!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 518, 22 Δεκεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Αυτά τα Χριστούγεννα ας ενώσουμε τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση"

Νέος χώρος πολιτισμού για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

"Aποστολή Αγάπης"

Εκστρατεία του ΣΚΑΪ και της Εκκλησίας
για την ενίσχυση των συσσιτίων
Μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετεΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Αυτά τα Χριστούγεννα ας ενώσουμε τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση"

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες αναφέρεται στο μήνυμα των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τονίζει, μεταξύ άλλων πως τίποτε, ακόμη και η πιο μεγάλη τραγωδία, δεν μπορεί να νικήσει την ελπίδα. Αναλυτικά το μήνυμά του:

Τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές. Μα το άστρο της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει και πάλι τη ζωή μας. Να μας θυμίσει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ότι ο Θεός «λύτρωσιν απέστειλεν τω λαώ αυτού». Και ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει στρέφει τα μάτια του στον φτωχότερο και ενδοξότερο θρόνο του σύμπαντος, στην ταπεινή φάτνη. Και βλέπει εκεί φως μέγα.

Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι ο σύγχρονος βίος απειλείται όλο και περισσότερο από θλίψεις και δοκιμασίες. Ο κόσμος μας ζει το τέλος μιας εποχής και βιώνει την αγωνία ενός απειλητικού και αβέβαιου αύριο.

Μέ τα μάτια στραμμένα στο φως των Χριστουγέννων, θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους και τον καθένα προσωπικά, με όση δύναμη διαθέτω, ότι ο Θεός μας αγαπά όλους και κανείς δεν στερείται το δικαίωμα στην ελπίδα.

Η χαρά που αναβλύζει από τη μεγάλη εορτή της γεννήσεως του Χριστού δεν είναι απλώς μια συναισθηματική εκτόνωση, αλλά οφείλεται στην επίγνωση ότι «εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον Υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον ίνα ζήσωμεν δι’Αυτού» (Ιωαν.4,9).

Χριστούγεννα σημαίνει, ότι οι λύπες, οι δοκιμασίες, οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και οι τραγωδίες που μας πληγώνουν, δεν μπορούν να νικήσουν την ελπίδα. Διότι η αγάπη του Θεού σήμερα γίνεται άμεσα ψηλαφητή αφού ο Χριστός γεννήθηκε για να μας λυτρώσει από τις αληθινές αιτίες των δεινών μας: την αμαρτία και τον θάνατο.

Να γιατί είναι τόσο θλιβερό και ανάρμοστο οι άρχοντες του κόσμου τούτου να δρουν και να αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός. Διότι από όπου εκδιώκεται ο Χριστός, όπου δεν Του παραχωρείται τόπος να γεννηθεί, όπου η διδασκαλία Του περιφρονείται, εκεί επικρατούν η εκμετάλλευση, η απληστία, η αλαζονεία και η μικροψυχία. Εκεί ο άνθρωπος ευτελίζεται και απαξιώνεται. Και τότε εμφανίζονται τραγικές οι συνέπειες, όπως η εξουθένωση και η εκμετάλλευση των φτωχών και των αδύναμων, οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές.

Σήμερα η χαρά και η ελπίδα χτυπούν και πάλι τη θύρα της καρδιάς μας. «Χριστός γεννάται, δοξάσατε!»

Ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης! Οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες δεν μπορούν να μας καταβάλλουν. «Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστιν Χριστός Κύριος...» (Λουκ. 2,10-12).

«Χριστός γεννάται», και μας καλεί να κάνουμε ξανά την εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού τρόπο ζωής και αντίδοτο στις θλίψεις.

Ας ενώσουμε, λοιπόν, τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση, ψάλλοντας χαρμόσυνα: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Κορυφή σελίδας


Νέος χώρος πολιτισμού για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή του Ρούφ τέλεσε σήμερα το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

"Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα ιστορικό κτίριο που ήταν εγκαταλελειμμένο και ο προκάτοχός μου αποφάσισε να το αναστηλώσει" είπε ο Μακαριώτατος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον στενό συνεργάτη του μακαριστού και τότε Πρωτοσύγκελλο π. Θωμά Συνοδινό.

"Θέλαμε σε αυτή την περιοχή", πρόσθεσε, "που έχει πνευματικές ανάγκες να στεγάσουμε έναν χώρο που οι εφημέριοι θα στεγάσουν τα ζητήματά τους".

"Η κρίση που βιώνουμε είναι πάνω απ' όλα πνευματική και ηθική και αντιμετωπίζεται αν όλοι μαζί δώσουμε τα χέρια και δημιουργήσουμε τέτοια έργα που είναι οάσεις στην κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν σήμερα, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που από την θεωρία περνούν στην πράξη" σημείωσε.

Ο Μακαριώτατος τίμησε τους ευεργέτες κ. Θ. Αγγελόπουλο και την σύζυγό του Γιάννα Αγγελοπούλου, τον Καπετάν Νικόλα Φράγκο και (μέσω εκπροσώπου που ήταν παρών στην εκδήλωση) τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Α.Α. διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και δράσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και των Ενοριών της.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α. π. Μάξιμος Παπαγιάννης, κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πλήθος κόσμου.

Κορυφή σελίδας


"Aποστολή Αγάπης"

Μία νέα φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα εγκαινιάσει την προπαραμονή των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο "Aποστολή Αγάπης" θα λειτουργεί με μέριμνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αθ. Διάκου 1 στην Πλατεία Αττάλειας στον Ταύρο και τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ