!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 511, 24 Νοεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος εγκαινίασε το Κέντρο Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ

Σημαντική έκθεση στις ΗΠΑ για τη μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στον Χριστιανισμό

«Μνήμη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»

Ορατόριο των Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα


7ο Bazaar Βιβλίων και Αντιγράφων Ελληνικών Μουσείων

2, 3, και 4 Δεκεμβρίου 2011 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Περισσότερα στον www.artopos.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος εγκαινίασε το Κέντρο Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ

Τα εγκαίνια του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι τέλεσε χθες το μεσημέρι ο Μακαριώτατος, παρουσία του υφυπουργού κ. Μ. Μπόλαρη και υπηρεσιακών παραγόντων.

"Η γνήσια αγάπη δε χάνεται δε χάνει ποτέ την αξία της", σημείωσε ο Μακαριώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του, επικαλούμενος την Α' προς Κορινθίους επιστολή του Απ. Παύλου. "Ο άνθρωπος στην εποχή μας", είπε, "παύει να γίνεται εικόνα του Θεού και έχει γίνει εκμεταλλεύσιμο αντικείμενο, αφού σε άλλα πράγματα δίνεται προτεραιότητα".

Ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε προς τη διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ και την Πρόεδρο κυρία Μαριάννα Μόσχου πως η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε αυτή την σημαντική προσπάθεια που κάνουν. "Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν", τόνισε, ενώ ανακοίνωσε πως η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών μπορεί να παραχωρήσει μία έκτασή της της για να ανεγερθεί από την ΕΛΕΠΑΠ ένα ίδρυμα για τα παιδιά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ. Μπόλαρης συνεχάρη τους ανθρώπους της ΕΛΕΠΑΠ για όλη την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας πως, παρότι είναι δύσκολες οι εποχές, θα προσπαθήσει η Πολιτεία να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Κορυφή σελίδας


Σημαντική έκθεση στις ΗΠΑ για τη μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στον Χριστιανισμό

Η τέχνη στην ύστερη αρχαιότητα, 3ος-7ος αι. μ.Χ. θα αποτελέσει αντικείμενο έκθεσης του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στη Νέα Υόρκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, παρουσία προσκεκλημένων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων μουσείων και πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς και στελεχών του Ιδρύματος, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αντώνη Παπαδημητρίου. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

«Πρόκειται για μια έκθεση που αποτελεί συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας του Ιδρύματός μας να παρουσιάζει θεματολογίες που αναιρούν προκαταλήψεις και καινοτομούν στο χώρο της τέχνης και της ιστορίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας. Τα εκθέματα αφορούν τη «μακρά περίοδο» όπου ο ένας κόσμος κατέρρεε, συμπαρασύροντας μαζί του καλά και άσχημα και ένας νέος αναδυόταν, μέσα από καινούργιες δυνάμεις. Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στα 150 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από μουσεία της χώρας μας, αλλά και από αμερικανικά μουσεία, όπως: ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, οικιακά αντικείμενα, κοσμήματα και εγχώρια έπιπλα.

Μεγάλο μέρος των έργων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκθεση αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Η αρχή γίνεται με την ενότητα «Ύστερη Αρχαιότητα, μία εποχή όσμωσης», η οποία περιλαμβάνει «Αρχαίες λατρείες και μυστηριακές θρησκείες» και τους «Φιλοσόφους και Αποστόλους». Ακολουθεί «Η εδραίωση του Χριστιανισμού: Από τη νομιμοποίηση στην Εξουσία». Στη συνέχεια, «Πόλεις και Δημόσιος Βίος» με τις υποενότητες «Πόλεις και Πολίτες», «Νομισματική αλλαγή» και «Θησαυροί νομισμάτων».

«Δημόσιος βίος» είναι η τέταρτη ενότητα, στην οποία θα περιληφθούν «Δημόσια θεάματα» και «Ματαιοδοξία και Δεισιδαιμονίες». Ακολουθεί «Θάνατος αρχή ζωής» με «Κοιμητήρια», «Μάρτυρες και Μαρτύρια». Μετά είναι «Η πρώτη χριστιανική λατρεία» με «Ναούς της νέας θρησκείας» και «Λειτουργία». Τελευταία είναι η ενότητα «Χριστιανική εικονογραφία: Παράδοση και καινοτομία» που αναπτύσσεται μέσα από τις υποενότητες «Από τα Φαγιούμ στις εικόνες» και «Από την αμφισημία στην καθαρότητα».

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών και με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Δρ Ευγενία Χαλκιά, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και η Δρ Αναστασία Λαζαρίδου, αντιπρόεδρος του ίδιου Μουσείου, ενώ για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν ως σύμβουλοι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την επομένη των εγκαινίων, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2012.

Κορυφή σελίδας


«Μνήμη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»

Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον θάνατό του, οργάνωσε και παρουσιάζει στο Αγρίνιο (αίθουσα τέχνης Νεώριον) μια μοναδική έκθεση με τίτλο “μνήμη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη”.

Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ιδανική ευκαιρία να απολαύσει έναν εικαστικό διάλογο επί του έργου του Παπαδιαμάντη με έντεκα σημαντικούς εικαστικούς : Φώτη Κόντογλου, Σωτήρη Σόρογκα, Χρήστο Μποκόρο, Γιώργο Κόρδη, Δημήτρη Σεβαστάκη, Μάριο Σπηλιόπουλο, Τάσο Μαντζαβίνο, Κώστα Παπανικολάου, Χρήστο Γαρουφαλή, Άρια Κομιανού και Δημήτρη Ταλιάνη.

Σε αυτό το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αντάμωμα, εκτός των έργων, οι παραπάνω εικαστικοί ανιχνεύουν, μέσα από κείμενα, την πλούσια παρακαταθήκη του μεγάλου συγγραφέα.

Παράλληλα θα παρουσιασθούν επιστολές, σπάνια δημοσιεύματα και άλλα τεκμήρια της εποχής, που αναδεικνύουν τον σεβασμό του ίδιου του Φ. Κόντογλου προς το έργο και την προσωπικότητα του Παπαδιαμάντη.

Την έκθεση θα προλογίσει ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς ο οποίος υπογράφει και το εισαγωγικό κείμενο της συλλεκτικής έκδοσης που θα κυκλοφορήσει με αφορμή την ξεχωριστή αυτή επετειακή εκδήλωση.

Εγκαίνια : Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, ώρα 7.30 μμ

Διάρκεια : ως 15 Δεκεμβρίου.

Στην αίθουσα τέχνης «Νεώριον» (Σπ. Τσικνιά 54, Αγρίνιο)

Ώρες επισκέψεων καθημερινά : 10.00-13.30 & 18.00-2100

Για επισκέψεις σχολείων επικοινωνία στο τ. 26410.52505

Κορυφή σελίδας


Ορατόριο των Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 8.00 μμ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάζει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Ορατόριο των Χριστουγέννων», ένα εξαιρετικό έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ,

Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής. Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.

Το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» συνίσταται στην ευαγγελική αφήγηση της Γέννησης και των πρώτων ημερών της επίγειας ζωής του Ιησού Χριστού. Το λιμπρέτο περιέχει λειτουργικά κείμενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα ρετσιτατίβα του Μπάσου και του Βαρύτονου εναλλάσσονται με ποικιλία μουσικών μερών για σολίστες και ορχήστρα, μία ή δύο χορωδίες και ορχήστρα, σολίστες και χορωδία, ορχήστρα, χορωδία χωρίς ορχήστρα, και δύο χορωδίες που τραγουδούν κατ΄ αντιφωνία, a cappella.

Το Ορατόριο έχει αξιομνημόνευτη δομή, μελωδία και διεισδυτικότητα. Το έργο χαρακτηρίζει το έντονο δραματικό στοιχείο: από το σκότος στο φως, από την Παλαιά Διαθήκη στην Καινή, από την αγωνιώδη προσμονή του Μεσσία στην θριαμβευτική χαρά για την σωτηρία του ανθρώπου από τον Ενανθρωπήσαντα Κύριο.

Η Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011. Σκοπός της ορχήστρας είναι η διάδοση και προβολή της έντεχνης ελληνικής μουσικής, καθώς και η συνεργασία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας, που θα φέρει σε επαφή την ελληνική κουλτούρα με τις κουλτούρες άλλων χωρών, δημιουργώντας γέφυρες συνεργασίας με καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς από όλον τον κόσμο. Η ορχήστρα αποτελείται από σαράντα πέντε νέους ταλαντούχους μουσικούς. που μοιράζονται το ίδιο όραμα για την ελληνική μουσική και υποστηρίζεται αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας.

Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην Aθήνα, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, και Ομήρου 8, στα τηλ. 210 7282333 και 210 7282367 (για ομαδικές κρατήσεις), και online στο www.megaron.gr.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5 € (φοιτητικά), 9 € (Ζώνη Γ), 15 € (Ζώνη Β), 22 € (Ζώνη Α) και 30 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Την παραγωγή της συναυλίας έχει το Μελωδικό Καράβι.

Πριν τη συναυλία θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου με τίτλο «Ελευθερία και ευθύνη», το οποίο κυκλοφορεί, με φροντίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τις εκδόσεις Εν Πλω. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει παρουσία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα την ίδια μέρα με τη συναυλία, στις 6.00 μμ, στην αίθουσα MC3 του Μεγάρου Μουσικής, με ελεύθερη είσοδο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ