Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 52, 27 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΑΓΑΙΟΝ»

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Πλήθος ακροατών συμμετείχε στην προσπάθεια ενημέρωσης που διεξήγαγε ο Ρ/κός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM (23 – 25/1/2006) σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας - Πολιτείας. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το θέμα αυτό είναι καταλυτικά και συντριπτικά υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος σχέσεων των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδος μας και κατά του χωρισμού τους και δείχνουν ότι ο πιστός λαός του Θεού σ’ αυτόν τον τόπο θέλει Εκκλησία και Πολιτεία να συμπορεύονται στο χρόνο, διατηρώντας σχέσεις αλληλοσεβασμού, συναλληλίας και διακριτών ρόλων, συνεργαζόμενοι για το καλό και την πρόοδό του.

Πλήθος ακροατών, από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στη συζήτηση και κατέθεσαν σκέψεις και απόψεις οι οποίες κατεγράφησαν και ασφαλώς θα γίνουν αντικείμενο ευρύτερης εσωτερικής επεξεργασίας και προβληματισμού, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα και ωφέλημα συμπεράσματα. Αυτήν ακριβώς την ποιοτική ανάλυση και περαιτέρω αξιοποίηση των στοιχείων θα επιδιώξει ο Ραδιοφωνικός της Εκκλησίας, καθώς αυτό είναι και το ζητούμενο της προσπάθειας και όχι τόσο η δημοσιοποίηση ποσοστών τα οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό συμβαίνει αφενός μεν γιατί είναι γνωστό ότι ο Σταθμός της Εκκλησίας είναι Ραδιόφωνο ειδικού προσανατολισμού, με ειδικό ακροατήριο, το οποίο, όμως, είναι ένα ακριβό κομμάτι του Ελληνικού λαού, η γνώμη και θέσεις του οποίου πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν από εκείνους που έχουν την ευθύνη, κατ’ άνθρωπον, για το παρόν και το μέλλον του και αφετέρου γιατί το ζήτημα του χωρισμού, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν τίθεται στη επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κορυφή σελίδαςΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον Ρ/κό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για το πολυθρύλητο ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας (24,25/1/2006).

Για το ζήτημα της μισθοδοσίας του Κλήρου, ο Μητρ. Θηβών κ. Ιερώνυμος τόνισε: «… κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση του Ορθόδοξου Κλήρου. Όμως, όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό κράτος ζητήθηκε από την Εκκλησία να συνδράμει… Εφόσον η Εκκλησία δεν έθεσε ποτέ θέμα επιστροφής των Εκκλησιαστικών εκτάσεων και χρημάτων, τότε και το κράτος οφείλει να τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις…»

Ο Μητρ. Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος σημείωσε: «…Είμαστε κατά του χωρισμού, όχι για να διασφαλίσουμε ως Εκκλησία κάποια οφέλη, αλλά για να μην αποσυνδεθεί η κοινωνία από την Εκκλησία…»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος επεσήμανε: «..Το ζήτημα τίθεται από κάποιες μειοψηφίες οι οποίες έχουν το δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους αλλά όχι να τις επιβάλλουν…»

Ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κρητικός τόνισε: «… Αυτοί που πρεσβεύουν όλα αυτά ας τα θέσουν υπό την κρίση του λαού. Αλλιώς τον περιφρονούν και παραβιάζουν τη Συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας…»

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός σημείωσε ότι «Την Πολιτεία, σε κάθε περίπτωση, δε συμφέρει ο χωρισμός. Ο Εκκλ/κός χώρος ποτέ δεν πρέπει να ζητήσει χωρισμό, γιατί η Εκκλησία είναι Μάνα και η Μάνα δε χωρίζεται από τα παιδιά της..»

Ο Καθ. Κώστας Ζουράρης τόνισε: «Πίσω από τη δήθεν ανιδιοτελή συζήτηση υπάρχει μια τεράστια ιδεολογική προκατάληψη κάποιων ασήμαντων ομάδων που πνέοντα από «πνευματικό γενιτσαρισμό»… Εκείνο που θέλουν δεν είναι άλλο από την αποσύνδεση της Εκκλησίας από το Γένος και το Έθνος…»

Η Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα επεσήμανε: «… Μερικές από τις προτάσεις που γίνονται, όπως αυτή για το χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, γίνονται για εντυπωσιασμό. Οι ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας είναι απολύτως διακριτοί. Προβλήματα δημιουργούνται όταν υπερβαίνονται οι ρόλοι…»

Ο Βουλευτής κ. Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι «… το Σύνταγμα ορίζει ότι οι ρόλοι είναι καθαροί… Εάν κάποιους ενοχλεί η Ορθόδοξη συνείδηση του λαού, αυτό είναι άλλο ζήτημα..»

Ο Βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει Εκκλησιαστικό πρόβλημα. Υπάρχει στην παράδοσή μας η ιστορική αλληλεξάρτηση Κράτους – Εκκλησίας, η οποία έχει προχωρήσει στο αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και στους διακριτούς ρόλους. Αυτά να τα ενισχύσουμε χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες περιττών ανακατατάξεων που δε μας δίνουν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Όταν δεν είναι ορατές οι ιδεολογικές διαφορές Αριστεράς – Δεξιάς, τείνουμε να επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας με προκατακλυσμιαίες συγκρούσεις του 18ου αι. να ανακαλύπτουμε ένα «μείζον Εκκλ/κό πρόβλημα» το οποίο δεν υφίσταται σήμερα…»

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΑΓΑΙΟΝ»

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (26/1/2006) στον Κυβερνήτη της Φρεγάτας «Αγαίον» του Πολεμικού Ναυτικού Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Λεβέντη για την ηρωική διάσωση αλλοδαπών ναυτικών στο Αιγαίο.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Πληροφορηθείς την χθεσινήν μεγάλην επιτυχίαν του υπό τας διαταγάς σας πληρώματος της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, ήτοι της διάσωσης των αλλοδαπών ναυτικών στο Αγαίο Πέλαγος και μάλιστα υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, όλως εγκαρδίως σας εκφράζω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου.

Με την γενναιότητα, τον αλτρουισμό και το πνεύμα της αυτοθυσίας σας, επιδείξατε το υψηλόν φρόνημα του Έλληνος αξιωματικού που πιστεύει σε αρχές και ιδανικά.

Σας εύχομαι κάθε ευλογία του Πανάγαθου Θεού σε σας προσωπικώς και όλο το γενναίον πλήρωμα της φρεγάτας»

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής διοργανώνει στην Αθήνα η Ελληνική Γεροντολογική Εταιρεία (26 – 28/1/2006).

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε χαιρετισμό του προς τους συνέδρους ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία… σέβεται, αγαπά και μεριμνά για τα γηρατειά… Δε μένει απλώς στο να παρέχει στέγη, και είναι τω όντι δεκάδες οι «Στέγες Γερόντων» στην καθ’ ημάς Ιεράν Αρχιεπισκοπήν. Δεν επαφίεται μόνο στο να δίνει τροφή και ιατρική περίθαλψη, αλλά προχωρεί έτι περισσότερο στο να χαρίζει στους αγαπημένους υπερήλικες τη ζεστασιά της γαλήνης της ψυχής, είτε με τις ευκαιρίες ψυχαγωγίας, είτε με άλλους τρόπους, όπως των επισκέψεων, των κατασκηνώσεων, των εορτών. Η Εκκλησία, επιπροσθέτως, έχει τη μεγίστη δυνατότητα να είναι κοντά στο γέροντα και στην γερόντισσα με τους Ποιμένες της, με τους Ιερείς του Υψίστου… Η παρουσία του Ποιμένα – Ιερέα κοντά στα γηρατειά είναι όχι απλώς μικροχαρά στον ηλικιωμένο, αλλά, όπως έχει ομολογηθεί, αποτελεί βαθύτατη ψυχική τους αγαλλίαση πέρα από κάθε άλλη ανάγκη του. Και αυτό το σημείο πρέπει να αξιολογηθεί πρεπόντως…»

Κορυφή σελίδαςΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ιερά Σύνοδος για την καταστροφή αρχαιολογικών θησαυρών, ηλικίας άνω των δεκαπέντε αιώνων στο Χριστιανικό Αρμενικό κοιμητήριο της Τζούφλα, της Επαρχίας Ναχιτσεβάν, του Αζερμπαϊτζάν.

Σε σχετική επιστολή προς τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα κ. Mir-Hamza Efenciyev (24/1/2006), που προήλθε από την ενημέρωση που είχε επί του θέματος, προ μερών, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, από το εν Αθήναις Εθνικό Συμβούλιο των Αρμενίων και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χορέν Τογραματζιάν, των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Η Εκκλησία της Ελλάδος αισθάνεται έντονον το χρέος ίνα υψώσει φωνήν διαμαρτυρίας υπέρ πάντων των αδικουμένων, αισθανομένη πόνον και αποτροπιασμόν διά πάσαν βαρβαρότητα εξ αιτίας εθνοφυλετισμού και μισαλλοδοξίας και κυρίως διά τας βεβηλώσεις και τας καταστροφάς των οσίων και ιερών ουχί μόνον του Χριστιανισμού αλλά και πάσης άλλης Θρησκείας, άτινα εσεβάσθησαν οι αιώνες.

Θεωρεί ότι το γεγονός της καταστροφής Ιερών Χώρων και Ιερών Μνημείων, συνιστά την χειροτέραν σελίδαν της ιστορίας της ανθρωπότητος, ήτις απαξιώνει τον πολιτισμόν και το ανθρώπινον πρόσωπον.

Πιστεύει δε ακραδάντως ότι αι βαρβαρότητες, η άσκησις βίας, οι διωγμοί και οι βανδαλισμοί ανατρέπουν τας βασικάς αρχάς της ανεκτικότητος προς την ετερότητα και της ειρηνικής συμβιώσεως όλων των λαών…»

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Διήμερο συνέδριο προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (28 & 29/1/2006), στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με θέμα «Ορθοδοξία και Παιδεία: Στο δρόμο της εκπαίδευσης για την αειφορία».

Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, η Υπουργός και ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέτα Γιαννάκου και Γεώργιος Καλός κ. άλ. Εισηγήσεις θα αναπτύξουν διακεκριμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος και εκπαίδευσης.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ