!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 516, 15 Δεκεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο

Επιστροφή στον τόπο τους

Μέτρα για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού

Χριστουγεννιάτικα παζάρια βιβλίου
Ομιλία του Μακαριωτάτου
στον Καθεδρικό ναό της ΛευκωσίαςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο

Στην Εκκλησία της Κύπρου πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα επίσημη ειρηνική επίσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Γλυφάδας κ. Παύλο, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Μεσογαίας κ. Νικόλαο, Πατρών κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν αισθάνεται ξένος, αλλά ότι "είμαστε στο ίδιο το χώμα μας και στην ίδια την πατρίδα μας". Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος τόνισε πως η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα όπως των άλλων Προκαθημένων. "Σήμερα έχουμε μαζί μας τον Αρχιεπίσκοπο της μητέρας πατρίδας, έχουμε τον Αρχιεπίσκοπο του Έθνους μας που δεν ήρθε σε ξένη χώρα, αλλά ήρθε στην Ελλάδα…ευρίσκεται στην Ελλάδα" υπογράμμισε.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «θα δώσει θάρρος στο λαό από πάσης απόψεως, και από θρησκευτικής και από εθνικής. Θα δοθεί η ευκαιρία και στο λαό μας να εκφράσει τα αισθήματα της αγάπης και του σεβασμού του προς τον Αρχιεπίσκοπο της μητέρας πατρίδας. Θα βρούμε και εμείς την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, θέματα που απασχολούν τις δύο αδελφές Εκκλησίες αλλά και θέματα πανορθόδοξα που κατά καιρούς απασχολούν τις τοπικές Εκκλησίες και πρέπει να ανταλλάσσουμε απόψεις».

"Αγωνίζεστε και εσείς μαζί με όλους τους Κυπρίους", είπε ο Μακαριώτατος στον κ. Χρυσόστομο, "για την ευτυχία αυτού του τόπου και κυρίως για το σεβασμό του κάθε προσώπου που κατοικεί σ' αυτή τη γη. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τα προβλήματα αυτού του τόπου από εμάς. Εμείς ερχόμαστε να σας ακούσουμε και να είμαστε συμπαραστάτες όπου μπορούμε στον αγώνα που δεν είναι μόνο αγώνας κυπριακός αλλά είναι αγώνας ελληνικός, είναι αγώνας κοινός".

Σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ε.ε. έγινε η επίσημη υποδοχή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια ακολουθεί πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδας


Επιστροφή στον τόπο τους

Δέκα μεταβυζαντινές αρχαιότητες, οι οποίες επαναπατρίστηκαν πριν από λίγες ημέρες από την Ολλανδία, παρουσιάστηκαν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εικόνες: «Ζωοδόχος Πηγή», «Μυστικός Δείπνος», «Περιτομή του Χριστού», «Έγερση του Λαζάρου», «Άγιος Γεώργιος», «Άγιος Δημήτριος», «Εις Άδου Κάθοδος» κλεμμένες από τους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών όπως, επίσης, και τα σπαράγματα τοιχογραφιών «Προφήτης Ηλίας» και «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» (έργα του αγιογράφου Μιχαήλ Χωματζά το 1734), τα οποία κλάπηκαν από το βυζαντινό ναό της Παναγίας Κρήνας στη Χίο, το 1981. Τα εν λόγω επαναπατρισθέντα ελληνικά πολιτιστικά αγαθά μεταφέρθηκαν για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μέχρι την παράδοσή τους στους εκπροσώπους των αρμόδιων Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Θυμίζουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2011 επαναπατρίσθηκε η βυζαντινή εικόνα του Αγίου Προκοπίου, η οποία είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό της Βέροιας την περίοδο 1968 0 1975. Η εικόνα - που φυλάσσεται προσωρινά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο-, θα αποτελέσει λίαν συντόμως τμήμα της μόνιμης συλλογής του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Η επιστροφή της εικόνας θα συντελέσει αποφασιστικά στην υπόθεση διεκδίκησης της εικόνας του Αγίου Πέτρου, επίσης κλαπείσας από το ναό της Βέροιας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μουσείο του Dumbarton Oaks στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κορυφή σελίδας


Μέτρα για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού

Με οργανωμένες τουριστικές εκδρομές διακινούνται ετησίως 50.000 προσκυνητές, ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κ. Γιώργος Τελώνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις προοπτικές και την προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης παρουσίασε λίστα με 100 θρησκευτικά μνημεία τα οποία έχουν καταγραφεί οργανωμένα για πρώτη φορά με περιγραφή και φωτογράφιση, με συμπληρωματικά στοιχεία για την προσβασιμότητα, τα διαθέσιμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τη λειτουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων από άτυπη Γνωμοδοτική Επιτροπή που είχε συσταθεί με αυτό το έργο. Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Νικητιάδης, ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε 300. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία με τα μνημεία θα είναι σύντομα διαθέσιμα στους ενδιαφερομένους από το Διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπου με την ψήφιση Νομοθετικής Ρύθμισης θα μπορούν να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Απόφαση της πολιτείας και της Ιεράς Συνόδου είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις που υπάρχει ενδιαφέρον για θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Νικητιάδης. Επίσης, συμπλήρωσε ότι θα οργανωθεί η συμμετοχή της πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έκθεση τουρισμού στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, που συμμετείχε στην Επιτροπή, αναφέρθηκε στο υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των Ρώσων που έρχονται στην Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας


Χριστουγεννιάτικα παζάρια βιβλίου

Βιβλία μεταφρασμένης λογοτεχνίας σε ελκυστικές τιμές διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) ως τις 16 Δεκεμβρίου. Στα γραφεία του ΕΚΕΜΕΛ (Παπαδιαμαντοπούλου 4, 4ος όροφος). Ώρες 13.00 έως 20.00.

Για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Αλληλεγγύης του Δήμου Καλλιθέας, ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα Fm δωρίζει 20.000 βιβλία των εκδόσεων του «Βήματος» και των «Νέων» που θα διατίθενται σε bazaar προς 1 ευρώ, από την Πέμπτη 15 ως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου. Στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι (λεωφ. Κηφισίας 37). Ώρες 10.00 έως 20.00.

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) θα διαθέσει χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, δώρα για μικρούς και μεγάλους, λευκώματα και βιβλία του ΕΛΙΑ με έκπτωση έως και 50%, περιοδικά, εφημερίδες και παρτιτούρες 19ου-20ού αιώνα, παλαιά έντυπα, αντικείμενα και παιχνίδια σε χριστουγεννιάτικο παζάρι την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Στα κτίρια του ΕΛΙΑ (Αγίου Ανδρέου 4 & 5, στην Πλάκα, πίσω από τη Μητρόπολη). Ώρες 11.00 έως 17.00.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) προσφέρει με έκπτωση από 50% και άνω επιστημονικές εκδόσεις του Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, του Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, τη Δευτέρα 19, την Τρίτη 20, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Στο κτίριο του ΕΙΕ (λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48). Ώρες 11.00 έως 20.00.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ