!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 530, 6 Φεβρουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι μαζί μπορούμε: Συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Μονή Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο της Κύπρου

"Πενήντα Χρόνια από τα Σεπτεμβριανά"




Η κρίση της σύγχρονης κοινωνίας
και η εκκοσμίκευση
της εκκλησιαστικής διακονίας


του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας
Χρυσοστόμου Σαββάτου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι μαζί μπορούμε: Συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων

Εκστρατεία συλλογής ειδών ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, ώστε να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας που κρυώνουν, ξεκινούν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, οι Μητροπόλεις της Ελλάδος, ο ΣΚΑΪ και οι συνεργαζόμενοι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Η εκστρατεία γίνεται παράλληλα με την συγκέντρωση τροφίμων .Η εκστρατεία θα ξεκινήσει από το βόρειο τόξο της χώρας που λόγω της κακοκαιρίας, μαστίζεται σκληρότερα και θα συνεχισθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε;
Εθελοντές μπορούν να προσφέρουν: κλινοσκεπάσματα ( κουβέρτες, παπλώματα, sleeping bags) καθώς και ρουχισμό, (παλτό, μπουφάν, ζεστά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, καροτσάκια κλπ.) Τα είδη που θα προσφέρουμε πρέπει να είναι καθαρά, σιδερωμένα, μέσα σε σακούλες, έτοιμα για χρήση, έτσι όπως αξίζει να δοθούν στους συνανθρώπους μας.

ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου
, από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, η δράση θα λάβει μέρος σε εκκλησίες των παρακάτω πόλεων: Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο, Νευροκόπι, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, Καστοριά, καθώς και στην Αττική:
Στο Ίλιον, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Νίκαια, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και στη Γλυφάδα, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου.

Κορυφή σελίδας

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Μονή Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο της Κύπρου

Άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Κίπρις''.

Ο ιερέας της Μονής πατήρ Ζαχαρίας δήλωσε ότι τα ζώα της μάντρας που βρίσκεται πλησίον της Μονής εισέρχονται στην εκκλησία, ενώ τόνισε την άμεση ανάγκη για να αρχίσουν τα έργα αναστήλωσης. Ο "δήμαρχός" Ριζοκαρπάσου Μεχμέτ Ντεμιρτζί δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει, διότι, όπως υποστήριξε, η Μονή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διεύθυνσης Βακουφίων.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που έχει παραμεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή των κατεχομένων, σημειώνοντας ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, μεταναστεύουν οι νέοι, ενώ η κατάσταση των αρχαιοτήτων είναι σε άθλια κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας

"Πενήντα Χρόνια από τα Σεπτεμβριανά"

Πενήντα χρόνια από τα επεισόδια της Κωνσταντινούπολης, ένας τόμος με κείμενα-τεκμήρια και μαρτυρίες φωτίζει περισσότερο τις εφιαλτικές ημέρες.

«Θανατηφόρα τραύματα εδέχθη η γραία Αικατερίνη Θυμιάκη, κατάκοιτος εις την εν Μ. Ρεύματι οικίαν της. Ωσαύτως είναι βέβαιον ότι εφονεύθη ο γηραιός ιερεύς του Μπαλουκλή Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Μαντάς, αποκλεισθείς υπό των φλογών εις την καιομένην μονήν». Ακόμη μία ψηφίδα του εφιάλτη: «Ο νεκρός τού ολίγον προ των γεγονότων αποβιώσαντος Νικολάου Ηλιάσκου εξήχθη από τον τάφον και επί του φερέτρου κατηνέχθησαν πλείονα πλήγματα μαχαίρας».

Είναι αποσπάσματα από την απόρρητη έκθεση για τη νύχτα των Σεπτεμβριανών του 1955 του τότε προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, που περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στη δεύτερη έκδοση του τόμου «Πενήντα χρόνια από τα Σεπτεμβριανά - Κωνσταντινούπολη - Πριν, τότε, μετά», δουλειά μελετητών του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας Αζίζ Νεσίν είχε χαρακτηρίσει σε κείμενό του τη νύχτα εκείνη στην Πόλη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» - αν και εδώ η εντολή δόθηκε, όπως σημείωνε, από το Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά χρόνια αργότερα ο κύριος οργανωτής των επεισοδίων Χικμέτ Μπιλ αποκάλυπτε ότι το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την κατάστρωση του σχεδίου βάσει του οποίου διεξήχθησαν οι ανθελληνικές ταραχές.

Τα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη δεν ήλθαν βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα μάλιστα με τη μία εκ των συγγραφέων του τόμου, την Ειρήνη Σαρίογλου-Scott, αποτελούν τον τελευταίο κρίκο μιας μακρόχρονης εθνικιστικής πολιτικής που εφαρμόστηκε με επιτυχία από την ίδρυση του τουρκικού κράτους με στόχο την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου της Πόλης.

Ο εκτουρκισμός της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, που ολοκληρωνόταν αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και με πρόσημο τον κεμαλισμό, επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς αρχικά και στην πολιτιστική ζωή των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλείσιμο και η δήμευση της περιουσίας του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ακολούθησε η απαγόρευση λειτουργίας της Πατριαρχικής Σχολής Γλωσσών και Εμπορίου και άλλων φορέων, καθώς και οι πρώτες διώξεις της ελληνικής μειονότητας.

Για να καταλάβουμε την αλληλουχία των γεγονότων και πώς οδήγησαν στα εφιαλτικά Σεπτεμβριανά του 1955 αξίζει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι το 1932 για παράδειγμα εφαρμόζεται ο νόμος 2007 που απαγορεύει στους αλλοδαπούς την άσκηση πλήθους επαγγελμάτων, όπως χημικός, μηχανικός, ράφτης κτλ. Τότε εγκατέλειψαν την Πόλη 10.000 Πολίτες ελληνικής υπηκοότητας. Έτσι η τραγική νύχτα της 6/7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε ημερομηνία-σταθμός για την ελληνική μειονότητα αλλά και ένα προδιαγεγραμμένο φινάλε της τελευταίας πνευματικά δημιουργικής δεκαετίας της Ρωμιοσύνης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ