!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 528, 30 Ιανουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εκκλησία κι Επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους»

«Νέοι - Εκκλησία - Πολιτισμός»

Εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Από τη ραδιοφωνική βιβλιοθήκη του 89,5

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου
για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Εκκλησία κι Επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους»

Τα εγκαίνια του πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της φιλανθρωπικής εταιρείας "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής είναι η συμπαράσταση και πλήρης στήριξη χιλιάδων ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών παρέχοντας τους πρωτοβάθμια υγεία φροντίδας.

Κανένας χωρίς φαγητό γιατρό και φάρμακο είναι ο άξονας , η κατευθυντήρια γραμμή και το σημείο αναφοράς που εντάσσεται στις κοινωνικές παρεμβάσεις που υλοποιεί η «Αποστολή» σε πιστή εκτέλεση των εντολών του Μακαριωτάτου.

Στην τελετή των εγκαινίων υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας από τον Μακαριώτατο, ως Προέδρου της «Αποστολής» και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιου Πατούλη όχι μόνο για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου αλλά και τη στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του Ι.Σ.Α. των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας που διαθέτει η «Αποστολή».

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας: "Άραγε οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι μόνο για εμάς ή μήπως υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας; Πώς αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα παιδιά που θα γεννηθούν αύριο;» διερωτήθηκε.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας επισημαίνοντας: «Αυτός ο τόπος έχει γνωρίσει πάρα πολλές περιπέτειες και κρίσεις. Η ανοχή του όμως ήταν απαράμιλλη. Σήμερα πρέπει να αναζητήσουμε το μυστικό της συνεργασίας. Να ξεχάσουμε όσα μας διαιρούν και απομακρύνουν τον ένα από τον άλλο και να αναζητήσουμε τα κοινά εκείνα που μας ενώνουν".

"Αυτός ο λαός ο ταλαιπωρημένος", πρόσθεσε, "έχει πολύ δύναμη μέσα του θέλει όμως πρότυπα. Ανθρώπους που τους εμπιστεύεται. Ανθρώπους που όταν δίνει την ψυχή του ξέρει ότι θα το αξιοποιήσουν και δεν θα πάνε χαμένες οι προσπάθειες».

Για το έργο που εγκαινίασε τόνισε: «Στην εποχή μας είναι πολλοί αυτοί που αρέσκονται στις περιγραφές. Είναι πολλοί αυτοί που κάθονται στον καναπέ και κάνουν σχόλια, επικρίσεις και κατακρίσεις. Σήμερα με αυτό το έργο φύγαμε από τις περιγραφές και είμαστε στην πράξη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα σκοπό κοινό τον άνθρωπο που σήμερα δυσκολεύεται, που υποφέρει».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Δήμτσας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις δράσεις του φιλανθρωπικού οργανισμού επισημαίνοντας την παρότρυνση του Μακαριωτάτου ‘’να εστιάζει η ψυχή μας, η καρδιά μας στην αξία του προσώπου, στην αξία εκείνου που υποφέρει’’. Τέλος κάλεσε όλους σε πανστρατιά προκειμένου να βοηθήσουν ν’ αλλάξει η ζωή μας.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισήμανε πως «η Εκκλησία και η Επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ισχυρή συμμαχία, μια κοινή προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας, μέσα από την έμπρακτη ιατρική διακονία στον ανήμπορο άρρωστο συνάνθρωπό μας".

"Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που σήμερα εγκαινιάζουμε", είπε ο κ. Πατούλης, "είναι έτοιμο να προσφέρει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης λόγω ανεργίας ή κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

"Η ενημέρωση, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική και η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας του Ιατρείου αυτού. Για πρώτη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος όλης της Ελλάδας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, συμπράττει με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο έργο της Ορθοδοξίας που δίνει δύναμη στους αδύναμους και δυναμική στους δυνατούς".

"Με τη βοήθεια του Θεού, με την ευλογία του Μακαριώτατου, αλλά και με τη δύναμη που μας δίνουν, τόσο η δική σας παρουσία απόψε ,όσο και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών ιατρών που ήδη έχουν θέσει τον εαυτό τους αφιλοκερδώς στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε το στόχο που από κοινού θέσαμε όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας".

Και συνέχισε: "Κάθε ανθρώπινη ζωή, και η ιατρική συνείδηση με καθετί που απειλεί αυτή τη ζωή. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η δημιουργία αυτής της πρότυπης κοινωνικής δομής, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ή θα έπρεπε να προσφέρουν, οι κρατικές δομές παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Δεν είναι σκοπός μας, να υποκαταστήσουμε το Κράτος.

Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τη βασική πρωτοβάθμια περίθαλψη στους χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς γιατρό και φάρμακα. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, που έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν εν μια νυκτί στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση σε καμιά δομή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Γιατί ως Λειτουργοί της Υγείας, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα, ότι οι άρρωστοι ΔΕΝ είναι αριθμοί…είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και στη θέση αυτών των ανθρώπων που σήμερα αγκαλιάζουμε, αύριο μπορεί να βρεθεί ο καθένας από μας».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, εκπρόσωποι Κομμάτων, Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και πλήθος κόσμου.

Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Το Ιατρείο στεγάζεται στο κτίριο του ΙΣΑ στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 (διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος) και θα παρέχει με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ενήλικες και παιδιά, συγκεκριμένες ώρες και μέρες την εβδομάδα.

Κλινική Εξέταση και Παρακολούθηση από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων - Ιατρικό Φάκελο –Χορήγηση Φαρμάκων – Παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και Εμβολιασμό (Βασικός εμβολιασμός παιδιών –εφήβων και εμβολιασμοί ενήλικων-ηλικιωμένων).

Μεταξύ άλλων στο Σύμφωνο Συνεργασίας περιλαμβάνεται:

i) η δημιουργία γραφείου της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» εντός του ΙΣΑ για την διεκπεραίωση λειτουργικών υπηρεσιών και αναγκών του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ με προσωπικό από την φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ii) η δυνατότητα παροχής κατάλληλου χώρου για την επιμόρφωση ιερέων και στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

iii) η δυνατότητα από κοινού διοργάνωσης σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, παραγωγής και διανομής έντυπου ενημερωτικού υλικού και εκπόνησης κοινού προγράμματος με γνώμονα την υγεία των συνανθρώπων μας και

iv) η συνεργασία με συναρμόδιους και παρεμφερείς φορείς , οργανισμούς, υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εταιρείες φαρμακευτικές, συλλόγους (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ΕΟΦ κ.α.), σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Επιτροπές Ευρωπαϊκής Ένωσης Π.Ο.Υ. κ.α.), με γνώμονα την αποτελεσματικότερη απόδοση της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας.

Κορυφή σελίδας


«Νέοι - Εκκλησία - Πολιτισμός»

Τα τιμητικά βραβεία και διπλώματα απένειμε την Κυριακή το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στους νέους που διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς Εφήβων και Νέων των Ιερών Μητροπόλεων που είχε ως θέμα: «Νέοι - Εκκλησία - Πολιτισμός».

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε πέντε περιφέρειες της Εκκλησίας της Ελλάδος, (Αθήνα, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο και Ξάνθη) και συμμετείχαν πάνω από 3.000 έφηβοι και νέοι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης των διακριθέντων καλλιτεχνικών συνόλων και εφήβων - νέων, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 1.000 έφηβοι, νέοι και νέες από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και 20 χορωδιακά και χορευτικά τμήματα, ως μέλη των βραβευθέντων καλλιτεχνικών ομάδων.

Η τελετή βράβευσης και η μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Κολεγίου Ψυχικού και έγινε εκτενής αναφορά στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και συντόνισε η Συνοδική Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων.

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Σήμερα στις 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μ. Βασιλείου 15, «Ρουφ») ο Μακαριώτατος θα απονείμει τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

18:00 - 18:10

Υποδοχή

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Διευθυντής του «Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

18:10 - 18:45

Κεντρική ομιλία με θέμα: «Θεολογία και Κοινωνία»

Ομιλητής: κ. Βλάσιος Φειδάς,

Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθόδοξης Θεολογίας στο Σαμπεζύ Γενεύης.

18:45 - 19:00

Χαιρετισμός:

Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

19:00 - 20:00

Απονομή Βεβαιώσεων

20:00

Δεξίωση

Κορυφή σελίδας


Από τη ραδιοφωνική βιβλιοθήκη του 89,5

Σήμερα στις 23:00 το βράδυ ο Δημήτρης Ριζούλης διαβάζει στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος από το βιβλίο «Αγγελοτόκος έρημος» του Παντελή Πάσχου.

Η "Αγγελοτόκος Έρημος" αγκαλιάζει το πολυσυζητούμενο στ' αρχαία "Γεροντικά", "Παραδείσους" κ.λπ. θέμα της ωφελείας και της σωτηρίας της ψυχής• θέμα που αποτελεί στόχο του Ευαγγελίου και βασικό σκοπό της ζωής του ανθρώπου μέσα στην κιβωτό της Εκκλησίας. Όλος ο γήινος κόσμος είναι μάταιος και άχρηστος για τον άνθρωπο αν "ζημιωθή", δηλαδή αν χάσει, την ψυχή του. Γι' αυτό και όλα τα ρωτήματα των νέων Μοναχών προς τους σοφούς κ' έμπειρους και αγίους Γέροντες της Ερήμου είναι: "ειπέ λόγον, πως σωθώ;"

Ο Π.Β. Πάσχος (Πασχάλης-Παντελής Β. Πάσχος) γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κοζάνης και σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 φεύγει με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου εκπονεί και την πρώτη του διδακτορική διατριβή στη βυζαντινή φιλολογία. Μετά συνεχίζει την ειδίκευση στη βυζαντινή υμνογραφία στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης και κατόπιν μεταβαίνει στη Γερμανία για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, τον καλεί ο αείμνηστος Καθηγητής Ανδρέας Φυτράκης να επιστρέψει και να εργαστεί κοντά του στη Θεολογική Σχολή. Έτσι, το 1972 διορίζεται και εργάζεται ως επιμελητής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και τη δεύτερη διδακτορική του διατριβή. Τακτικός καθηγητής Αγιολογίας-Υμνολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αποχωρήσει το έτος 2000 λόγω ορίου ηλικίας.

Περισσότερα για τον Παντελή Πάσχο στη Μυριόβιβλο

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ