!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 498, 10 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος Αρχιγραμματέας στην Ιερά Σύνοδο ο Διαυλείας Γαβριήλ

Νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Σεμινάριο για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά

«Η Εκκλησιολογία της Τέχνης»

Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής από την Ιερά Αρχιεπισκοπή ΑθηνώνΟ Άθως μέσα από τον φακό του Κώστα Μπαλάφα


Ο σημαντικός δάσκαλος της φωτογραφίας έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών. Δείτε στο eikastikon εικόνες από το λεύκωμα «Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος 1969-2001»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέος Αρχιγραμματέας στην Ιερά Σύνοδο ο Διαυλείας Γαβριήλ

Ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου (κατά κόσμον Γεώργιος) του Παναγιώτου, εγεννήθη εν Αθήναις το 1976. Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λαβών πτυχίον το έτος 1999. Το 2001 έγινε κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης “CERTIFICAT DE SPECIALISATION EN THEOLOGIE ORTHODOXE” εκ του UNIVERSITE DEFRIBOURG FAKULTEDE THEOLOGIE FRIBURG – SUISSE (αναγνωρισθέν υπό του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. δια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 9-175/4-12-2002 πράξεως). Τυγχάνει, επίσης, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενεύης, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος εις τας Πολιτικάς Επιστήμας του Διεθνούς Εμπορίου (WTC).

Εχειροτονήθη Διάκονος την 18/2/1996 υπό του τότε Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού και Πρεσβύτερος την 30/5/2002 υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Από 30/5/2002 έως σήμερον υπηρετεί ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Θησείου.

Από 1/7/2004 έως 31/12/2008 υπηρέτησεν ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Κλάδου ΠΕ4 Συνεργατών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξεπροσώπησεν αυτήν την 19 – 20/11/2009 εις την Συνάντησιν του Γραφείου της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) με θέμα: «Μία ταυτότης των Αξιών δια την Ευρώπην», την 4–6/5/2010 εις την Συνεδρίαν του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών εν Γενεύη και την 6-9/6/2010 εις την Διάσκεψιν των Επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας ( Bishops Stream) εν Λονδίνω.

Το έτος 2004 διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις το γραφείον του επιτρόπου επί Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ συμμετείχε της επισήμου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσον εις την Θ Γενικήν Συνέλευσιν του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), όσον και εις την Γ Διεθνήν Διάσκεψιν των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών εις Βραζιλίαν (2006) και Γαλλίαν (2008) αντιστοίχως.

Επίσης, έχει εκπροσωπήσει την Εκκλησίαν ημών εις πλείστα διαχριστιανικά συνέδρια εις το εξωτερικόν, ενώ το έτος 2007 συμμετείχε εις την επίσημον Αντιπροσωπείαν του Π.Σ.Ε. κατά την επίσημον επίσκεψιν του Γενικού Γραμματέως αυτού εις την Λαϊκήν Δημοκρατίαν της Κίνας.

Από του έτους 2006 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός εις το Κολλέγιον Αθηνών.

Από 15/1/2009 έως σήμερον υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος παρ’ ημίν, ενώ από 20/1/2009 διατελεί Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεότητος της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από 25/1/2010 αναπληρωτής ημών εις το Διοικητικόν Συμβούλιον του Βαφειαδακίου Ιδρύματος και από 10/12/2009 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμορφωτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος υπό την επωνυμίαν «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» (Ι.Π.Ε.).

Κορυφή σελίδας


Νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης

Νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανέλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης στη θέση του Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του νέου Πρωτοσυγκέλλου.

Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Ελληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

Κορυφή σελίδας


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Την θλίψη του για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κρίση που μαστίζει την χώρα μας εξέφρασε άλλη μία φορά την Κυριακή, 9η Οκτωβρίου ε.ε. ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β’ από το Χαράρε του Ζιμπάμπουε, σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε, με αφορμή τα επτά χρόνια από την εκλογή του στο πηδάλιο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

«Η καρδιά μου πληγώνεται όταν βλέπω τί συμβαίνει στην Ελλάδα», τονίζει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και συνεχίζει: «Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα, που χάρισε τον πολιτισμό στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, να έχει καταντήσει σε αυτό το σημείο; Από την Ελλάδα γεννήθηκαν οι περισσότερες επιστήμες, αλλά τώρα την περιφρονούνε... Ίσως γιατί κάποιοι δεν την φρόντισαν και την έφεραν σε αυτήν την δύσκολη θέση...» Δεν έκρυψε πάντως την αισιοδοξία του για το μέλλον, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Κορυφή σελίδας


Σεμινάριο για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά

Το Διορθόδοξο Κέντρο, ως επιμορφωτικός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για το Σχολικό έτος 2011-12, διοργανώνει σειρά σεμιναρίων 20 ωρών (πέντε τετράωρες συναντήσεις) για Θεολόγους καθηγήτριες και καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα σεμινάρια τελούν υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το σεμινάριο θα γίνει με βιωματικές μεθόδους επιμόρφωσης, ομάδες εργασίας και εργαστήρια και θα διδάξουν μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά και ειδικοί επιστήμονες. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θέμα: Εξοικείωση με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών

Χρόνος:Δευτέρες και Τετάρτες, 17.30 έως 21.30 (5 συναντήσεις)

Τόπος: Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ι. Μ. Πεντέλης.

Έναρξη: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Αριθμός: 30 εκπαιδευτικοί

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Δευτέρα 17-10-2011: Εξοικείωση με τα νέα Προγράμματα Σπουδών

Τετάρτη 19-10-2011: Μελέτη Θεματικών Ενοτήτων

Δευτέρα 24-10-2011: Άσκηση στις νέες μεθόδους διδασκαλίας, προγραμματισμός διδακτικών ενοτήτων

Τετάρτη 26-10-2011: Σχεδιασμός διδακτικών ενοτήτων - σχέδια εργασίας

Δευτέρα 31-10-2011: Αξιολόγηση μαθητών

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία του Διορθόδοξου Κέντρου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mavraga1@otenet.gr ή στο φαξ 210-8104558 (υπεύθυνη κα Καλλιόπη Μαυραγκά). Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης. Προγραμματίζεται η επανάληψη του σεμιναρίου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό συμμετοχής στο πρώτο σεμινάριο.

Κορυφή σελίδας


«Η Εκκλησιολογία της Τέχνης»

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 9.00 με 10.30 στην Νεανική Σύναξη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, ο Καθηγητής της Θεολογίας και Αγιογράφος κ. Γεώργιος Κόρδης θα αναπτύξει το θέμα: «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑΟ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ».

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και βυζαντινής εικονογραφίας. Μελέτησε συστηματικά την ιστορία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής και από το 2003 είναι λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των ΗΠΑ (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας.

Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων.

Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια.

Δείτε έργα του Γιώργου Κόρδη στο eikastikon

Κορυφή σελίδας


Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210.3820498 και στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας Αθηνών (Ακαδημίας 67).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ