!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 501, 20 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει το Μετρό

Ο Χίου τιμά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο

Οι Μεγάλοι Ευεργέτες στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5)Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και
πάσης Ελλάδος κυρός +Χριστόδουλος


Διαβάστε κείμενα του Μακαριστού στο ecclesia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει το Μετρό

Το πλήθος των ευρημάτων που έχουν προκύψει από την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και η υποεκτίμηση των ανασκαφικών αναγκών κατά τον σχεδιασμό του έργου έχουν υπερδιπλασιάσει τα κονδύλια για την αρχαιολογική έρευνα, καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΠΟΤ, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης περί τα 40,3 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ακόμα περί τα 50 εκατ. ευρώ. Η γενναία χρηματοδότηση των ανασκαφικών ερευνών αποφασίστηκε στη βάση των εκτιμήσεων των υπηρεσιών, σχετικά με τη σημασία και το πλήθος των ευρημάτων που θα προκύψουν κατά τη συνέχιση των έργων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού:

Στους σταθμούς που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στο σταθμό Αγ. Σοφίας αναμένεται να αποκαλυφθεί η συνέχεια του οικιστικού ιστού των πρώιμων βυζαντινών χρόνων εκατέρωθεν της Μέσης Οδού, η μαρμαρόστρωτη λεωφόρος decumanus maximus, καθώς και τα οικοδομικά τετράγωνα των υστερορωμαϊκών - παλαιοχριστιανικών χρόνων εκατέρωθεν αυτής. Στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζει να αποκαλύπτεται η Μέση Οδός των βυζαντινών χρόνων, καθώς και κτίρια που ανάγονται στον 10ο-12ο αι. Η αρχαιολογική έρευνα σε βάθος αναμένεται να φέρει στο φως την ίδια χωροταξική διαμόρφωση των πρώιμων βυζαντινών χρόνων και, αμέσως χαμηλότερα, τη μαρμαρόστρωτη decumanus maxi mus και τα οικοδομικά τετράγωνα των υστερορωμαϊκών-παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Στους σταθμούς που βρίσκονται εκτός των τειχών, και ιδιαίτερα στη νότια είσοδο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Διακλάδωση Σταυρούπολης και στον σταθμό Δημοκρατίας, αναμένεται να αποκαλυφθεί η συνέχεια του δυτικού νεκροταφείου της πόλης, το οποίο ανάγεται στους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους, καθώς επίσης εργαστηριακές εγκαταστάσεις, οικιστικά κατάλοιπα παλαιοχριστιανικών χρόνων και, πιθανώς, η συνέχεια κτίσματος των πρωτοβυζαντινών χρόνων, που εντοπίστηκε στο νότιο ήμισυ της Διακλάδωσης. Στον σταθμό Σιντριβάνι, όπου έως σήμερα έχουν ερευνηθεί 1.179 τάφοι, αναμένεται να αποκαλυφθεί το ανατολικό νεκροταφείο της πόλης, από τα ελληνιστικά έως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Τέλος, στον σταθμό Φλέμινγκ αναμένεται να αποκαλυφθεί η συνέχεια του νεκροταφείου των ρωμαϊκών χρόνων.

Κορυφή σελίδας


Ο Χίου τιμά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο

Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Αττικής, τελεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, από τις 20.30 μ.μ. έως την 2 π.μ., Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου Πατρός ημών Χριστοδούλου του εν Πάτμω. Των ιερών ακολουθιών και της Θείας λειτουργίας προεξάρχει ο νεοεκλεγείς Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συμπαραστατούμενος από τον κλήρο του Ιερού Ναού.

Επί τη ευκαιρία της Ιεράς αυτής Αγρυπνίας και επί τη εορτή του Οσίου Χριστοδούλου, θα τελεσθούν τα ιερά Μνημόσυνα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρού Χριστοδούλου.

Παρακαλούνται και προσκαλούνται οι φιλακόλουθοι χριστιανοί, όπως παρακολουθήσουν και τιμήσουν δια της παρουσίας των, τις ως άνω ιερές ακολουθίες και όλως ιδιαιτέρως να προσευχηθούν δια την ανάπαυσιν της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Κορυφή σελίδας


Οι Μεγάλοι Ευεργέτες στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5)

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην εκπομπή που επιμελείται η Σμαραγδή Καράγιωργα (20:00-21:00), παρουσιάζεται το έργο και η προσωπικότητα του Γεωργίου Αβέρωφ (1818 - 1899). Φλογερός πατριώτης, αγνός ιδεολόγος και οραματιστής, ο Αβέρωφ πρόσφερε όσο λίγοι στον απανταχού ελληνισμό.

Ο Γεώργιος Αβέρωφ δημιούργησε την περιουσία του στην Αίγυπτο, βοηθώντας την Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας με σχολεία και νοσοκομεία. Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, χορήγησε λεφτά για την επέκταση του Πολυτεχνείου, την αναμόρφωση του Παναθηναϊκού σταδίου και τον ανδριάντα του Ρήγα και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον Αβέρωφ επίσης οφείλονται η ανέγερση των φυλακών Αβέρωφ (κατεδαφίστηκαν το 1971), η σχολή Ευελπίδων, η γεωργική σχολή της Λάρισας, το Ωδείο των Αθηνών και τόσα άλλα.

Η εκπομπή μεταδίδεται επίσης και από τον δικτυακό τόπο:

http://www.ecclesia.gr/greek/ecclesiaradio/index.asp

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ