!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 509, 17 Νοεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε μπροστά"

Αποστολή ανθρωπιάς στις γειτονιές της Αθηνάς

«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» από τη Μητρόπολη Κερκύρας
Αναδρομική έκθεση του Νίκου Χουλιαρά
στο Μπενάκη της Πειραιώς


Μάθετε περισσότερα στον www.artopos.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε μπροστά"

«Ο τόπος μας, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο Μακαριώτατος κατά την τελετή εγκαινίων του εκκλησιαστικού λυκείου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών.

«Πρέπει», υπογράμμισε, «η Εκκλησία να υπερβεί τις δυσκολίες και να σταθεί πλάι στην Πολιτεία και η Πολιτεία να μην βάλει στο περιθώριο, ούτε να εξοστρακίζει τις παραδόσεις και την εκκλησιαστική ζωή».

Και συνέχισε: «Θα πω μια σκέψη που πρέπει ιδιαίτερα να καλλιεργηθεί τον καιρό αυτό. Δεν θα πολιτικολογήσω. Παρακολουθήσαμε τα γεγονότα και τις προσπάθειες που έγιναν για συναίνεση, ένα αίτημα που ακουγόταν από παντού. Μα δε μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάτσουν όλοι μαζί να βρουν μία λύση και να προχωρήσουμε; Πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Η Εκκλησία έχει εδώ πέρα έναν ουσιαστικό λόγο». «Ωραία η κομματική συναίνεση, αλλά δεν έχει διάρκεια. Θα περάσουν οι δυσκολίες και θα ξαναρχίσουμε τα ίδια. Τι λέει η Εκκλησία; Καλή η κομματική συναίνεση, αλλά πιο καλή και άριστη η κοινωνική συναίνεση, πέρα από αυτά που μας χωρίζουν. Όλοι μας λαχταρούμε να είμαστε μια οικογένεια, να κάνουμε έναν αγώνα. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας, κι αυτό μπορεί να δώσει σήμερα όχι με λόγια, με πράξη».

Αυτή τη συναίνεση, τη συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας, συνέχισε ο Μακαριώτατος, πρέπει να τη νιώθουν τα παιδιά μας, σε όλα τα σχολεία και σ’ όλες τις εκφάνσεις και τις εκδηλώσεις της ζωής. «Το πιο καλό σημάδι είναι όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για το κοινό καλό» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε επίσης πως η σημερινή ημέρα είναι ημέρα - σταθμός για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. «Είμαι συγκινημένος γιατί αυτό το έργο ήρθε στην πιο κατάλληλη ώρα, σε μια περίοδο που πρέπει να προσανατολιστούμε και να χαράξουμε καινούριες γραμμές. Να μάθουμε όλοι πως πρέπει να είμαστε μπροστά, να πρωταγωνιστούμε για τα καλά έργα που έχουν καλό σκοπό».

«Βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «σε μία περίοδο που πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα πνευματικής και ηθικής κρίσης. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε το κατάλληλο φάρμακο».

Έδωσε απάντηση και σε όσους διερωτώνται ποια είναι η ανάγκη του εκκλησιαστικού σχολείου σήμερα. «Ακούμε γύρω μας ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι κάτι περίσσιο στο σχολείο και καλό θα είναι να απομακρυνθεί από το χώρο της μάθησης» σημείωσε. Και συνέχισε: «Ακούμε και μερικές «παλαβές» ιδέες, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, ότι το υπουργείο δεν θα πρέπει να λέγεται Παιδείας και Θρησκευμάτων και για τα θρησκευτικά θέματα να ασχολείται μία υπηρεσία, μία γραμματεία σε ένα υπουργείο. Να είναι δηλαδή η Ορθοδοξία όπως είναι ο ισλαμισμός και άλλες θρησκείες στην Ελλάδα». Δεν θα υπάρξει πιο τραγικό πράγμα, επισήμανε ο Μακαριώτατος, αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι τέτοιο πράξη, διότι, όπως είπε, διαμαρτύρεται η καρδιά και η ψυχή του Καποδίστρια που πίστευε πως σε αυτόν τον τόπο θρησκεία και δημόσια εκπαίδευση έχουν κοινή πορεία.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, τέλος, στην Εθνοσυνέλευση του Άργους, όταν οι κληρικοί κατανοώντας τις δυσκολίες που υπήρχαν διέθεσε όση περιουσία είχε στη διάθεση του κράτους. «Αξιοποιήστε την και όταν έρθει ο χρόνος και αποκατασταθούν τα πράγματα θα την επιστρέψετε στην Εκκλησία, είπαν τότε οι παπάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

«Οι πολιτικοί αποφάσισαν τότε, από αυτή την περιουσία, η οποία ήταν 10 εκ. στρέμματα να δοθούν τα ¾ στο κράτος, σε δήμους και κοινότητες. Και το κράτος έδωσε σε αντάλλαγμα με νόμο τη μισθοδοσία του κλήρου και την εκκλησιαστική εκπαίδευση» επισήμανε.

Και κατέληξε: «Η εκκλησιαστική εκπαίδευση είναι επομένως θεμέλιος λίθος από το 1827. Φανταστήκατε ποτέ ότι θα μπορούσε τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ικάρων ή Αστυνομικών να την οργανώσει η Εκκλησία; Όχι. Τότε πως τη στελέχωση της Εκκλησίας, την ετοιμασία των κληρικών για τις θέσεις του εκκλησιαστικού χώρου πρέπει να την έχει το κράτος σε αποκλειστικότητα; Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε τώρα που ξεκαθαρίζουν μερικά πράγματα».

Στην τελετή εγκαινίων εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα στελέχη του νέου σχολείου, ιερείς και πλήθος κόσμου.

Κορυφή σελίδας


Αποστολή ανθρωπιάς στις γειτονιές της Αθηνάς

Από το προσεχές Σάββατο 19 Νοεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι επισκέψεις της κινητής μονάδας υγείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία επανδρώνεται από εθελοντές ιατρούς και άλλους λειτουργούς υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της ΜΚΟ «Αποστολή» και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των επισκέψεων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 - 2012

Η προσπάθεια υποστηρίζεται σε πρώτο στάδιο από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει υποστήριξη από όλα τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Σε πρώτη φάση η επίσκεψη των μονάδων γίνεται στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανακοινώνεται από τους υπεύθυνους ιερείς των Ναών και μέσα από τον ιστοχώρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σάββατο 19/11/2011 - 11.00 με 13.00 -
Ζωοδόχος Πηγή Ακαδημίας, Ακαδημίας 67 Αθήνα, Τ.Κ. 10678
Υπεύθυνος Ιερέας: π. Σπυρίδων Λόντος, Τηλ.: 210 3820498

Σάββατο 26/11/2011 - 11.00 με 13.00 -
Μεταμόρφωση Σωτήρος Χαροκόπου Καλλιθέας, Μεταμορφώσεως και Υψηλάντου, Τ.Κ. 17673
Υπεύθυνος Ιερέας: π. Σισώης Σκάρκος, Τηλ.: 210 9562051

Σάββατο 3/12/2011 - 11.00 με 13.00 -
Αγ. Αικατερίνη Πετραλώνων, Κειριάδων και Αιγηίδων, Τ.Κ. 11853
Υπεύθυνος Ιερέας: π. Προκόπιος Γεωργίου, Τηλ: 210 3463446

Σάββατο 10/12/2011 - 11.00 με 13.00 -
Αγ. Νικόλαος Πευκακίων, Κέντρο Ενοριακής Αγάπης,
Τηλεμάχου 12 Αθήνα, Τ.Κ. 11472,
Υπεύθυνος Ιερέας: π. Γεώργιος Χάας, Τηλ.: 210 3612449

Σάββατο 17/12/2011 - 11.00 με 13.00 -
Απόστολος Παύλος στ. Λαρίσης, Χίου Κρήτης και Ψαρρών, Τ.Κ. 10438
Υπεύθυνος Ιερέας: π. Μιλτιάδης Καστανάς, Τηλ: 210 8213778

Κορυφή σελίδας


«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» από τη Μητρόπολη Κερκύρας

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας αποφάσισε και προχωρεί στην υλοποίηση ενός νέου θεσμού, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, στο οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες, με την μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων, θα ενημερώνουν για θέματα που άπτονται της Ιστορίας και της παράδοσης του Ελληνισμού, καθώς και της παρουσίας της Εκκλησίας στη ζωή της πατρίδας μας. Διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν ήδη προσκληθεί και έχουν αποδεχθεί να είναι εισηγητές στον κύκλο μαθημάτων του Ελευθέρου Πανεπιστημίου, στις εργασίες του οποίου θα βοηθήσει και η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας.

Τα μαθήματα του Πανεπιστημίου θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, με θέμα: «Η Εκκλησία και η επιβίωση του Γένους κατά την Τουρκοκρατία». Ομιλητής θα είναι ο συντοπίτης μας, λόγιος, συγγραφέας, πνευματικός άνθρωπος και ιστορικός Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ώρα 7 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ