!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 499, 13 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εκκλησία ενημερώνει για το προνοιακό της έργο την Ευρώπη

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται μέσα από το Μετρό

Εξερευνήσεις στα Xειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Γερμανός Καραβαγγέλης: 100 χρόνια από την Κοίμησή του

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής επί σκηνής
Δημήτρια 2011"
στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου
του ομώνυμου Δήμου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Εκκλησία ενημερώνει για το προνοιακό της έργο την Ευρώπη

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν Αποφάσεως της Τακτικής Ιεραρχίας, η οποία συνήλθε τον μήνα Οκτώβριο, όρισε τα Μέλη των Επιτροπών για την μελέτη των θεμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και την Ευρωπαϊκή προβληματική.

Αποφασίσθηκε να αποσταλούν έγγραφα προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των άλλων διαφόρων ευρωπαϊκών Οργανισμών για την ενημέρωσή τους, σχετικά με το προνοιακό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καθόρισε τον τρόπο αναδιαρθρώσεως για την αναβάθμιση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων περί πραγματοποιήσεως του Πανελληνίου Συνεδρίου για τους Κληρικούς που διακονούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με κεντρικό θέμα : «Η αποστολή και το έργο των Κληρικών στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για την οικονομική προσφορά της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησίας, στην Αφρική και την Ασία. Συνολικά, στις περιοχές αυτές η Αποστολική Διακονία έχει διαθέσει το ποσό των 4.000.000 € κατά την πενταετία 2006 – 2011.

Κορυφή σελίδας


Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται μέσα από το Μετρό

Κεντρικό δρόμο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, που η χρήση του είχε φθάσει ως και τον 19ο αιώνα αλλά και τμήματα ενός υδραυλικού συστήματος που όμοιό του δεν έχει ξαναβρεθεί, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές, που γίνονται για την κατασκευή του μετρό στη συμπρωτεύουσα. Και μπορεί η Μέση Οδός όπως ονομάζεται αυτός ο δρόμος να μην μπορεί να διασωθεί, τα κατάλοιπα όμως των υδραυλικών κατασκευών, αφού θα απομακρυνθούν από τη θέση τους προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός «Βενιζέλος», στη συνέχεια θα ενταχθούν σ΄ αυτόν ως εκθέματα. Την απόφαση έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο οποίο παρουσιάσθηκαν τα συγκεκριμένα ευρήματα που προσφέρουν πλούτο πληροφοριών για την πόλη κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Η Μέση Οδός, η οποία αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές σε μήκος 76,6 μέτρων, παράλληλα της σημερινής Εγνατίας, διέτρεχε όλη την πόλη. Ήταν ένας πλατύς δρόμος που έφθανε στα έξι ή εξίμισι μέτρα, με κάποια αυξομείωση μέσα στους αιώνες ανάλογα με τις… επεκτατικές διαθέσεις των καταστηματαρχών, που έκλεβαν κατά καιρούς λίγα ως πολλά εκατοστά. Στις πλευρές του πάντως, υπήρχαν στενά πεζοδρόμια ενώ η κατασκευή του είχε γίνει κυρίως από πέτρες και κεραμίδια. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα εντόπισαν πολλές φάσεις ανακατασκευής της οδού καθώς η σπουδαιότητά της επέβαλλε την διαρκή συντήρησή της.

Στενά δρομάκια εξάλλου, που όριζαν οικοδομικά τετράγωνα κατέληγαν σ΄ αυτό τον κεντρικό δρόμο και εκεί ανάμεσα βρίσκονταν μικρά μαγαζιά, εργαστήρια καθώς και κατοικίες. Εικοσιτέσσερα τέτοια οικήματα φτιαγμένα με λασπόχτιστους τοίχους αλλά και με ενσωματωμένα αρχαία μάρμαρα ήρθαν στο φως στη συγκεκριμένη περιοχή, η κατασκευή και η διατήρησή τους όμως δεν επιτρέπει τη διατήρησή τους, έτσι θα αποδομηθούν.

Δύο υπόγειοι καμαροσκεπείς χώροι, στιβαρής κατασκευής και με κλίμακες καθόδου που εντοπίσθηκαν στο άκρον της ανασκαφής θεωρούνται εξάλλου από τους αρχαιολόγους ως τμήματα ενός δικτύου κατασκευών υδραυλικού χαρακτήρα, το οποίο συνεχίζεται και κάτω τις οικοδομές της περιοχής. Αυτοί είναι που θα αποξηλωθούν ώστε μελλοντικά να τοποθετηθούν στο σταθμό. Αν στην περιοχή αυτή πάντως υπάρξουν και αρχαιότερα ευρήματα από τα βυζαντινά θα το δείξει η συνέχιση της ανασκαφής.

Πηγή: Το Βήμα (12/10/2011)

Κορυφή σελίδας


Εξερευνήσεις στα Xειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, μια δεξαμενή γνώσης στο Κέντρο της Αθήνας, διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές χειρογράφων της περιόδου 12ου - 19ου αιώνα στην Αθήνα. Η μακρά και συναρπαστική ιστορία της παραγωγής ελληνικών χειρογράφων καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα της πνευματικής, θρησκευτικής, λογοτεχνικής και διοικητικής δραστηριότητας του ελληνόφωνου κόσμου κατά τη βυζαντινή και νεότερη περίοδο. Ο τόμος που παρουσιάστηκε στη Γεννάδειο με τον τίτλο «Εξερευνήσεις στα χειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης», με επιμέλεια της Μαρίας Πολίτη και της Ελένης Παππά, αναλύει τον πολύτιμο ρόλο που κάθε χειρόγραφο διαδραμάτισε στην εποχή του. Δώδεκα δοκίμια κορυφαίων ερευνητών, ειδικών στα ελληνικά χειρόγραφα, συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες και παρουσιάζουν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Γεννάδειο.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία συνέπραξαν, προκειμένου να εκδώσουν αυτόν τον τόμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η δίγλωσση αυτή έκδοση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη σειρά «Μονογραφίες Γενναδείου», που σκοπό της έχει τη δημοσίευση μελετών που προβάλλουν τις συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Κορυφή σελίδας


Γερμανός Καραβαγγέλης: 100 χρόνια από την Κοίμησή του

Ο ήρωας του Μακεδονικού αγώνα και οι σελίδες του μεγάλου έπους παρουσιάζονται στο Κυριακάτικο αφιέρωμα του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5 fm). Την εκπομπή παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος. Καλεσμένοι είναι: ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και οι ιστορικοί, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων και κ. Χρυσόστομος Παπασταύρου, Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστορίας.

Η εκπομπή μεταδίδεται επίσης και από τον δικτυακό τόπο:

http://www.ecclesia.gr/greek/ecclesiaradio/index.asp

Δείτε ακόμη το αφιέρωμα της Μυριοβίβλου στο Μακεδονικό αγώνα

Κορυφή σελίδας


Ο Μέγας Ιεροεξεταστής επί σκηνής

Τον «Μέγα ιεροεξεταστή» - το 5ο κεφάλαιο των «Αδελφών Καραμάζοφ» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι - θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία του, ως μονόλογο, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος με το σχήμα «Συν Κάτι» που έχει δημιουργήσει και το οποίο φέτος θα στεγαστεί στο «Studio Κυψέλης» του Γιώργου Λιβανού. Τη σύνθεση και την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου υπογράφει, πάνω στην κλασική μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου, η συγγραφέας και ηθοποιός Ματίνα Μόσχοβη. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, περίπου απ' το τέλος Νοεμβρίου.

Τον «Μέγα ιεροεξεταστή» ως θεατρικό μονόλογο πρωτοείδαμε στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ και σε διασκευή Μαρί - Ελέν Ετιέν, απ' τον Μπρους Μάγιερς τον Μάιο του 2007, στο θέατρο «Χορν», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θέατρο πέρα από τα Όρια» της «Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ