!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 532, 13 Φεβρουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα εκστρατεία αλληλεγγύης

Αποστολή στο Διδυμότειχο

«Βυζαντινά σπαράγματα»
Το ερχόμενο Σάββατο 18/02/2012 - 11.00 με 13.00 -
η κινητή μονάδα Υγείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
θα βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης


Μάθετε το πρόγραμμα αναλυτικά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα εκστρατεία αλληλεγγύης

Ημέρα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς η χθεσινή Κυριακή. Άρχισε η μεγάλη εκστρατεία των Μητροπόλεων της Ελλάδας, του ΣΚΑΪ και των συνεργαζόμενων σταθμών για τη συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων για τους συνανθρώπους μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του "Όλοι Μαζί Μπορούμε".

Η συλλογή ξεκίνησε από 18 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και τρεις περιοχές της Αττικής, συγκεκριμένα στους ιερούς ναούς Αγίου Νικολάου στο Ίλιον, Ευαγγελιστρίας στη Νίκαια και Αγίου Κωνσταντίνου στη Γλυφάδα. Ούτε η καταρρακτώδης βροχή ούτε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή πτόησαν όσους συμπολίτες μας είχαν αποφασίσει να προσφέρουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα στον πλησίον τους.

Ουρές αυτοκινήτων κάθε κυβισμού δημιουργήθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας και σε όλους του δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ευεργετούντες μετέφεραν υπό βροχήν σακούλες, κούτες, ακόμα και βαλίτσες με ρούχα, μπουφάν, παλτά, είδη μπεμπέ, υπνόσακους και κλινοσκεπάσματα από το περίσσευμα της ντουλάπας τους. Νέοι, γέροι και μεσήλικες περίμεναν υπομονετικά στις εισόδους των ναών να παραδώσουν στους εθελοντές την «πραμάτεια» τους. Ο κόσμος που συνέρρευσε ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές ήταν τόσος που τελικά ανέτρεψε κάθε προγραμματισμό: ενώ οι αρμόδιοι υπολόγιζαν ότι η διαδικασία (που ξεκίνησε μετά τη Θεία Λειτουργία, περίπου στις δέκα το πρωί) θα ολοκληρωνόταν στη μία το μεσημέρι, τελικά οι πόρτες της εκκλησίας έμειναν ανοιχτές μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Και ενώ οι προσφορές επρόκειτο να αποθηκευτούν στο γραφείο του ναού, ο χώρος αυτός αποδείχθηκε ανεπαρκής. «Προτού περάσει μία ώρα, οι σακούλες είχαν ήδη φθάσει στο ταβάνι», αναφέρει παρευρισκόμενος, «έτσι άνοιξαν οι πόρτες του ναού, ο οποίος μέχρι το απόγευμα είχε κυριολεκτικά γεμίσει». Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφορά ήταν τα ρούχα να είναι καθαρά, σιδερωμένα και συσκευασμένα, έτοιμα δηλαδή για χρήση. Πέραν, όμως, των ειδών «δεύτερο χέρι», που συνελέγησαν, υπήρξαν και προσφορές άθικτων προϊόντων. Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε η απόφαση καταστηματάρχη να δώσει πενήντα ζευγάρια παιδικά παπούτσια, κίνηση που θα βρει ίσως μιμητές με τη λήξη των εκπτώσεων.

Η εκτίμηση είναι ότι συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου 100 τόνοι ειδών ρουχισμού, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προγνωστικό. Με επιστολή του, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος επαινεί και ευχαριστεί όλους όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, με τις πρόσφορες τους στο καλάθι αλληλεγγύης. Σύμφωνα με επιστολή του που διαβάστηκε την Κυριακή σε όλους τους ναούς, έως στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 15 τόνοι τροφίμων, πρωτοβουλία που συνεχίζεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου στο ecclesia.gr

Την επόμενη Κυριακή θα συνεχιστεί η ίδια δράση στις Μητροπόλεις Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, αλλά και Κηφισιάς (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι), Νίκαιας (Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου στο Κερατσίνι) και Ν. Σμύρνης (Ι. Ν. Παναγίτσα Π. Φαλήρου).

Κορυφή σελίδας

Αποστολή στο Διδυμότειχο

Με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, η οποία περιλαμβάνει εμφιαλωμένο νερό και κλινοσκεπάσματα.

Μετά από επικοινωνία του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, απεστάλη άμεσα η βοήθεια με γνώμονα την κάλυψη των ελλείψεων των πληγέντων. Η Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» βρίσκεται σε συνεννόηση και με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, καταγράφοντας τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την άμεση αποστολή βοήθειας.

Κορυφή σελίδας

«Βυζαντινά σπαράγματα»

Εικόνες της Πόλης από τις πολυμεταχειρισμένες γειτονιές, τους μαχαλάδες και το Βόσπορο ως τη Μονή της Χώρας και την Αγία Σοφία, εικονίσματα βυζαντινά με τη μικρή ψηφίδα που λαμπρύνει τον πόνο και φωτίζει τη γλύκα στα πρόσωπα των Αγίων, ένα ταξίδι ψυχής με εικόνες φωτός που αιχμαλώτισε ο Κωνσταντινουπολίτης Πλάτων Μάξιμος, από το 1970 έως σήμερα, εδώ στη χώρα μας και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, εκθέτει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Για να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε, να έχουμε την έγνοια τους, να θαυμάζουμε και να κατανοούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων στο διάβα του χρόνου.

Πολύτιμες μαρτυρίες με το φακό ενός σύγχρονου περιηγητή, που βλέπει τη συνέχεια της πορείας και διαφυλάττει όχι μόνο την εικόνα ενός αρχαίου θεάτρου με τον περιβάλλοντα χώρο του ή μιας βυζαντινής εκκλησιάς, αλλά και την αίσθηση που αναδύεται από αυτούς και σε οδηγεί σε ατραπούς ονειροπόλησης και αναπαράστασης.

"Εις την Πόλιν" λοιπόν, με 100 έγχρωμες φωτογραφίες, μεγάλων διαστάσεων (80Χ70), που χαρακτηρίζονται από μια καθαρά αρχαιοελληνική και βυζαντινή αίσθηση του φωτός, περιμένουν να μας ξεναγήσουν στη μεγάλη σκηνή της Ιστορίας, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2012, στους Εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΚ. Εγκαίνια: Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012, στις 19:30 με ομιλητές τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, φιλόλογο - κριτικό και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Φυντανίδη.

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78
Τηλ.: 210 341 8550
Φαξ: 210 341 8570

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ