!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 529, 2 Φεβρουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της»

Αποστολή στο Ρουφ

Το έργο στα Τέμπη αποκαλύπτει Βυζαντινό Ναό

Συλλογή αγάπης από την Κύπρο

Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη στο ΒυζαντινόΜε την ευχή και ευλογία του Μακαριωτάτου φωτίζονται και αναδεικνύονται θησαυροί ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων, που στέκονται σιωπηλοί και ταπεινοί, μα συγχρόνως υποβλητικοί και ευλογητικοί, στο ιστορικό κέντρο, στην αρχαία Αγορά, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες όμορφες και γραφικές γωνιές της ξεχασμένης Αθήνας.
Πρόγραμμα ΑκολουθιώνΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της»

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο απέστειλε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η επιστολή έχει ως εξής:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Σπαράσσεται η καρδιά και θολώνει ο νους μας με όσα συνέβησαν τους τελευταίους καιρούς και εξακολουθούν να συμβαίνουν στον Τόπο μας. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια χάνουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, τη δουλειά, ακόμη και το σπίτι τους.

Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων – φαινόμενο κατοχικών εποχών – παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του Τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους. Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους. Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους.

Στις δύσκολες και - αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ότι προκάλεσαν δυστυχώς – και συνεχίζουν να προκαλούν – ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων. Για να δώσει ένα πιάτο φαϊ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους.

Δυστυχώς, όμως. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της Πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας.

Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο.

Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας.

Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία.

Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας. Υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια.

Απογοητευμένοι, απελπισμένοι και ανήσυχοι Έλληνες μας ρωτούν και ζητούν υπεύθυνες, ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις.

Ρωτούν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα.

Ρωτούν που πάει η Πατρίδα μας.

Ρωτούν τι επιτέλους μπορεί να σταματήσει το δράμα.

Τι μπορεί να ξαναγεννήσει την χαμένη ελπίδα.

Δυστυχώς όμως !

Στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προ-κλητικά. Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό.

Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας.

Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι.

Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης.

Δρόμοι δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής.

Δρόμοι ανοικτοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να πορευθούμε όλοι, με τη συναίσθηση της μετάνοιας. Ενώνοντας τις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας.

Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους. Έχοντας, πάνω απ’ όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα .

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στο Ρουφ

Τον χώρο φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ρούφ επισκέφθηκε την Τετάρτη το βράδυ κλιμάκιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" κ. Κ. Δήμτσας, ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντώνιος Καλλιγέρης και νέοι και νέες, στελέχη του Γραφείου Νεότητος, μαζί με τον Πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων κ. Γ. Αποστολόπουλο, επισκέφθηκαν το Γυμναστήριο στο Ρουφ όπου φιλοξενούνται προσωρινά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεκάδες άστεγοι.

Στους άστεγους προσέφεραν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δίνοντας την υπόσχεση πως θα σταθούν δίπλα τους για όσο ακόμη απαιτηθεί.

Κορυφή σελίδας


Το έργο στα Τέμπη αποκαλύπτει Βυζαντινό Ναό

Ένας ναός της μεσοβυζαντινής περιόδου, ο μοναδικός που εντοπίστηκε στην περιοχή, με μεταγενέστερης χρονολόγησης νεκροταφείο, ανασκάπτεται στην κοιλάδα των Τεμπών, στο πλαίσιο των εργασιών για τη διάνοιξη των σηράγγων στον Κίσαβο. Τα πρώτα στοιχεία για τον βυζαντινό ναό παρουσίασε σε εκδήλωση του σωματείου για το περιβάλλον «Δρυάς», που έγινε στη Λάρισα, η αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Σταυρούλα Σδρόλια.

«Βρέθηκαν ίχνη από δύο κτιστές τράπεζες ιερού βήματος, τόσο στην κεντρική κόγχη όσο και στη νότια, δείγμα ότι υπήρχε τελευταία διαμορφωμένο παρεκκλήσιο», είπε η κ. Σδρόλια στο «Εθνος» και συμπλήρωσε: «η βόρεια στοά σώζεται σε χαμηλότερο επίπεδο και παρουσιάζει ίχνη παλιότερης φάσης σε σχέση με εκείνη του υπόλοιπου κτιρίου».

Ο ναός χρονολογείται στον 10ο και 11ο αιώνα και δεν αποκλείεται να καταστράφηκε από φωτιά κατά την περίοδο της κατάκτησης των φράγκων το 1024. Ανήκει στον τύπο του δρομικού ναού με περίστωο, διαστάσεων 12Χ11,60 μέτρα, που φέρει στα ανατολικά 3 ημικυκλικές κόγχες. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού βρέθηκε νεκροταφείο και ανασκάφτηκαν πολλοί τάφοι, αρκετοί από τους οποίους είναι επιμελημένης κατασκευής, που δείχνει ότι το κοιμητήριο είχε οργάνωση και διάρκεια.

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 τάφοι, ενώ η ανασκαφή συνεχίζεται και τόσο οι πολλαπλές ταφές όσο και η συχνή παρουσία μικρών παιδιών μπορούν να αποδοθούν σε επιδημία ή άλλη καταστροφή», ανέφερε η κ. Σδρόλια. Από τα λιγοστά ευρήματα των τάφων, φαίνεται ότι χρονολογούνται στον 12ο αι., ενώ ο ναός μπορεί να τοποθετηθεί στην αμέσως προγενέστερη περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως η έλλειψη κεραμικών και άλλων ευρημάτων στο ναό δυσκολεύουν στη χρονολόγηση του και εκτιμούν ότι θα έχουν ασφαλή συμπεράσματα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και προχωρήσει η μελέτη του υλικού. «Το σημαντικό είναι πως αποτελεί τον πρώτο ναό αυτής της εποχής που εντοπίστηκε στην περιοχή των Τεμπών, και είναι δελεαστική η υπόθεση της σύνδεσής του με την επισκοπή του Λυκοστομίου (Τέμπη), που αναφέρεται στις βυζαντινές πηγές από τον 10ο αιώνα και δεν έχει ταυτιστεί μέχρι σήμερα, ενώ είναι γνωστό ότι μεταφέρεται αργότερα μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα- στον Πλαταμώνα», δήλωσε η κ. Σδρόλια.

Πηγή: Έθνος

Κορυφή σελίδας


Συλλογή αγάπης από την Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η συλλογή τροφίμων που θ’ αποσταλούν στην ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης για τα καθημερινά συσσίτια που προσφέρονται στις ενορίες.

Ο έρανος ο οποίος διεξήχθη με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Σ’ αυτήν συμμετείχαν λαϊκοί και ιερείς, ενορίες, κοινοτικά Συμβούλια, Σύνδεσμοι Αποδήμων, ο Σύνδεσμος Φιλανθρωπίας Γυναικών της Μητροπόλεως Μόρφου και τα σχολειά της μητροπολιτικής περιφέρειας. Ο έρανος απέδωσε περίπου (1000) χίλια κιβώτια με τρόφιμα. Ιερείς της Μητροπόλεως Μόρφου θα επισκεφθούν τη Μητρόπολη Νεαπόλεως για να βοηθήσουν στη διάθεση των τροφίμων.

Κορυφή σελίδας


Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη στο Βυζαντινό

Μια προσέγγιση της βυζαντινής εικονογραφίας επιχειρεί ο σύγχρονος Δανός ζωγράφος, συγγραφέας και ποιητής Περ Κίρκεμπι, ο οποίος εκθέτει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο Per Kirkeby (Κοπεγχάγη 1938) ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του νεο-εξπρεσιονισμού στη Δανία παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία του μέσα από 29 επιλεγμένα έργα. Ζωγράφος, γλύπτης συγγραφέας και ποιητής ο Kirkeby εμπνέεται από τη Βυζαντινή τέχνη την οποία εντάσσει στο έργο του με έναν ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο.

Τα ζωγραφικά έργα του Kirkeby δεν είναι αντίγραφα θρησκευτικών εικόνων ή θεολογικών σκηνών, όμως ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει σε αυτά, τους υποκείμενους φορμαλιστικούς (χρώμα, σχήματα, δομή) και θεματικούς δεσμούς, που απορρέουν από τη βαθιά και ώριμη γνώση της Βυζαντινής Τέχνης.

Το έργο του Per Kirkeby έχει εκτεθεί παλαιότερα σε σημαντικά μουσεία του εξωτερικού όπως η TATE Modern, το Musée National d’Art Contemporain – Centre Georges Pompidou και το Metropolitan Museum of Modern Art. Στις αρχές του 2012 διοργανώνεται επίσης έκθεσή του που θα παρουσιαστεί στο Palais des Beaux Arts, στις Βρυξέλλες.

Την έκθεση επιμελείται ο Mikael Wivel, ιστορικός τέχνης, μελετητής του έργου του καλλιτέχνη, ενώ η διοργάνωσή της, την οποία έχει αναλάβει η πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα του καλλιτέχνη, του επιμελητή καθώς και της διευθύντριας του μουσείου Αναστασίας Λαζαρίδου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεματικές διαλέξεις και παράλληλες δραστηριότητες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ