!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 513, 5 Δεκεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακούμε Παπαδιαμάντη στους 89,5

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

«Η Εκκλησία στους δρόμους» με τη συνδρομή της Κύπρου

Συνάντηση κορυφαίων εικαστικών στο σπίτι του Γιώργου Μπουζιάνη

Μαθήματα βυζαντινής μουσική στο Διαδίκτυο από το Κέντρο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά
ΕΞΑΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5 FM

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ακούμε Παπαδιαμάντη στους 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει, από την Δευτέρα 5/12/2011 έως και το Σάββατο 10/12/2011, ένα μεγάλο εξαήμερο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την κοίμησή του. Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο του Παπαδιαμάντη που σημάδεψε την Ελληνική λογοτεχνία. Παρουσιάζεται ο Παπαδιαμάντης μέσα από τα κείμενά του καθώς και η σχέση του με τον άνθρωπο , την φύση, την Εκκλησιαστική ζωή και την Ρωμαίικη παράδοση. Ακούγονται αποσπάσματα από σημαντικά έργα του και γίνεται αναφορά στο μεταφραστικό του έργο καθώς και στην μεταφορά των έργων του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μιλούν κληρικοί, λογοτέχνες, συγγραφείς, ερευνητές, και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με το έργο και την προσφορά του κυρ Αλέξανδρου των Ελληνικών Γραμμάτων.

Μάθετε το πρόγραμμα του σταθμού

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, διοργανώνει Ημερίδα επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατό χρόνων από την κοίμηση του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου) και θα έχει ως θέμα

«Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ»

Φορέας διοργανώσεως της Ημερίδας είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδος έχει ως εξής :

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011
10:00 Έναρξη - Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού
κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος
- Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

1η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Προεδρεύων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος
10:45 1η Εισήγηση
Θέμα : «Η αψευδής γλώσσα η τα θαμνώδη ρήματα. Κοινωνία, γλώσσα και τέχνη στον Παπαδιαμάντη»
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, Ποιητής - Δοκιμιογράφος
11:15 2η Εισήγηση
Θέμα : «Η μετάφραση του βίου του Χριστιανισμού του Φρειδερίκου Φάρραρ από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»
Εισηγητής : κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Φιλόλογος - Συγγραφεύς, Επιμελητής των ΑΠΑΝΤΩΝ του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη
11:45 3η Εισήγηση
Θέμα : «Οι διορθώσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στα εκκλησιαστικά λειτουργικά βιβλία»
Εισηγητής : κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α.Ε. ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΣ, Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε.
12:10 - 12:30 Διάλειμμα

2η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Προεδρεύων ο κ. Παναγιώτης Δ. Μαστροδημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
12:30 4η Εισήγηση
Θέμα : «Η ορθόδοξη πνευματικότητα και ο Παπαδιαμάντης»
Εισηγητής : ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
13:00 5η Εισήγηση
Θέμα : «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η κολλυβαδική θεώρηση της ελληνικής λαϊκής λατρείας»
Εισηγητής : κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ,Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

3η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Προεδρεύων Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
13:20 6η Εισήγηση
Θέμα : «Ανάμεσα στο χείλος της κολάσεως και στα χέρια του ζωντανού Θεού. Από τον Ρωμανό τον Μελωδό στο ηδύμολπο τρυγόνι της Σκιάθου»
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου
13:45 Συζήτηση - Κλείσιμο της Ημερίδος από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιον, Πρόεδρον της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής ΠολιτιστικήςΤαυτότητος.

Κορυφή σελίδας


«Η Εκκλησία στους δρόμους» με τη συνδρομή της Κύπρου

Tον Μακαριώτατο επισκέφθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Πυλιώτης με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» από την Κύπρο κ. Βάσω Παπαβασιλείου.

Ο Μακαριώτατος συνομίλησε μαζί τους, ενημερώθηκε για το έργο του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» και τους ευχαρίστησε για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένδυση, τρόφιμα και παιχνίδια, η ποσότητα της οποίας ανέρχεται σε 23 παλέτες, οι οποίες παρελήφθησαν από την φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμο Παπαγιάννη επισκέφθηκαν μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου π. Ιερώνυμο Πυλιώτη, και την αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» το χώρο διανομής συσσιτίων επί των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς. Τα μέλη του Σωματείου «Τάμα» με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Παπαβασιλείου συμμετείχαν εθελοντικά στη διανομή του συσσιτίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τόσο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όσο και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» ενημερώθηκαν για το πολυδιάστατο έργο της Μ.Κ.Ο . «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έλαβαν γνώση των στρατηγικών σχεδίων κοινωνικής ευαισθητοποίησης με γνώμονα τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Τέλος, ο π. Ιερώνυμος Πυλιώτης και η κ. Βάσω Παπαβασιλείου ευχαρίστησαν το Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και γνωριμία με το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους» και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συνεργασία που ξεκινούν οι δύο πλευρές.

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση κορυφαίων εικαστικών στο σπίτι του Γιώργου Μπουζιάνη

Η Έκθεση «Έντιμος Πενία» αποτελεί συνέχεια της περσινής εκδήλωσης στο σπίτι-μουσείο του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη (27-31, Δάφνη, κοντά στο σταθμό του μετρό Άγιος Ιωάννης, Τηλ.: 2132085521). Με τη νέα έκθεση, δίνεται η ευκαιρία να δειχτεί στο ελληνικό κοινό, για άλλη μια φορά, το καλλιτεχνικό εύρος του Έλληνα εξπρεσιονιστή στην κλίμακα του σπιτιού του, μέσα από το έργο των φίλων και θαυμαστών του.

Μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, γλύπτες και ζωγράφοι όπως ο Τσαρούχης, ο Καπράλος, η Κατράκη, ο Διαμαντόπουλος, ο Πικιώνης, ο Τάσσος και βεβαίως ο Μπουζιάνης παρουσιάζονται με έργα που δεν έχουν εκτεθεί από ιδιωτικές συλλογές, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Τάσσου και τη Συλλογή Τσακίρογλου- Εστία Νέας Σμύρνης.

Ο τίτλος «Έντιμος Πενία» έχει απόλυτη σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα γιατί αναφέρεται στους ανθρώπους και τις αντιδράσεις τους σε δύσκολους καιρούς. Σε εποχές όπου «οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς» Και ποιοι είναι οι καλοί; Αυτοί που η πορεία του φυσικού τους βίου διακρίνεται από απλότητα, σκληραγωγία, αυτοδιάθεση...Που προσπαθούν να είναι αυτάρκεις, απελευθερωμένοι από τις μεταβολές της τύχης και άλλων απειλητικών προς αυτούς δυνάμεων. Με κέντρο βάρους της ηθικής στο άτομο ,πέρα από θεσμούς, κανόνες, παρορμήσεις, δόξες και απολαύσεις. Αυτό είναι η λεγόμενη «Έντιμος Πενία».

Χρησιμοποιώντας και παραφράζοντας τη φράση του Αντισθένη «Αρχή παιδεύσεως η των ζωγράφων επίσκεψις», δηλαδή αρχή της μάθησης, η προσεκτική σπουδή των ζωγράφων, η έκθεση αυτή βασίζεται στις προσωπικότητες της εποχής που πλαισίωναν τον ζωγράφο, καθώς και στις μαρτυρίες της γειτονιάς του που αποτελούν ένα ντοκουμέντο αναμνήσεων που θα προβάλλεται στο χώρο.

Κορυφή σελίδας


Μαθήματα βυζαντινής μουσική στο Διαδίκτυο από το Κέντρο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά

Το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής - Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά (ΚΕΠΕΜ), σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στην γνώση της μουσικής κάθε ένας, στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό, που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει την δυνατότητα να μαθητεύσει δίπλα σε δάσκαλο, διοργανώνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και φωνητικής μέσω διαδικτύου.

Τα μαθήματα που διδάσκονται διαδικτυακά, καθώς και οι καθηγητές τους:

Βυζαντινή Μουσική με τους Ιωάννη Αρβανίτη, Ίγορ Ζιρόγιεβιτς, Κωνσταντίνο Μπιλάλη, Αναστάσιο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Ζαχαρίου (ελληνικά, αγγλικά, σερβικά)

Κανονάκι με τον Μανώλη Καρπάθιο (ελληνικά, αγγλικά)

Ταμπουράς και Πολίτικο λαούτο με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο

Κλαρίνο και φλογέρες με τον Θοδωρή Γεωργόπουλο και τον Γιώργο Κωτσίνη

Βιολί με τον Δημήτρη Ζαχαρίου (ελληνικά, αγγλικά)

Γκάιντα με τον Βασίλη Γραμματικό

Τζιώτικη τσαμπούνα με τον Γιάννη Σέρβο

Στεριανό λαούτο με τους Κωστή Καλαϊτζάκη και Κωνσταντίνο Μήτσιο

Κρητικό λαούτο με τον Κωστή Καλαϊτζάκη

Σαντούρι με τον Κλέαρχο Κορκόβελο

Ούτι με τους Στέλιο Βαρβέρη και Κατερίνα Μητροπούλου

Κρουστά με τον Ανδρέα Νιάρχο

Φωνητική με τον π. Πέτρο Πανταζή

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Κέντρου: 210 8237447, Δευτέρα-Πέμπτη, 5-8 μ.μ., 6970948771, τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες karaskepem@gmail.com

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ