!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 495, 29 Σεπτεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Άδικες οι επιθέσεις κατά της Εκκλησίας»

«Η ενορία και η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά θεανθρώπινη κοινωνία»

Τριάντα χρόνια αρχιεροσύνης

Σκηνές εξαθλίωσης μπροστά στη Ροτόντα
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
στη Μυριόβιβλο βιβλιοθήκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Άδικες οι επιθέσεις κατά της Εκκλησίας»

"Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη εποχή και πρέπει να εργαστούμε, να προνοήσουμε για να ενισχύσουμε το απόθεμα της αντοχής των ανθρώπων" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος στην εκδήλωση για την επαναλειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών και του Κοινωνικού Φαρμακείου της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρέθηκε χθες το απόγευμα στην πόλη του Βόλου, τέλεσε τον αγιασμό του πρωτοποριακού προγράμματος της μητρόπολης Δημητριάδος και του κοινωνικού φαρμακείου χαρακτηρίζοντάς τα ως μία "όαση".

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες απομακρύνονται από τον Χριστό. "Είναι εμφανή τα φαινόμενα της αντιχριστιανικής προσπάθειας που γίνεται και δεν είναι δυνατό να μην έχουν αυτά και επιπτώσεις στη ζωή, όπως το εγώ, το βόλεμα, η εγωπάθεια που μπορεί να φέρει και το αλληλοφάγωμα" είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε πως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και συνεχάρη τη μητρόπολη Δημητριάδος και τις άλλες μητροπόλεις που λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα. "Όλοι πρέπει να συναισθανθούμε τις δυσκολίες και να συνεργαστούμε" σημείωσε. "Πρέπει ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο και μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε χωρίς ανταγωνισμούς" είπε.

Και πρόσθεσε: "Όταν είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, όταν δεν αφήσουμε να εμφιλοχωρήσουν ανάμεσά μας προσωπικές αντιπαραθέσεις και αγωνιστούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους είτε πνευματικά, είτε υλικά είτε με τις συμβουλές μας, επιτελούμε εθνικό καθήκον".

"Είναι άδικες και στηρίζονται στο ψέμα" συμπλήρωσε "οι επιθέσεις που γίνονται στην Εκκλησία, όπως ότι απαλάσσεται από τη φορολόγηση. Όμως δεν είναι στη θέση μας και δεν ταιριάζει, αλλά και τα πράγματα σήμερα δεν επιτρέπουν αντεπιθέσεις. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα ηρεμία και συζήτηση".

Και κατέληξε: "Η Εκκλησία θα κάνει σήμερα ότι έκανε πάντοτε η μάνα όταν τα παιδιά της υποφέρουν. Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία θα διαθέσει το 4% της περιουσίας που της έχει απομείνει. Θα το διαθέσει για το λαό της, αλλά κάτω από όρους, όχι για να χαθεί. Θα το αξιοποιήσει και από την αξιοποίηση θα αναλάβει το κοινωνικό έργο και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τόπο μας".

Κορυφή σελίδας


«Η ενορία και η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά θεανθρώπινη κοινωνία»

Να σταθούν στον άνθρωπο που χάνει την ψυχική του αντοχή σε αυτή τη μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος, κάλεσε ο Μακαριώτατος όλους όσοι συμμετείχαν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι.Α.Α.

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ με τη συμμετοχή χιλιάδων κληρικών και των μελών των μοναστικών αδελφοτήτων, των εκκλησιαστικών συμβουλίων, των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων και των Ενοριακών Νεανικών Εστιών και τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος κάλεσε τους κληρικούς και τα μέλη των Ενοριών να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν τον λαό σε αυτή την μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται συντονισμός και προγραμματισμός για τη διακονία του νέου έτους. Ο τόπος περνά μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις και ο άνθρωπος χάνει την ψυχική του αντοχή» σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως η Ενορία σήμερα περνά κρίση και χρειάζεται να λειτουργεί πρώτα ως οικογένεια που θα αποκαθιστά τον χωρισμένο από τον Θεό άνθρωπο.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «πως η ενορία και η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά θεανθρώπινη κοινωνία».

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενορίες και οι ιερείς, στο νέο Πνευματικό Κέντρο που δημιουργεί η Ι. Αρχιεπισκοπή στην οδό Πειραιώς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. «Μοχλοί στην Ενορία», τόνισε, «είναι ο παπάς και οι συνεργάτες. Αυτοί σκέφτονται και αυτοί αποφασίζουν. Πρέπει να νιώθουμε, τόσο η κεντρική διοίκηση της Ι. Αρχιεπισκοπής, όσο και οι Ενορίες, πως είμαστε μια οικογένεια και δεν υπάρχουν προκαταλήψεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως το κράτος δεν μπορεί για τα επόμενα δύο χρόνια να μισθοδοτήσει νέους κληρικούς. «Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διαθέτει 600 κληρικούς» και κάλεσε όσους μπορούν να σκεφτούν αν θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Πρώτα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και στη συνέχεια να έχουμε απαιτήσεις από τους άλλους» σημείωσε.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα νέα ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνονται έργα που θα έχουν εξασφαλισμένη βιωσιμότητα. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει, σημείωσε, η περιουσία της Εκκλησίας που έχει απομείνει. «Είναι ένα 4% πια το ποσοστό που έχει απομείνει, το υπόλοιπο έχει ληστευθεί» υπογράμμισε. «Ακόμη και αυτό όμως μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Δεν παραχωρούμε την περιουσία μας, συνεργαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Της ομιλίας του Μακαριωτάτου προηγήθηκε εισήγηση του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α.Α., Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τις προσπάθειές τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και βίντεο με το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ι.Α.Α. και της ΜΚΟ «Αποστολή» αλλά και με τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ σχετικά με το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας ο Μακαριώτατος είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

"Δεν έχουμε καμία απαίτηση να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση. Φορολογούμαστε όπως όλοι οι Έλληνες ίσως και περισσότερο. Να καθίσουμε να συνεργαστούμε Εκκλησία και Πολιτεία να δούμε τις ανάγκες του λαού μας. Η Εκκλησία δεν έχει τίποτα δικό της, αλλά και η Πολιτεία να δεχτεί και τους όρους που θα βάλει η Εκκλησία".

Κορυφή σελίδας


Τριάντα χρόνια αρχιεροσύνης

Προς ευλογία και αγιασμό των ενοριτών την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 θα γίνει στο Ναό της Αγίας Μαρίνης υποδοχή της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργοεπηκόου που φυλάσσεται στο παρεκκλήσι της Θεοτόκου Ελεούσης του Καλλερίου Ορφανοτροφείου. Η εικόνα θα παραμείνει στο Ναό έως και το μεσημέρι της επομένης όπου θα επιστρέψει στο χώρο της.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του εικονίσματος στο ναό, θα τελεσθούν ακολουθίες και θα τιμηθεί ή 30η επέτειος από της εκλογής ως Επισκόπων (1.11.1981) του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχου μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του ποτέ εφημερίου του Ναού μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού.

Προς τούτο την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 7η απογευματινή, θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, θα αναπεμφθεί ευχαριστήριος δοξολογική προς τον Θεό προσευχή Τον τοιούτους δεδωκότα ημίν Αρχιερείς και θα ψαλεί η Ιερά Παράκλησή της Γοργοεπηκόου, υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως των συνδεθέντων ιστορικά μετά της ημετέρας ενορίας Θεοπροβλήτων Ιεραρχών. Το πρωί του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2011 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και στις 12 θα ψαλεί Ιερά Παράκλησις υπέρ υγείας πάντων των υπό ουσιών και του διαδικτύου εξαρτημένων νέων.

Κορυφή σελίδας


Σκηνές εξαθλίωσης μπροστά στη Ροτόντα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Μαρίας Θερμού από το Βήμα (26/09/2011).
Παράνομο εμπόριο από λαθρομετανάστες, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, ξυλοδαρμοί, απορρίμματα και σκηνές οι οποίες κανονικά δεν συμβαίνουν δημοσίως -όπως η ούρηση- στον περιβάλλοντα χώρο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόκειται απλώς για προσβολή του μνημείου αλλά ολόκληρης της πόλης αυτά που συμβαίνουν καθημερινά εδώ και μήνες στον περίβολο της Ροτόντας και συγκεκριμένα στο σημείο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μία νέα είσοδος για τα ΑΜΕΑ.

Ματαίως διαμαρτύρονται ωστόσο οι περίοικοι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος. Η Δημοτική Αστυνομία κωφεύει, παρ' ότι ο δήμος είχε διαμορφώσει την περιοχή πριν από μερικά χρόνια. Τώρα η υποβάθμισή της είναι τεράστια, όπως και να το δει κανείς, αφού και η δυσωδία είναι αφόρητη και ασφαλώς δεν περνά απαρατήρητη από τους επισκέπτες του μνημείου, πέρα από κατοίκους και περαστικούς.

Τη νύχτα εξάλλου οι... δραστηριοποιούμενοι στην περιοχή «αποθηκεύουν», δηλαδή πετούν, τις πλαστικές καρέκλες τους στο παρκάκι το οποίο χρησιμεύει και ως ουρητήριο, για να τις ξαναβρούν το πρωί. Ταυτόχρονα αυτοκίνητα παρκάρουν και αυτά επάνω στο πεζοδρόμιο για να συμπληρωθεί η εικόνα της αθλιότητας.

Προς παρηγοριά των Θεσσαλονικέων πάντως η εικόνα αυτή είναι συνηθισμένη στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα μπροστά από την τριλογία Τσίλλερ στην Πανεπιστημίου (Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία) και βέβαια στην οδό Τοσίτσα, μπροστά από τη δεύτερη είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τη μία και μοναδική του Επιγραφικού. Το πρόβλημα επομένως είναι γενικότερο και σοβαρότερο καθώς η ολιγωρία των αρχών αποβαίνει καταστροφική για τις πόλεις.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ