!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 508, 14 Νοεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Γέφυρα Παιδιών" με την ευλογία του Μακαριωτάτου

Υποτροφίες σε άπορους φοιτητές από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Χαλκίδα

Στη γενέτειρά του ο Πατρών Χρυσόστομος

«Όπως τότε, έτσι και τώρα η εκκλησία μας στέκεται δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό, τον ευλογεί και συμπορεύεται μαζί του»Μάθετε για τα αμίσθωτα
εκκλησιαστικά ακίνητα από
την ιστοσελίδα της ΕΚ.Υ.Ο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Γέφυρα Παιδιών" με την ευλογία του Μακαριωτάτου

Τα εγκαίνια της πεζογέφυρας που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας στη συμβολή των Δήμων Ψυχικού, Φιλοθέης και Χαλανδρίου τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, στο σημείο που πριν δύο χρόνια ένας 15χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του από διερχόμενο όχημα.

Η πεζογέφυρα πήρε το όνομα του Σόλωνα Καρυδάκη, του μαθητή που έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από ΙΧ και εγκαταλείφθηκε αβοήθητος στην άσφαλτο. Η γέφυρα κατασκευάστηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά πολιτών και φορέων και πλέον θα εξυπηρετεί τους πολίτες των τριών δήμων, οι οποίοι θα μετακινούνται με ασφάλεια.

Το έργο κοσμείται από δύο εικαστικά έργα, με στίχους από δύο ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη που είναι αφιερωμένα στα παιδιά. Ο πατέρας του Σόλωνα μετέτρεψε τον πόνο σε δύναμη και ελπίδα και ήταν ένας από τους επιστήμονες της ομάδας που δούλεψαν αφιλοκερδώς για την υλοποίηση του έργου.

Κορυφή σελίδας


Υποτροφίες σε άπορους φοιτητές από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την οποία εόρτασε και τα ονομαστήριά του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας προσέφερε οκτώ νέες υποτροφίες σε ισάριθμους νεοεισαχθέντες σε Α.Ε.Ι. φοιτητές της περιοχής, λέγοντάς τους «από εσάς δεν περιμένουμε τίποτα άλλο εκτός από την πρόοδό σας».

Τα τραπεζικά βιβλιάρια προσέφεραν στους φοιτητές οι φιλοξενούμενοι Μητροπολίτες, Μαντινείας Αλέξανδρος, Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Σύρου Δωρόθεος, Ιλίου Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας , ο πρόεδρος των ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού της Υπαπαντής Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτριος Μανιατάκης. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και την συνεισφορά τους στο «Ταμείο αρωγής απόρων Μεσσηνίων φοιτητών της Μητροπόλεως Μεσσηνίας», τον Ναό της Υπαπαντής και το Μανιατάκειο ίδρυμα, ενώ ανέφερε πως το σύνολο των εισπράξεων των προσκηνυματικών Ναών της Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας και Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης, κατατίθενται υπέρ των σκοπών του εν λόγω ταμείου.

Κορυφή σελίδας


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Χαλκίδα

Με αφορμή την εορτή του ιερού Χρυσοστόμου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ – Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου - και τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, μετέβη στη Χαλκίδα και ευχήθηκε δεόντως στον Πρόεδρο της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς που προσήλθαν για να ευχηθούν στον εορτάζοντα ήταν οι Μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου Δωροθέος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονυσίος, Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρος, Κανώπου κ. Σπυρίδωνος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, οι Αρχιμανδρίτες Αντώνιος Αβραμιώτης, Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο., Φιλόθεος Δέδες Διευθυντής της Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου, Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η Βουλευτής κ. Ουρανία Παπανδρέου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, οι Δικηγόροι Χαλκίδος, που τίμησαν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, ο ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ και τ. Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο τ. Δήμαρχος κ. Ιωάννης Σπανός κ.ά.

Κορυφή σελίδας


Στη γενέτειρά του ο Πατρών Χρυσόστομος

Παρουσία του κυριάρχη, Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού στον εορτάζοντα ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο χωριό Λουκά Μαντινείας, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έλκει την καταγωγή από το χωριό, απένειμε το Οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εκεί Εφημέριο π. Ιωάννη Βήλο.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος προεξήρχε την επομένη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργία και στο κήρυγμά του έκανε μνεία στην βιωτή του Αγίου Ιωάννου, αλλά και αναπόλησε τα παλαιά χρόνια και το παρελθόν της Ενορίας και του Χωρίου Λουκά. Κλείνοντας αυτήν την ξεχωριστή ευχαριστιακή σύναξη, στην οποία μετέχει κάθε χρόνο, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Ρέκκα, επί σειρά ετών Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Λουκά Μαντινείας.

Κορυφή σελίδας


«Όπως τότε, έτσι και τώρα η εκκλησία μας στέκεται δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό, τον ευλογεί και συμπορεύεται μαζί του»

Με επισημότητα γιορτάσθηκε η 99η επέτειος της ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα. Το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος όπου ανεγνώσθη και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου στο οποίο μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εορτάζουμε σήμερα όπως κάθε χρονιά, την επέτειο αυτή, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που έχει επιδράσει δυσμενώς όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές τάξεις και σε κάθε πτυχή της ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μας . Όπως τότε, έτσι και τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δυσμενή συγκυρία και να ξεπεράσουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών. Όπως και τότε, έτσι και τώρα μόνο αν στηριχθούμε στην παράδοση του Γένους μας θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις πνευματικές εκείνες αντιστάσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων που βιώνουμε.

Το κυριότερο μήνυμα της σημερινής εορτής βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι Σάμιοι αντιμετώπισαν ανέκαθεν τις προκλήσεις των καιρών: Με πίστη στο θέλημα του Θεού. Με εμμονή στην παράδοση και στα ζώπυρα του Γένους. Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Με γενναιότητα και ακμαίο φρόνημα. Δεν ταιριάζει σε μας η απογοήτευση και η απελπισία, όπως δεν ταίριαζε και στους Σάμιους αγωνιστές του 1821,του 1834 και του 1912.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μόνο αν εμείς οι ίδιοι κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της τόλμης και θα αναγκάσουμε και τους υπολοίπους λαούς να μας σεβαστούν. Η εκτίμηση των άλλων περνά μόνο μέσα από την οδό της αυτοεκτίμησης των λαών. Όπως τότε, έτσι και τώρα η εκκλησία μας στέκεται δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό, τον ευλογεί και συμπορεύεται μαζί του. Όπως τότε έτσι και τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε τον αγώνα, εξασφαλίζοντας στη χώρα και στα παιδιά μας ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι απλό και περιεκτικό: με υψηλό φρόνημα και πίστη στην παράδοσή μας, εθνική και θρησκευτική μπορούμε να επιτύχουμε τη σωτηρία μας. Ας θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή Γεωργίου Ζαλοκώστα, που έγραφε αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του πρώτου ελληνικού ελεύθερου κράτους: «Ο αγών δεν επεράνθη, μη δεχθείτε ήθη ξένα. Της ελευθερίας τα άνθη είναι δώρα του Θεού, που αυξάνουν φυτεμένα εις τα σπλάχνα του λαού».

Σε ένα τέτοιο δίκαιο αγώνα, η Εκκλησία συμπαραστέκεται και ο Θεός επευλογεί. Αρκεί να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών και να πράξουμε αναλόγως του παραδείγματος που οι πρόγονοί μας , σε επετείους όπως η σημερινή, μας στέλνουν μέσα από το παράδειγμα και τις πράξεις τους, οι οποίες αποτελούν πλέον την ιστορία του νησιού μας».

Εν συνεχεία τελέσθηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Σάμιου ηγέτη Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων Στρατού και μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου καθώς και των ειδικών σχολείων αλλά και τμημάτων παραδοσιακών χορών του νησιού. Στην συνέχεια παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν στην πλατεία Πυθαγόρα.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος παρευρέθηκε στην αίθουσα του δημοτκού μεγάρου Σάμου σε ομιλία με τον Σάμιο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη με θέμα «από τους πρωτεργάτες της ενώσεως ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Κωνσταντίνος Βοντζαλίδης».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ