!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 548, 19 Απριλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αποστολή» με ανθρωπιά

Στη δημοσιότητα απόρρητα βρετανικά σχέδια για την εξορία του Μακαρίου

Το παλαιότερο άθικτο χειρόγραφο της Ευρώπης στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

"Πάσχα σημαίνει έξοδος"

Διαβάστε το μήνυμα
του ΜακαριωτάτουΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Αποστολή» με ανθρωπιά

Με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», προσέφερε περισσότερους από 10 τόνους με τρόφιμα σε ιδρύματα, συλλόγους, Ενοριακά Κέντρα Ναών και στα κοινωνικά παντοπωλεία του Οργανισμού κατά την περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στο σπίτι», που υλοποιεί η «Αποστολή», η διανομή έγινε μέσω των 87 ενοριακών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα δέματα περιείχαν ξηρά τροφή (ζυμαρικά, όσπρια, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, ρύζι, αλεύρι, σάλτσα, κ.ά.).

Η "Αποστολή" εφοδίασε ακόμη με ποσότητες τροφίμων τα 2 Κοινωνικά Παντοπωλεία της, που λειτουργούν στον Ταύρο και στην Καλλιθέα για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 400 οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

"Οι εντολές του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου", επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κων/νος Δήμτσας, "είναι να δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στον κόσμο που έχει ανάγκη και υποφέρει. Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, στην «Αποστολή» υπηρετούμε αυτό το σκοπό. Προσπαθούμε να υλοποιούμε το όραμα του Αρχιεπισκόπου μας για ν΄αλλάξει η ζωή μας".

"Οι μέρες είναι δύσκολες. Η καθημερινή βιοπάλη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στις περισσότερες οικογένειες. Οι άνεργοι πληθαίνουν και η αβεβαιότητα κυριαρχεί πια σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Στα συσσίτια μας οι ανάγκες διογκώνονται, κάθε πολίτης αυτής της χώρας απογοητεύεται καθημερινά από νέες πιέσεις, νέα μέτρα που δυσχεραίνουν πιο πολύ τη θέση του αλλά και την επιβίωση της οικογένειας του".

Η «Αποστολή» έρχεται ν΄ ανακουφίσει και να ελαφρύνει το φορτίο αυτό, να υπηρετήσει ανάγκες και να ικανοποιήσει προσδοκίες. Άλλωστε αυτή είναι και η αποστολή της να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες όπου ο κάθε συνάνθρωπος μας να βρίσκει καταφύγιο, χαρά, βοήθεια και ανακούφιση" πρόσθεσε.

Και κατέληξε: "Συνεχίζουμε ακούραστοι, με δυναμική και ζήλο τις ανθρωπιστικές μας παρεμβάσεις διατηρώντας την ελπίδα και την πίστη σε όλους μας ότι η Εκκλησία θα είναι δίπλα σε όποιον την χρειάζεται και θέλει να βρεθεί στην αγκαλιά της".

Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε ενεργό μέλος στην «Αποστολή»

Κορυφή σελίδας


Στη δημοσιότητα απόρρητα βρετανικά σχέδια για την εξορία του Μακαρίου

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε την εξορία του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις Σεϋχέλλες ήδη λίγο μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, τρεις μήνες πριν την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Απόρρητα έγγραφα του τότε υπουργείο Αποικιών που αποχαρακτηρίστηκαν από το Φόρεϊν Όφις και δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα δείχνουν ότι το Λονδίνο σχεδίαζε με τον κυβερνήτη των Σεϋχελλών τη «φιλοξενία διακεκριμένου επισκέπτη ή επισκεπτών από την Κύπρο» ήδη από το Σεπτέμβριο του 1955. Οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας με αφορμή τον αγώνα της ΕΟΚΑ κατέρρευσαν τρεις μήνες αργότερα και ο Μακάριος εξορίστηκε τελικά στο νησί του Ινδικού το Μάρτιο του 1956.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Κορυφή σελίδας


Το παλαιότερο άθικτο χειρόγραφο της Ευρώπης στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αγόρασε για 9 εκατ. στερλίνες (10,9 εκατ. ευρώ) το παλαιότερο άθικτο χειρόγραφο της Ευρώπης, ένα αντίγραφο στα Λατινικά του Ευαγγελίου του Αγίου Ιωάννη το οποίο χρονολογείται από τον έβδομο μ.χ. αιώνα. Το χειρόγραφο, που ονομάζεται «Ευαγγέλιο του Αγίου Κάθμπερτ (Cuthbert)», είχε τοποθετηθεί στον τάφο του μοναχού αυτού, που έγινε επίσκοπος στο Λίντισφαρν, στο βόρειοανατολικό τμήμα της Βρετανίας, γύρω στο 698, λίγα χρόνια μετά το θάνατό του.

Το χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε και πάλι στον καθεδρικό ναό του Ντάραμ (βορειοανατολική Αγγλία) το 1104, όπου ο τάφος του μοναχού είχε μετακινηθεί, για να γλυτώσει από τις επιδρομές των Βίκινγκς, είναι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη είχε απευθύνει έκκληση στο κοινό για τη συγκέντρωση των χρημάτων για να μπορέσει να το αποκτήσει, και περίπου το ήμισυ των χρημάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ τα υπόλοιπα από διάφορες ενώσεις.

Το μικρό βιβλίο, στο μέγεθος ενός χεριού, παρουσιάζει μια εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Το στολισμένο δερμάτινο δέσιμό του είναι άθικτο και το κείμενο είναι εύκολα αναγνώσιμο.
«Μπορούμε να ατενίσουμε τώρα αυτό το μικρό θησαυρό της αγγλοσαξωνικής περιόδου, όπως ακριβώς εκείνοι που τον δημιούργησαν τον έβδομο αιώνα μπορούσαν να τον δουν», δήλωσε η διευθύντρια της Βρετανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Λιν Μπρίντλεϊ.

«Το δέσιμο είναι σε θαυμάσια κατάσταση , οι σελίδες, και ακόμη και οι ραφές είναι άθικτες, προσφέροντας μας μια άμεση επαφή με τους προγόνους μας, πρίν από 1.300 χρόνια
», τόνισε.

Το χειρόγραφο βρισκόταν υπό καθεστώς δανεισμού στη Βρετανική Βιβλιοθήκης από το 1979. Ανήκε στο βρετανικό κλάδο των Ιησουιτών, που το έβγαλε προς πώληση για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Το βιβλίο που αποκτήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον καθεδρικό ναό του Ντάραμ θα εκτεθεί ισότιμα, τόσο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, όσο και στο Ντάραμ.

πηγή: το Βήμα 17/04/2012

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ