!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 544, 29 Μαρτίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος: «ναι στο διάλογο, αλλά με προϋποθέσεις»

Παγκόσμιος ραδιομαραθώνιος για τη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων στην Αθήνα

Κανείς πεινασμένος στην Πάτρα

«Η ενορία μέσα στην κρίση»

Πασχαλινό Παζάρι για τα παιδιά με σύνδρομο Down

Η μορφή του Βαρβάκη ζωντανεύει στον 89,5

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 2012


Μάθετε περισσότερα στο ecclesia.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος: «ναι στο διάλογο, αλλά με προϋποθέσεις»

Στη Σχολή Ευελπίδων βρέθηκε χθες το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους σπουδαστές για επίκαιρα θέματα.

Για τις αντιδράσεις στο διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς:

«Δεν κάναμε ποτέ εμείς διάλογο μόνοι μας, ως Ορθόδοξοι Έλληνες, με τους Καθολικούς. Ούτε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πάνε μόνοι τους. Ήρθαν όλοι οι Ορθόδοξοι, ψήφισαν και είπαν θα κάνουμε το διάλογο με τους Καθολικούς, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ορισμένους όρους. Έρχονται μερικοί Αρχιερείς –και επηρεάζουν και μερικούς λαϊκούς– και λένε “τι τον θέλουμε αυτόν τον διάλογο;”

Κατ’ αρχήν, χριστιανικά, δεν μπορούμε να απορρίψουμε ποτέ τον διάλογο. Με όλους πρέπει να μιλάμε. Το θέμα είναι να κρατάμε την αλήθεια. Έχουμε, λοιπόν, αυτόν τον διάλογο και υπάρχουν μερικοί που λένε “όχι!”. Μα δεν είναι απόφαση μόνο δική μας. Είναι απόφαση που έχουν πάρει όλοι οι Ορθόδοξοι. Δεν είναι θέμα δικό μου να πω “όχι στο διάλογο”.

Συνήλθαν όλοι οι Ορθόδοξοι και αποφάσισαν να μιλήσουν και με τους Καθολικούς. Τώρα τελευταία μιλάμε και με το Ισλάμ, να μιλήσουμε και με τους Διαμαρτυρομένους κ.λπ. Η προσοχή του διαλόγου είναι μέχρι πού φτάνουν, εάν ζητούν να κάνουμε παραχωρήσεις, συμφωνίες κ.λπ. Η Εκκλησία μας, λοιπόν, δεν έχει παρατηρήσει σημεία με βάση τα οποία πρέπει να πούμε πως διακόπτουμε τον διάλογο»

Σχετικά με την έννοια της Νεο - πατερικής ή Μετα- πατερικής Θεολογίας:

«Η εποχή μας έχει βγάλει κι αυτή Πατέρες. Η νεοπατερική, την είπανε μεταπατερική, δεν είναι άλλη θεολογία, είναι χρονικό πράγμα. Όπως θα λέγαμε η σύγχρονη θεολογία, οι σύγχρονοι θεολόγοι. Περιμένουμε, βέβαια, την απάντηση του Σεβ. Δημητριάδος. Εάν είναι, λοιπόν, ζήτημα χρονικό, δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε».

Σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους:

«Όταν βλέπω ότι την περιουσία τη δίνω στον φτωχό και την παίρνεις και τη δίνεις στον πλούσιο, δεν θα διαμαρτυρηθώ; Τώρα τι λέει ο νόμος: όποια περιουσία δόθηκε το 1952 και δεν έχει διατεθεί, το κράτος μπορεί να τη δώσει όπου θέλει».

«Είμαστε υπέρ του χωρισμού, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, εμείς δεν θα το ζητήσουμε ποτέ. Εάν μας πούνε ότι δεν μας θέλουν, θα το κάνουμε. Θα περάσουμε καλύτερα. Μόνοι μας δεν θα το κάνουμε, γιατί μπορούμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη.»

Σχετικά με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις εξελίξεις στη Συρία:

«Στο Ιράκ χάθηκε ο Χριστιανισμός όλος. Πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα των Χριστιανών γύρω από τη Μεσόγειο. Φεύγουν από όλα αυτά τα μέρη για να γίνουν αραβικά. Δεν πρέπει εμείς να νοιαστούμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους;»

Τέλος, για τα μέτρα που ελήφθησαν για τις πρόσφατες παρελάσεις ο Μακαριώτατος τόνισε:

"Τα μέτρα που ελήφθησαν πριν μερικές μέρες είναι ταπεινωτικά για όλους μας."

Κορυφή σελίδας


Παγκόσμιος ραδιομαραθώνιος για τη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων στην Αθήνα

H «Φωνή της Ελλάδας», γνωστή και ως ΕΡΑ5, επιχειρεί να ενώσει όλους τους Απόδημους Έλληνες των πέντε ηπείρων σε ένα κοινό στόχο. Σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η διεθνής συχνότητα της ΕΡΑ, διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Απριλίου, από τις 09:00 έως τις 22:00, Παγκόσμιο Ραδιομαραθώνιο προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία δύο κοινωνικών φαρμακείων, στο Σύνταγμα και στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα φαρμακεία αυτά θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.α.), οι οποίες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης ακολουθώντας τα βήματα των μεγάλων εθνικών ευεργετών της χώρας, αλλά και όλων όσοι συνέβαλαν υλικά και ηθικά για να πραγματοποιηθούν σημαντικές πρωτοβουλίες.

Τη Δευτέρα 2 Απριλίου, όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ, καθώς και ιδιωτικά κανάλια και ραδιοσταθμοί, θα συνδεθούν με τη «Φωνή της Ελλάδας». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα απευθύνει μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Διασποράς. Στη διάρκεια του ραδιομαραθώνιου θα υπάρξουν παρεμβάσεις προσωπικοτήτων της Ομογένειας, εκπροσώπων των συλλογικών της οργάνων, φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό και φιλελλήνων.

Ο ραδιομαραθώνιος αλληλεγγύης θα κορυφωθεί στις 20:00, με τη συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Μαρίζα Κωχ, Καλλιόπη Βέττα, Γιώτα Νέγκα, οι συνθέτες Γιάννης Ιωάννου, Πέτρος Δουρδουμπάκης και οι μουσικοί Τάσος Ζαφειρίου (μπουζούκι), Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος (ούτι), Κώστας Παπαγεωργίου (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Μανίκας (κρουστά) και Ιωάννα Πάλλα (ακορντεόν).Τη συναυλία, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Αρχιεπίσκοπος και θα την παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας», Έλενα Καραγιάννη καιΝατάσα Βησσαρίωνος.

Οι προσφορές των πολιτών γίνονται στην Εθνική Τράπεζα και στους ακόλουθους λογαριασμούς: Για την Ελλάδα: Αριθ. Λογαριασμού: 14654403519

Για το εξωτερικό: Αριθ. Λογαριασμού: ΙΒΑΝ: GR 2101101460000014654403519

Aποδέκτης Ι.Α.Α. (Κοινωνικό Φαρμακείο)

Κορυφή σελίδας


Κανείς πεινασμένος στην Πάτρα

Στην προσπάθεια να μη πεινάει κανείς αδελφός μας, η Ιερά Μητρόπολις Πατρών σε συνεργασία με τα «Super Market» της πόλης, συγκεντρώνει τρόφιμα τα οποία διατίθενται για την ανακούφιση των εχόντων ανάγκη.

Ήδη στη φιλόθεη και φιλάνθρωπη αυτή προσπάθεια προσετέθησαν με πολλή αγάπη τα καταστήματα «ΚΡΟΝΟΣ» και «ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ». Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται στο χώρο των καταστημάτων σε ειδικούς καλάθους.

Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων και στα Super Markets τα οποία είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν, μέσω της κοινής προσπαθείας του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της Εκκλησίας της Ελλάδος (LIDL, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ).

Κορυφή σελίδας


«Η ενορία μέσα στην κρίση»

Κληρικολαϊκή Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 και ώρα 19:00, στην αίθουσα "Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης" του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης, με κεντρικό θέμα: «Η ενορία μέσα στην οικονομική κρίση. - Τρόποι αντιμετώπισης οικονομικών δυσχερειών και πρόληψης οικονομικής δυσπραγίας, για την συνέχιση του Ενοριακού Ποιμαντικού Έργου», και εισηγητή τον Γεώργιο Θ. Παπαδόπουλο Οικονομολόγο, τ. Διευθυντή Τραπέζης.

Θα ακολουθήσει εισήγηση 10΄ λεπτών με θέμα "Εκκλησία=Φιλανθρωπία; η φιλάνθρωπος ενορία μας" με εισηγητή τον Δημήτριο Λ. Ξεσφύγγη, Θεολόγο.

Κορυφή σελίδας


Πασχαλινό Παζάρι για τα παιδιά με σύνδρομο Down

Το Κοινοτικό Σπίτι «Μ.Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ίδρυμα περιθάλψεως ατόμων με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down, το οποίο στεγάζεται Προμηθέως 28 και Αγαμέμνωνος στην Άνω Γλυφάδα, πραγματοποιεί Πασχαλινό παζάρι από τις 31 Μαρτίου έως και τις 8 Απριλίου 2012. Οι ώρες λειτουργίας είναι 9:00-13:00 και 17:00-21:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210-9641782.

Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Ιδρύματος.

Κορυφή σελίδας


Η μορφή του Βαρβάκη ζωντανεύει στον 89,5

Η εκπομπή «Μεγάλοι Ευεργέτες», με τη Σμαραγδή Καράγιωργα, το Σάββατο 31 Μαρτίου από τις 20:00-21:00 το βράδυ, είναι αφιερωμένη στο μεγάλο ευεργέτη από τα Ψαρά Ιωάννη Βαρβάκη (Ψαρά 1740-Ζάκυνθος 12/1/1825). Καλεσμένοι ο ψαριανός λόγιος Δημήτρης Ανδριάνας και ο Δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος.

Ο αρχιτέκτονας της πυρπόλησης του τουρκικού στόλου στο Τσεσμέ, ανήγειρε εκπαιδευτήρια σε Αθήνα, Ψαρά, Χίο, Μαριούπολη, Οδησσό, εξαγόρασε κι απελευθέρωσε χριστιανούς αιχμάλωτους και βοήθησε με αναπτυξιακά έργα όπου υπήρχε ελληνισμός.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ