!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 550, 26 Απριλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπεύθυνος Ιερέας της Μητροπόλεως Δημητριάδος σε κάθε σχολείο για τον υποσιτισμό των μαθητών

Το Βυζάντιο στα μεγάλα Μουσεία της Δύσης

Σήμερα στο ραδιόφωνο του 89,5
Ο “Εφημέριος” στο ecclesia.gr


Διαβάστε το τεύχος Απριλίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Υπεύθυνος Ιερέας της Μητροπόλεως Δημητριάδος σε κάθε σχολείο για τον υποσιτισμό των μαθητών

Εβδομήντα εννέα (79) Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ορίστηκαν υπεύθυνοι στις Σχολικές Μονάδες της Μαγνησίας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), προκειμένου, σε συνεργασία με την Σχολική Κοινότητα, να αντιμετωπιστεί το προσφάτως ανακύψαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόβλημα υποσιτισμού των μαθητών.

Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία όλων των εντεταλμένων Κληρικών και των Σχολικών Συμβούλων Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ.κ. Απόστολου Καρνάβα και Κων/νου Σδρόλια.

Ο κ. Ιγνάτιος περιέγραψε το πλαίσιο της ένδειας και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει, πλέον, πλήθος Ελληνικών οικογενειών, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Τόνισε ότι η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλεται και θα είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, με σκοπό όχι την προβολή ή τον έπαινο αλλά την ουσία της προσφοράς. Επεσήμανε, επίσης, ότι Εκκλησία και Σχολείο στον τόπο μας ήταν πάντα ενωμένα, ενώ εξέφρασε την πικρία και τον προβληματισμό του για την αναίτια απαγόρευση εισόδου των Ιερέων - Πνευματικών στα Σχολεία, τα τελευταία χρόνια. Χαρακτήρισε δε ευεργετική αυτή την παρουσία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έθεσε τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίζεται το συγκεκριμένο έργο των Κληρικών στα σχολεία, οι οποίες είναι:

Α. Η διακριτικότητα στην άσκηση της διακονίας

Β. Η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των παιδιών και των οικογενειών τους

Γ. Η προστασία του παιδικού ψυχισμού

Δ. Η καθολική μέριμνα για τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνολογικής προέλευσης και θρησκευτικής πίστης

Από την πλευρά τους οι Σχολικοί Σύμβουλοι ευχαρίστησαν την Τοπική Εκκλησία για την πολύτιμη αυτή προσφορά στην Σχολική Κοινότητα και συνέστησαν στους Κληρικούς τρόπους καλύτερης και αποδοτικότερης διευθέτησης του έργου τους. Έθεσαν δε εαυτούς στην διάθεσή τους για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και τεχνογνωσίας.

Συνάντηση Δ/ντών Δημοτικών Σχολείων στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Στις 12 μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε συνάντηση όλων των Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας, που διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, το Κέντρο Διάγνωσης, Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης και η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κυρατσώ Τσιώπα. Η συνάντηση αφορούσε την Συνεργασία και τα Πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Σχολείων, Δ/των και ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Στην συνάντηση σύντομο Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος τόνισε την βούληση της Τοπικής Εκκλησίας να συνεργαστεί με την Σχολική Κοινότητα για το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών και της ένδειας των οικογενειών τους, ενώ ζήτησε την συμβολή τους για τον εντοπισμό των προβληματικών περιπτώσεων και την πρόσκληση του εντεταλμένου Κληρικού να επέμβει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Κορυφή σελίδας


Το Βυζάντιο στα μεγάλα Μουσεία της Δύσης

«Βυζάντιο. Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα γίνει φθινόπωρο του 2013 ως την άνοιξη του 2014 στις ΗΠΑ και θα περιλαμβάνει περί τα 300 έργα ελληνικών μουσείων - δημόσιων και ιδιωτικών - μοναστηριών αλλά και ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών. Χρονολογικά καλύπτεται η περίοδος από το 330 μ. Χ. ως το 1453.

Νέα έκθεση εξάλλου προγραμματίζεται για το 2015 στη Ρώμη από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τη Scuderie del Quirinale με τίτλο «Βυζάντιο - Νέα Ρώμη». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2015 και σ΄ αυτήν θα παρουσιασθεί ο πυρήνας της βυζαντινής έκθεσης που θα πάει στην Αμερική, δηλαδή 116 έργα στα οποία όμως θα προστεθούν και άλλα από ιταλικής πλευράς. Αναγνωρίζοντας την εμβέλεια της Scuderie del Quirinale, την οποία χαρακτήρισαν «τον σημαντικότερο εκθεσιακό χώρο της Ρώμης», τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να παραχωρήσουν ακόμα και έργα, για τα οποία είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις - όπως ένα αγαλματίδιο του Ορφέα με λύρα από τη συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η κατάσταση του οποίου κρίνεται ιδιαίτερα ευπαθής. Επιπλέον, γνωμοδότησαν υπέρ του προσωρινού δανεισμού δύο ψηφιδωτών του 4ου αιώνα, μολονότι αποτελούν τμήμα της μόνιμης συλλογής του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας, που ενδέχεται να εγκαινιαστεί την ίδια χρονική περίοδο με την έκθεση στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:

• «Από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο» είναι η πρώτη, η οποία εστιάζει στο φιλοσοφικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της ύστερης αρχαιότητας, που επηρέασε την εξέλιξη της θεολογικής σκέψης και την εικονογραφική γλώσσα των πρώιμων βυζαντινών χρόνων.

• «Ο χριστιανικός κόσμος» αναφέρεται στη χριστιανική ταυτότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αποσκοπεί στην παρουσίαση της καθιέρωσης του χριστιανισμού ως μίας και μόνης θρησκείας του κράτους.

• «Οι διανοούμενοι» είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα. Παρουσιάζει όψεις της πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας με έμφαση στην κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση και στην πολιτιστική ζωή. Επίσης, τα μεσαιωνικά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών κειμένων από Βυζαντινούς γραφείς και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν αυτά τα κείμενα στη μόρφωση των Βυζαντινών.

• «Οι χαρές της ζωής» παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, με υποενότητες αφιερωμένες στον ιδιωτικό χώρο (κατοικία) αλλά και στον ατομικό καλλωπισμό.

• «Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι» τέλος αναλύει τον συνεχή διάλογο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και λαούς.

Τα Μουσεία του Βατικανού και η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη είναι μερικά από τα ιδρύματα που θα συμμετάσχουν στην έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Κορυφή σελίδας


Σήμερα στο ραδιόφωνο του 89,5

Ο κ. Ευάγγελος Χρυσός, ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι καλεσμένος στην εκπομπή του Κώστα Παππά: «Εκκλησία καθ ΄οδόν – Εκκλησιαστική ιστορία». Θέμα της εκπομπής είναι: «η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204».
Σήμερα, στις 22.00 το βράδυ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ