!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 514, 8 Δεκεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Διαχρονικότητα του Παπαδιαμάντη»

Επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά στο Βυζαντινό Μουσείο

«Ελευθερία και Ευθύνη»

«Οι Βιβλιοθήκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο »

Έκθεση Πεντζίκη στην Αθήνα


Περισσότερα στον www.artopos.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Διαχρονικότητα του Παπαδιαμάντη»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, διοργανώνει Ημερίδα επ᾽ ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατό (100) χρόνων από της κοιμήσεως του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10.00 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου) και θα έχει ως θέμα: «Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ»

Την έναρξη θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Προέδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό. Στη συνέχεια θα αναγνωσθεί το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην διάρκεια της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

A) «Η αψευδής γλώσσα η τα θαμνώδη ρήματα. Κοινωνία, γλώσσα και τέχνη στον Παπαδιαμάντη», με εισηγητή τον αξιότιμο κ. Δημήτριο Κοσμόπουλο Ποιητή -Δοκιμιογράφο.
Β) «Η μετάφραση του βίου του Χριστιανισμού του Φρειδερίκου Φάρραρ από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», με εισηγητή τον αξιότιμο κ. Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο - Συγγραφέα, Επιμελητή των ΑΠΑΝΤΩΝ του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
Γ) «Οι διορθώσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στα εκκλησιαστικά λειτουργικά βιβλία», με εισηγητή τον αξιότιμο κ. Νικόλαο Α.Ε. Καλοσπύρο, Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε.
Δ) «Η ορθόδοξη πνευματικότητα και ο Παπαδιαμάντης», με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
Ε) «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η κολλυβαδική θεώρηση της ελληνικής λαϊκής λατρείας», με εισηγητή τον αξιότιμο κ. Εμμαλουήλ Βαρβούνη, Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας Δημοκριτείου Πανε-πιστημίου Θράκης.
ΣΤ) «Ανάμεσα στο χείλος της κολάσεως και στα χέρια του ζωντανού Θεού.

Από τον Ρωμανό τον Μελωδό στο ηδύμολπο τρυγόνι της Σκιάθου», με

εισηγητή τον αξιότιμο κ. Δημήτριο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, πρώην

Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την Ημερίδα θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Μήνυμα ελπίδας και αγάπης στους ασθενείς του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Κατά την επίσκεψή του, με την ευκαιρία της εορτής του Αγ. Σάββα, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στους πάσχοντες αδελφούς μας κουράγιο και δύναμη για να ξεπεράσουν με τη βοήθεια του Θεού και την προσευχή τις δυσκολίες. Τους προσέφερε μάλιστα δώρα αγάπης που είχε προετοιμάσει η Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Εξερχόμενος του Νοσοκομείου, ο Μακαριώτατος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: "Μία τέτοια επίσκεψη πρέπει να κάνουμε όλοι, γιατί μας δίνει την αληθινή διάσταση και το νόημα των πραγμάτων, καθώς πρόκειται για μία ασθένεια που στις ημέρες μας ταλαιπωρεί πολλούς συνανθρώπους μας και μας φοβίζει ιδιαίτερα". Ευχήθηκε δε σε όλους όσοι εργάζονται στο Νοσοκομείο να έχουν υπομονή και κουράγιο.

Κορυφή σελίδας


Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά στο Βυζαντινό Μουσείο

Την Κυριακή 11, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά ηλικίας από 5 έως 8 ετών.

Οι μικροί επισκέπτες θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, με αφετηρία βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία εικονογραφούν διαφορετικά επεισόδια από την αφήγηση της Γέννησης του Χριστού.

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 15:00). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Οι ώρες έναρξης των χριστουγεννιάτικων εργαστηρίων είναι στις 10:00 και στις 12:00.

Κορυφή σελίδας


«Ελευθερία και Ευθύνη»

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 7.00 μμ, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Μ2) το νέο βιβλίο του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου «Ελευθερία και Ευθύνη. Τα δικαιώματα του ανθρώπου και η αξία του προσώπου», που κυκλοφορεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Εκδόσεις Εν πλω, και προλογίζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων Αλφέγιεφ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γόνιμου προβληματισμού, μια ορθόδοξη μαρτυρία για το μήνυμα της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, για την ελευθερία του ανθρώπου και την ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, θα ακολουθήσει συναυλία βυζαντινής μουσικής με τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Χαρίλαο Ταλιαδώρο, οφφικιάλιο της Μ.Χ.Ε.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Εν πλω, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το ταξιδιωτικό γραφείο Mouzenidis Travel και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πληροφορίες στο τηλ. 210 3226343.

Κορυφή σελίδας


«Οι Βιβλιοθήκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο »

Το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί στο πλαίσιο του Η΄ Κύκλου Ομιλιών, στη διάλεξη με θέμα:

«Οι Βιβλιοθήκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο»

Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός του βιβλίου κι αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων κ. Κωνσταντίνος Στάικος. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19.30 στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο (Πανεπιστημίου 30) Αμφιθέατρο Ιω. Δρακόπουλος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ