!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 533, 16 Φεβρουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι μαζί κρατήσαμε αυτό το καλάθι

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τα συσσίτια της «Αποστολής»

Στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου αυτήν την Κυριακή συγκεντρώνουμε κλινοσκεπάσματα και ρούχα

Επιστημονικό Συμπόσιο Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Σελίδες από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ζωντανεύουν στον 89,5Εκκλησία της Ελλάδος


Μιαν απάντηση στη Γαλλική Le Point
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Όλοι μαζί κρατήσαμε αυτό το καλάθι

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», για την συγκέντρωση τροφίμων, μέσω των συνεργαζόμενων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, προκειμένου να ενισχυθούν τα συσσίτια, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα δέματα «αγάπης» που προσφέρει η Εκκλησία στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 350 τόνοι συσκευασμένων τροφίμων, μακράς διάρκειας, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στο «καλάθι» του «Όλοι Μαζί», από τις 19 Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησε η κοινή προσπάθεια του ΣΚΑΪ και των συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών μαζί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών συγκεντρώθηκαν περίπου 105 τόνοι τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα από τα 379 συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρελήφθησαν 6900 κιβώτια. Μέχρι τώρα έχει γίνει η διαλογή 40 τόνων από τα προϊόντα που πρόσφεραν οι πολίτες και έχουν διατεθεί οι 22 τόνοι εξ αυτών μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Αρχιεπισκοπής στον Ταύρο καθώς και με την παράδοση σε οικογένειες 2000 δεμάτων «αγάπης» .

Σημαντική ήταν και η προσφορά των πολιτών σχεδόν σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενδεικτικά, η Ι.Μ.Θεσσαλονίκης παρέλαβε περίπου 45 τόνους τροφίμων, τους οποίους διέθεσε μέσω των συσσιτίων της, η Ι.Μ.Λαρίσης και Τυρνάβου παρέλαβε 20 τόνους(διέθεσε τους 15 τόνους), η Ι.Μ.Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας παρέλαβε 17 τόνους (μέχρι τώρα διέθεσε τους 10 τόνους), η Ι.Μ.Γλυφάδας και η Ι.Μ.Μεσογαίας παρέλαβαν από 15 τόνους (διέθεσαν ήδη 10 και 7,5 τόνους αντίστοιχα), από 10 τόνους τροφίμων παρέλαβαν οι Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας και Νέας Ιωνίας ενώ μικρότερες ποσότητες παρέλαβαν οι υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις.

Το "καλάθι" του Όλοι Μαζί θα συνεχίζει να βρίσκεται στις συνεργαζόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιμένοντας τις πρόσφορες σας για την στήριξη των συνάνθρωπων μας που έχουν ανάγκη μέσω των συσσιτίων και των άλλων δράσεων της εκκλησίας στην Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τα συσσίτια της «Αποστολής»

Ανθρωπιστική βοήθεια - την τέταρτη κατά σειρά -, η οποία συνίσταται σε τρόφιμα (2, 5 τόνοι κρέατος και πουλερικών) παρέδωσε χθες στον Ασπρόπυργο κλιμάκιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Ιερώνυμο Πυλιώτη για την ενίσχυση των συσσιτίων της ΜΚΟ "Αποστολή".

Ο Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β' και τη δέσμευσή του πως θα συνεχίσει να συνδράμει με κάθε τρόπο στο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της «Αποστολής».

Τον π. Ιερώνυμο Πυλιώτη συνόδευαν ο Δήμαρχος Αραδίππου της Κύπρου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Χριστάκης Λυμπέρης, οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι, π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, Γεώργιος Σεργίδης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Ανδρέας Παναγή, Σάββας Χατζιωνάς και ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ» της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Λουκάς Παναγιώτου.

Κορυφή σελίδας


Στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου αυτήν την Κυριακή συγκεντρώνουμε κλινοσκεπάσματα και ρούχα

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του “Όλοι μαζί μπορούμε” για την συγκέντρωση ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, οι πολίτες μπορούν να κάνουν την προσφορά τους σε τρία σημεία της Αθήνας, στα όρια των Ιερών Μητροπόλεων Νικαίας (Ι.Ν.Αγίου Αντωνίου Κερατσίνι), Νέας Σμύρνης (Ι.Ν.Παναγίτσας Π.Φαλήρου) και Κηφισίας (Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου).

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως κεντρικό μήνυμα, «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

«Η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι πάρα πολύ σημαντική όπως σημαντική υπήρξε μέχρι τώρα η προσπάθεια συλλογής τροφίμων. Για τα είδη ρουχισμού είναι ήδη ενημερωμένοι οι ακροατές σε ότι αφορά την καλή ποιότητα και την κατάσταση των ενδυμάτων που θα προσφερθούν», ανέφερε ο Μητροπολίτης Συμεών και συνέχισε:

«Σε ότι αφορά την Μητρόπολη Νέας Σμύρνης η προσπάθεια αυτή πραγματοποιείται στο ναό της Παναγίτσας του Παλαιού Φαλήρου, ένας από τους κεντρικούς ναούς και γνωστούς ευρύτερα της Μητροπόλεώς μας και της πόλεως του Παλαιού Φαλήρου, εύκολα προσβάσιμος και από χριστιανούς των ομόρων ενοριών ή ακόμα και των γειτονικών δήμων. Η παράκλησή μας θερμή προς όλους τους αδελφούς μας χριστιανούς είναι τα είδη τα οποία θα προσφέρουν να είναι σε καλή ποιότητα αν όχι καινούργια και με τον τρόπο αυτό και την προσφορά τους από πλευράς καταστάσεως και συσκευασίας εύκολα χρησιμοποιήσιμα από τους ανθρώπους προς τους οποίους θα τα προσφέρουμε και οι οποίοι τα έχουν ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή του ρουχισμού, των κουβερτών και λοιπών ενδυμάτων που θέλουν να προσφέρουν οι πιστοί θα γίνεται από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι. Στο Παλαιό Φάληρο θα συγκεντρώνονται στην υπόγεια αίθουσα του Ιερού Ναού.

Κορυφή σελίδας


Επιστημονικό Συμπόσιο Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Το 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ψαλτικής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/2 στις 9.30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με θέμα «Επιτεύγματα και προοπτικές στην Έρευνα και Μελέτη της Εκκλ/κής Ψαλτικής Τέχνης». Το Συμπόσιο διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεως προς τιμήν του Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου θα εξελιχθεί ως εξής:

Εισαγωγική Εισήγηση: «Η Επιστήμη της Μουσικολογίας της Ψαλτικής Τέχνης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό»

Εισηγητής: ΚΩΝ/ΝΟΣ Χ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ, Εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών - Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου

Α’ Συνεδρία: ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ

Α. «Η καταλογογράφηση των μουσικών χειρογράφων και η σημaσία της για τη Βυζαντινή Μουσικολογία»
Εισηγήτρια: ΦΛΩΡΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, Λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Β. «Η ψηφιδωτή παράσταση "Η προσκύνησις των διδασκάλων της Ψαλτικής". Ανίχνευση των ψηφίδων της στις γραπτές μουσικές πηγές»
Εισηγητής: ΕΜΜ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Εκλεγμένος Λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. - Εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής της Α.Ε.Α. «Βελλάς» Ιωαννίνων

Γ. «ΕΞΗΓΗΣΗ και Εξηγήσεις»
Εισηγητής: ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΧΑΛΔΑΙΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Δ. «Ψαλτική παράδοση και βινύλιο: Αντιλήψεις για την ελληνική Εκκλησιαστική Μουσική στη δισκογραφία από τό 1960 ως το 1990 και η συμβολή του Γρ. Θ. Στάθη»
Εισηγητής: ΚΩΣΤΗΣ ΔΡΥΓΙΑΝΑΚΗΣ, Φυσικός, Μουσικός

Ε. «Η Ψαλτική και το Ανατολικόν Περιήχημα ή Η Ψαλτική και οι συγγενείς κοσμικές μουσικές παραδόσεις»
Εισηγητής: ΘΩΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Β’ Συνεδρία: ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Α. «Το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ίδρυση - Ιστορία - Έργο»
Εισηγητής: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας Επιστημονικός Συνεργάτης Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Β. «Συνέδρια για την Ψαλτική Θεωρία και Πράξη και τα προκύπτοντα οφέλη για την Επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας»
Εισηγήτρια: ΣΕΒΗ ΜΑΖΕΡΑ - ΜΑΜΑΛΗ, Δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας, Πιανίστα, Διδάσκουσα στην Α.Ε.Α. «Βελλάς» Ιωαννίνων

Γ. «Αποκατάσταση της λησμονημένης ενοριακής λατρευτικής τάξεως και η αναρρίπιση της λειτουργικής μας παραδόσεως»
Εισηγητής: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΑΓΕΩΡΓΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Δ. «Ο διδάσκαλος και ερευνητής Καθηγητής Γρ. Θ. Στάθης»
Εισηγητής: π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Ε. «Η θεματολογία των διδακτορικών διατριβών στο Ε.Κ.Π.Α. για την Ψαλτική Τέχνη»

Εισηγητής: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κορυφή σελίδας


Σελίδες από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ζωντανεύουν στον 89,5

Η εκπομπή ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 22:00-24:00, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, είναι αφιερωμένη στην Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, με το συμβολικό τίτλο «Τα πήραμε τα Γιάννινα». Καλεσμένοι να μιλήσουν είναι η φιλόλογος, ιστορικός, τέως Πανεπιστημιακός Μαίρη Κωστή και ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

21 Φεβρουαρίου 1913: Οι Τούρκοι υπερασπιστές της πόλης των Ιωαννίνων παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό. Μετά από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσσάτ Πασά και τού Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 Τούρκοι Αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο νικηφόρος Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ