Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 51, 24 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

«ΨΕΥΔΟΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο π. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ

ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

«Όσοι είναι μακριά από την Εκκλησία λένε, συνήθως, ότι η Εκκλησία είναι κάτι ξεπερασμένο και ότι σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως (22/1/2006) και συνέχισε: «Καθόλου ξεπερασμένη δεν είναι η Εκκλησία, παρά μόνο στη σκέψη εκείνων οι οποίοι δεν έχουν εμπειρίες, γιατί η Εκκλησία δεν είναι θεωρία, αλλά εμπειρία. Όσοι πιστεύουμε στην Εκκλησία έχουμε τη μεγάλη ευλογία από το Θεό να αισθανόμαστε την παρουσία Του στη ζωή μας, η οποία δίνει νέες διαστάσεις, όχι μονοσήμαντες, αλλά πολυσήμαντες, που αναβιώνουν μέσα μας τις παλιές μας ελπίδες και τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να διαδραματίζει ρόλο στη ζωή και την ιστορία».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επεσήμανε: «Βλέπετε πού βαδίζει η κοινωνία των ανθρώπων, όχι μόνο η δική μας, αλλά και οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες που βρίσκονται κοντά σε εμάς, εκεί όπου υπάρχουν η βία, η τρομοκρατία, το έγκλημα, τα ναρκωτικά, ο παρασιτικός βίος, η νεολαία που δεν έχει διεξόδους, τα οικονομικά προβλήματα. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά έχουν έρθει και στη χώρα μας. Ωστόσο, διατηρούμε ακόμα πολλά θετικά στοιχεία, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για την πατρίδα μας, γιατί οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι και τον Θεό αγαπούμε και την Εκκλησία σεβόμαστε. Χωρίς τον Θεό και την Εκκλησία δεν θέλουμε να ζήσουμε.»

Κορυφή σελίδαςΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριήμερη έρευνα (23 – 25/1/2006) που πραγματοποιεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι ακροατές καλούνται, τηλεφωνώντας στο 210 7298222 να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον χωρισμό Εκκλησίας – ΠολιτείΑς, αλλά και πέραν αυτού, σε κεντρικά θέματα της αναθεώρησης, όπως: την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την κατάργηση της μονιμότητας στον Δημόσιο τομέα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των Βουλευτών.

Σε σχετική συζήτηση για το θέμα (23/1/2006) ο Μητρ. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος σημείωσε ότι «Οι άνθρωποι της Εκκλησίας, δεν ανησυχούν από τον προτεινόμενο χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας. Εκείνη που θα ζημιωθεί είναι η κοινωνία, η οποία επί δύο χιλιάδες χρόνια συμπορεύτηκε με την Εκκλησία».

Ο Μητρ. Σύρου κ. Δωρόθεος τόνισε ότι «η Εκκλησία οφείλει να έχει το δικό της λόγο για τα προβλήματα της κοινωνίας, όσο και αν αυτό ενοχλεί. Από τη μία μιλάμε - και σωστά - για την ανέγερση μουσουλμανικών τεμενών και ευκτήριων Οίκων άλλων θρησκευμάτων στην Ελλάδα, και από την άλλη, κάποιοι βρίσκουν την ώρα να ζητούν την αποκαθήλωση των θρησκευτικών μας συμβόλων (της εικόνας του Χριστού και του Σταυρού) από τους Δημόσιους χώρους. Αυτό είναι το αντιφατικό. Η Εκκλησία αντλεί τα δύναμή της από το Χέρι του Θεού και από τη δύναμη του λαού.»

Ο Μητρ. Φιλίππων κ. Προκόπιος επεσήμανε ότι «ζητούν τον χωρισμό εκείνοι που έχουν χωρίσει τον εαυτό τους από την Εκκλησία. Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία αλλά ο εντυπωσιασμός. Το άρθρο 3 του Συντάγματος εκφράζει τη διαχρονική σχέση Εκκλησίας- Πολιτείας, τους διακριτούς ρόλους, την αρχή της συναλληλίας και συνεργασίας. Αυτή είναι η παράδοσή μας από την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποστούμε. Είναι βέβαια υπόθεση της Πολιτείας ο χωρισμός. Ας αναλογιστεί το διχασμό του λαού και τον εκβιασμό της θρησκευτικής του συνείδησης και ας το κάνει.»

Κορυφή σελίδας«ΨΕΥΔΟΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ

Τις απόψεις του για το ζήτημα του λεγομένου χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας στην πατρίδα μας εξέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» (22/1/2006).

Κληθείς μα σχολιάσει το επιχείρημα των θιασωτών του διαχωρισμού, σύμφωνα με το οποίο αυτός συνιστά στοιχείο εκσυγχρονισμού τα Ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε λάθος δρόμο αναζητούσαν τόσα χρόνια τον εκσυγχρονισμό. Και επειδή δε μπορούσαν ούτε να διανοηθούν τις αληθινά εκσυγχρονιστικές τομές, εφηύραν ψευδοεκσυγχρονιστικά αιτήματα – κυριολεκτικά από το πουθενά – δίχασαν τον Ελληνικό λαό και εξακολουθούν να αποπροσανατολίζουν κάθε συζήτηση για το τί σημαίνει εκσυγχρονισμός και πρόοδος. Αυτή τη συζήτηση έχει ανάγκη ο Ελληνικός λαός και ελπίζω η Συνταγματική αναθεώρηση να είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξει.»

Ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για το ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM σημείωσε: «Οι όροι των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας είναι διακριτοί ήδη. Όπου οι σχέσεις αυτές συναντιούνται, έχουν να κάνουν με την ιστορία του Ελληνικού Γένους, η οποία πορεύθηκε μέσα από την δυναμική της βαθιάς σχέσεως Εκκλησίας- Πολιτείας. Γι’ αυτό και το Σύνταγμά μας ορίζει τα της κρατούσης θρησκείας, πράγμα που δεν υπάρχει σε άλλα Ευρωπαϊκά Συντάγματα, γιατί αυτή η δυναμική σχέση δεν υπήρχε.»

Για κομματικές σκοπιμότητες έκανε λόγο στην ίδια συζήτηση Βουλευτής κ. Στέλιος Παπαθεμελής: «Οι προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί έχουν σχέση με ιδεοληψίες των κομμάτων που τις καταθέτουν»

Κορυφή σελίδαςΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο π. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ


Εκοιμήθη εν Κυρίω (20/1/2006), σε ηλικία 93 ετών, ο γνωστός στον χριστιανικό κόσμο Αγιορείτης μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης.

Πληροφορηθείς την κοίμηση του π. Θεοκλήτου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το Αγιώνυμον Όρος στερούνται από σήμερα της παρουσίας ενός εκ των λογιοτέρων, σοφοτέρων και σεμνοτέρων εκπροσώπων του Αγιορείτικου Μοναχισμού. Ο π. Θεόκλητος Διονυσιάτης, επί σειρά δεκαετιών, υπήρξε ένας εκ των γνησιοτέρων εκφραστών της Ορθοδόξου Μοναστικής παραδόσεως, ζηλωτής και υπέρμαχος της Ορθοδόξου πίστεως, δόκιμος συγγραφέας ιστορικών και φιλοκαλικών πονημάτων. Διαβιών με κάθε απλότητα στο ταπεινό Διονυσιάτικο κελί του, αλλά και περιδιαβαίνων γην και θάλασσαν, υπακούοντας στην κλήση της Εκκλησίας, κατέστη ο γνήσιος και θερμός εκφραστής της Ορθοδόξου πνευματικότητος, ο σοφός διδάσκαλος της κατά Χριστόν ζωής, το ασκητικό υπόδειγμα χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών. Είθε το Περιβόλι της Παναγίας μας, το Άγιον Όρος να αναδείξει και άλλα ανάλογα πνευματικά αναστήματα σαν και αυτό του μακαριστού μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου. Ας έχουμε την ευχή του»

Κορυφή σελίδαςΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Ένα σπουδαίο δίγλωσσο μουσικολογικό συνέδριο, με θέμα «Συγκριτική παρουσίαση των μεθόδων διδασκαλίας της Ψαλτικής τέχνης» πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη (21 & 22/1/2006), με φορέα διοργάνωσης τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση της Βυζαντινής Μουσικής στην Αμερική «Άξιον Εστί».

Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ψαλτική τέχνη, προϊόν υπερχιλιετούς επεξεργασίας, αποτελεί από μόνη της θησαυρό ανεξάντλητο, ζωντανό και παλλόμενο. Διδάσκει, ευφραίνει και ανυψεί… Το ψάλσιμο είναι η πηγαία έκφραση της ανθρώπινης χαράς, είτε και χαρμολύπης, η οποία πατά στα χνάρια της έμπνευσης των παλαιοτέρων. Ενώ είναι δημιούργημα του ενός, του μελιστού, γίνεται κτήμα πολλών και καθαγιάζεται από την ιερή χρήση του…

Η Ορθοδοξία δεν γνωρίζει άλλο καλύτερο τρόπο ύμνησης του Θεού…»

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Βαβούσκου και του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων στην Θεσσαλονίκη (23/1/2006).

Σε μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τόνισε για τους τιμωμένους: «Όσον μεν αφορά εις τον πρώτον, αεί εστί χρεία υπενθυμίσεως των αγώνων διά των οποίων αναλαμβάνομεν ελευθέρως τας δωρεάς του Θεού εις τον κόσμον και δη εις την Θρακικήν γην, εν προκειμένω. Όσον δε αφορά εις το πρόσωπον του πάνυ αγαπητού μοι αγίου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, έχω να είπω ότι ο τιμών τους αξίους αντιτιμηθήσεται διά της τιμής ην επιδαψιλεύει τοις τιμωμένοις…»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ