!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 545, 02 Απριλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα ο παγκόσμιος ραδιομαραθώνιος

Κοινωνικό ιατρείο από τη Μητρόπολη Γλυφάδας

«Αποστολή Αγάπης» το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Καλλιθέα

Νέος βρεφονηπιακός σταθμός στα Βριλήσσια

«Διέξοδος» στο Μεσολόγγι – πρόταση πολιτισμού για την έξοδο απ’ την κρίση
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


Απόσπασμα της συνέντευξης του Μακαριωτάτου
στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα MEGA"
το πρωί της 2ης Απριλίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σήμερα ο παγκόσμιος ραδιομαραθώνιος

H «Φωνή της Ελλάδας» ενώνει όλους τους Απόδημους Έλληνες και στις πέντε ηπείρους σε ένα κοινό στόχο. Γίνεται φωνή αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται. Σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Απριλίου, από τις 09:00 έως τις 22:00, παγκόσμιο ραδιομαραθώνιο μέσω των συχνοτήτων της, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία δύο κοινωνικών φαρμακείων, στο Σύνταγμα και στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Τα φαρμακεία αυτά θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν συμπατριώτες μας που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες(άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Τη Δευτέρα 2 Απριλίου, από τις 09:00, όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συνδέονται με τη «Φωνή της Ελλάδας». Στο ραδιοθάλαμό της θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος θα απευθύνει μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Διασποράς. Στη διάρκεια του ραδιομαραθώνιου θα υπάρξουν παρεμβάσεις προσωπικοτήτων της Ομογένειας, εκπροσώπων των συλλογικών της οργάνων, φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό και φιλελλήνων.

Ο ραδιομαραθώνιος αλληλεγγύης θα ολοκληρωθεί στις 20:00. Θα ακολουθήσει συναυλία (20:00 – 22:00) στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία ακροατών και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Επίσης, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες, Καλλιόπη Βέττα, Γιώτα Νέγκα, Κυριακή Σπανού οι συνθέτες Γιάννης Ιωάννου, Πέτρος Δουρδουμπάκης, Νίκος Οικονομίδης και οι μουσικοί Τάσος Ζαφειρίου, μπουζούκι, Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος, ούτι, Κώστας Παπαγεωργίου, ηλεκτρική κιθάρα, Νίκος Μανίκας, κρουστά και Ιωάννα Πάλλα , ακορντεόν.

Τη συναυλία θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας», Έλενα Καραγιάννη και Νατάσα Βησσαρίωνος.

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από τη Φωνή της Ελλάδας το Δεύτερο Προγράμμα 103,7 και μέσω διαδικτύου , από την υπηρεσία webtv στο www.ert.gr/webtv


Οι προσφορές των πολιτών γίνονται στην Εθνική Τράπεζα και στους ακόλουθους λογαριασμούς:

Για την Ελλάδα, Αριθ. Λογαριασμού: 14654403519

Για το εξωτερικό, Αριθ. Λογαριασμού: ΙΒΑΝ: GR 2101101460000014654403519

Aποδέκτης Ι.Α.Α. (Κοινωνικό Φαρμακείο)

Κορυφή σελίδας


Κοινωνικό ιατρείο από τη Μητρόπολη Γλυφάδας

Η Ιερά Μητρόπολή Γλυφάδας ανακοινώνει τη λειτουργία του «Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου», μίας πρωτοβουλίας την οποίαν ανέλαβαν, εθελοντές Ιατροί και Φαρμακοποιοί της περιοχή. Το Κοινωνικό Ιατρείο, στεγάζεται εντός του χώρου της πρώτης Αμερικανικής Βάσεως στο Ελληνικό, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. Σ’ αυτό, παρέρχονται δωρεάν Ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, ψυχολογική υποστήριξη και βρεφική φροντίδα, σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους συμπολίτες μας.

Καλούνται όσοι χριστιανοί έχουν στα σπίτια τους φάρμακα που περισσεύουν και δεν θα χρησιμοποιηθούν, όπως και άλλα είδη νοσηλείας, να τα προσκομίσουν, είτε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό, είτε στη «Φωλιά Ελπίδος», που φιλοξενείται στα Γραφεία της Μητροπόλεως στη Βούλα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη πρωί 9.00-12.00.

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή Αγάπης» το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Καλλιθέα

Τα εγκαίνια του νέου Κοινωνικού Παντοπωλείου στο δήμο Καλλιθέας θα τελεστούν από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 στις 7.00 μ.μ., παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’ και του δήμαρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα λειτουργεί επί της οδού Αγησιλάου 9Α στην Καλλιθέα, με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και άλλων φορέων της Νήσου.

Κορυφή σελίδας


Νέος βρεφονηπιακός σταθμός στα Βριλήσσια

Στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Άνω Βριλήσσια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος μετά το πέρας της λειτουργίας τέλεσε τα εγκαίνια του Ενοριακού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

"Αυτός που θέλει να γίνει πρώτος, πρέπει να είναι έσχατος", ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος. "Οι άνθρωποι", πρόσθεσε, "δύσκολα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει ο ένας να σταθεί δίπλα στον άλλο".

[…] "η κρίση της εποχής είναι η εξουθένωση του προσώπου του ανθρώπου". "Πρέπει να γυρίσουμε στην αλήθεια του Χριστού να μην περιμένουμε βοήθεια από άλλους να μας βγάλουν από την κρίση" είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: "Μετάνοια σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω νου. Κι αν δεν αλλάξουμε μυαλό δεν υπάρχει σωτηρία".

Ο Μακαριώτατος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Σπυρίδωνα Ράπτη, συνεργάτη του στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε τον Ενοριακό Βρεφονηπιακό Σταθμό. "Δεν φτιάχνουμε παιδικούς σταθμούς για να δίνουμε ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά, αλλά για να τους βάλουμε αντισώματα να αντέξουν τις δυσκολίες της ζωής" κατέληξε.

Κορυφή σελίδας


«Διέξοδος» στο Μεσολόγγι – πρόταση πολιτισμού για την έξοδο απ’ την κρίση

Από το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», που έχει συνδέσει το όνομά του με την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και που, στη πορεία των 14 χρόνων λειτουργίας του απέκτησε εμβληματικά χαρακτηριστικά, ξεκίνησαν οι Γιορτές Εξόδου 2012.

Τα εγκαίνια της ιστορικής – εικαστικής έκθεσης, με τον τίτλο «Η ΕΞΟΔΟΣ στη ΔΙΕΞΟΔΟ», πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσούλη, ο οποίος, παρουσία των διαχρονικών, ευαισθητοποιημένων, φίλων της «Διεξόδου» και του Μεσολογγίου, κήρυξε την έναρξη των Γιορτών.

Σε μια περίοδο κρίσης, απαισιοδοξίας, ανασφάλειας, ηττοπάθειας• σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς, η «Διέξοδος» ανθίσταται και, μέσα από την έκθεσή της, υπενθυμίζει στους φίλους αλλά και στους εχθρούς, τί σημαίνει να είσαι θεματοφύλακας μιας τέτοιας Ιστορίας και ενός τέτοιου Πολιτισμού. Υπενθυμίζει ότι, στον τόπο αυτό, μπορεί να υπάρχει μνήμη, παράδοση, σημεία αναφοράς και μέτρα αξιών, πολύ περισσότερο μάλιστα σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια εποχή απαισιόδοξη, μεμψίμοιρη, ασταθή και, ως εκ τούτου, επικίνδυνη.

Στην ιστορική – εικαστική έκθεση «Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ», εκτίθενται 600 τεκμήρια και κειμήλια, προερχόμενα από τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, που καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο πριν την Έξοδο έως το τέλος του 19ου αιώνα». Ιστορικά κείμενα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεντήματα, ταπισερί, φιλελληνικά αντικείμενα, χειρόγραφα πρωταγωνιστών της Επανάστασης, προσωπικά αντικείμενα του Αρχηγού της Φρουράς και των κληρονόμων του, βιβλία και εφημερίδες της εποχής, σκεύη της καθημερινότητας, εκκλησιαστικά είδη και εικόνες, άρματα, φορεσιές και κοσμήματα καθώς και ενθυμήματα του Όθωνα και της Αμαλίας, είναι μερικά από τα αντικείμενα των συλλογών της «Διεξόδου» που, εμπλουτισμένα από την παρακαταθήκη πενήντα εκθεμάτων του αντικέρ Σωτήρη Κυριακούλια, απαρτίζουν την συνολική εικόνα της έκθεσης.

Ο εικαστικός σχεδιασμός της έκθεσης ανήκει στον μόνιμο επιμελητή του Μουσείου, Βαγγέλη Ρόμπολα, η επιλογή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων στον φιλίστορα Γεώργιο Π. Αλεξανδράτο, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση, ενώ οι εικαστικές εφαρμογές στον Βαγγέλη Π. Λιβιέρη.

Η έκθεση λειτουργεί, με ελεύθερη είσοδο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 7.30 το απόγευμα με 9.30 το βράδυ, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις λειτουργεί καθημερινά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη ιστορικό τέχνης, στο τηλέφωνο 26310 51260.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ