Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 49, 17 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΚΑΚΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο ΧΙΛΙΑΣΜΟΣ;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΚΑΚΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

«Μακράν του Θεού ο άνθρωπος γίνεται άγριο θηρίο και η κοινωνία μας άγρια ζούγκλα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλία Παγκρατίου (15/1/2006) και συνέχισε: «Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε μια κατάσταση που αφαιρεί την ειρήνη; Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την κακότητα των ανθρώπων; Η Εκκλησία προβάλει αξιόλογα κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα εις απάντηση όλων όσοι έχουν εύκολη την ιεροκατηγορία και τα λόγια εναντίον Της.»

Στη συνέχεια, εγκαινιάζοντας το πνευματικό κέντρο της Ενορίας, αντιπαρέβαλε το πολυσύνθετο κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας απέναντι στις συκοφαντίες και στις καταφορές που άκριτα εξαπολύονται εναντίον της.
Δες εκτενέστερα

Κορυφή σελίδας«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τιμήν του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή στο Μέγαρο Μουσικής (15/1/2006).

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο άνθρωπος με την Τέχνη προσπάθησε να δει τα πράγματα πέρα από τη διάσπαση, τη συνήθεια και τη δυσαρμονία. Προσπάθησε να δει την κτίση όπως την βλέπει ο Θεός. Εντός της να καθρεπτίζεται ο Παράδεισος και όχι η αμορφία της κόλασης. Η Εκκλησία μας αιώνες προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι, ζώντας Χριστιανικά, μπορούν να δουν πίσω από τα αισθητά, το κεκρυμμένο αρχέγονο κάλλος. Η Εκκλησία δημιουργεί πολιτισμό».
Δες πλήρες κείμενο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία εκπροσώπησε την Κυβέρνηση ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, μεγάλες επιτυχίες του Έλληνα συνθέτη τραγούδησαν η κόρη του Μαρία, ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας και η τετράφωνη ευρωπαϊκή χορωδία του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως.

Κορυφή σελίδαςΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο ΧΙΛΙΑΣΜΟΣ;

Ανακριβής και ψευδής είναι ο ισχυρισμός της εταιρείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στο περιοδικό «Σκοπιά» (15/12/2005), σύμφωνα με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τούς θεωρεί αναγνωρισμένη Θρησκεία.

Η Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφαση που έλαβε στις 6/11/2001, επικυρώνει απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι Μάρτυρες του Ιεχωβά όχι μόνο ως θρησκεία δεν αναγνωρίζονται στη Γαλλία, αλλά θεωρούνται «αίρεση επικίνδυνη». Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν τους παραχωρείται άδεια λειτουργίας ευκτήριου οίκου, φορολογούνται 108% επί των εισοδημάτων τους και δεν έχουν καμία φορολογική απαλλαγή. Τέλος, στην Γαλλία κατασχέθηκαν τα έντυπά τους, ενώ αμφισβητείται το δικαίωμα σ’ αυτούς της γονικής εξουσίας τέκνου και η διδασκαλία στα σχολεία.

Κορυφή σελίδαςΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο (5/1/20065) ο Πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Δ.Ι.Σ. να παραχωρηθεί Εκκλησιαστική έκταση στο Σχιστό για τη δημιουργία Μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν επιθυμεί να εκφράσει την ειλικρινή εκτίμησή της για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία προσέφερε ένα χώρο για τη δημιουργία νεκροταφείου για Μουσουλμάνους… Προφανώς, η υποστήριξη και η βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την κατασκευή αυτού του νεκροταφείου θα δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την κίνηση αυτή…»

Κορυφή σελίδαςΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ένα πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα υλοποιεί η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για την δημιουργία του ξενώνα «Μέριμνα» που «έρχεται να συνδράμει στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά πολλές οικογένειες που δεν έχουν οικονομική ευμάρεια και κάποιο μέλος τους τυχαίνει να νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο. Στον ξενώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, μπορούν πλέον να φιλοξενούνται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Ο ξενώνας είναι πλήρως εξοπλισμένος και έτοιμος να υποδεχθεί όσους έχουν ανάγκη. Υλοποιείται σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και όλες της ενορίες της Ελλάδας» («Πολίτης», 12 – 18/1/2006)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν απευθύνονται στα τηλ. 210 8695038 – 40.

Κορυφή σελίδαςΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την έκθεση της Συνοδικής Επιτροπής Αγωγής της Νεότητος, σχετικά με την ημερίδα για την Κατήχηση, που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ι.Μ. Πεντέλης (24/11/2005), εξέτασε η Ιερά Σύνοδος (11/1/2006).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Γραμματεύς της Επιτροπής Αρχιμ. Παύλος Ιωάννου, στην εισήγησή του, επεχείρησε να καταγράψει τα δεδομένα της σημερινής κατηχητικής πραγματικότητας, επισημαίνοντας ότι, πέραν των επί μέρους θεμάτων τα οποία αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, την επιχειρούμενη δυσφήμηση του κατηχητικού έργου και τις δυσκολίες του σύγχρονου τρόπου ζωής, η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι, όπου υπάρχει ιεραποστολικός ζήλος, με θεολογικό θεμέλιο, εκεί υπάρχει και ζωντανή νεανική παρουσία στην ενορία.
Θεώρησε ότι η λεγόμενη «κρίση των Κατηχητικών σχολείων» μπορεί να λειτουργήσει ως δημιουργική ζύμωση, αν προβληματιστούμε για την ποιότητα της Κατηχητικής διακονίας, αναζητήσουμε σημεία επαφής με τους ανησυχούντες γονείς, επιχειρήσουμε την οργάνωση του νεανικού ποιμαντικού έργου επί ορθών θεολογικών βάσεων, μελετήσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε ενορίας, επιλέξουμε πρόσωπα με ορθό ιεραποστολικό ζήλο, αξιοποιήσουμε το λαϊκό στοιχείο και επιχειρήσουμε την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο ποιμαντικό έργο.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η αυτονόμηση του Κατηχητικού έργου από τη ζωή της ενορίας και λανθασμένη κατήχηση προσφέρει, αλλά και διατηρεί το κατηχητικό έργο στα πλαίσια ενός, εν πολλοίς, κακού «σχολικού» μαθήματος, το οποίο στερεί τον κατηχούμενο από την εμπειρία της Εκκλησίας – Ενορίας ως πνευματικής οικογένειας.

Κορυφή σελίδαςΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Την έκθεση, επίσης, του Μητρ. Μεσογαίας κ. Νικολάου, Προέδρου της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τη συμμετοχή του στο 20ό Διεθνές Συνέδριο για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, που διοργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ποιμαντική μέριμνα Υγείας και πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό (17 – 19/11/2005), εξέτασε η Ιερά Σύνοδος (11/1/2006).

Καταλήγοντας στην έκθεσή του ο Σεβ. κ. Νικόλαος σημειώνει ότι «η συμμετοχή μας σε τέτοια συνέδρια θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη διότι μάς πλουτίζει με γνώσεις, διευρύνει τη γενικότερη αντίληψη και σκέψη μας, ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και δημιουργεί επαφές και γνωριμίες με αξιόλογα πρόσωπα, κρίνει και στην ουσία αξιολογεί το δικό μας έργο, καταδεικνύει τη μοναδικότητα και τον πλούτο της Ορθοδόξου παραδόσεως και θεολογίας και, τέλος, συχνά παρέχει την ευκαιρία να καταθέτουμε το λόγο μας ως μαρτυρία.»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ