!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 552, 03 Μαΐου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος στη Μόσχα – οι αποφάσεις της δεύτερης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ.

«Την πορεία της Εκκλησίας δεν την καθορίζει η υλική αμοιβή»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε

Εικόνες της Σμύρνης ζωντανεύουν στο Αρσάκειο


ΑΝΤΡΕΙ ΡΟΥΜΠΛΙΩΦ


με αναφορά στο Θεοφάνη τον Έλληνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος στη Μόσχα – οι αποφάσεις της δεύτερης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει Ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας, κατόπιν της προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, από 23 έως 30 Μαΐου 2012. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύσουν Συνοδικοί Ιεράρχες και υπηρεσιακά πρόσωπα της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία του θα επισκεφθούν την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, θα συλλειτουργήσει με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, και θα επισκεφθεί Ιερές Μονές και Καθιδρύματα της Ρωσίας.

Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ανεγνώσθη έγγραφο του Αρχηγού της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, με την οποία ευχαριστεί την Εκκλησία της Ελλάδος για την επιστολή της Ιεράς Συνόδου, με την οποία απηύθυνε έκκληση για την πρόληψη της περαιτέρω βίας και εξέφρασε την ανησυχία Της για την δυνατότητα της επικράτησης της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της δικαιοσύνης στην περιοχή αυτή. Ο Αρχηγός της Αποστολής, στην απαντητική επιστολή του, τονίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Αποστολής για την επικράτηση του κράτους δικαίου, την προαγωγή των αναγκαίων συνθηκών καθώς και την περιφρούρηση και διαφύλαξη όλων των ιστορικών και πολιτισμικών παραδόσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κορυφή σελίδας


«Την πορεία της Εκκλησίας δεν την καθορίζει η υλική αμοιβή»

Την Τετάρτη 2 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ιερούργησε και μίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Κωνσταντίνου Κουτσομπλή. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο τόνισε το ύψος της Ιερωσύνης και την αποστολή του ιερέως στην σύγχρονη εποχή και του ευχήθηκε να έχει την βοήθεια του Θεού στην ιερατική του πορεία. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης απευθυνόμενος στο λαό ανέφερε ότι η χειροτονία αυτή έχει κάτι το ιδιαίτερο, διότι ο π. Κωνσταντίνος παρά τις δυσκολίες των ημερών δέχθηκε να χειροτονηθεί άμισθος ιερέας και τόνισε ότι την πορεία της Εκκλησίας δεν την καθορίζει η υλική αμοιβή, ούτε οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικοί, αλλά το Άγιο Πνεύμα που καθοδηγεί την Εκκλησία προς σωτηρία των μελών της.

Δυστυχώς στην σύγχρονη Ελλάδα που είναι επηρεασμένη από το πνεύμα του Δυτικού σχολαστικισμού, δεν εκτιμήθηκε η προσφορά του Κλήρου. Αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 η Βαυαροί θέλησαν να εξοστρακίσουν την Εκκλησία από την ζωή του νέου Κράτους.

Αυτή η νοοτροπία συνεχίζεται μέχρι στις μέρες μας, που παρά τις διαβεβαιώσεις και τα μεγάλα λόγια ορισμένοι παράγοντες της πολιτικής ενισχυόμενοι και από άλλα αντιεκκλησιαστικά και αντεθνικά κέντρα, προσπαθούν να παραμερίσουν την Εκκλησία στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Η Εκκλησία όμως δεν θα εγκαταλείψει ούτε το Γένος ούτε το Λαό και σ’ αυτή την δύσκολη φάση της παγκοσμιοποιήσεως, θα αναδειχθεί φιλόστοργη μητέρα του λαού και Κιβωτός των παραδόσεων. Πολλά λέγονται τελευταία για τον περιορισμό της επιρροής του Ιερού Κλήρου και για διακοπή της μισθοδοσίας του, αλίμονο όμως αν υπάρξει τέτοια Κυβέρνηση που θα τολμήσει να επιβάλλει ένα τέτοιο ατιμωτικό νομοσχέδιο.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η πανηγυρική θεία Λειτουργία είχε μια χροιά αποχαιρετιστήρια, της διοικήσεως των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως που φιλοξενήθηκαν για πολλά χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, και τα οποία από τις αμέσως επόμενες ημέρες θα λειτουργούν στο Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης, όπου βρίσκεται και το παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ.

Μετά την Θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τους επισήμους και τους συγγενείς του χειροτονηθέντος στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Για την αντιμετώπιση της πιθανότητος διακοπής της μισθοδοσίας των εφημερίων συγκαλεί ο Μητροπολίτης την Πέμπτη 3 Μαΐου Ιερατική Σύναξη για να έχει και τις απόψεις των 260 εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κορυφή σελίδας


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε κατά τη χθεσινή συνεδρία τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε. Μετέφερε το καλό κλίμα και την διάθεση για συνεργασία των υπευθύνων του Τηλεοπτικού Σταθμού με την Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και Πατρών κ. Χρυσόστομο, την εκπόνηση μελέτης για την συνεργασία του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


Εικόνες της Σμύρνης ζωντανεύουν στο Αρσάκειο

Εκδήλωση - αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει το Β΄ Τοσίτσειο - Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης, την Τρίτη 8 Μαΐου από τις 9 το πρωί έως το μεσημέρι, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος θα ζωντανέψουν οι μνήμες της Σμύρνης μέσα από ιστορικές καταγραφές και λογοτεχνικά κείμενα. Στο δεύτερο μέρος οι ιστορικοί Βλάσης Αγτζίδης και Μιχάλης Βαρλάς θα αναλύσουν τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των μαθητών ενώ θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ. Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στη μουσική και τα τραγούδια της Σμύρνης.

Παράλληλα, στο αίθριο του Αρσακείου θα στηθεί παραδοσιακό σμυρναίικο τραπέζι ενώ από τις 2 Μαΐου μέχρι και τις 10 Μαΐου θα λειτουργεί έκθεση με θέμα: «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ