!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 504, 31 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε η Αχειροποίητος

Αποστολή βιβλίων στην ακριτική Ελλάδα

Το Διδυμότειχο γιόρτασε την Παναγία Ελευθερώτρια

Η Ερμηνεία των Ψαλμών
Η Εκκλησία στα χαρακώματα

μαρτυρίες πίστης και θάρρους
Διαβάστε στη Μυριόβιβλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε η Αχειροποίητος

Γκαζάκια που τοποθέτησαν άγνωστοι εξερράγησαν στις 5 τα ξημερώματα στον περίβολο του ιστορικού ιερού ναού της Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη. Από την έκρηξη που προκλήθηκε στον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (αποτελούνταν από τέσσερα φιαλίδια προπανίου) προκλήθηκε πυρκαγιά και φθορές στην ξύλινη πόρτα της αυλής του ναού. Η πυρκαγιά σβήστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η εκκλησία της Αχειροποιήτου είναι παλαιοχριστιανική βασιλική και η χρονολογία ανέγερσής της τοποθετείται γύρω στα μέσα του 5ου αι. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο και η ονομασία του οφείλεται στην "αχειροποίητη" λατρευτική εικόνα της Θεοτόκου δεομένης που βρισκόταν στο ναό.Παρόλες τις ανακατασκευές που έχει υποστεί η Αχειροποίητος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της, το μνημείο συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στα καλύτερα διατηρημένα και πιο σημαντικά παράδειγματα της τυπικής ξυλόστεγης βασιλικής με υπερώα της πρωτοβυζαντινής περιόδου.

Κορυφή σελίδας


Αποστολή βιβλίων στην ακριτική Ελλάδα

Η Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ξεκίνησε τον β΄ κύκλο του προγράμματος «ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με δράσεις που περιλαμβάνουν αποστολές βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου,

με σκοπό την ενίσχυση βιβλιακού υλικού σε σχολικές βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών της Ελλάδος, αλλά και δωρεάν διάθεση βιβλίων και γραφικής ύλης σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συνεργασία με τους Δήμους.

Οι πρώτες ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας που ενισχύθηκαν με περισσότερα από 7.000 βιβλία και γραφική ύλη είναι η Φλώρινα, οι Πρέσπες και το Αμύνταιο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος με ευχαριστήρια επιστολή δηλώνει μεταξύ άλλων: «οι βιβλιοθήκες των σχολικών μονάδων του ακριτικού Δήμου Φλώρινας, ενισχύθηκαν σημαντικά δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους».

Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας με γραπτή επιστολή του προς την Διοίκηση αναφέρει «Αυτή σας η ενέργεια φανερώνει τη μεγάλη σας ευαισθησία για τα παιδιά και το σχολικό περιβάλλον τους καθώς συμβάλλετε στην πνευματική τους ανάπτυξη και την εθνική πρόοδο.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν μοναδικές αξίες, που μπορούν να προστατεύσουν το παρόν μας και να μας γεμίσουν με ελπίδα για το μέλλον».

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ.Ιωακείμ Ιωσηφίδης, ο οποίος στο ευχαριστήριο του αναφέρει «Είναι παρήγορο για το λαό στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να γνωρίζει ότι η Εκκλησία βρίσκεται στο πλάι του και συνδράμει με όσες δυνάμεις έχει για τη βελτίωση της πραγματικά σκληρής πραγματικότητας που ζούμε. Ειδικά όταν η συνδρομή αυτή δεν αφορά μόνο το υλικό σκέλος που σχετίζεται με τα συσσίτια, την παροχή βοήθειας σε αστέγους κ.α., αλλά επεκτείνεται στην αρωγή σε πνευματικό επίπεδο με τη χορήγηση βιβλίων και τις άλλες πνευματικές δράσεις, η Εκκλησία αποτελεί φάρο ελπίδας και στήριγμα για όλους μας».

Κορυφή σελίδας


Το Διδυμότειχο γιόρτασε την Παναγία Ελευθερώτρια

Με ιεροπρέπεια εόρτασε το Διδυμότειχο την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 και συγχρόνως τη θρησκευτική εορτή της Παναγίας της Ελευθερωτρίας, που ελευθέρωσε το Γένος από τους κατά καιρούς κατακτητές του, στον ομωνυμο Προσκυνηματικό Ναό.

Το εσπέρας της παραμονής, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη στην είσοδο της πόλης την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς από την ομώνυμη Μονή της Μητροπόλεως και τα λείψανα τού Αποστόλου Ανδρέου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Θράκης.

Στη συνέχεια χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Μαραθώνος κ. Μελίτωνος, εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας.

Την κυριώνυμη ημέρα ιερούργησαν αμφότεροι οι Αρχιερείς και στη συνέχεια εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εθνική επετείω, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της Πόλεως και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Κορυφή σελίδας


Η Ερμηνεία των Ψαλμών

Σε μια σειρά μαθημάτων από τον Δημήτρη Μαυρόπουλο εξετάζεται η ιστορία της δημιουργίας των ψαλμών και η θέση τους μέσα στην εποχή τους. Πρόκειται για εισαγωγή στην ποίηση του Ψαλτηρίου, το οποίο συγκρίνεται με άλλες ποιητικές μορφές που αναπτύχθηκαν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Θα ακολουθήσει ερμηνεία των Ψαλμών ως ποίηση της Εκκλησίας.

Κάθε Τρίτη 19:00 – 21:00 Τιμή συμμετοχής: 10 ευρώ το μάθημα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,116 35, Αθήνα
τηλ.: 210-72.73.687 • email: culture@eie.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ