!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 546, 05 Απριλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε «Αποστολή» στην Αθήνα

Κοινωνικό ιατρείο για ανασφάλιστους

Το ΚΕΣΟ απέναντι στην κρίση

Αλβανία: Λεηλασίες και βανδαλισμοί σε ορθόδοξους ναούς

«Ερχόμενος ο Κύριος προς το Εκούσιον Πάθος»

Έκθεση με σύγχρονες βυζαντινές εικόνες στην Τεργέστη


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την αυτοκτονία
στην πλατεία Συντάγματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε «Αποστολή» στην Αθήνα

Τα γραφεία της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Προς τιμήν των δύο Προκαθημένων ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κ. Δήμτσας παρέθεσε επίσημο γεύμα.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στους λαούς. «Συναντάμε εικόνες που εμείς οι παλαιότεροι τις ζήσαμε μόνο κατά την περίοδο του πολέμου. Οι εικόνες φτώχειας μας συγκλονίζουν όλους. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Εμείς βρισκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα συνεχίσουμε μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» να στηρίζουμε τις προσπάθειες σας" είπε χαρακτηριστικά.

"Το Κοινωνικό Παντοπωλείο που εγκαινιάζουμε την Πέμπτη στην Καλλιθέα", πρόσθεσε, "είναι μόνο ένας σταθμός στη μεγάλη και δύσκολη διαδρομή που έχουμε να διανύσουμε. Για την Εκκλησία της Κύπρου δεν ξεχωρίζουμε τον ελληνικό λαό από τον κυπριακό, γιατί η καρδιά μας, το μυαλό μας και η ψυχή μας είναι ελληνική. Είμαστε κοντά σας όπως κοντά μας σταθήκατε και εσείς στις πιο δύσκολες περιόδους της Εκκλησίας της Κύπρου».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε από την πλευρά του λεπτομερώς στο προνοιακό έργο της «Αποστολής», επισημαίνοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στη σημερινή συγκυρία. Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου είπε: «Ανακουφίζετε με τη βοήθεια σας συνανθρώπους μας που υποφέρουν και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, παρουσίασε στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η «Αποστολή», ενώ χαρακτήρισε συγκινητική την προσφορά του κυπριακού αδελφού λαού, κάνοντας λόγο για "πανστρατιά συμπαράστασης Εκκλησίας, Δήμων, Φορέων και των επιχειρηματιών της Μεγαλονήσου". "Πιστεύουμε", κατέληξε, "ότι αυτή είναι μια γκρίζα παρένθεση για τη χώρα μας και πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και τη δύναμη της ανακτώντας τη θέση που της αρμόζει".

Στο γεύμα παρευρέθηκαν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Επίσης στο γεύμα παρακάθησαν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος.

Κορυφή σελίδας


Κοινωνικό ιατρείο για ανασφάλιστους

Εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο συμπλήρωσε δύο μήνες λειτουργίας. Το Ιατρείο δημιουργήθηκε από την ΜΚΟ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με σκοπό τη στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 600 άτομα εκ των οποίων το 70% ήταν Έλληνες. Το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ένας στους τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που είχε κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε και έμεινε ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του.

Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.


Οι ανασφάλιστοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία , όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά. Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.», τόνισε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Στο πλαίσιο λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.

Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία ή στα πολυϊατρεία τους.

Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο, αναζητώντας βοήθεια.

Μεγάλη ανταπόκριση στην έκκληση για στήριξη και συνεργασία έχουν επιδείξει ο ΣΦΕΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με τη συμβολή 12 οδοντιάτρων, το ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ – Β΄ Μαιευτική –Γυναικολογική ΕΚΠΑ, στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ – Κυτταρολογικό Εργαστήριο, ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων MEDISYN, τα Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης GENESIS και MEDIMALL, τα ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα IATROPOLIS και ΠΡΟΛΗΨΗ, το Οφθαλμολογικό κέντρο OMMA, ο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φυσικοθεραπευτών, η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών, το Καρδιολογικό Κέντρο Ηλιούπολης και άλλα κέντρα.

Το 10% των περιστατικών που εξετάστηκαν πρωτοβάθμια στο Ιατρείο, έχρηζε νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως χειρουργικής επέμβασης ή άλλης νοσηλείας, για την οποία όμως το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.

Επίσης στο Ιατρείο προσέφερε τις υπηρεσίες τους σε 102 παιδιά. Το 82% προσήλθαν για δωρεάν εμβολιασμό.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο 207 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών μας που μας χρειάζονται. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ οι υπόλοιποι θα καλύψουν τις επόμενες δράσεις που ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο.

Παράλληλα, είπε ο κ. Πατούλης, είναι πολλοί οι ιατροί που παρέχουν δωρεάν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις σε όσους ασθενείς τις χρειάζονται. Το Ιατρείο, στη διοικητική του στήριξη έχει 27 εθελοντές επιστήμονες και από την εθελοντική συμμετοχή της Ένωσης Γυναικών «Παναθηναική».

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πρότυπη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σήμερα, μόνο μέσα σε δύο μήνες, έχει εξελιχθεί σε Σταθμό εξειδικευμένης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Όπως είπε ο κ. Πατούλης, το επόμενο βήμα είναι η εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον βασικό Εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών.

"Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού η οποία φαίνεται ότι έχει πέσει σημαντικά. Ξαναβλέπουμε ασθένειες που στον 21ο αιώνα είχαν εκλείψει. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς που δημιούργησε η οικονομική κρίση αδυνατούν ν αγοράσουν τα εμβόλια που συνιστούν το βασικό εμβολιασμό με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα σε όλα τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα. Αυτό είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία για την οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία πριν να είναι αργά» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής Δήμτσας, είπε ότι: «Οι εικόνες που ζήσαμε, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δε μας αξίζει. Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο το 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες μητέρες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό ως την μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια.

Εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές γιατρούς και σε όλους εκείνους που καθημερινά και εθελοντικά προσφέρουν αγάπη στο συνάνθρωπο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι παρ όλες τις αντιξοότητες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ξεχασμένων συνανθρώπων μας».

Επόμενα βήματα της κοινής προσπάθειας της ΜΚΟ "Aποστολή" και του Ι.Σ.Α. είναι:

1) η Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού με τις Κινητές Μονάδες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ

2) ο Εφοδιασμός Ακριτικών και άγονων νησιών με φάρμακα και απαραίτητο υλικό για ανασφάλιστους πολίτες με πρόγραμμα επισκέψεων σε νησιά όπως η Χάλκη, η Σύμη, η Νίσυρος, το Καστελόριζο, η Αστυπάλαια, η Τήλος, οι Λειψοί, το Αγαθονησι, οι Φούρνοι, κ.α.

3) ο πιλοτικός προγραμματισμός 10 ενοριών που θα περιλαμβάνει Ιατρική Εξέταση και χορήγηση χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής σε ενορίτες παραμελημένους και σε ανασφάλιστους

4) η μηνιαία Ιατρική Παρακολούθηση από εθελοντές του ΙΣΑ των Μονάδων Φροντίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της ΜΚΟ Αποστολής

Κορυφή σελίδας


Το ΚΕΣΟ απέναντι στην κρίση

Το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ) γνωστοποιεί ότι στην εντατική προσπάθεια που εκπονεί, να στηρίξει την οικογένεια, η οποία πλήττεται καθημερινά, προσφέρει δωρεάν Κοινωνική, Ψυχολογική, καθώς και Νομική υποστήριξη, βοηθώντας και εμψυχώνοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά πολυμελών, μονογονεϊκών, κλπ οικογενειών, να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα με σθένος και αξιοπρέπεια.

Για θέματα σίτισης παραπέμπει τις οικογένειες στις ενορίες, ενώ σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ -όπου αδυνατούν οι ενορίες να ανταποκριθούν- δρουν πυροσβεστικά.

Για θέματα ένδυσης τις παραπέμπει στη Ταβιθά. Ακομινάτου 23 (Πλατ. Καραϊσκάκη)

Σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο διοργανώνει πιλοτικά νοσηλευτική υποστήριξη σε συνανθρώπους στις περιοχές Παπάγου, Καλλιθέας και Αμπελοκήπων.

Η πιλοτική αυτή κίνηση προέκυψε μετά από συνεργασία του ΚΕ.Σ.Ο με τα ΤΕΙ Αθηνών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα νοσηλείας κατ΄οίκον, που θα υλοποιήσουν οι φοιτητές Νοσηλευτικής των ΤΕΙ, εποπτευόμενοι από τους καθηγητές τους, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Οι επισκέψεις, θα γίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 08.00πμ.– 13.00μμ, στις συγκεκριμένες ενορίες των περιοχών Παπάγου, Καλλιθέας και Αμπελοκήπων. Ήδη για τον σκοπό αυτό, το Γενικό Φιλόπτωχο έχει μεριμνήσει ώστε να συγκεντρωθούν τα αιτήματα των ενδιαφερομένων στις ακόλουθες ενορίες:

1. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ / ΤΗΛ. 2109568969 /π. ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ / Λ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 173 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

2. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ / ΤΗΛ. 210 9562805 / π. ΝΙΚ. ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗΣ / Λ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 90 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

3. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ. ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ / ΤΗΛ. 210 9562051 /

π. ΣΙΣΩΗΣ ΣΚΑΡΚΟΣ / ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ & ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

1. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ / ΤΗΛ. 210 9593898 /

π. ΧΑΡΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ / ΣΑΠΦΟΥΣ 20 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

1. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ / ΤΗΛ. 210 9560943 / π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ / ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 22 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

2. ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ / ΤΗΛ. 210 9422021 / π. ΔΗΜ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ / ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 5 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

3. ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ / ΤΗΛ. 210 6918033 / π. ΔΗΜ. ΚΡΑΣΣΑΣ / ΜΠΟΥΑΙΩΝ 24 ( ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ)

4. ΑΓ. ΣΚΕΠΗ ΠΑΠΑΓΟΥ / ΤΗΛ. 210 6510442 / π. ΕΥΑΓΓ. ΠΙΤΣΟΥΛΑΚΗΣ / ΙΩΝΙΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ

5. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ / ΤΗΛ. 210 6520814 /

π. ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / ΑΛΕΒΙΖΑΤΟΥ & Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

1. ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΚΥΖΗ / ΤΗΛ. 210 6427053 / π. ΙΩΑΚΕΙΜ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ / Ι. ΒΑΡΒΑΚΗ 28 ΓΚΥΖΗ

2. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ / ΤΗΛ. 210 6464315 /

π. ΓΕΩΡΓ. ΚΙΚΙΖΑΣ / ΠΑΝΟΡΜΟΥ 16 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

1. ΑΓ. ΤΡΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ / ΤΗΛ. 210 6927527/

π. ΧΡΙΣΤ. ΦΕΡΓΑΔΙΩΤΗΣ / Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 80 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Η διεύθυνση του ΚΕΣΟ, ανακοινώνει για όσους δεν γνωρίζουν την δράση του «Κέντρου» μέσα από τις ενορίες της Ι.Α.Α., αλλά και τις άλλες Μητροπόλεις της περιφέρειας Αττικής, ότι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΚΕΣΟ. (Ακαδημίας 95 , 4ος Οροφος, τηλ 210 3811274 & 210 3811536) για τα εξής:

* Η Κοινωνική υποστήριξη προσφέρεται δωρεάν καθημερινά από τα γραφεία του ΚΕΣΟ.

* Η Ψυχολογική υποστήριξη πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού κάθε

Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα (4-7μμ)

* Η Νομική υποστήριξη χορηγείται στα γραφεία του ΚΕΣΟ κάθε

Παρασκευή πρωί από 11πμ έως 1μμ.

Για πιθανές νοσηλευτικές υπηρεσίες οι ενδιαφερόμενοι που δεν το έμαθαν από τις ενορίες τους, μπορούν να απευθυνθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στους εφημέριους των ναών, τους οποίους έχει ενημερώσει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι.Α.Α.

Κορυφή σελίδας


Αλβανία: Λεηλασίες και βανδαλισμοί σε ορθόδοξους ναούς

Την αδιαφορία των αλβανικών αρχών για την προστασία των ορθοδόξων ναών σε περιοχές όπου ζει η ελληνική εθνική μειονότητα, καταδικάζει η «Ομόνοια». Η οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας καταδικάζει, ειδικότερα, τη «λεηλασία και τον βανδαλισμό» του ναού των Αγίων Πάντων, στη Χιμάρα.

«Εγκληματικά στοιχεία λεηλάτησαν το ναό και προκάλεσαν φθορές σε εικόνες ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Ομόνοια». Και συνεχίζει: «Και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουμε καταγγείλει παρόμοια περιστατικά, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν ποτέ συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και τη σύλληψη των δραστών. Οι περιπτώσεις κλοπών σε ναούς και εκκλησίες αυξάνονται καθημερινά».

Ο ναός των Αγίων Πάντων, στη Χιμάρα έχει ριζικά και ουσιαστικά αναστηλωθεί απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και αποτελεί πνευματικό μνημείο μοναδικό λόγω των διαστάσεων που έχει, της ιστορίας που κουβαλάει, αλλά και της προσφοράς του σήμερα, καθώς αποτελεί το κέντρο της πνευματικής ζωής της πολυάριθμης Ορθόδοξης κοινότητας της Χιμάρας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.deropoli.com.

Μαζί με την αναστήλωση του κτίσματος επεμβάσεις είχαν γίνει και για την αποκατάσταση του εικονοστασίου, καθώς και της μοναδικής τέχνης ξύλινης οροφής, χαρακτηριστικής για την εκκλησιαστική τέχνη στην περιοχή των παραλίων.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα στο χωριό Παλάσα, της Χιμάρας, οι κάτοικοι κατήγγειλαν δημοσίων στα ΜΜΕ τη λεηλασία, για τρίτη φορά, των δύο ορθοδόξων εκκλησιών του χωριού τους.

Κορυφή σελίδας


«Ερχόμενος ο Κύριος προς το Εκούσιον Πάθος»

Το Κέντρο Ανάπτυξης Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Έκφρασης (Κ.Α.Ε.Κ.Ε.) παρουσίασε χθες Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, μια βραδιά αφιερωμένη στη βυζαντινή μουσική. Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, λίγες μέρες πριν την έλευση της Μεγάλης Εβδομάδας ακούστηκαν ύμνοι και τροπάρια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας από 3 εξέχουσες χορωδίες: του Ιωάννη Μούση, του «Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» και οι «Βυζαντινοί Υμνωδοί»

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να τονιστεί η συγγένεια της Ελληνικής παραδοσιακής – κοσμικής μουσικής με τη βυζαντινή - εκκλησιαστική. Υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ήταν ο ιερολογιότατος διάκονος κ. Νικόλαος Καββαδίας, ενώ εμπνευστής και παραγωγός της εκδήλωσης ήταν ο κ. Φάνης Φίλης, ιδρυτής και διαχειριστής του Κ.Α.Ε.Κ.Ε..

Τη συναυλία, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Παύλος, ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων και άλλες προσωπικότητες από τον κύκλο των γραμμάτων και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Κορυφή σελίδας


Έκθεση με σύγχρονες βυζαντινές εικόνες στην Τεργέστη

Ογδόντα σύγχρονες βυζαντινές εικόνες, έργα αγιορειτών μοναχών με τον τίτλο «Η Όψη του Απόλυτου», θα παρουσιαστούν στην Τεργέστη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας Τεργέστης «Sala Giubileo», (via Mazzini, 3), την προσεχή Πέμπτη, 5 Απριλίου(18:00).

Πρόκειται για έργα ζωγραφισμένα από τους σημαντικότερους εικονογράφους που δραστηριοποιούνται στη Νέα Σκήτη, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου.

Απεικονίζονται τα ιερά πρόσωπα του Χριστού, της Παναγίας, των Αγγέλων και των Αγίων της χριστιανικής παράδοσης, καθώς και παραστάσεις και θαύματα από τα Ευαγγέλια.

Η δημιουργία τους χαρακτηρίζεται από τη διαχρονική και αναλλοίωτη ανά τους αιώνες, βυζαντινή τεχνοτροπία,.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθενται αντικείμενα και προϊόντα που παράγονται στο Άγιον Όρος. Tα έσοδα από την έκθεση θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανοικοδόμηση και αναπαλαίωση του μετοχίου του Αγίου Νικολάου του Μονοξυλίτη.

Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση είναι, η Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η ελληνική κοινότητα Τεργέστης και το μοναστήρι του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 19 Απριλίου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ