!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 497, 6 Οκτωβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα στέγη για τους ασθενείς με Alzheimer

«Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Άγιον Όρος 1992 – 2011»

Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος

Θεατρικός Παπαδιαμάντης για εφήβους

Ανοιχτή πρόσκληση για τη χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου
Η προσφώνηση του Μακαριωτάτου
ενώπιον του σώματος της Ιεραρχίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέα στέγη για τους ασθενείς με Alzheimer

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Χαλάνδρι (Ηρώδου Αττικού & Αφροδίτης 4), εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Καρέλλειου Ιδρύματος, της πρότυπης μονάδας αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων που θα λειτουργεί από την ΜΚΟ "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ι. Μονή Πεντέλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης εκ μέρους της κυβέρνησης, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιερείς και στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της ΜΚΟ ''Αποστολή".

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο να έρθει αυτή η μέρα έναρξης λειτουργίας της μονάδας. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε με τον Γ. Σγουρό και από τη θέση του ως Νομάρχη Αθηνών και ως Περιφερειάρχη Αττικής.

Έκανε εκτενή αναφορά στο προνοιακό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το οποίο, όπως είπε, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας.

"Στόχος μας είναι να κάνουμε έργα σαν το Καρέλλειο. Υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός ιδρύματος για παιδιά με αυτισμό", ενώ τόνισε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί το Κέντρο Γεροντολογίας, η Στέγη Κατακοίτων, το Πρόγραμμα Απεξάρτησης των Νέων από ουσίες κ.ά.

"Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε μόνο τις παθολογικές περιπτώσεις αλλά να δρούμε και προληπτικά" τόνισε. Και πρόσθεσε: "Τα αποτελέσματα είναι μεγάλα και σπουδαία όταν συνεργάζονται οι φορείς. Πρέπει με νηφαλιότητα, με αυτοκριτική και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η εποχή μας χρειάζεται τη συνεργασία".

Αναφερόμενος στο θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας επισήμανε:

"Η Εκκλησία δεν έχει την περιουσία που είχε παλιά. Αυτό που μας απασχολεί είναι να υπάρχουν τα χρήματα για να κάνει το έργο της και να μετουσιώσουμε τα υλικά σε πνευματικά". "Στόχος μας", σημείωσε, "είναι να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας με τον καλύτερο τρόπο κι αφού καλυφθούν τα έξοδα να διαχυθούν όσα απομείνουν στην εξυπηρέτηση του λαού μας. Με την προϋπόθεση να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Να μην πάει δηλαδή το 4% της περιουσίας της Εκκλησίας που έχει απομείνει, εκεί που έχει πάει το 96%".

Για τη φορολόγηση της Εκκλησίας σημείωσε:

"Αδικούμαστε έτσι όπως λοιδορούμαστε πως δεν πληρώνει φόρους η Εκκλησία κλπ. Ας μας πει κάποιος ποιος φορέας δίνει περισσότερα στις ευπαθείς ομάδες. Πιο πολλά απ' όσα δίνουν οι ενορίες και οι κατά τόπους μητροπόλεις". "Δε ζητούμε εύσημα" είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπόλαρη. "Θέλουμε να μεταφερθούν αυτά ως ένα παράπονό μας".

"Ο λαός αγαπάει την Εκκλησία παρά τις ανάγκες του και τη διαβολή που υπάρχει" είπε χαρακτηριστικά. "Πως αλλιώς δικαιολογείται η δωρεά στην Αρχιεπισκοπή 150 στρεμμάτων;"

"Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα", τόνισε ο Μακαριώτατος, "αν η Εκκλησία βοηθηθεί από την Πολιτεία σε συγκεκριμένα θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε από κοινού και να οργανώσει δίκτυο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, να αναλάβει (η Εκκλησία) υπεύθυνα όλο το προνοιακό έργο της Ελλάδας, εκτός από τα νοσοκομεία". "Τα ιδρύματα της Εκκλησίας", υπογράμμισε, "απέχουν πολύ από τα ιδρύματα τα ιδιωτικά ακόμη και τα κρατικά".

"Χρειάζεται", κατέληξε, "συνέπεια, αποφασιστικότητα και ηρωισμός. Η κρίση ταλαιπωρεί όλον τον κόσμο και εμείς υποφέρουμε και συλλογικά και ατομικά. Όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά τέτοια εγκαίνια όχι για να πάρουμε μπράβο, αλλά γιατί οι άνθρωποι που θα διακονηθούν εδώ εμείς τους βλέπουμε ως εικόνες Θεού και όχι ως αντικείμενα".

Η μονάδα θα λειτουργήσει από την ΜΚΟ "Αποστολή" σε συνεργασία με την Ι. Μονή Πεντέλης με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικών πόρων του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κορυφή σελίδας


«Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Άγιον Όρος 1992 – 2011»

Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, όπου πραγματοποιεί την πέμπτη κατά σειρά προσκυνηματική Του επίσκεψη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου την Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την Έκθεση «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Άγιον Όρος 1992-2011», που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της η Αγιορειτική Εστία, μετέχουσα στις εκδηλώσεις που οργανώνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών Πατριαρχίας του προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο επίσημος εορτασμός ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές, παρουσία των 20 Ηγουμένων και των Αντιπροσώπων, Αρχιερέων, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και πλήθος πιστών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία Του θα φτάσει στο Αεροδρόμιο Μακεδονία την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 11:00 όπου ετοιμάζεται επίσημη υποδοχή.

Στις 12:30 θα εγκαινιάσει στην Αγιορειτική Εστία (Κτίριο Νεδέλκου, Εγνατία 109) Έκθεση 8 φωτογράφων από τις 4 προσκυνηματικές επισκέψεις Του στο Άγιον Όρος και τις 3 στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας. Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν στον αύλιο χώρο του κτιρίου Νεδέλκου, θα υπάρξει προσφώνηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και θα προσφέρει ως συμβολικό δώρο στον Πατριάρχη μία οδοιπορική ράβδο, εκπροσώπου της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας και την Έκθεση φωτογραφίας.

Μετά την επίσκεψη Του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία Του θα αναχωρήσουν για την Ουρανούπολη και από εκεί για το Άγιον Όρος και τις Καρυές, όπου η Ιερά Κοινότητα ετοιμάζει επίσημη υποδοχή, προκειμένου να αρχίσει το πρόγραμμα της τριήμερης προσκυνηματικής επίσκεψης Του στο Άγιον Όρος.

Στην Έκθεση Φωτογραφίας παρουσιάζονται 80 και πλέον έργα των φωτογράφων Νίκου Μαγγίνα, Κώστα Αργύρη, Νώντα Στυλιανίδη, Γιώργου Τσαντούκα, Κώστα Τζιβανίδη, Θεοδόσιου Σιμονωπετρίτη, Αρσένιου Τοπσίδη και των αδελφών Αναγνωστόπουλου, από τις επισκέψεις του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος κατά τα έτη 1992, 1998, 2006 και 2008 και τις επισκέψεις Του στις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας το 1999 στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας, το 2004 στην Έκθεση «Μανουήλ Πανσέληνος. Εκ του Ιερού Ναού του Πρωτάτου» και το 2006 στην έναρξη του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Άγιον Όρος: Το μεγαλείο του Πρωτάτου. Η διαχρονική συμβολή των Καρυών».

Κορυφή σελίδας


Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος

Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κατέχει πρωτεύουσα θέση στη νεοελληνική πεζογραφία. Μια διεθνής, διήμερη συνάντηση για τον συγγραφέα αποτιμά και συνοψίζει με νέα συμπεράσματα μια άγνωστη πλευρά του: τη μεταφραστική του παρακαταθήκη. Το μεταφραστικό έργο του είναι ογκώδες και περιλαμβάνει μεταφράσεις άρθρων ποικίλου περιεχομένου, πεζών λογοτεχνημάτων και τριών σπουδαίων ιστορικών έργων, της Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του Τζορτζ Φίνλεϊ, της ομότιτλης ιστορίας του Τόμας Γκόρντον, και ενός ιστορικού έργου του Νικολάου Σπηλιάδη, γραμμένου στα γαλλικά.

Μάλιστα, την ίδια εποχή που ευκατάστατοι λόγιοι μεταφράζουν και προλογίζουν καθιερωμένα ποιητικά έργα, ο ίδιος βγάζει το ψωμί του, πάνω από είκοσι χρόνια, υπηρετώντας τον ημερήσιο Τύπο της Αθήνας, ακολουθώντας έτσι τη μοίρα του λογοτέχνη ενός ακόμη αδιαμόρφωτου πεδίου: τη δημοσιογραφία και τη μετάφραση ως μόνο τρόπο βιοπορισμού. «Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος», λοιπόν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι φιλόλογοι, πανεπιστημιακοί καθηγητές και λογοτέχνες. Μέλη της Τιμητικής Επιτροπής είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο Θανάσης Βαλτινός, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Γεώργιος Παπαδιαμάντης, απόγονος του αδελφού τού Παπαδιαμάντη, ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, φιλόλογος και κριτικός, εκδότης των απάντων του Παπαδιαμάντη. Την Επιστημονική Επιτροπή συγκροτούν οι Νάσος Βαγενάς, Φώτης Δημητρακόπουλος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αρης Μπερλής, Ιωάννα Ναούμ, Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου και Γεωργία Φαρίνου - Μαλαματάρη.

Κορυφή σελίδας


Θεατρικός Παπαδιαμάντης για εφήβους

Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των εθνών» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα ΟΠΕRΑ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, επιχειρώντας ένα σκηνοθετικό ανέβασμα με όρους σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Η παράσταση μπορεί να συσχετιστεί με τη σχολική ύλη, προσφέροντας ερεθίσματα για εναλλακτικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη. Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109).

Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, 11:00-13:30 (κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ ανά μαθητή).

Με βασικό άξονα την παραπάνω παράσταση, θα διεξαχθεί θεατρικό εργαστήριο δύο συναντήσεων για εφήβους, με στόχο τη μύηση των συμμετεχόντων στη γλώσσα και στις θεματικές του Παπαδιαμάντη μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Οι ηθοποιοί της ομάδας ΟΠΕRA θα ανοίξουν την «κουζίνα» της παράστασης και θα καθοδηγήσουν τους νέους στην εξερεύνηση του έργου. Θέματα όπως εξουσία, πίστη, θρησκεία, έρωτας, υπέρβαση θα συσχετιστούν με την καθημερινότητα των εφήβων. Απευθύνεται σε εφήβους 13-17 ετών.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109).

Τα Σάββατα, 22 & 29 Οκτωβρίου, 12:00-14:00 (κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ και για τις δύο συναντήσεις).

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη Μυρτώ Λάβδα).

Κορυφή σελίδας


Ανοιχτή πρόσκληση για τη χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου

Η ανδρική πολυφωνική χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου σας καλεί να γίνετε μέλη της και να ταξιδέψετε μαζί της για τη συναυλία στη Μαγιόρκα από τις 20 έως τις 23 Απριλίου 2011. Η Χορωδία αποτελεί από την ίδρυσή της ως σήμερα τη μουσική ταυτότητα της ενορίας στο Π. Φάληρο. Χρησιμοποιεί την πολυφωνική μουσική χωρίς οργανική συνοδεία (a capella) για τέσσερις (TTBB) και πολύ λιγότερο για τρεις (TTB) ανδρικές φωνές, την οποία συνέθεσαν Έλληνες και Ρώσοι μουσουργοί του 19ου και του 20ού αιώνα για την ορθόδοξη λατρεία όπως η Θεία Λειτουργία, οι ακολουθίες της Βάπτισης, του Γάμου, εις Κεκοιμημένους κ.ά. Καθώς η μουσική αυτή έχει δημιουργήσει μια παράδοση 200 περίπου ετών, η Χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου εγγράφεται στην ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική παράδοση των Αθηνών. Αποτελεί μία από τις τελευταίες του είδους της και στελεχώνεται από ερασιτέχνες μουσικούς που διατηρούν την τοπική μουσική παράδοση του Παλαιού Φαλήρου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Πολυφωνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής Σχολής.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Χορωδίας και βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο: www.stalexanderchoir.gr ή τηλεφωνήστε στο 6986660926

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ανδρέας - Βενέδικτος Βασιλείου

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ