείγουσα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψαν προ τετραμήνου η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την στήριξη των αναξιοπαθούντων μέσα από πολλαπλές δράσεις πρόληψης και ιατροκοινωνικής φροντίδας σε ενορίες και τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής το οποίο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εκατοντάδες ανασφάλιστους: άστεγοι εγκυμονούσες χωρίς παρακολούθηση, εγκαταλελειμμένοι καρκινοπαθείς, αλλά και πολλοί άνεργοι που βρήκαν καταφύγιο στους εθελοντές γιατρούς.

Κορυφή σελίδας


Βράβευση μαθητών από τη Μητρόπολη Ελασσώνος

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στο θέατρο «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», η Ιερή Μητρόπολη Ελασσόνας βράβευσε τους μαθητές που διακρίθηκαν στον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελασσόνας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ι.Μ.(σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της περιοχής), για την διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα την απελευθέρωση της Ελασσόνας.

Η σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, με τη σειρά της, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε: «Με ξάφνιασε χαρμόσυνα η εξαιρετική ιδέα του σεβασμ. μητροπολίτη μας στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τη διενέργεια ενός τοπικού μαθητικού διαγωνισμού. Θυμάμαι από τα δικά μου σχολικά χρόνια τη σύγχυση που επικρατούσε στο μαθητικό πληθυσμό σχετικά με το λόγο εορτασμού της επετείου της 6ης Οκτωβρίου 1912 στην Ελασσόνα. Ήταν και παραμένει δύσκολο –ειδικά για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού να κατανοήσουν γιατί η Ελασσόνα γιορτάζει δυο φορές την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους... μια φορά στις 6 Οκτωβρίου και μια στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πήρε λοιπόν ο κ. Βασίλειος την πρωτοβουλία και επισκέφθηκε μόνος του ενδεικτικά ένα σχολείο από κάθε βαθμίδα, συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς κι αφού διαπίστωσε μια προθυμία συνεργασίας, ζήτησε και τη συνδρομή των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.

Είναι ευκαιρία ν’ αρχίσουν να συνειδητοποιούν οι νέοι και νέες της περιοχής μας ότι το βάρος του τούρκικου ζυγού δεν αποτινάχτηκε με μιας απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας το 1821.

Για την πολύπαθη επαρχία μας, όπως και για την υπόλοιπη βόρεια από εμάς Ελλάδα η απελευθέρωση ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου του 1912 –ενενήντα ένα χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης, σχεδόν έναν αιώνα μετά. Η διπλή αυτή νίκη μέσα στα όρια της επαρχίας μας – Μελούνα και Σαραντάπορο - άνοιξε για τον ελληνικό στρατό το δρόμο προς τη Μακεδονία.…».

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των μαθητών, που χειροκροτήθηκαν με θέρμη και έλαβαν από την Ι. Μητρόπολη τις εκδόσεις της Ι.Μ. Ελασσόνας και ένα σεβαστό χρηματικό ποσόν (σε βιβλιάριο τράπεζας).

Κορυφή σελίδας


Το Δημοτικό τραγούδι στους 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσιάζει από την Δευτέρα 21/5/2012 έως και την Παρασκευή 1/6/2012 αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι.

Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού αναβιώνει μέσα από τις ποικίλες και διαφορετικές εκδοχές του. Επιχειρείται να αναδειχθεί η ιστορία μας, όπως αυτή καταγράφεται μέσα στη μουσική μας παράδοση, ενώ διερευνώνται οι τρόποι και τα πρόσωπα που συνέβαλλαν στην διάσωση και την καταγραφή της. Υπογραμμίζεται δηλαδή, η σύνδεση του δημοτικού τραγουδιού με την κοινωνική ζωή, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, ενώ δεν παραλείπεται η σχέση του με τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται επίσης, η σχέση του με την Βυζαντινή μουσική καθώς και τα παραδοσιακά όργανα και τους τοπικούς χορούς. Επιπλέον, ειδική αναφορά γίνεται στην παρουσία της κτίσης (φύσης και ανθρώπου) καθώς και στα μεγάλα θέματα της αγάπης και του θανάτου που συχνά εμφανίζονται στα δημοτικά μας τραγούδια.

Μιλούν ιστορικοί, λαογράφοι, συγγραφείς, ερευνητές, μουσικοί, ερμηνευτές και οργανοπαίκτες, που φωτίζουν την ιστορία του δημοτικού τραγουδιού, αναδεικνύουν την προσφορά του αλλά και επισημαίνουν την σημασία του για τον τόπο μας σήμερα.

Κορυφή σελίδας


Μυστράς – τότε που οι εικόνες…

Σε μια περιήγηση στις τοιχογραφίες των εκκλησιών της μοναδικής καστροπολιτείας μας προσκαλούν οι εκδόσεις Ακρίτας και ο Γιώργος Κόρδης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του σημαντικού έλληνα ζωγράφου και πανεπιστημιακού, στο φιλόξενο χώρο της Στοάς του Βιβλίου. Μαζί του θα εισαγάγουν το κοινό στην περίφημη ζωγραφική του Μυστρά ο Καθηγητής Νίκος Ζίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος κι αγιογράφος π. Σταμάτης Σκλήρης, ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης Γιάννης Φριλίγκος.

Η καλαίσθητη έκδοση συνιστά απαραίτητο συνοπτικό οδηγό για την ανακάλυψη των θησαυρών που κρύβουν οι βυζαντινές εκκλησίες του Μυστρά. Μια εκδρομή με τους φοιτητές της Θεολογικής σχολής στην πρωτεύουσα του Μωρέος αποτέλεσε για τον γνωστό εικονογράφο Γιώργο Κόρδη, το έναυσμα να γράψει ένα βιβλίο για τις εκκλησίες του.

Μέσα σε λίγες σελίδες καθόλου κουραστικές, περιγράφονται οι αγιογραφίες των όμορφων Εκκλησιών του, ενώ ταυτόχρονα αναλύονται θεολογικά και εικαστικά.

Είναι σημαντικό ένα τέτοιο μνημείο όπως ο Μυστράς, να περιγράφεται από τον χαρισματικό εικονογράφο, ζωγράφο, θεολόγο και καθηγητή της Θεολογικής σχολής, ο οποίος καταθέτει το βίωμά του ως δημιουργός, του οποίου η παράδοση αποτελεί την κύρια πηγή εμπνεύσεώς του, όπως μας λέει στην εισαγωγή του ο αγιογράφος π. Σταμάτης Σκλήρης.

Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 19:00 το απόγευμα
Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5)

Κορυφή σελίδας


Γιορτάζουμε με το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται στις 18 Μαΐου με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει το θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις.

Για το 2012 το θέμα είναι "Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις".

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Βυζαντινό

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, στις 20:00, 21:00 και 22:00.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής κατά τις εργάσιμες ημέρες (ώρες 9.00-14.00) στο τηλέφωνο 2313 306400, κ. Χωτίδου.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
11.00 και 12.00
Δωρεάν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση.

20.00
Dance Performance: "Μια στιγμή" από το Χοροθέατρο Αδράστεια.
Στο αίθριο του Μουσείου


20.30
Μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου με τους Poco a Poco.
Στο αίθριο του Μουσείου

Παρασκευή 18 Μαΐου έως Τρίτη 29 Μαΐου 2012
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου


Προβολή video με τίτλο "ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ. Μια ψηφιακή περιήγηση με τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας". Θέμα του video είναι ο ζωγραφικός διάκοσμος των ταφικών μνημείων από τη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Μουσείου.

Η τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιείται προκειμένου να αναδειχθεί η καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων, ενώ η δυνατότητα κοντινών πλάνων και η ψηφιακή επεξεργασία επιτρέπουν στο θεατή να διακρίνει τη χειρονομία και την τεχνική του καλλιτέχνη και ενισχύουν την αισθητική απόλαυση των έργων.

Διάρκεια 18-20'.
Στο φουαγιέ του Μουσείου

Κυριακή 20 Μαΐου 2012
10.30-13.00 (ανά 30')

Παιχνίδι ρόλων "Η αδελφότητα" για γονείς και παιδιά από 11 ετών.
Με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιού Gamecraft.
Διάρκεια παιχνιδιού 1 ώρα και 30 λεπτά.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από τη Δευτέρα 14 Μαΐου έως την Παρασκευή 18 Μαΐου (ώρες 9.00-14.00) στο τηλέφωνο 2313 306400, κ. Χωτίδου.
Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ