!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 539, 12 Μαρτίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργούν στο πρόγραμμα «Όλοι μαζί μπορούμε»

Ταξίδι στην Αθωνική Πολιτεία με το ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στη Βέροια

Σεμινάριο Θεολογίας στη Ξάνθη




Alexander Schmemann


Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας
Διαβάστε στη ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργούν στο πρόγραμμα
«Όλοι μαζί μπορούμε»


Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο του Ομίλου ΣΚΑΪ κ. Α. Αλαφούζο είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε».

Ο Μακαριώτατος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Η προσπάθεια της Εκκλησίας, μία προσπάθεια που είναι μέσα στο στόχο της, γιατί ο στόχος της Εκκλησίας έχει δύο πλευρές. Πρώτα από όλα να στηρίξει τον άνθρωπο, τον όποιον άνθρωπο, να του δώσει το στίγμα, το νόημα της ζωής, να τον καλλιεργήσει, να του πει από πού έρχεται, πού πηγαίνει, να του νοηματίσει τη ζωή, να σταθεί πλάι του και να τον εμψυχώσει.

Και ο δεύτερος, αλλά και αυτός ουσιαστικός λόγος, σκοπός, να τον βοηθήσει στα προβλήματά του, τα οποιαδήποτε προβλήματα έχει ο άνθρωπος κάθε εποχής. Το πρόβλημα αυτό που έχει ανακύψει, ήρθε σιγά-σιγά, χωρίς κανείς να το περιμένει.

Αυτή η προσπάθεια που έχει τόσο πολύ δυναμώσει σήμερα, θα πρέπει να ξέρετε ότι είχε την αρχή σε μια σπίθα, τότε που κάποιος θέλησε να πάει να δει τα παιδιά εκείνα τα οποία έχουν εμπλακεί σε περιπέτειες με τις διάφορες ουσίες και καταλαβαίνουμε τι εννοώ με αυτό. Έτσι λοιπόν, παρόλο που έχουμε ερωτηματικά και προβληματιζόμαστε πολλές φορές, πρέπει το φαγητό μας σε αυτούς που μας πλησιάζουν, είτε είναι χριστιανοί, είτε είναι μη χριστιανοί, είτε είναι οτιδήποτε, πρέπει να τους πούμε καθίστε και εσείς στο τραπέζι μας. Αυτό λοιπόν ανοίχθηκε πάρα πολύ.

Η Εκκλησία μολονότι πολλοί λένε ότι έχει πακτωλούς χρημάτων, θα ήθελα να σας πω, ότι δεν έχει τίποτα αυτή τη στιγμή. Δεν έχει διαθέσιμα για τον άλλο μήνα. Όμως, έχει μία υπόλοιπη περιουσία που αν είχαμε συνεργαστεί με καλούς τρόπους, να είχαμε σπεύσει να βρούμε τρόπους, θα είχαμε πολύ μεγάλη δύναμη για να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Ας ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε τώρα όμως.

Αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε οργανωμένα η Πολιτεία και η Εκκλησία, ήρθε να το κάνει ο λαός μας. Μας έχουν συγκινήσει οι άνθρωποι. Όχι οι πλούσιοι, οι φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι έρχονται και μας έχουν καταπλήξει και κάθε μέρα περιπίπτουμε από έκπληξη σε έκπληξη και από συγκίνηση σε συγκίνηση με αυτά που ζούμε. Μπροστά από λίγες ημέρες η Εκκλησία μας γιόρτασε την αναστήλωση των εικόνων. Δηλαδή την εικόνα την πεσμένη την πήρε και την ξανά έβαλε στη θέση της.

Σήμερα, κύριε Υπουργέ, είναι πολλοί άνθρωποι που είναι εικόνες Θεού πεσμένες σε δυσκολίες, σε ταλαιπωρίες. Αν μπορούσαμε αυτή την εικόνα του ανθρώπου να μπορέσουμε να την αναστηλώσουμε όλοι μαζί θα είχαμε κάνει πάλι μια πράξη από αυτές που έχει κάνει η πατρίδα μας..."

Κορυφή σελίδας


Ταξίδι στην Αθωνική Πολιτεία με το ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας έχει ως εξής:

05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
06.00 ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ, ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη

08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Με την Κατερίνα Χουζούρη και τον Μάκη Αδαμόπουλο
09.00 και 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ
Με την Κυριακή Αιλιανού
11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
11.01 ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Με τον Δημήτρη Κοσμόπουλο
12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Με τον Κωνσταντίνο Μπλάθρα
13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ
Με τον Δημήτρη Ριζούλη
14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.
15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Με την Αδαμαντία Μπούρτζινου
16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο
18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18.01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη
19.00 TΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
20.00 ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Με την Στυλιανή Χριστοδούλου
21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Με την Σμαραγδή Καράγιωργα
22.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Γράμματα - Τέχνες
Με τον Κώστα Παππά
23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
00.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
00.01 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού
02.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 - ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
03.00 ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ
04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
05.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Συντονιστείτε στους 89,5

Κορυφή σελίδας


Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στη Βέροια

Το Σάββατο 10 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στη Βέροια οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Η έναρξη και οι εργασίες των τριών πρώτων ημερών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, ενώ θα συνεχιστούν και στη Νεάπολη.

Στη Βέροια οι εργασίες έλαβαν χώρα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Παρέστησαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, καθώς επίσης και οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Χαιρετισμό απηύθυναν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος. Επίκαιρους ύμνους απέδωσε χορός πατέρων από την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η λειτουργική τιμή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Βέροια».

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η φιλοσοφία στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο με ειδική αναφορά στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά».

Τρίτος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, με θέμα: «Η πατερική βάση της προόδου του Αγίου Πνεύματος στο έργο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά».

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Norman Russell, Καθηγητής στο ορθόδοξο Ινστιτούτο Cambridge Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα: «Το χριστολογικό πλαίσιο της προσέγγισης του Παλαμά στη θέωση».

Το μεσημέρι παρετέθη στους συνέδρους γεύμα στην ιερά μονή Παναγίας Δοβρά, ενώ το απόγευμα τελέστηκε στην ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του αγίου Γρηγορίου Παλαμά χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δικολείας κ. Καλλίστου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθησε επίσκεψη στο ιερό σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και δείπνο που παρέθεσε η ιερά μονή.

Απόσπασμα από την προσφώνηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντλεήμονος στο Συνέδριο:

[…] Για τον άγιο Γρηγόριο η θύραθεν φιλοσοφία ήταν η αρχή, ήταν η σπουδή και η μελέτη του δίπλα στους διαπρεπείς καθηγητές της εποχής του στην πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη. Και ήταν τόσο βαθύς γνώστης της θύραθεν φιλοσοφίας και τόσο επιδέξιος χειριστής των φιλοσοφικών όρων και συλλογισμών, ώστε – όπως μαρτυρεί ο εγκωμιαστής του, λόγιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος – σε μία φιλοσοφική συζήτηση ενώπιον του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου οι απαντήσεις του σχετικά με τα λογικά συγγράμματα του Αριστοτέλη έκαναν τον Μεγάλο Λογοθέτη, Θεόδωρο Μετοχίτη, εμβριθή γνώστη και σχολιαστή του αρχαίου φιλοσόφου, να πει με θαυμασμό ότι «και αυτός Αριστοτέλης ει παρών ακροατής καθίστατο τούτου, επήνεσεν αν ου μετρίως, ως γε εγώ νομίζω». Και ο ίδιος ο Αριστοτέλης, δηλαδή, αν ήταν παρών και τον άκουγε, νομίζω ότι θα τον επαινούσε υπερβολικά».

Η βαθειά και ουσιαστική γνώση της φιλοσοφίας δεν μεταβάλλει όμως τον άγιο Γρηγόριο σε δέσμιό της, όπως συνέβη με την περίπτωση του αντιπάλου του Βαρλαάμ του Καλαβρού ή και εν μέρει με τον συνεχιστή των απόψεών του Νικηφόρο Γρηγορά. Ο άγιος Γρηγόριος δεν εμπλέκεται στους λαβύρινθους της αριστοτελικής λογικής, έστω και αν τους χρησιμοποιεί για να εκφράσει με ανθρώπινα σχήματα τη θεία σοφία στην οποία ο ίδιος μυείται με την άσκηση, με την προσευχή, με την κάθαρση και κυρίως με τη θεία Χάρη. Ο άγιος Γρηγόριος δεν υποκαθιστά τη σοφία του Θεού με τη φιλοσοφία, αλλά δεν αρνείται να τη χρησιμοποιήσει, όπως έκαναν και πριν από αυτόν οι Καππαδόκες πατέρες, ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και τόσοι άλλοι. Μέσω αυτής της χρήσεως των όρων και των αρχών της θύραθεν φιλοσοφίας στη θεολογία και μάλιστα στο επίπεδο της θεολογίας του ακτίστου φωτός και της θεώσεως του ανθρώπου, η φιλοσοφία αποκτά νόημα και ουσία, διότι γίνεται το όχημα και το μέσο για την κατ΄ άνθρωπο έκφραση των αρρήτων μυστηρίων της θείας σοφίας, αλλά και αποδεικνύεται η υπεροχή της θείας σοφίας έναντι της ανθρωπίνης, υπεροχή που βασίζεται στη Θεία Χάρη και εκφράζεται με τα λόγια του αποστόλου Παύλου: «ά και λαλούμεν ουκ εκ διδακτοίς ανθρωπίνης σοφίας λόγοις αλλ’ εν διδακτοίς πνεύματος».

Και αυτό το πνεύμα, το Πανάγιο Πνεύμα, ήταν που δίδαξε τον άγιο Γρηγόριο την αληθινή θεολογία. Και του δίδαξε μέσα στις ώρες της νοεράς προσευχής και της νήψεως, στις ώρες της ησυχίας και της πνευματικής εργασίας στο σπήλαιο, όπου ασκήτευσε στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, αλλά και στο Άγιο Όρος, Και αυτή η αληθινή θεολογία που αναδύεται από το έργο και τη ζωή του κάνει τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά να υπερβαίνει τ μέτρα των κτά κόσμον φιλοσόφων της εποχής του και δίνει αξία και σημασία στα έργα του• τους δίνει ουράνια προοπτική και πραγματική σημασία. Γιατί αν η φιλοσοφία όφειλε να βοηθά τον άνθρωπο να πλησιάσει τον Θεό, η θεολογία είναι αυτή που του τον αποκαλύπτει. Και αυτό επιτυγχάνει με τα έργα του ο άγιος Γρηγόριος.

Με αυτές τις λίγες και απλές σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Ιερά Μητρόπολή μας και σας εύχομαι καλή παραμονή και επιτυχία στο συνέδριό σας».

Κορυφή σελίδας


Σεμινάριο Θεολογίας στη Ξάνθη

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πλαίσια του «Σεμιναρίου Ορθοδόξου Θεολογίας» που φιλοξενεί εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιεί την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:00, την παρουσίαση του βιβλίου του π. Βασιλείου Θερμού με τίτλο «Άνθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει» και του περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι», το οποίο αποσκοπεί στη συνάντηση της Θεολογίας-Ποιμαντικής με την Ψυχιατρική-Ψυχανάλυση.

Τα έργα θα παρουσιάσουν ο Συγγραφέας και ο π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί την Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και νέων. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό "άριστα".

Μετεκπαιδεύθηκε ως επισκέπτης επιστήμονας (Visiting Scholar) στα πανεπιστήμια Harvard, Boston University, Boston College, Andover Newton. Τα βασικά του ενδιαφέροντα είναι ο διάλογος Θεολογίας-Ποιμαντικής και Ψυχιατρική Ψυχαναλύσεως, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία της θρησκευτικότητος, η εφηβεία και τα προβλήματά της.

Έχει εργασθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα κληρικών και εκκλησιαστικών στελεχών και έχει δημοσιεύσει διάφορα βιβλία και άρθρα, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις και εκπομπές.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ