Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 54, 3 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΡΜΕΝΙΑΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕ.Σ.Ε.Ε.

Η ΣΧΕΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΙΟΥ

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εκοιμήθη εν Κυρίω, σε ηλικία 79 ετών, ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας & Σλοβακίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης κυρός Νικόλαος, οποίος είχε ανέλθει στον θρόνο το 2000.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, απέστειλε την ακόλουθη συλλυπητήρια επιστολή προς την πενθούσα Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Τσεχίας & Σλοβακίας: «Πληροφορηθείς, μετά βαθείας, λύπης την κοίμησιν εν Κυρίω του Μακαριστού Νικολάου, Μητροπολίτου Τσεχίας & Σλοβακίας, εκφράζομεν προς Υμάς και προς τον ιερόν κλήρο και τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας & Σλοβακίας τα προσωπικά μας συλλυπητήρια και σας διαβιβάζομεν την βαθυτάτην συμπάθειαν των Ορθοδόξων πιστών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προσευχόμεθα όπως ο Κύριος παράσχη ανάπαυσιν εις την μακαρίαν ψυχήν του, τάξη αυτόν μετά πνευμάτων δικαίων εν τη γη των ζώντων και αναδείξη άξιον διάδοχον».

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 4/2/2006 και την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Αρχιμ. Προκόπιος Πετρίδης.

Δες το Δελτίο Τύπου της Ι. Σ.

Κορυφή σελίδαςΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος για την επέκταση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Πατριαρχείου στην Αγία Γη.

Σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο (17/1/2006) αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η κατά την κώμην Ρέμλην, αρχαίαν δηλονότι Αριμαθαίαν, ημετέρα Ορθόδοξος Κοινότης, συντηρούσα ιδίαις δαπάναις και τη του καθ’ ημάς Πατριαρχείου συνδρομή Γυμνάσιον, ευρίσκεται εις την ανάγκην, όπως επεκτείνει την αυτής εκπαιδευτικήν δραστηριότητα, ίνα καλύψει τας ανάγκας τας προκυπτούσας εκ της αυξήσεως του χριστιανικού πληθυσμού, δι’ επεκτάσεως του υπάρχοντος κτιρίου και της ιδρύσεως και Δημοτικού Σχολείου, λειτουργήσοντος εκεί. Τούτο το επίτευγμα αναμένεται, όπως προσδώση τη Ορθοδόξω Κοινότητι την πρέπουσαν εκπαιδευτικήν αυτονομίαν και αξιοπρέπειαν και ενδυναμώση την χριστιανικήν παρουσίαν εν τη Αγία Γη…Απεφασίσαμεν, όπως προβώμεν εις την μεθ’ Υμών επικοινωνίαν, ζητούντες οικονομικήν συνδρομήν διά τους ως άνω λόγους και προς την καλήν μαρτυρίαν της αείποτε επί έργοις αγαθοίς σεμνυνομένης Εκκλησίας της Ελλάδος…»

Στην απαντητική επιστολή της Ιεράς Συνόδου (31/1/2006), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «…Γεγηθότες, γνωρίζομεν Υμίν ότι απεφασίσαμεν ίνα ανταποκριθώμεν εις το ως είρηται αξιόλογον Υμέτερον αίτημα, ό θέλει προσδώσει τη φιλοχρίστω Ορθοδόξω Κοινότητι της περιοχής, εξ ής ορμήθη ο ευσχήμων βουλευτής, την προσήκουσαν περίλαμπρον πνευματικήν αίγλην…»

Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στην Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος την ενδελεχή μελέτη του αιτήματος και την σύνταξη σχετικού προγράμματος.

Κορυφή σελίδαςΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Την Κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Αρμενίας – Ελλάδος, συνοδευομένη από τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα, δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (31/1/2006).

Υποδεχόμενος τους Αρμένιους επισήμους ο Μακαριώτατος έκανε λόγο για τους παραδοσιακούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, καθώς και για τις κοινές περιπέτειες των δύο λαών που έχουν σμιλεύσει ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας Φιλίας τόνισε ότι οι σκέψεις του Αρχιεπισκόπου συμπίπτουν με εκείνες των Αρμενίων πολιτικών που αντιμετωπίζουν την έφοδο καταστροφικών λατρειών και σεκτών στη χώρα τους. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο αίτημα των Αρμενίων να σταματήσει η καταστροφή αρμενικών μνημείων από Αζέρους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Δες την επιστολή διαμαρτυρίας της Ι. Σ. για τους βανδαλισμούς στο αρμενικό κοιμητήριο.

Κορυφή σελίδαςΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εγκάρδια επιστολή (30/1/2006) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου, με την ευκαιρία της αναδείξεώς του στην θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:

«Αγαπητέ μου Γιώργο,
Σου εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είμαι βέβαιος ότι στο πρόσωπο, στις ικανότητες και στην διορατικότητά σου η Ελλάδα θα τύχει της δέουσας τιμής παγκοσμίως. Ο Ύψιστος να σε ευλογεί και χαριτώνει…»

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕ.Σ.Ε.Ε.

Τον Πρόεδρο της ΓΕ.Σ.Ε.Ε. Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο οποίος δέχθηκε άνανδρη επίθεση, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του, επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στη Γενική κλινική, όπου νοσηλεύεται (1/2/2006).

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Είναι λυπηρό το περιστατικό το οποίο συνέβη εις βάρος του κ. Πολυζωγόπουλου, που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απειλεί τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό το λόγο ήλθα σήμερα εδώ, αφενός μεν για να τού ευχηθώ τα περαστικά και αφετέρου για να τον ενισχύσω στη συνέχιση των κοινωνικών αγώνων τους οποίους διεξάγει».

Κορυφή σελίδαςΗ ΣΧΕΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ

Η 2η Συνδιάσκεψη γυναικών – εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (3 - 5/2/2006), υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Διαμητροπολιτικό δίκτυο γυναικών: θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ι. Σ..

Σε μήνυμα του προς τους συμμετέχοντες ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «…Η καθ’ ημάς Ανατολή δεν παραθεώρησε ποτέ την κλήση της γυναίκας στη λειτουργία του μυστηρίου της σωτηρίας. Τα μαχητικώς εκπεφρασμένα αιτήματα του γυναικείου πληρώματος για εντονότερη και εμφαντικότερη συμμετοχή τους στην εκκλησιαστική πράξη είναι δυτικόφερτα, ως προερχόμενα από μια κληρικαλιστική αντίληψη περί ιερωσύνης. Διά τούτο και δεν έχουν κατ’ ουσίαν έρεισμα στη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία βλέπει όλα τα μέλη της, κληρικούς και λαϊκούς, ως “βασίλειον ιεράτευμα”».

Κορυφή σελίδαςΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΙΟΥ

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου, επί τη μνήμη του Μεγάλου και Ιερού Φωτίου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την πρέπουσα τιμή προς το πρόσωπο του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας.

Την Κυριακή 5/2/2006 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στη Μητρόπολη των Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Στο τέλος θα γίνει η απονομή των τιμητικών διπλωμάτων και των διασήμων του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου σε εξέχουσες προσωπικότητες, που διακρίθηκαν για τις υψηλές υπηρεσίες τους προς την Εκκλησία.

Τη Δευτέρα 6/2/2006 θα πραγματοποιηθεί Συνοδική Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Πεντέλης και αμέσως μετά, στο Διορθόδοξο Κέντρο, θα λάβει χώρα κοινή σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τους Κοσμήτορες, Προέδρους και Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών & Θεσσαλονίκης, επί του θέματος «Ο διαλεκτικός και διακονικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Αναφορά στον Ιερό Φώτιο». Εισηγητής θα είναι ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Κεσελόπουλος.

Δες πιο αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου της Ι. Σ..

Κορυφή σελίδαςΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Την αναγκαιότητα της καθιέρωσης της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών από το Ρωσικό κράτος τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο για τα Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα στην Εκπαίδευση, το οποίο διεξήχθη στο Κρατικό Μέγαρο του Κρεμλίνου (30/1/2006).

«Εάν το κράτος αναγνωρίζει τους Ναούς και τις εικόνες της Ορθοδοξίας ως εθνική κληρονομιά, τότε εγείρεται το ερώτημα: διατί απουσιάζει η κρατική και δημόσια αναγνώριση της αξίας το μαθήματος των θρησκευτικών στη χώρα μας;», διερωτήθηκε ο κ. Αλέξιος, ο οποίος υπογράμμισε, επίσης, ότι και σήμερα, όπως ακριβώς και παλαιότερα, κατά την εποχή της κρατικής αθεΐας, η Εκκλησία συναντά αντιδράσεις στη διδασκαλία βασικών στοιχείων Ορθοδόξου Πολιτισμού στα σχολεία, ενώ τα απολυτήρια των Εκκλησιαστικών Σχολών και των Θεολογικών Ακαδημιών δεν αναγνωρίζονται ακόμη από το ρωσικό κράτος.

Κορυφή σελίδαςΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Βαρυσήμαντη παρέμβαση για το πολυσυζητημένο ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος («Πειραϊκή Εκκλησία», Ιανουάριος 2005), με την οποία αναλύει τις σκέψεις του για το σημερινό καθεστώς των σχέσεων, για τον προσηλυτισμό, τον πολιτικό Γάμο, την πολιτική κηδεία, την καύση των νεκρών και άλλα καταλήγοντας:

«Κύριος στόχος των προτεινόντων τον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας είναι η περιθωριοποίηση της Εκκλησίας. Τους είναι ενοχλητική. Αυτοί είναι ελεύθεροι να ζουν όπως θέλουν. Δεν τους μεμφόμεθα. Ο Ελληνικός λαός, όμως, είναι συνυφασμένος με την Ορθόδοξη Εκκλησίαν του. Η Εκκλησία είναι το στήριγμα και η παρηγοριά του, είναι η πηγή της δυνάμεώς του. Μπορεί ο λαός να μην έχει πάντοτε συνειδητή ευσέβεια, έχει, όμως, πάντοτε ριζωμένη μέσα του την πίστη και την αγάπη στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Η Εκκλησία πάντοτε υπήρξε η παρηγοριά του λαού και η καταφυγή του στις δύσκολες στιγμές. Και η Εκκλησία παραμένει η ενοποιός δύναμίς του… Το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον του έθνους και της Ελληνικής Πολιτείας είναι ο χωρισμός του από την Ορθόδοξη Εκκλησία του…».

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ