Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 50, 20 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΟΣΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ»

6.338 ΦΙΑΛΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 2005

ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ

«Τί έλεγε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας;»




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ξεκάθαρη υπήρξε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σχετικά με το ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας, ενόψει της επικείμενης Συνταγματικής αναθεώρησης, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. (17/1/2006).

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Ισχύουν οι θέσεις που είχαμε υιοθετήσει κατά την προηγούμενη Συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθυμίζω ότι έγινε τότε εκτεταμένη συζήτηση και ότι η σχετική διάταξη δεν κρίθηκε ούτε καν αναθεωρητέα. Κράτος και Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους. Εάν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση, μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον κοινό νομοθέτη, ύστερα από υπεύθυνο και ώριμο διάλογο, σε πνεύμα συνεννόησης»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά (18/1/2006): «Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι, κατά την αναθεώρηση του εν ισχύι Συντάγματος, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας ικανοποίησε το κοινό αίσθημα του Ελληνικού λαού και δικαίωσε εκείνους που απ’ αρχάς αντιτάχθηκαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.»

Δες πληρέστερα δηλώσεις Σεβ. Μητροπολίτου

Κορυφή σελίδας



«ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΟΣΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ»

Σαφής και κατηγορηματικός και ο τ. Πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, σε δήλωσή του (18/1/2006) σχετικά με τη φιλολογία που αναπτύσσεται, τον τελευταίο καιρό, για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ελληνισμός και Θρησκεία, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, συνδέθηκαν άρρηκτα και δημιούργησαν τις ρίζες του σύγχρονου Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, που αποτελεί τη βάση επί της οποίας στηρίζεται και ελπίζει ο σύγχρονος Έλληνας. Κάθε συζήτηση, λοιπόν, που προκαλείται, το τελευταίο διάστημα, για τον αποκαλούμενο χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, προέρχεται από ανιστόρητους ανθρώπους που υποβλέπουν την πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας, έχοντας κατά νου άλλες επιδιώξεις και που, εν τέλει, οδηγούν στο διχασμό της Ελληνικής κοινωνίας».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε την αντοχή, να διχάσει τις δυνάμεις της, πάνω στις οποίες στήριξε, μέχρι τώρα, την πρόοδο και την ανεξαρτησία της. Έτσι, ορθά ο Πρωθυπουργός απέρριψε απερίφραστα κάθε προσπάθεια και κάθε πρόταση που οδηγεί στο διχασμό Κράτους και Εκκλησίας, δύο δυνάμεων που συνυπήρξαν και βοήθησαν να μεγαλουργήσει το έθνος.»

Δες επίσης αποκλειστικές δηλώσεις του (19/1/2006), στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM.

Κορυφή σελίδας



6.338 ΦΙΑΛΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 2005

Άκρως αποδοτικό και συγκινητικό είναι το έργο της Αιμοδοσίας που επιτελείται στις Ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού, κατά τον χρόνο που πέρασε, συγκεντρώθηκαν 6.338 φιάλες αίματος, 105 περισσότερες από το 2004.

Σε έκθεσή του (17/1/2006) προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο υπεύθυνος του γραφείου Αιμοδοσίας της Αρχιεπισκοπής π. Ματθαίος Χάλαρης σημειώνει ότι «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ιερείς – υπευθύνους των ενοριακών αιμοδοσιών, για τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν, κατά το παρελθόν έτος, ώστε να έχουμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το διακόνημα της αιμοδοσίας το έθεσαν σε προτεραιότητα μεταξύ των ποιμαντικών τους καθηκόντων και, τελικά, κέρδισαν τη «μάχη» με αντιπάλους όλους κείνους που περίμεναν την κάθετη πτώση του τελικού αποτελέσματος σε φιάλες αίματος της Αρχιεπισκοπής, ως τεκμήριο… ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πια την Εκκλησία»

Κορυφή σελίδας



ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

Έντονη και καρποφόρα είναι η συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της ανάπτυξης και προβολής του Θρησκευτικού τουρισμού στην χώρα μας. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ανέπτυξε ο Υφυπουργός κ. Αναστάσιος Λιάσκος, κατά η διάρκεια σχετικής εκδήλωσης – φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Στουτγκάρδη (16/1/2006), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της Μητροπόλεως Γερμανίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Λιάσκος ανέπτυξε τις δράσεις που δρομολογεί το Υπουργείο για την προσέλκυση προσκυνητών:

Α) Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος αναπτύσσονται οι Ορθόδοξες προσκυνηματικές περιηγήσεις, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα, με κεντρικούς άξονες ενδιαφέροντος τα Μοναστήρια. Επίσης, εκπονείται ο επίσημος προσκυνηματικός χάρτης της Ελλάδος, με τη σημείωση όλων των ιστοριών Ναών, Μοναστηριών και προσκυνημάτων ανά Μητρόπολη.

Β) Χρηματοδοτείται η αποκατάσταση πέντε Μοναστηριών στο πλαίσιο της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης

Γ) Το Υπουργείο και ο Ε.Ο.Τ. διοργανώνουν το Παγκόσμιο Θρησκευτικό Συνέδριο στην Καβάλα

Δ) Προωθείται η προβολή του θρησκευτικού τουρισμού και του έργου «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου», η ανάδειξη, δηλ και η προβολή όλων των τόπων από τους οποίους πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος των εθνών στην Ελλάδα.

Την Εκκλησία της Ελλάδος στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών περιηγήσεων Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος.

Κορυφή σελίδας



ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ

Σπουδαία και ιστορικά Μοναστήρια, που για δεκαετίες είχαν μετατραπεί σε τόπους απλώς προσκυνηματικούς ή και τουριστικούς, αποκτούν το ένα μετά το άλλο Αδελφότητες και λειτουργούν ως υποδειγματικά Κοινόβια, ως τόποι προσευχής και λατρείας του Θεού, ως χώροι πνευματικής καλλιέργειας των ενασκουμένων και ως ευλογημένα καταφύγια ψυχικής ανάπαυσης και περισυλλογής «πάντων των κοπιώντων και πεφορτισμένων» Χριστιανών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ιερά Σύνοδος, με αποφάσεις της, έχει ιδρύσει ή ανασυστήσει 40 Ιερές Μονές σε όλη την Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας



ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μεγάλη τηλεφωνική έρευνα ξεκινά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, με ερωτήματα που σχετίζονται με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από τη Δευτέρα 23/1 έως την Τετάρτη 25/1/2006 οι ακροατές θα μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλ. 210 7298222 και να δηλώνουν ότι συμφωνούν ή διαφωνούν με θέματα όπως:

1. Ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας
2. Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα
3. Η κατάργηση της μονιμότητας στον Δημόσιο τομέα
4. Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των Βουλευτών

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 25/1/2006 στο μεσημβρινό δελτίο Ειδήσεων του Σταθμού.

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


«Τί έλεγε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας;»

(Από το περιοδικό «Πνευματική πορεία», Φέξης, 1961, σελ. 151)

«Η Ορθοδοξία, όπως παρουσιάζεται στα μάτια του Ελληνικού λαού, είναι θρησκεία εθνική, συνυφασμένη αξεδιάλυτα με τα ήθη του και τον ομαδικό του χαρακτήρα, με το κλίμα και με το άρωμα του τόπου, με τα τοπία του, με την οικογενειακή του ζωή και με τα γυρίσματα των εποχών της χρονιάς. Η οργάνωση της είναι δημοκρατική, η γλώσσα της θερμή, η ηθική της ανθρώπινη, ταιριαγμένη με την Ελληνική νοοτροπία, τα σύμβολά της οικεία και αναντικατάστατα στη λαϊκή συνείδηση. Οι μεγάλες εορτές της, ο Ευαγγελισμός, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος, τα Χριστούγεννα και τα Δωδεκάμερα και άλλες, είναι κάθε χρόνο οι μεγάλες μέρες της Ελλάδας, οι μέρες όπου το εθνικό σύνολο αισθάνεται περισσότερο από κάθε άλλην ώρα την ενότητά του, την αλληλεγγύη του, την αμοιβαία αγάπη των μελών του…

Αυτή η θαλπωρή, αυτά τα ζεστά πνευματικά κύματα, που μεταδίδονται ακατάπαυστα σ’ όλη την Ελλάδα, από τους Ορθόδοξους Ναούς κι από τις Βυζαντινές τους ακολουθίες, αποτελούν στοιχείο συστατικό, εκ των ων ουκ άνευ, της Ελληνικής ζωής. Για τούτο και δεν μπορεί να νοηθεί στην Ελλάδα χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, ούτε και υπήρξε εδώ ποτέ αντικληρικό πολιτικό κίνημα, όπως συνέβη αλλού…

Επικρίνουμε συχνά την Εκκλησία – κάποτε μάλιστα με μεγάλη δριμύτητα – αλλά την επικρίνουμε από μέσα, σαν μέλη της που απαιτούμε απ’ αυτήν να γίνει καλύτερη. Δεν την πολεμούμε σα να είναι ξένο σώμα, από το οποίο ζητούμε να χωριστούμε…»

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ