!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 505, 3 Νοεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης

Έκθεση για τον Άθω στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας

Βόμβα σε γαλλική εφημερίδα εξαιτίας πρωτοσέλιδης γελοιογραφίας του Μωάμεθ

Ενημέρωση της Δ.Ι.Σ. για το έργο της ΜΚΟ "Αποστολή"
Η Καστροπολιτεία του Μυστρά

Η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία
παρουσιάζεται σε ειδικό ιστότοπο για παιδιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης

Ένας νέος κύκλος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για μεγάλους και μικρούς ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου 2011 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι "Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού" αποτελούν μια "διαφορετική" πρόταση για να επισκεφθεί κανείς το Μουσείο και να περάσει δημιουργικά τον χρόνο του, συνδυάζοντας τη γνώση με την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012.

Με έμπνευση το βυζαντινό κάστρο τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μικρά και μεγάλα κάστρα από χαρτόνι. Θα γνωρίσουν την καθημερινή ζωή σ' ένα βυζαντινό κάστρο και θα ζωντανέψουν την εποχή φτιάχνοντας αντικείμενα μάχης και καθημερινής ένδυσης, όπως κράνη, ασπίδες, θώρακες, στέμματα και ζώνες, χρησιμοποιώντας απλά και πρωτότυπα υλικά. Με την Ανθή Χρυσοπούλου (Αχτένιστα Πινέλα).

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313306400

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00, κ. Χωτίδου

Είσοδος ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


Έκθεση για τον Άθω στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας

Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Άγιον Όρος» του Ευθύμιου Βαρλάμη.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 60 ζωγραφικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν μοναστήρια, σκήτες και τοπία του Αγίου Όρους. Η ζωγραφική συνδυάζεται με κατασκευές στο χώρο και συνοδεύεται από μουσική επένδυση ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί νοερά στο Άγιον Όρος και να «βιώσει» την ατμόσφαιρα και τις αξίες της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας σε συνεργασία με το «ART MUSEUM» της Αυστρίας.

Κορυφή σελίδας


Βόμβα σε γαλλική εφημερίδα εξαιτίας πρωτοσέλιδης γελοιογραφίας του Μωάμεθ

Η επίθεση που σημειώθηκε τα χαράματα της Τρίτης, έγινε την ημέρα που η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo δημοσίευσε ένα ειδικό τεύχος για τη νίκη των ισλαμιστών στην Τυνησία. Στο σχετικό αφιέρωμα αναφερόταν ότι το επιμελήθηκε ο Μωάμεθ, δημοσιεύοντας μια καρικατούρα του με λεζάντα "100 χτυπήματα με μαστίγιο, αν δεν πεθάνετε από τα γέλια", και μετονομάζοντας προσωρινά την έκδοση σε Sharia Hebdo, κάνοντας αναφορά στον ισλαμικό νόμο.

Η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα, είπε ο διευθυντής έκδοσής της στο ραδιόφωνο, μιλώντας με το ψευδώνυμό του "Charb". Σύμφωνα με τον διευθυντή, ο άγνωστος δράστης δεν θα μπορούσε να έχει διαβάσει το τεύχος της εφημερίδας προτού εξαπολύσει την επίθεση, καθώς μόνο το πρωτοσέλιδό της είχε δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο. Η εφημερίδα πωλεί περίπου 60.000 φύλλα εβδομαδιαία.

Επίθεση δέχθηκε και ο ιστότοπος της εφημερίδας, όπου είχε αναρτήθηκε το μήνυμα στα αγγλικά, "No God but Allah" ("Δεν υπάρχει Θεός εκτός του Αλλάχ"). Ο Σαρμπ δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι οι δράστες έσπασαν ένα παράθυρο και πέταξαν στο εσωτερικό του κτιρίου μια βόμβα μολότοφ στο ισόγειο. Σύμφωνα με τον Σαρμπ, η έκδοση έχει δεχθεί ταχυδρομικά αλλά και από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, "επιστολές διαμαρτυρίας, απειλές, προσβολές", τις οποίες η διεύθυνσή της διαβιβάζει στην αστυνομία.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Κορυφή σελίδας


Ενημέρωση της Δ.Ι.Σ. για το έργο της ΜΚΟ "Αποστολή"

Ενημέρωση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και της Ψηφιακής Σύγκλισης είχαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στα κεντρικά γραφεία της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τους Αρχιερείς και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου παρακάθησαν σε γεύμα που τους παρέθεσε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» και ενημερώθηκαν για τα τεχνικά δελτία που θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες η «Αποστολή» και αφορούν σε σημαντικά έργα όπως είναι ο πολιτισμός, το κτηματολόγιο της Εκκλησίας κ.λ.π. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, την ένταξη των προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ και υπογράμμισε τη δυνατότητα συμμετοχής και ένταξης έργων και των Ι. Μητροπόλεων στις προσκλήσεις των Υπουργείων.

Παράλληλα αναφέρθηκε με έμφαση στο προνοιακό έργο της «Αποστολής» επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη κοινωνικής και εθνικής συνοχής. «Η Εκκλησία, είπε, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τα όσα φαντάζουν αδιέξοδα στη χώρα» και πρόσθεσε «καθημερινά βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στηρίζονται στην Εκκλησία. Αυτή τους δίνει κουράγιο, δύναμη, βοήθεια, για να αντιμετωπίσουν την κρίση». Ακόμη αναφέρθηκε στις τράπεζες αγάπης της Εκκλησίας σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενταθεί το έργο για να βοηθηθούν οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας και εξέφρασε την ελπίδα «η κρίση που βιώνουμε να αποτελέσει την απαρχή για ένα καλύτερο ανθρώπινο κόσμο που σέβεται τις ανθρώπινες αξίες».

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, παρουσίασε εφαρμοσμένες προτάσεις προβολής των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενημέρωσε λεπτομερώς για τα έργα που έχουν σχεδιαστεί από την «Αποστολή». Τέλος έθεσε στη διάθεση των Ι. Μητροπόλεων την «Αποστολή» για οποιαδήποτε συνδρομή στο έργο τους.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ