!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 502, 24 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Αυτό που έξω από εδώ φαίνεται αδιέξοδο, στην Εκκλησία έχει διέξοδο"

Αποστολή στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας και οι ήρωές του
Αφιέρωμα στον Άγιο Δημήτριο
από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του σταθμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Αυτό που έξω από εδώ φαίνεται αδιέξοδο, στην Εκκλησία έχει διέξοδο"

Λειτουργώντας χθες στον Ι. Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού, κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως δε νοείται μόνο με τους ιερείς η Εκκλησία. "Η Εκκλησία είναι ο λαός και οι ιερείς" τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην ύψιστη σημασία του μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε τέλος πως μπορεί να φαίνεται πως ο κόσμος απομακρύνεται από τον Θεό και πως αυτό το πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. "Εμάς δεν μας πιάνει πανικός", κατέληξε. "Είμαστε γαλήνιοι γιατί ξέρουμε τι πιστεύουμε και πως πρέπει να αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Αυτό που έξω από εδώ είναι αδιέξοδο, εδώ έχει διέξοδο".

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στον διευθυντή και τα στελέχη της ΜΚΟ "Αποστολή" να αναλάβουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Ν.Α. Τουρκίας.

Ο σεισμός έγινε χθες το μεσημέρι στην επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στην πόλη Βαν στα σύνορα με το Ιράν και οι πληροφορίες μιλούν για εκατοντάδες θύματα και χιλιάδες τραυματίες.

Οι άνθρωποι της "Αποστολής" βρίσκονται σε επαφή τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με αυτές της γειτονικής χώρας, ώστε να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου ως Οικουμενικού Πατριάρχη (22.10.1991), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr δύο ειδικά αφιερώματα.

Το πρώτο αφιέρωμα, είναι το μήνυμα του κ.κ. Βαρθολομαίου στις 22 Οκτωβρίου 1991, ύστερα από την εκλογή του ως 270ου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη από την Πατριαρχική Σύνοδο.

Επίσης, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει και την εκπομπή «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΘΡΟΝΟ», σε σκηνοθεσία Μαγδαληνής Μαργαρίτη και δημοσιογραφική επιμέλεια Σοφίας Δρόσου.

Πρόκειται για ένα επετειακό αφιέρωμα, που προβλήθηκε σε εκδήλωση ελληνικής μουσικής στην Κωνσταντινούπολη, την οποία οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Κυριακή της Ορθοδοξίας (13 Μαρτίου 2011), παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η εκπομπή μεταδόθηκε από την ET1 στις 20 Μαρτίου 2011.

Το αφιέρωμα αποτελεί μια σύντομη διαδρομή στην 20ετή δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη, εστιάζοντας σε βασικούς σταθμούς του έργου του: στη συνεργασία με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και την Κούβα για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης, στην οικολογική του δραστηριότητα, αλλά και στην πρωτοβουλία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Κορυφή σελίδας


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας και οι ήρωές του

Πανεπιστημιακοί και φιλόλογοι συνομιλούν με το κοινό, αποκαλύπτοντας την φανερή και κρυμμένη γοητεία του έργου του Παπαδιαμάντη, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η περίπτωση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζει διαχρονικό και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, 100 χρόνια μετά τον θάνατό του. Υπήρξε ένας πεζογράφος που όχι μόνο αποτύπωσε με ιδιαίτερο ύφος και φόρμα ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά θα μπορούσε και ο ίδιος να ήταν ήρωας μυθιστορήματος: φτωχός από επιλογή, κατ' άλλους λιγότερο φτωχός από όσο το θέλει η κοινή πεποίθηση, δεν άδραξε πάντως τις ευκαιρίες άνετης ζωής που του δόθηκαν, σκορπούσε τα λεφτά μόλις έμπαιναν στην τσέπη του, δεν φρόντιζε τον εαυτό του και κυκλοφορούσε ατημέλητος. Ποιο ήταν το πραγματικό πρόσωπο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου; Και ποιο είναι τελικά το πρόσωπο των αφηγητών και των ηρώων του; Με ποιους τρόπους χτίστηκε από μεταγενέστερους διανοούμενους η εικόνα που έχουμε σήμερα γι αυτόν; Και ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα σε εκείνη που είχε ο ίδιος για τον εαυτό του καθώς και στην εικόνα που είχαν οι σύγχρονοί του γι' αυτόν;

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων, που επιχειρεί να φωτίσει προσωπικές διαδρομές που, μέσα από την αποτύπωσή τους στο χαρτί, υπό μορφή βιβλίου, αποκτούν ένα μυθικό χαρακτήρα και φτάνουν να επηρεάζουν την πολιτιστική, κοινωνική, ακόμη και πολιτική ζωή μιας χώρας ή και ευρύτερα.

Μαρίνα Αρετάκη: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ομιλήτής/Συντονιστής

Δημήτρης Δημηρούλης: Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ