!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 517, 19 Δεκεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Να μας αξιώσει ο Θεός να ακούσουμε και πάλι τις καμπάνες στην Αμμόχωστο"

"Χριστιανισμός και Επιστήμη"

Νέο κέντρο Πολιτισμού από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

«Φανταστικά και απόκοσμα»

Κάλανδα απ’ όλον τον Ελληνισμό





Ο ποιητής Κώστας Μόντης
στη Μυριόβιβλο βιβλιοθήκη







ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Να μας αξιώσει ο Θεός να ακούσουμε και πάλι τις καμπάνες στην Αμμόχωστο"

Επίτιμος δημότης της κατεχόμενης Αμμοχώστου ανακηρύχθηκε το Σάββατο, τέταρτη ημέρα της επίσημης ειρηνικής επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η τελετή έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κατεχόμενου Δήμου της Αμμοχώστου και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επέδωσε στον Mακαριώτατο ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Γαλανός.

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικό με την κατοχή της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, που την έχουν καταστήσει πόλη-φάντασμα, με τους 45.000 κατοίκους της να είναι μέχρι σήμερα πρόσφυγες. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος από την ταράτσα του κτιρίου είδε από μακριά την περίκλειστη πόλη.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός στο Παραλίμνι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Ανδρέα Ευαγγέλου, τους βουλευτές της περιοχής, τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. κ. Αναστασιάδη, τις στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Αναστασιάδης επέδωσε στον Μακαριώτατο την ανώτατη διάκριση, το χρυσό κλειδί της πόλης, ευχόμενος να τον υποδεχθεί γρήγορα και στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Την επίσκεψή του στην ζωντανή τότε πόλη κατά τα φοιτητικά του χρόνια θυμήθηκε ο κ. Ιερώνυμος, λέγοντας: «Θυμάμαι την Αμμόχωστο με τα μεγάλα κτίρια και τους πορτοκαλεώνες και ποτέ δεν σκεφτόμουνα ότι θα έφτανα εδώ με αυτή την ιδιότητα, αλλά και με το εμπόδιο να επισκεφθούμε τα μέρη αυτά.»

Ο Μακαριώτατος μιλώντας προς το συγκεντρωμένο πλήθος, είπε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή Κώστα Μόντη:

«Φεύγοντας, χθες, από τα φυλακισμένα μνήματα σταθήκαμε μπροστά σ’ αυτές τις ηρωικές μορφές και ήταν σαν ν’ ακούγαμε, το είπα και χθες στα παιδιά του Παγκυπρίου Σχολείου, σαν να τους παρακαλούσαμε τον καθέναν απ’ αυτούς: “δώστε σε μας τους σημερινούς Έλληνες μια σταγόνα από το αίμα σας να καθαρίσουμε το δικό μας αίμα”, είναι ποίηση Κυπρίου ποιητή, του Κώστα Μόντη, “δώστε μας το βλέμμα μας για να περπατάμε να μην ξεστρατίσουμε, δώστε μας την τελευταία σας πνοή, για να ζήσουμε και ν’ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια.»

Ακολούθησε η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, θύμισε ότι η Κύπρος είναι χώρα αγίων και ηρώων:

«Κατά τη διάρκεια των δύο χιλιάδων χρόνων ιστορίας του Χριστιανισμού της Κύπρου, ο λαός μας κατόρθωσε να διατηρήσει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την ελληνικότητά του, παρά το γεγονός ότι διήλθε δια πυρός και σιδήρου».

Μιλώντας για την πόλη είπε, «ειδικότερα. Μακαριώτατε, αυτή η πόλη έχει να προβάλλει τους τελευταίους ήρωες του κυπριακού ελληνισμού, τον Τάσο Μάρκου, που αγωνίστηκε ηρωικά κατά την εισβολή και αγνοείται ακόμα η τύχη του, όπως και τους άλλους δύο ηρωομάρτυρες, τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, που αντιστάθηκαν στην αδικία και έδειξαν ψυχική ανδρεία, αντικρύζοντας κατά πρόσωπο τους κατακτητές».

Αντιφωνώντας, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «πάντοτε η Ελλάδα και η Κύπρος πορεύτηκαν μαζί, αγωνίστηκαν, πάλεψαν, κι άλλοτε νικήθηκαν κι άλλοτε νίκησαν. Πάντοτε το όραμά μας όμως είναι η Ανάστασις του Χριστού μας, η Ανάστασις του Γένους μας, η Ανάστασις κάθε ανθρώπου σε αυτή τη γη».

Μιλώντας για το ρόλο της Εκκλησίας σήμερα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία σπρώχνεται στο περιθώριο, όλο και πιο έξω από την καθημερινή πραγματικότητα. Δε σημαίνει ότι η Εκκλησία είναι ένα Μουσείο, που φυλάει το παρελθόν, ούτε ο προορισμός των κληρικών είναι να χτυπάμε την καμπάνα της κηδείας. Αντίθετα, έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην εποχή της κρίσεως.»

Και συμπλήρωσε: «Στις ημέρες, λοιπόν, της κρίσεως ο ρόλος της Εκκλησίας παντού και ιδιαίτερα των ποιμένων και των επισκόπων είναι μεγάλος. Μόνο αυτοί που έχουνε ψυχή που αγαπάει αυτούς τους τόπους το καταλαβαίνουν.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα «κροκοδείλια δάκρυα», όπως είπε, των χριστιανικών λαών:

«Χαρήκαμε όταν γίναμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτοί που θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση μας μίλησαν για αλληλεγγύη, μας μίλησαν για την προστασία των δικαιωμάτων. Σήμερα έχουμε εκτροπή. Δε γίνεται πια συζήτηση για αυτές τις αξίες, αλλά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα Ευρωομόλογα, γύρω από τα χρέη, γύρω από τα δάνεια. Και καταντήσαμε πολλές φορές οι δανειστές να γίνονται δυνάστες.»

Ο κ. Ιερώνυμος ολοκλήρωσε την αντιφώνησή του ευχόμενος, «να μας αξιώσει ο Θεός να ακούσουμε και πάλι της καμπάνες στον Μητροπολιτικό Ναό της βασίλισσας, της Αμμοχώστου».

Κορυφή σελίδας


"Χριστιανισμός και Επιστήμη"

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάζει την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής η εκδήλωση "Χριστιανισμός και Επιστήμη" με την ευκαιρία της έκδοσης του τόμου "Ο Ιπποκράτης στην Πολιτεία του Θεού" του Ομοτ. Καθηγητή της Αγγειοχειρουργικής κ. Παν. Β. Δημακάκου. Στο πρώτο μέρος (19.00-19.15) θα παρουσιαστούν Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι εορτής Χριστουγέννων από τη Βυζαντινή Χορωδία του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών ενώ στο δεύτερο μέρος (19.15-20.50) θα γίνει η Στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Χριστιανισμός και Επιστήμη"με τη συμμετοχή: του κ. Γ. Μπαμπινιώτη, του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, της κυρίας Άννας Μπενάκη - Ψαρούδα, του κ. Αθανασίου Φωκά, του κ. Δ. Παπαδημητρίου και του κ. Κ. Νάστου.

Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμο και μία σύντομη ομιλία του Καθηγητή κ. Π. Β. Δημακάκου.

Από τις 20.50 έως τις 21.10 θα ακουστούν Άσματα Χριστουγέννων από την Παιδική Χορωδία Τοσιτσείων -Αρσακείων Σχολείων.

Κορυφή σελίδας


Νέο κέντρο Πολιτισμού από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα ο Μακαριώτατος θα εγκαινιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδ. Μεγ. Βασιλείου 15 -Ρουφ). Ένα κτήριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και δράσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και των Ενοριών της.

Κορυφή σελίδας


«Φανταστικά και απόκοσμα»

Το Ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για τη νέα χρονιά είναι αφιερωμένο σε μια όχι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα όψη της βυζαντινής τέχνης: την απεικόνιση φανταστικών πλασμάτων, εμπνευσμένων εν πολλοίς από τη μυθολογία των αρχαίων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και μορφών δαιμονικών που αναδύονται από τα βάθη της κολάσεως.

Γρύπες, κυνοκέφαλοι, μονόκεροι, σφίγγες, κένταυροι, σειρήνες, αλλά και μαυριδεροί δαίμονες, τρομακτικοί δράκοντες, ακόμη και ο «Παμφάγος Άδης» έχουν απομονωθεί από τον διάκοσμο αντικειμένων από όλες σχεδόν τις Συλλογές του Μουσείου. Πρόκειται κυρίως για λεπτομέρειες από ζωγραφικά έργα, φορητές εικόνες, πίνακες, εικονογραφημένα χειρόγραφα και χαρακτικά. Υπάρχουν επίσης λεπτομέρειες από τον διάκοσμο γλυπτών, καθώς και λειτουργικών αντικειμένων.

Με την ευκαιρία της έκδοσης του ημερολογίου παρουσιάζεται επίσης μια μικρή έκθεση στην πρώτη αίθουσα (είσοδο) της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με χαρακτηριστικά αντικείμενα των συλλογών, που παριστάνουν όντα μυθολογικά και δαιμονικά. Ο επισκέπτης κατά την πορεία του στις διάφορες εκθεσιακές ενότητες, θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει, ακόμα, με τη βοήθεια ειδικής σήμανσης, επιλεγμένα αντικείμενα από τα οποία προέρχονται τα φανταστικά και απόκοσμα όντα που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2012.

Με αφορμή το θέμα του ημερολογίου, ο Σύλλογος Φίλων του ΒΧΜ διοργανώνει από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2012 ομώνυμο κύκλο διαλέξεων, ενώ παρουσιάζει και το φετινό «τυχερό» (γούρι), το οποίο απεικονίζει την κεφαλή της Μέδουσας Γοργούς, εκείνης που θανάτωσε ο Περσέας σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η κεφαλή της Μέδουσας κοσμεί μια μαρμάρινη πλάκα του 6ου αιώνα μ.Χ., η οποία εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση, στην ενότητα «Ο εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών». Κατά την αρχαιότητα το βλοσυρό βλέμμα της Γοργούς θεωρήθηκε ότι αποτρέπει το Κακό και έτσι η κεφαλή της, το «Γοργόνειο», εικονίζεται συχνά στην αρχαία ελληνική τέχνη ως ιδιαίτερα ισχυρό φυλακτό. Με την ίδια ιδιότητα το συναντούμε και στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Το Γοργόνειο, που συνοδεύεται από μαίανδρο και σκύλο που τρέχει, έχει έντονα προστατευτικό χαρακτήρα και μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό «γούρι» σε δύσκολους καιρούς.

Το ημερολόγιο και το «τυχερό» διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου στην τιμή των 18 και 30 ευρώ αντιστοίχως.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Βυζαντινού στη διεύθυνση: http://www.byzantinemuseum.gr/el/homepage/

Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Πρόσβαση: Χάρτης

Κορυφή σελίδας


Κάλανδα απ’ όλον τον Ελληνισμό

Την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:30, στο αμφιθέατρο τής OTEAcademy στο Μαρούσι Αττικής (Πέλικα και Σπάρτης 1, κοντά στο σταθμό «Νερατζιώτισσα» των Η.Σ.Α.Π.) η μαθητική ορχήστρα και χορωδία του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσουν κάλανδα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων που φθάνουν στις ημέρες μας μέσα από την προφορική και γραπτή μουσική παράδοση των απανταχού Ελλήνων.

Τραγούδια εορταστικά από την ακριτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Πελοπόννησο, την Κύπρο και την Κρήτη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τα Επτάνησα, αλλά και την Κάτω Ιταλία, τα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη ερμηνεύουν οι 65 συντελεστές, υπό τη διεύθυνση του δεξιοτέχνη και διεθνώς καταξιωμένου μουσικού στο ούτι Χρίστου Τσιαμούλη.

Τους μαθητές – ορχήστρα και χορωδία – συνοδεύουν οι σολίστ

Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί - Εξάρχων ορχήστρας
Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι
Γιώργος Μακρής, γκάιντα
Γιώργος Κωτσίνης, κλαρίνο
Μιχάλης Σιδηρόπουλος, μαντολίνο

Σολίστ στο τραγούδι και υπεύθυνη για τη διδασκαλία της χορωδίας
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Προετοιμασία μουσικού συνόλου
Ανδρέας Τσεκούρας
Διδασκαλία & Γενική Διεύθυνση
Στην αίθουσα υποδοχής του κοινού θα εκτίθενται έργα της εικονογράφου Ανθής Βαλσαμάκη, σε μια συμβολική έκθεση με τον τίτλο «Από τη σταγόνα της βροχής … στο πρόσωπο της θάλασσας» και θέμα τη σημασία του νερού στη ζωή του ανθρώπου όπως παρουσιάζεται στο Μέγα Συναξαριστή, σε 7 ιστορίες Αγίων της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.

Χάριν του περιορισμένου αριθμού θέσεων στην αίθουσα, η προσέλευση προτείνεται να γίνει εγκαίρως (από τις 18:30 έως τις 19:15).

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις ηλικίες άνω των 8 ετών.
Πληροφορίες: Δημήτρης Κ. Τσίτος, 210 275 0755 & 6988 083 033.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ