!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 527, 26 Ιανουαρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίχτυ προστασίας για ανασφάλιστους από την Αρχιεπισκοπή και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας

Δραματική αύξηση των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας

Η Αμερική συναντά το Βυζάντιο

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τιμά την μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Η προσφορά της Μονής Πετράκη στον τόπο

Μορφές του Ελληνισμού στον 89,5

Τρόποι εξυπηρέτησης των κωφών από τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚινητή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας

Μάθετε το πρόγραμμα επισκέψεων
στις γειτονιές της Αθήνας το επόμενο διάστημαΕΙΔΗΣΕΙΣ


Δίχτυ προστασίας για ανασφάλιστους από την Αρχιεπισκοπή και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας

Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες εγκαινιάζουν την Παρασκευή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα εγκαίνια του Ιατρείου θα γίνουν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113).

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν πολίτες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του Συστήματος Δημόσιας Υγείας», διαβεβαίωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Αυτοί που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι:

• Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από υπηρεσίες υγείας.

• Ένας στους 4 εργαζόμενους που είναι ανασφάλιστος.

• 150.000 μακροχρόνια ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ, ομοίως αποκλεισμένοι από τις παροχές του συστήματος Υγείας.

• Νέο – άστεγοι, πρώην έμποροι και επιχειρηματίες.


Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άστεγους πολίτες που δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Επισήμανε πως απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και των άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Κ. Δήμτσας σημείωσε ότι το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο θα στεγαστεί στα γραφεία του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113), θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του ΙΣΑ, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες.

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών, από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, θα χορηγούνται φάρμακα και θα παραπέμπονται οι ασθενείς για εργαστηριακές εξετάσεις σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του ΙΣΑ. Επιπλέον, θα γίνεται εμβολιασμός παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων άλλων ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ επεσήμανε ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία οι γιατροί της Αθήνας, στέκονται δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες, ενώ χαρακτήρισε «συγκινητική την προσφορά των ιατρών».

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε ότι μπροστά στην κρίση η "Αποστολή", με εντολή του Αρχιεπισκόπου, επιχειρεί να απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ για τους αδύνατους με στόχο να μην μείνει, στο πλαίσιο του δυνατού, κανένας άνθρωπος χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο.

«Έχει διαπιστωθεί», σημείωσε, «ότι υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος, ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης, περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ και έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς, οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, τον τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να εκδώσουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Υγείας Απόρου, να γίνει προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας».

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου όσοι χρωστάνε είτε στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία, όσο εξαθλιωμένοι κι αν είναι οικονομικά».

«Δυστυχώς», τόνισε, «οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης».

Από την πλευρά του ο κ. Δήμτσας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας «για την ισχυρή συμμαχία που σήμερα, ξεκινά». «Θέλω, επίσης», σημείωσε, «να εκφράσω τις ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και σε εσάς προσωπικά».

Και πρόσθεσε: «Τους τελευταίους μήνες, έχει προστεθεί μία νέα κατηγορία, αυτή, που αποκαλούμε νέο-άστεγοι. Πρόκειται για πολίτες που έμειναν άνεργοι, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους και τους έχουν κάνει έξωση. Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο για την ελληνική κοινωνία που η Εκκλησία το συναντά, διογκούμενο, καθημερινά».

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ΙΣΑ και της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», περιλαμβάνει πέραν της λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και την λειτουργία με γιατρούς εθελοντές του ΙΣΑ των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που διαθέτει η "Αποστολή".

Ειδικότερα το Σύμφωνο Συνεργασίας αφορά στις εξής δράσεις :

• Ιατρικές Επισκέψεις Ιατρών του Ι.Σ.Α. στις μονάδες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

• Παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις 145 Ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

• Στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του Ι.Σ.Α. των κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

• Δημιουργία και Στελέχωση με εθελοντές ιατρούς μέλη του ΙΣΑ ομάδας δράσης, στην εσωτερική και εξωτερική Ιεραποστολή.

Κορυφή σελίδας


Δραματική αύξηση των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας

Ηλικιωμένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι αλλά και αιρετοί σε δήμους, είναι οι νέοι τρόφιμοι των συσσιτίων του δήμου ΑΘηναίων.

Οι αιτήσεις για στέγαση στους ξενώνες του Δήμου έχουν αυξηθεί κατά 26%, ενώ 200 επιπλέον άτομα έκαναν αίτηση για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από το οποίο σιτίζονται περίπου 250 οικογένειες.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου ΑΘηναίων κ. Αποστολόπουλος, στην ειδική μόνιμη επιτροπή Ισότητας, νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

Ο Πρωτοσύγκελος της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος Παπαγιάννης προτείνει να θεσπιστεί επιδότηση κατοικίας καθώς εκατοντάδες άνθρωποι χρωστούν ενοίκια μηνών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης πραγματοποίησε σύσκεψη με μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές που στηρίζουν τους αστέγους προκειμένου να αναληφθούν δράσεις.

Κορυφή σελίδας


Η Αμερική συναντά το Βυζάντιο

Ο τίτλος της έκθεσης, αν και προσωρινός, δηλώνει αυτό ακριβώς που πρόκειται να ξεκινήσει σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με την ονομασία «Βυζάντιο. Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές» («Byzantium. Masterpieces from Greek Collections), περίπου 300 αριστουργήματα ελληνικών μουσείων, δημόσιων και ιδιωτικών, μοναστηριών, αλλά και ευρήματα πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων, θα ταξιδέψουν το φθινόπωρο του 2013 στις ΗΠΑ για να παρουσιαστούν αρχικά στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί στο Μάλιμπου της Καλιφόρνιας.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως την άνοιξη του 2014, σκοπεύει να γνωρίσει στους Αμερικανούς τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος διατρέχει το Βυζάντιο από την αρχή μέχρι το τέλος του. Γι' αυτό και το χρονολογικό της πλαίσιο θα καλύψει όλες τις περιόδους της βυζαντινής ιστορίας, δηλαδή από το 330 μ. Χ. έως το 1453. Παράλληλα, έχει έναν ακόμα στόχο: να συμπληρώσει ένα κενό, "απαντώντας" στις αντίστοιχες εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την Τουρκία στις ΗΠΑ και αλλού.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε, χθες, θετικά ως προς τη διοργάνωση της περιοδικής αρχαιολογικής έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Αποτελείται από πέντε ενότητες, με προσωρινούς τίτλους «Από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο», «Ο χριστιανικός κόσμος»,«Οι διανοούμενοι», «Οι χαρές της ζωής» και «Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι».

Η πρώτη ενότητα θα αναφέρεται στην επιρροή που άσκησε ο ελληνικός πολιτισμός της ύστερης αρχαιότητας στην εξέλιξη της θεολογικής σκέψης, καθώς και στην τέχνη των πρώτων βυζαντινών χρόνων. Για τη χριστιανική ταυτότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θα μιλάει» η δεύτερη ενότητα, δίνοντας έμφαση στην καθιέρωση του χριστιανισμού ως μίας και μοναδικής θρησκείας του κράτους, στη στενή σχέση εξάρτησης κράτους και εκκλησίας, καθώς και στις διάφορες όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής λατρείας.

«Οι διανοούμενοι» της τρίτης ενότητας μάλλον θα μετονομαστούν σε «Πνευματική ζωή», καθώς η θεματολογία της εστιάζει στις όψεις της πνευματικής ζωής του Βυζαντίου, όπως εμφανίζονται μέσα από την κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση και την πολιτιστική ζωή, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα μεσαιωνικά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών κειμένων στη μόρφωση των Βυζαντινών.

Ερωτήματα που μπορεί να ανακύπτουν ως προς την καθημερινότητα των ανθρώπων του Βυζαντίου, όπως «με ποιο τρόπο διακοσμούσαν τα σπίτια τους», «τι σκεύη χρησιμοποιούσαν», «πώς καλλωπίζονταν οι Βυζαντινές», θα απαντηθούν στην πρωτότυπη ενότητα «Οι χαρές της ζωής», που θα παρουσιάζει όψεις ενός όχι και τόσο γνωστού θέματος. Τέλος, ο συνεχής «διάλογος» της Αυτοκρατορίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και λαούς, μια σχέση όχι πάντα ειρηνική, που επηρέασε ωστόσο ποικιλοτρόπως τη βυζαντινή αντίληψη και τέχνη, θα παρουσιαστούν στην πέμπτη ενότητα της πολυαναμενόμενης έκθεσης.

Το συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός -κόστους 3.200.000 ευρώ, από τα οποία περίπου τα 2.500.000 αφορούν μόνον τα ασφάλιστρα- πρόκειται να εμπλουτιστεί και από μια άλλη, εξίσου σημαντική έκθεση, που προετοιμάζεται παράλληλα από το υπουργείο, σε συνεργασία με το περιοδικό National Geographic. Θα αφορά τους αρχαίους Έλληνες και την παρουσία τους δια μέσου των αιώνων, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις αρχές των ελληνιστικών χρόνων. Στόχος της είναι να συμπέσει την ίδια περίοδο με την έκθεση για το Βυζάντιο, διαγράφοντας με αυτόν τον τρόπο μια έντονη πολιτιστική παρουσία της χώρας μας στις αμερικανικές πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


Η Μητρόπολη Δημητριάδος τιμά την μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την εις Κύριον εκδημία του Μακαριστού, ο οποίος ποίμανε την Μητρόπολη Δημητριάδος για 24 χρόνια. Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, με τον οποίο θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Την επιμνημόσυνη ομιλία θα εκφωνήσει ο Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, Εφημέριος του Ιερού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Κορυφή σελίδας


Η προσφορά της Μονής Πετράκη στον τόπο

Ομιλία πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, οδ. Ομήρου και Πανεπιστημίου 22, στις 7μμ, με θέμα την προσφορά της Μονής Πετράκη στο Έθνος μας.

Ομιλητής ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης, ο οποίος έχει μελετήσει επί πολλά έτη το εν λόγω αντικείμενο, ιδιαίτερα αναδιφώντας και ταξινομώντας το πλούσιο αρχείο της Μονής, το οποίο περιλαμβάνει υλικό από το 1700 μ.Χ. Θα προβληθούν και σχετικές κατατοπιστικές εικόνες.

Κορυφή σελίδας


Μορφές του Ελληνισμού στον 89,5

Αυτό το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στην εκπομπή Μεγάλοι Ευεργέτες με τη Σμαραγδή Καράγιωργα, 20:00-21:00, παρουσιάζεται ο μεγάλος έλληνας ευεργέτη Απόστολος Αρσάκης (Χοταχόβα Κορυτσάς 1792-Βουκουρέστι Ρουμανίας 16 Ιουλίου1874).

Ο Αρσάκης υπήρξε ο κύριος χρηματοδότης της Φιλεκπευδευτικής Εταιρείας, που έκτοτε είναι γνωστή ως Αρσάκειος σχολή προς τιμήν του. Ιατρός-χειρούργος με πλούσιο επιστημονικό έργο, μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, δημοσίευσε στον «Λόγιο Ερμή» άρθρα σχετικά με την ιστορία της Ιατρικής, ενώ η πολιτική του δράση τον οδήγησε στον πρωθυπουργικό θώκο της Ρουμανίας το 1862.

Καλεσμένη να μιλήσει για την εμβληματική φυσιογνωμία του εθνικού μας ευεργέτη είναι η πρεσβυτέρα Βαρβάρα Καλογεροπούλου-Μεταλληνού, πρώην διευθύντρια Αρσακείου, διδάκτωρ Θεολογίας και πτυχιούχος Φιλοσοφίας.

Κορυφή σελίδας


Τρόποι εξυπηρέτησης των κωφών από τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στο πλαίσιο της πνευματικής φροντίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τους κωφούς, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Καλλιθέας έχει αναγνωριστεί ως ενορία των κωφών και τελείται λειτουργία με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα. Επιπλέον στο Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων (οδός Αγ. Φιλοθέης 21, Πλάκα) υπάρχει κάθε Τρίτη διερμηνέας για την εξυπηρέτηση των κωφών σε όλα τα θέματα που αφορούν το εν λόγω Γραφείο (έκδοση πιστοποιητικού αγαμίας, διαζευκτήρια και αντίγραφα διαζευκτηρίων, άδειες γάμου κ.ά.)

Τέλος, μπορείτε να καλέσετε τον διερμηνέα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών για διερμηνεία σε γάμο, βάπτιση ή εξόδιο ακολουθία, χωρίς κόστος, αφού τον ενημερώσετε έγκαιρα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ