Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 55, 7 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

«ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΡΓΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ»

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Με μια κίνηση ψυχικής γενναιότητας, υψηλού εκκλησιαστικού ήθους και κορυφαίου ποιμαντικού παραδείγματος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, υπέβαλε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο την παραίτησή του για λόγους υγείας (3/2/2006).

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε στην Ιερά Σύνοδο τα της παραιτήσεως και τόνισε χαρακτηριστικά: «…έλαβον ανά χείρας την παραίτησίν του, την ανέγνωσα και σήμερον την καταθέτω ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, μόνην αρμοδίαν να αποφασίσει περί αυτής. Το πράττω εν πολλή συνοχή καρδίας και συγκινήσει ψυχής, όχι μόνον διότι ο άγιος Πειραιώς αποτελεί διακεκριμένον στέλεχος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, αλλά και ένεκα των ιδιαιτέρων πνευματικών δεσμών οι οποίοι με συνδέουν από 40ετίας και πλέον μετ’ αυτού.

Ήτο μεγάλος οραματιστής μιας ελεύθερης και ζωντανής Εκκλησίας, επιδίωξε δε να συνδυάσει μοναχισμόν και ιεραποστολικήν δράσιν, ενώ παραλλήλως έταξεν ως σκοπόν της ζωής του την είσοδον στον ιερόν κλήρο νέων, μορφωμένων και εναρέτων ιεραποστολικών ανδρών. Αυστηρός κατά το ήθος αλλ’ επιεικής προς τας αδυναμίας των ανθρώπων, επεδόθη εις την πνευματικήν καθοδήγησιν χιλιάδων ανθρώπων πάσης τάξεως και ηλικίας, ενώ συνέστησε ομάδας ιεραποστολής.

Ήδη με την παραίτησίν του η Εκκλησία στερείται πολυτίμου στελέχους της, η δε Ι. Μητρόπολη Πειραιώς του ρηξικελεύθου αυτής Ποιμένος. Αφήνει ίχνη διαβάσεως ανεξίτηλα και ταυτοχρόνως, με την γενναίαν του απόφασιν να παραιτηθεί ενόσω έχει ακόμη δυνάμεις, αναδεικνύει το εκκλησιαστικόν του ήθος και το παράδειγμά του διδάσκει όλους ημάς. Είμαι βέβαιος ότι η ιστορία θα καταγράψει τας υπέρ της Εκκλησίας θυσίας του και θα του απονείμει τον δίκαιον Αυτής έπαινον…

Κατακλείων την βραχείαν ταύτην αναφοράν μου ομολογώ ότι αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένος αλλά και υπερήφανος διά την σκληράν μεν αλλά και γενναίαν απόφασιν του πνευματικού μου πατρός και περιορίζομαι εις το να ευχηθώ όπως ο Σεβ. κ. Καλλίνικος διέλθει το υπόλοιπον βίον αυτού εν υγεία, ειρήνη, περισυλλογή και ηρεμία, περιβαλλόμενος από την αγάπην και τον σεβασμόν του διαδόχου του, των πνευματικών του παιδιών και όλου του λαού, που τον εγνώρισε, τον εξετίμησε, τον εσεβάσθη και τον ηγάπησε. Ας είναι ο Κύριος μαζί του».

Η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή την παραίτηση και όρισε τοποτηρητή της Μητροπόλεως Πειραιώς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

Κορυφή σελίδας«ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΡΓΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ»

Εξ αφορμής της είδησης για την παρ’ ολίγον αυτοκτονία μικρού παιδιού μέσω διαδικτύου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έδωσε συμβουλές στους γονείς για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και την παροχή της απαραίτητης στήριξης προς αυτά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων της ζωής.

Κατά το κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (5/2/2006), ο Μακαριώτατος επεσήμανε τα αίτια που οδηγούν τους νέους στην αυτοκτονία. Το πρώτο αίτιο «είναι η έλλειψη αγάπης και στοργής μέσα στην οικογένεια… Το δεύτερο αίτιο είναι η απουσία ιδανικών και αρχών στη ζωή τους… και το τρίτο αίτιο είναι το γεγονός ότι μέσα στην κοινωνία τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα».

Κατέληξε δε καλώντας τους γονείς «να μην υποτιμούν τη σημασία του πνευματικού πατέρα, του ανθρώπου που σκύβει στα προβλήματα με αγάπη και ενδιαφέρον και με τρόπο αναντικατάστατο μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ανθρώπου…»

Δες το πλήρες κήρυγμα

Κορυφή σελίδαςΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Κορυφαίες προσωπικότητες της Εκκλησιαστικής ζωής και της Ακαδημαϊκής Θεολογίας τιμήθηκαν με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, κατά την διάρκεια του πανηγυρικού, Συνοδικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου και Ιερού Φωτίου, στη Μητρόπολη των Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο (5/2/2006).

Τιμήθηκαν οι Ομότιμοι Καθηγητές Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης και Γρηγόριος Ζιάκας. Οι Αρχιμανδρίτες Ευάγγελος Μπράϊλας, Δωρόθεος Χαραλαμπόπουλος, Θεόδωρός Μπεράτης και Τιμόθεος Σακκάς. Επίσης, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Δημήτριος Οικονόμου και Μιχαήλ Καρδαμάκης και τέλος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Χρήστος Χατζηνικολάου.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους διδάσκοντες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών & Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης, επί τη μνήμη του Μεγάλου Φωτίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

Ο εισηγητής κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε το θέμα «Ο διαλεκτικός και διακονικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Αναφορά στον Ιερό Φώτιο». Κατά την ομιλία του παρατήρησε ότι «η διακονική παρουσία της Εκκλησίας σήμερα πρέπει να εκφράζεται ως διάλογος και καταλλαγή και όχι ως αυθεντία και εξουσία. Εάν συνειδητοποιηθεί το γεγονός ότι η εξουσία δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία, τότε η διάθεση για διακονία του κόσμου θα είναι αληθινή και στοργική…»

Ύστερα από εκτενή και καρποφόρο διάλογο τη σύσκεψη έκλεισε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος ο οποίος ανέπτυξε τις δέκα βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον διάλογο της Εκκλησίας με τον κόσμο:

1. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται επί τη βάσει αρχών οι οποίες συνοψίζονται στην υπεράσπιση της αλήθειας την οποία κατέχει η Εκκλησία εξ αποκαλύψεως.

2. Ο διάλογος είναι τέχνη και πρέπει να εμπεριέχει το στοιχείο της τεκμηρίωσης.

3. Πρέπει ν’ αποσκοπεί στην εναρμόνιση των συμβατών. Να λέγονται τα τω Θεώ αρέσκοντα και τω λαώ συμφέροντα.

4. Πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.

5. Να βασίζεται επί της αρχής της προβολής επιχειρημάτων προς τους αντιφρονούντες.

6. Ο διάλογος να διδάσκεται παρά τους πόδας επαϊόντων.

7. Να στηρίζεται στην αρχή της διάκρισης των ουσιωδών από τα επουσιώδη.

8. Να στηρίζεται στην αρχή του μη αποκλεισμού ουδενός από αυτόν.

9. Ο διάλογος οφείλει ν’ αποσκοπεί στη σωτηρία και στη Θεογνωσία.

10. Πρέπει να μπορεί να διακρίνει την εξουσία από τη διακονία.Κορυφή σελίδαςΕΥΧΕΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

Την ορκωμοσία νέων διπλωματών τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (3/2/2006) στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

Απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες ο Μακαριώτατος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είστε νέοι άνθρωποι και αυτό αποτελεί για σας ένα προνόμιο και για μας είναι μια ευκαιρία να σας σφίξουμε το χέρι με πολλή εγκαρδιότητα και με πολλή εμπιστοσύνη και να σας ευχηθούμε να επιτύχετε στο δύσκολο έργο το οποίο αναλαμβάνετε. Ξέρετε την ιστορία της πατρίδας μας, ξέρετε την παράδοσή μας, ξέρετε τις αξιώσεις του Ελληνικού λαού και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε, με όλες σας τις δυνάμεις, στο πατριωτικό καθήκον το οποίο σας αναθέτει η πατρίδα. Σας συνοδεύουμε με τις προσευχές σας και με τις καλύτερες ευχές μας»

Κορυφή σελίδαςΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μεγάλη εκδήλωση για τους απόδημους Ηπειρώτες διοργάνωσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (5/2/2006), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και πολλών μελών της Κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στους Ηπειρώτες ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «η εύανδρος Ήπειρος έχει καταξιωθεί στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Είναι ο τόπος των μεγάλων εθνικών ευεργετών, των διδασκάλων του Γένους, των εθνικών αγωνιστών. Την πρώτη θέση κατέχουν οι νεομάρτυρες Ηπειρώτες οι οποίοι, στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, ανέστειλαν το κύμα του εξισλαμισμού και αποφεύχθηκε ο εκτουρκισμός… Οι Ηπειρώτες, όπου κι αν ξενιτεύτηκαν, όπου κι αν ευρέθησαν μετέφεραν την αυθεντικότητα των αρχών και των αξιών της πίστεως και της φυλής μας. Μεταλαμπάδευσαν τα ήθη και τα έθιμά τους όπου γης, από την Αττική γη μέχρι τα πέρατα της οικουμένης. Λαός ευσεβής, εργατικός, δημιουργικός, κληροδότησε στις επερχόμενες γενεές τον μόχθο της ζωής και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην ίδρυση σχολείων, πανεπιστημίων και γενικότερα ιδρυμάτων κοινωνικής ευποιΐας…».

Κορυφή σελίδαςΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ρώμη και το Βατικανό θα πραγματοποιήσει το Θεολογικό Κολέγιο της Αποστολικής Διακονίας, τα μέλη του οποίου θα γίνουν δεκτά από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο (27/2/2006).

Στο Κολέγιο διαμένουν φτωχοί φοιτητές, παιδιά μεταναστών, διαζευγμένων οικογενειών, 55 Έλληνες, 10 αλλοδαποί, κληρικοί και λαϊκοί από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Συρία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ