!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 540, 15 Μαρτίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στον Μακαριώτατο

Εκκλησία και Ομογένεια συστρατεύονται στη Χίο

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Η Εκκλησία στο πλευρό των μαθητών του Βόλου

Επίσκεψη του Πολωνού βουλευτή Czykwin στο Συνοδικό Μέγαρο

Ο Παπαδιαμάντης στις Εκκλησιές της Πόλης

Το περιοδικό Θεολογία για τον άγιο
των ελληνικών γραμμάτων.


Μάθετε περισσότερα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στον Μακαριώτατο

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Γ. Μπαμπινιώτη είχε χθες στις 9.30 το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε: "Έχω μια βαθιά πίστη, αυτή που έχει όλος ο απλός ελληνικός λαός. Θεώρησα χρέος μου να έρθω να σας δω, όχι μόνον εθιμοτυπικά, αλλά να συζητήσουμε τα θέματα της Εκκλησίας, τα οποία μάλιστα είναι και ιδιαιτέρως επίκαιρα, καθώς πλησιάζει η εορτή της 25ης Μαρτίου". Διότι όσοι ξέρουν την ιστορία την ελληνική, ο Κλήρος έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση μέσα από τον Ελληνικό Διαφωτισμό, όπου ιερωμένοι σε μεγάλο βαθμό ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, όλοι αυτοί, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων, ο Πατροκοσμάς, έπαιξαν έναν τεράστιο ρόλο στην αφύπνιση του Γένους αλλά και στον ίδιο τον Αγώνα, όπως ο Αθανάσιος Διάκος".

Και πρόσθεσε: "Αυτά, λοιπόν, εμείς δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, πρέπει να τα περνάμε μέσα από την Παιδεία μας γιατί αυτή είναι η παράδοση μας, αυτή είναι η ιστορία μας, αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Και ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας είναι η Εκκλησία μας και η Ορθοδοξία μας, η Ορθόδοξη πίστη μας. Επομένως η παρουσία μου εδώ είναι ουσιαστική και δεν είναι εθιμοτυπική και δηλώνω ότι όπου μπορούμε για όσο διάστημα είναι να σταθούμε πλάι στην Εκκλησία , πλάι στον ελληνικό λαό. Και θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ για όλη αυτή τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Εκκλησία μας, υπό την ηγεσία σας, ως απλός υπηρέτης που στην πραγματικότητα είναι η ετυμολογία του υπουργού".

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον κ. Μπαμπινιώτη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, επισημαίνοντας πως είναι "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση". "Ευχαριστούμε πάρα πολύ και να ευχηθούμε να μπορέσετε αυτές τις σκέψεις να τις κάνετε πραγματικότητα. Εμείς θα είμαστε κοντά σας. Θα έλεγα σχετικά με την κρίση και τις δυσκολίες που περνάμε, πως θα τις ξεπεράσουμε και αυτές με αγώνα και ίσως είναι μια ευκαιρία να δούμε πολλά πράγματα τα οποία τα ξεχάσαμε, τι μας λείπει, τι μπορούμε να κάνουμε να τα ξαναβάλουμε στην θέση τους".

Κορυφή σελίδας


Εκκλησία και Ομογένεια συστρατεύονται στη Χίο

Σε πρότυπο κοινωνικής δράσης με τους ομογενείς αδελφούς μας, αλλά και δυναμικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύεται η ιερά Μητρόπολη Χίου. Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία υποστήριξης των ανέργων και των κοινωνικά αποκλεισμένων στο νησί ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στο κτήριο της Χιακής Ομοσπονδίας της Νέα Υόρκης, μέλη της νεοσύστατης ομάδος του «Help Chios Relief Fund».

Στόχος αυτής της νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους των Χιωτών Αμερικής, που απευθύνεται σε κάθε Έλληνα ομογενή, είναι να οργανωθεί ένα ταμείο που θα συνδράμει στα συσσίτια και στις κοινωνικές δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, που ήδη σιτίζει καθημερινά περί τις 400 οικογένειες. Την συνέντευξη τύπου παραχώρησαν επιχειρηματίες και μέλη της Χιακής Ομοσπονδίας κι εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούν προκειμένου να συγκεντρώνεται σε μηνιαία βάση ένα ποσό της τάξης των 5000$, το οποίο θα δίδεται απευθείας στην Ιερά Μητρόπολη για την αντιμετώπιση των εξόδων για συσσίτια, ρούχα και ό,τι απαιτείται για τις ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας.

Το “Help Chios Relief Fund” θα ενημερώνει σε μόνιμη βάση με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα επακριβώς τους δωρητές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα βοήθειας. Τα χρήματα που θα κατατίθενται στο λογαριασμό μαζί με τους τόκους, θα διατίθενται εξ’ ολοκλήρου για τον σκοπό αυτό. Το πρόγραμμα θα κρατήσει όσο χρειαστεί προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των Χιωτών που χρήζουν βοηθείας και θα είναι ανοιχτό για έλεγχο ανά πάσα στιγμή σε όποιον το ζητήσει, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τους μετέχοντες στην πρωτοβουλία.

Η προσπάθεια γίνεται με την στενή συνεργασία και τις ευλογίες του επιχώριου οικείου Ιεράρχη Μητροπολίτη Χίου, Οινουσών και Ψαρών κ. Μάρκου με τον οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία τα μέλη της ομάδος του Help Chios Relief Fund. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε πως το ποσό που συγκεντρώθηκε ήδη από τα μέλη της ομάδος ξεπερνά τις 30.000$. Ο λογαριασμός που δόθηκε στη δημοσιότητα για την συγκέντρωση χρημάτων είναι 1000070298 στην Ομογενειακή ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζα MarathonBank.

Ο Λογαριασμός αφορά μόνον έλληνες της Ομογένειας των ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας


Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος δημοσιοποιήθηκε η λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στην Πόλη της Χαλκίδος υπό την σκέπη και την ευλογία της Τοπικής Εκκλησίας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο αποτελεί καρπό αγαστής και θεάρεστης συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και την πρόθυμη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλων κοινωνικών φορέων και εθελοντών. Πρόκειται να στεγασθεί σε αίθουσα του ισογείου χώρου της οδού Μεσσαπίων 10 (κτίριο όπου έως πέρυσι λειτουργούσαν τα Γραφεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως), το οποίο πρόθυμα προσέφερε ο ιδιοκτήτης του κ. Άγγελος Πνευματικός και η οικογένειά του, για την εξυπηρέτηση αυτού του θεαρέστου σκοπού.

Απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους, οι οποίοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι, δηλαδή δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, ούτε και βιβλιάριο απορίας.

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα εξυπηρετήσεως του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, να προσκομίσουν στην οδό Μεσσαπίων 10, από την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 1.00 έως 2.00 το μεσημέρι, τα εξής δικαιολογητικά:

1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας η Διαβατήριο.

2. Βεβαίωση μη υπάρξεως εισοδήματος από την Δ.Ο.Υ.

3. Βεβαίωση μηδενικής ασφάλισης από την Πρόνοια.

Με νεότερη ανακοίνωση θα προσδιορισθεί ακριβώς ο χρόνος της επίσημης έναρξης λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου.

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία στο πλευρό των μαθητών του Βόλου

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την αντιμετώπιση του φαινομένου του υποσιτισμού μερίδος μαθητών στα σχολεία της Μαγνησίας.

Με επιστολή του στον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη (12/3/2012), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθιστά σαφή την πρόθεση και επιθυμία της Τοπικής Εκκλησίας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με τον ορισμό εντεταλμένων Κληρικών σε κάθε σχολείο που αντιμετωπίζει σχετικό θέμα και την άμεση παρέμβαση, όπου κριθεί αναγκαίο. Στην επιστολή του ο κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σάς γνωρίζουμε ότι έχουμε τήν πρόθεση να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μέ πολλή ευαισθησία, διακριτικότητα και εχεμύθεια, προκειμένου νά διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια των οικογενειών και να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε κοινωνικό στιγματισμό των μαθητών. Είμαστε έτοιμοι ώστε, επιλεγμένοι εφημέριοί μας, σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων, νά οργανώσουν μια σύμπραξη κοινωνικής δράσης ώστε αποτελεσματικά, μα προπάντων, διακριτικά, να διευθετηθεί το ζήτημα, για το οποίο, ως τοπική κοινωνία, είμαστε υπόλογοι και συνυπεύθυνοι…»

Εξάλλου, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Θεσσαλία (14-3-2012) ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «Παλαιότερα, είχαμε την παρουσία των εξομολόγων Ιερέων στα σχολεία. Δυστυχώς, το μέτρο αυτό κάποια στιγμή μάς το απέκλεισαν. Εμείς, σήμερα, θα έρθουμε για να συμπαρασταθούμε κοινωνικά στα σχολεία»

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη του Πολωνού βουλευτή Czykwin στο Συνοδικό Μέγαρο

Την εκκλησιαστική Κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, επισκέφθηκε την Δευτέρα ο Πολωνός Βουλευτής Ευγένιος Czykwin. Ο Βουλευτής παρευρέθηκε στην ευλογία του συσσιτίου που προετοιμάζεται καθημερινά για τους απόρους και γέροντες της ενορίας και ενημερώθηκε για την λειτουργική, πνευματική και φιλανθρωπική δράση της κοινότητας. Εν συνεχεία ξεναγήθηκε στους χώρους του Ναού, προσκύνησε στο παρεκκλήσι της Παναγίας Οστρομπράμσκα, επισκέφθηκε την φωτογραφική έκθεση στο Πνευματικό κέντρο - με μνημεία της Ουνέσκο στην Πολωνία -, αλλά και τον Βρεφονηπιακό σταθμό «Η Αγία Μαρίνα» που λειτουργεί στην ενορία από το 2000.

Αργότερα στο Συνοδικό μέγαρο συναντήθηκε στις 12:00 με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ως εκπροσώπου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, με τον οποίο είχαν εποικοδομητική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας σε διαφόρους τομείς των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ελλάδος και Πολωνίας. Ο βουλευτής ευχαρίστησε για τη συνεχή τα τελευταία χρόνια εξασφάλιση θερινής φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις Ιερών Μητροπόλεων για παιδιά και νέους από τις ορθόδοξες επισκοπές της Πολωνίας. Εν συνεχεία ο βουλευτής συναντήθηκε και συζήτησε με τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, πρόεδρο της Συνοδικής επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού και τον γραμματέα της, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, παρισταμένου στην συνάντηση και του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου.

Ο βουλευτής Czykwin βρέθηκε στην Αθήνα στο περιθώριο της Συνεδριάσεως της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ( http://www.eiao.org) της οποίας είναι μέλος, και η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα – 10 έως 12 Μαρτίου 2012 -, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων κοινοβουλίων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Λίβανο, την Αρμενία, την Τσεχία, την Αλβανία, την Ουγκάντα, το Σουδάν, τη Ζουαζιλάνδη, τον Άγιο Μαυρίκιο, τη Μπουργκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας


Ο Παπαδιαμάντης στις Εκκλησιές της Πόλης

Συνέδριο με τίτλο «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», οργανώνεται από σήμερα έως και τις 18 Μαρτίου, στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη.

Το έργο και την προσωπικότητα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου θα μελετήσουν και θα προσεγγίσουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, κληρικοί και δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο ενός μαθητικού συνεδρίου που διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα, στις αίθουσες του Ζωγράφειου θα λειτουργεί τις ίδιες ημέρες, έκθεση ζωγραφικής μαθητών, με θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές, από 12 δημόσια και ιδιωτικά ελληνικά σχολεία και τρία ομογενειακά της Πόλης.

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Νένα Μεντή και οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Ακρίβος, θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια να ακουστεί ο Παπαδιαμάντης στην Πόλη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ