!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 492, 19 Σεπτεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περί της φορολογήσεως της Εκκλησίας

“Η Εκκλησία είναι η Τροφός του Γένους”

Συνεργασία για τα συσσίτια


Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ιωνίας


Μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύουν στο Ραδιόφωνο
της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5)
Μάθετε το πλήρες πρόγραμμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Περί της φορολογήσεως της Εκκλησίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος, ελπίζουσα ότι ο δημοσιογραφικός θόρυβος, ο οποίος προκλήθηκε σχετικώς προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας, οφείλεται σε έλλειψη λεπτομερούς ενημερώσεως όσων τον προκαλέσαν, επιθυμεί να ενημερώσει δημοσίως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους:

1. Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων, που εισπράττουν από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους,

2. Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%

3. Προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου,

4. Φόρο επί της ακινήτης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής η κοινωφελούς χρήσεως π.χ. Ι. Ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων),

5. Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους,

Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

1. Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ. τα παρακάτω φορολογικά έσοδα :

2. Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους,

3. Φ.Π.Α. με τους προβλεπομένους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά,

4. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,

Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.

Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να τονίσει αφ’ ενός ότι η απαλλαγή από τον φόρο ακινήτης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει από το έτος 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα, που έχουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδος και αφ’ ετέρου ότι, παρότι τα έσοδά Της προέρχονται μέχρι σήμερα από το υστέρημα πιστών και χρησιμοποιούνται για την συντήρηση των θρησκευτικών και κοινωφελών Της ιδρυμάτων, ουδέποτε ζήτησε κάποια άνιση φορολογική μεταχειρίση σε σχέση με τους υπολοίπους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Χώρας.

Κορυφή σελίδας


“Η Εκκλησία είναι η Τροφός του Γένους”

Στα όσα καταλογίζουν στην Εκκλησία τις τελευταίες ημέρες για το υποτιθέμενο αίτημα απαλλαγής από το έκτακτο τέλος στα ακίνητα αναφέρθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού ο Μακαριώτατος.

Δεν είναι αλήθεια, επισήμανε, πως η Εκκλησία δεν πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. "Τα ΜΜΕ εμφανίζουν την Εκκλησία ως σκληρόκαρδη μητέρα που φυλά τα χρήματα σε ένα πουγκί και δεν βοηθά τον κόσμο". "Αντίθετα", συμπλήρωσε, "η Εκκλησία πληρώνει πάρα πολλούς φόρους, εκτός από τους ναούς και τα κοινωφελή ιδρύματα. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια". Και κατέληξε: "Η Εκκλησία είναι η Τροφός του Γένους, έδωσε, δίνει και θα δίνει. Και μπορεί να τα διαθέσει όλα για τα παιδιά της υπό τον όρο να υπάρχει έλεγχος. Να καλύψουν ανάγκες και όχι μαύρες τρύπες".

Ερωτηθείς μάλιστα από δημοσιογράφους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Προς αποφυγή παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά.Από την καταβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται, όπως άλλωστε ισχύει και για όλες τις γνωστές θρησκείες και τα αναγνωρισμένα θρησκευτικά δόγματα στη χώρα μας, μόνον οι χώροι άσκησης δημόσιας λατρείας και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές η Εκκλησία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, προς την εξυπηρέτηση του οποίου στοχεύει άλλωστε και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της, για να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει σε ευπαθείς και όχι μόνον πλέον ομάδες του πληθυσμού η πρωτοφανής κρίση”.

Κορυφή σελίδας


Συνεργασία για τα συσσίτια

Συνάντηση εκπροσώπων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων Ηλιουπόλεως με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, έγινε το βράδυ της Παρασκευής 16/9/2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλεως.

Μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστου Γιαννάκη, στην συνάντηση αυτή μετείχαν εκτός του αντιδημάρχου, η δημοτική σύμβουλος κα Αικατερίνη Μαρκουλάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Δήμου με την τοπική Εκκλησία και οι πατέρες Ανδρέας Λάμπρου από το Ναό της Κοιμήσεως, Γεώργιος Σούλος από τον Άγιο Κωνσταντίνο, Ιωάννης Κυρλάκης από τον Άγιο Νικόλαο, Αθανάσιος Σπηλιόπουλος από την Αγία Παρασκευή, Στέφανος Καλύβας από τους Αγίους Αναργύρους, Ιωάννης Ανδρικόπουλος από τους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα και εκ μέρους του Φιλοπτώχου της Αγίας Μαρίνας η αντιπρόεδρος του κα Αγγελική Βλαχάκη, συνοδευθείσα από τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Δημητρίου.

Η συνάντηση διήρκησε πλέον της ώρας και σ΄αυτήν αφού τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος και η Δημοτική Σύμβουλος προτείνοντας αρωγή από το Δήμο για τα συσσίτια των Ενοριών, έλαβαν τον λόγο οι πατέρες και αναφέρθηκαν στα κατά ενορία δεδομένα. Ακολούθησε διάλογος, αφού προηγουμένως από τον Αντιδήμαρχο αναφέρθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες αλλά και δομές που πρόκειται να δημιουργηθούν στον Δήμο με σκοπό την κοινωνική βοήθεια, ανάμεσα στα οποία το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, και άλλα. Αναφορά έγινε και στη Αιμοδοσία με την παράκληση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για ενημέρωση των ενοριτών για την αιμοληψία που κάμει ο Δήμος. Από τους κληρικούς τονίσθηκε ή ανάγκη για διακριτική προσέγγιση κάθε περιπτώσεως αλλά και η γνωστοποίηση στους δημότες της δυνατότητας που δίνεται από τις ενορίες κανείς στην πόλη να μην μένει νηστικός.

Η πρόθεση του Δήμου είναι να ενισχύσει τα συσσίτια που γίνονται στις πέντε ενορίες, αλλά και την διανομή τροφίμων που γίνεται στους Αγίους Αναργύρους και τον Άγιο Νικόλαο.

Η κοινή συνεδρία των εκπροσώπων του Ενοριακών Φιλοπτώχων των επτά ενοριών της Ηλιουπόλεως και των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής έληξε με την υπόσχεση επαναλήψεως της, αλλά και διαρκούς συνεργασίας για το καλό των κατοίκων της πόλεως.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ