!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 542, 22 Μαρτίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχεπίσκοπος στο Φανάρι

Εκκλησία και τοπική αυτοδιοίκηση στη Φθιώτιδα

«Κινήματα αλληλεγγύης»Ο ποιητής Τάκης Παπατσώνης
Διαβάστε στη Μυριόβιβλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχεπίσκοπος στο Φανάρι

Στο Φανάρι βρίσκεται από χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προκειμένου να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συμπλήρωση εικοσαετίας από την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Ελασσώνος Βασίλειο και τον επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο.

«Είχαμε ιδιαίτερη χαρά σήμερα να βρισκόμαστε εδώ στην Κωνσταντινούπολη, να είμαστε κοντά στον Πατριάρχη μας. Να πούμε "χρόνια πολλά", έστω και καθυστερημένα μια και τώρα βρήκαμε την ευκαιρία, για τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων από την ενθρόνισή του. Και να του ευχηθούμε ο Θεός να του δίνει δύναμη και πολλή υπομονή για την επίλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μία επίσκεψη εθιμοτυπική, μία επίσκεψη για να πάρουμε χαρά και δύναμη από την Κωνσταντινούπολη και από το Πατριαρχείο», είπε ο αρχιεπίσκοπος μετά την επίσκεψη στον Πατριάρχη.

Ο Μακαριώτατος θα έχει και σήμερα συνάντηση και συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκηπο.

Κορυφή σελίδας


Εκκλησία και τοπική αυτοδιοίκηση στη Φθιώτιδα

Συνάντηση των Δημάρχων της Φθιώτιδος με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 10 το πρωί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, με σκοπό τον συντονισμό της συνεργασίας Εκκλησίας και τοπικής Αυτοδιοικήσεως για την αντιμετώπιση της κρίσεως.

Στη συνάντηση, που έγινε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, παρέστησαν οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς με τον Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Μουστάκα, Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος με την υπεύθυνη της κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου κα Λιόλιου, Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, Αμφικλείας-Ελατείας κ. Θεόδωρος Ντούρος, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ευάγγελος Τετριμίδας και οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού κ. Δημήτριος Μπακοστέργιος και Μακρακώμης κ. Βασίλειος Κανέλλος.

Κατά τη δίωρη σύσκεψη ο Σεβασμιώτατος κατ’ αρχήν ευχαρίστησε τους κ. Δημάρχους για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του και, αφού εξήρε το έργο των Δημάρχων στις περιοχές τους, ζήτησε τη στενότερη συνεργασία τους και των κατά τόπους Προέδρων με την Μητρόπολη και τις Ενορίες.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων συμφωνήθηκε:

1. Η σύνταξη κοινωνικού χάρτου με βάση ενιαία κριτήρια για την διασφάλιση του καταλόγου των εχόντων άμεση ανάγκη.

2. Η συνεργασία των Ιερέων με τους υπευθύνους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

3. Η ενίσχυση των Κέντρων Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως από τους Δήμους, εφ ὅσον θα έχουν έκτακτες χορηγείες τροφίμων.

4. Η επιδίωξη κατά τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεων του Μητροπολίτου και των Δημάρχων για την από κοινού αντιμετώπιση σοβαρών και μεγάλων προβλημάτων, που απασχολούν την περιοχή.

Στη συνάντηση ο Σεβασμιώτατος πρότεινε να προγραμματισθεί προσεχώς στενότερη συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας και της τοπικής Αυτοδιοικήσεως για την προβολή του θρησκευτικού τουρισμού στη Φθιώτιδα, πρόταση που έγινε ευμενώς αποδεκτή από όλους. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στους Δημάρχους δύο λευκώματα των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως με τα ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία και τα μνημεία λαϊκής ευσεβείας της περιοχής.

Κορυφή σελίδας


«Κινήματα αλληλεγγύης»

Η «κρίση» τροποποιεί συμπεριφορές, δημιουργεί συνθήκες νέων προσεγγίσεων και ανοίγει δρόμους για νέες συλλογικές δράσεις, που παίρνουν τη μορφή κινημάτων αλληλεγγύης, τα οποία φτάνουν ακόμα και σε πιο ώριμες πρωτοβουλίες «κοινωνικής οικονομίας». Η κατάρρευση του στρεβλού και ανορθολογικού σε πολλά σημεία «προνοιακού και κοινωνικού κράτους» με τη γενική έννοια του όρου ενεργοποιεί έναν «τρίτο πόλο», που κινείται μεταξύ «κράτους» και «αγοράς»: την κοινωνία των πολιτών.

[…] Και οφείλουμε, για να είμαστε δίκαιοι, να πούμε ότι τον τελευταίο καιρό η Εκκλησία με τη σώφρονα καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (χωρίς «κοσμικισμούς» και λαϊκισμούς) αναπτύσσει αθόρυβα ένα σημαντικό έργο αλληλεγγύης, με ευρεία μάλιστα αντίληψη συνεργασιών με άλλους εθελοντικούς κοινωνικούς φορείς. Επιχειρείται μία ευρείας κλίμακας κοινωνική επανατοποθέτηση της Εκκλησίας και αυτό αν συνεχιστεί είναι σημαντικό. Το συμπέρασμα είναι ότι η «κρίση» αφυπνίζει και ενεργοποιεί τις μεγάλες δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και ενεργοποιεί θεσμούς (όπως η Εκκλησία και η αυτοδιοίκηση) σε ρόλους κοινωνικής παρεμβατικής συμπεριφοράς. Αυτό, βέβαια, όχι για να βρει άλλοθι ή να αποποιηθεί το κράτος των κοινωνικών ευθυνών του. Αλλά για να ανασυγκροτηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Με προοπτική όμως μία ολική αναθεώρηση του κοινωνικού πλαισίου της χώρας προς το καλύτερο…
πηγή: Έθνος, του Παν. Παναγιώτου 21/3/2012

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ