!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 537, 5 Μαρτίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οι εικόνες των ανθρώπων γκρεμισμένες»

Δρόμους του Βυζαντίου φέρνει το μετρό στη Θεσσαλονίκη

Υποτροφίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Τεχνολογίας ATHENS INFORMATION TECHNOLOGY (AIT) στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

«Περί Ελευθερίας» με μπροστάρη την τέχνη

«Οι ανθρώπινες σχέσεις στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη»


Η "Θεολογία" για τον Παπαδιαμάντη


Το νέο τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο
στον άγιο των ελληνικών γραμμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Οι εικόνες των ανθρώπων γκρεμισμένες»

Χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, τελέστηκε στον Ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου η Θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου κι εκπροσώπων της πολιτικής.

Ο Μακαριώτατος μιλώντας για τη σημασία της εορτής, σημείωσε: «Οι γκρεμισμένες εικόνες ξαναμπήκαν στις στήλες το 843. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα δούμε πολλές γκρεμισμένες εικόνες. Η πιο μεγάλη και πιο ωραία εικόνα είναι του ανθρώπου, όμως πολλοί άνθρωποι γύρω μας είναι γκρεμισμένοι. Η Εκκλησία, τη λίγη περιουσία που της απέμεινε, θέλει να συνεργασθεί με το κράτος για να την αξιοποιήσει και τα προϊόντα της αξιοποίησής της να πάνε στις ευπαθείς ομάδες. Ποιά είναι η πίκρα μου; Όταν βλέπουμε να μη συνεννοούμεθα και οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που κατετέθη πρόσφατα, μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά, και το τίμημα το ορίζουν αυτοί πόσο θα είναι και μεις ως Εκκλησία, που έχουμε εκτάσεις και λέμε κι εμείς να κάνουμε φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους φτωχούς ανθρώπους, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση».

Στον Άγιο Διονύσιο ήταν σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος, η οποία, ακολούθως, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε το καθιερωμένο γεύμα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, επ΄ ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας.

Κορυφή σελίδας


Δρόμους του Βυζαντίου φέρνει το μετρό στη Θεσσαλονίκη

Ένα σημαντικό εύρημα ανακοινώθηκε στο 25ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο της χρονιάς που πέρασε στον βορειοελλαδικό χώρο - ένα συνέδριο κατά τα άλλα αμήχανο και με μικρή συμμετοχή. Πρόκειται για τη μνημειακού χαρακτήρα βυζαντινή οδό που εντοπίστηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας και Εγνατία) κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τη διάνοιξη των σηράγγων του Μετρό.

Η μαρμαροστρωμένη οδός «χαράχθηκε» μετά τον 3ο αιώνα μ.Χ. και διατηρήθηκε τουλάχιστον για τρεις αιώνες (έως και τον 6ο μ.Χ.). Πρόκειται για ρωμαϊκού χαρακτήρα μνημειακή οδό (decumanus είναι ο λατινικός όρος που αφορούσε μεγάλες οδούς ρωμαϊκών πόλεων που ήταν προσανατολισμένες από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνήθως κοσμούνταν στην αρχή και στο τέλος τους από πλατείες.) Η αποκάλυψη των ανασκαφών αφορά τμήμα της οδού μήκους 70 και πλέον μέτρων.

Η decumanus maximus της Θεσσαλονίκης είναι στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες και οριοθετείται με μαρμάρινα κράσπεδα. Στο νότιο τμήμα της (το βόρειο δεν έχει ανασκαφεί καθώς εφάπτεται των ορίων του σκάμματος του σταθμού) σώζονται τα ερείπια (οι βάσεις και ίχνη των κιόνων) μιας κιονοστοιχίας η οποία κοσμούσε και διαχώριζε την οδό από τις όψεις της οικοδομικής νησίδας και των καταστημάτων που έφερε. Ανάμεσα στον δρόμο και στα κτίρια παρεμβαλλόταν, όπως και σήμερα συμβαίνει στις πόλεις, πυκνό δίκτυο κτιστών, πήλινων και μολύβδινων αγωγών που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η οδός που εντοπίστηκε σε βάθος περίπου τριών μέτρων από το σημερινό οδόστρωμα, μετά τον 6ο αιώνα έως και τα νεότερα χρόνια άλλαζε μορφή, γινόταν όλο και λιτότερη και καλυπτόταν από αλλεπάλληλα στρώματα χωμάτινων και πέτρινων καταστρωμάτων, όπως διαφαίνεται μετά την ανασκαφή.

Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο των αρχαιολογικών εργασιών που γίνονται και από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παράλληλα με τις εργασίες για τη διάνοιξη του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ανασκαφής, που άρχισε το 2006 και συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς, αποκαλύφθηκαν πλήθος κινητά ευρήματα (κοσμήματα, χριστιανικά σύμβολα και εκκλησιαστικά σκεύη, εργαλεία κτλ. της βυζαντινής Θεσσαλονίκης), αλλά και σειρά ευρημάτων μνημειακού χαρακτήρα (όπως η decumanus maximus), καθώς και δύο παλαιοχριστιανικοί κοιμητηριακοί ναοί (στην περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας και στο Σιντριβάνι).

Πηγή: Τα Νέα (2/3/2012)

Κορυφή σελίδας


Υποτροφίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Τεχνολογίας ATHENS INFORMATION TECHNOLOGY (AIT) στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT), παρέχει στη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τρεις πλήρεις υποτροφίες σε Έλληνες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει ήτοι: Master in Web Science and Networked Media (MS WiNMe), MSc in Information & Telecommunications Technologies και MSc in Management of Business Innovation & Technology. Το κόστος συνολικά των υποτροφιών στα ανωτέρω προγράμματα ανέρχεται στις 26.500 Ευρώ.

To AIT είναι μη-κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ινστιτούτο τεχνολογίας που συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια ώστε να προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει σύμφωνα με ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια είναι δεδομένα για κάθε πρόγραμμα και η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από την ακαδημαϊκή επιτροπή του Athens Information Technology. Η ΜΚΟ «Αποστολή» θα εξετάσει τα κοινωνικά κριτήρια των υποψηφίων ενδιαφερομένων και θα κάνει τις πρέπουσες υποδείξεις οι οποίες θεωρούνται δεδομένες και ευπρόσδεκτες από το ΑΙΤ.

Η αίτηση του κάθε υποψηφίου θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΑΙΤ (από 30-04-2012 έως 30-05-2012) και τα κοινωνικά κριτήρια θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Γνωρίστε το AIT

Κορυφή σελίδας


«Περί Ελευθερίας» με μπροστάρη την τέχνη

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τη έκθεση “Περι Ελευθερίας" - Ο ιδανικός διάλογος 12 σύγχρονων καλλιτεχνών μ' έναν εικαστικό τους προπάτορα”, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνου Στεφανίδη. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Θα παρουσιαστεί το "La Liberté" του Κωστή Παρθένη δίπλα στα έργα 12 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το έργο του μεγάλου δημιουργού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Biennale της Βενετίας του 1938 και δεν έχει εκτεθεί ξανά. Δεκαετίες μετά γίνεται σημείο αναφοράς αλλά και καλλιτεχνικού προβληματισμού για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Μανώλης Αναστασάκος | Ρένα Ανούση - Ηλία | Γιάννης Ασημακόπουλος| Στάθης Βατανίδης | Μαρία Γιαννακάκη | Ελένη Γλύνη | Σταύρος Διακουμής | Πέτρος Ζουμπουλάκης | Ανδρέας Κοντέλλης | Χάρης Κοντοσφύρης | Γιώργος Κόρδης | Κωνσταντίνος Παρθένης | Μιλτιάδης Πεταλάς

Ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης γράφει σχετικά:

". . . Ο πίνακας με τον οποίο συνομιλούν οι 12 καλλιτέχνες προέρχεται από αυτήν ακριβώς, την ενότητα που φιλοτεχνήθηκε τη δεκαετία του '30 και εξετέθη στη Biennale υπό τον τίτλο “La Liberté” και αριθμό καταλόγου 39. Σ' αυτό το έργο έχουμε συμπυκνωμένα τα βασικά χαρακτηριστικά του Δάσκαλου: κομψότητα, έμφαση στη γραμμή, λυρισμός, αποπνευματωμένο χρώμα, έντονο στιλιζάρισμα, ποίηση που προκύπτει από την υπερευαίσθητη χρήση της ύλης, πίστη πως η ζωγραφική όπως και η μουσική είναι τ' απόλυτα, τα προνομιούχα μέσα για να εκφραστούν οι ιδέες.."

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος: Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη,
Αθήνα (metro Ακρόπολη)
Ημερομηνία Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, 20:00.
Διάρκεια Έκθεσης: 7 έως 31 Μαρτίου 2012.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 14.30 & 17.30 - 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 - 16.00 Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά
Πληροφορίες τηλ.: 211 182 38 18

Δείτε στο eikastikon έργα του Παρθένη.
Το έργο στη φωτογραφία είναι του Γιώργου Κόρδη

Κορυφή σελίδας


«Οι ανθρώπινες σχέσεις στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη»

Θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων, όπως αυτές αναφέρονται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, επιμελείται και παρουσιάζει στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος η Στυλιανή Χριστοδούλου. Σήμερα καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Δρ. Θεολογίας και εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, που θα μας μιλήσει για τις «Επιστολές του Αποστόλου Παύλου».

Δευτέρα, 20:05 στους 89,5

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ