!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 489, 1 Σεπτεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή»

Βυζαντινό Μουσείο στο Άργος

Η εκκλησιαστική ζωγραφική του Παγώνη





11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου


Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα στον

www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή»

Σήμερα στις 19:00, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργανώνουν καταληκτήρια εκδήλωση για την έκθεση «Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή», παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κ. Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια του ΒΧΜ κ. Ευγενία Χαλκιά.Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Ευγενία Χαλκιά, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με θέμα «Από το μνημείο στο Μουσείο, με αφορμή ένα βίαιο συμβάν», η Ρόζα Προσκυνητοπούλου, Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠ.ΠΟ.Τ, με θέμα «Ζητήματα αρχαιοκαπηλίας και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» και η Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα «Τα μνημεία στο περιβάλλον τους: Σκέψεις γύρω από τις απαιτήσεις της διαχείρισής τους», ενώ στην έκθεση θα ξεναγήσουν οι επιμελήτριές της Ανδρομάχη Κατσελάκη και Ειρήνη Θεοχαροπούλου.

Στην έκθεση, που άνοιξε για το κοινό στις 17 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου 2011, παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπαστεί από το μνημείο στη δεκαετία του ‘70. Οι τέσσερις από αυτές εντοπίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν μερικά χρόνια και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.T. γύρισαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010. Οι άλλες τρεις, που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

Να σημειωθεί πως πολύτιμο εργαλείο για την ταύτιση αυτών των χαμένων τοιχογραφιών υπήρξε το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας, ο οποίος πρώτος δημοσίευσε και αποτύπωσε φωτογραφικά το 1971 μεγάλο μέρος του τοιχογραφικού διακόσμου του μνημείου.

Κορυφή σελίδας


Βυζαντινό Μουσείο στο Άργος

Σε περίπου ενάμιση χρόνο, το νέο Μουσείο θα αρχίσει να λειτουργεί στο Άργος, στους Στρατώνες του Καποδίστρια, ένα ιστορικό κτίσμα, που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, τη δεκαετία του 1690 για να λειτουργήσει ως νοσοκομείο.

Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο ανήκουν στους μεσαιωνικούς χρόνους και θα προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες, που διεξήχθησαν στην πόλη του Άργους. Κομβική θέση στην έκθεση θα έχουν τα χαρακτηριστικά δείγματα ψηφιδωτών του παλαιοχριστιανικού Άργους και τα μοναδικά ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας.

Το νέο Μουσείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους υπόλοιπους χώρους του πολιτιστικού δικτύου της πόλης του Άργους -το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη νεοκλασική Δημοτική Αγορά- αποτελώντας ένα δυναμικό δίκτυο, που εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου Πολιτισμού και της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στόχος του νέου Μουσείου είναι η παρουσίαση της άγνωστης έως σήμερα στο ευρύ κοινό, μεσαιωνικής Αργολίδας, σε συνδυασμό με την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της πόλης, μέσω περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων.

Η μουσειολογική μελέτη που εκπονήθηκε από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπήρξε προϊόν σύμπραξης και συγχρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του δήμου Άργους, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Άργους και εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα-μηχανικό Αλκμήνη Πάκα, με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη.

Οι εργασίες για την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων του έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, το δε έργο αναμένεται να περατωθεί με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης, που έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Μέσα από την αναπαράσταση ενός βυζαντινού ναού και περιδιαβιάζοντας ένα βυζαντινό σπίτι με την οικοσκευή του, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει μία βιωματική προσέγγιση του μεσαιωνικού βίου. Σύγχρονα αφηγηματικά μέσα θα συμβάλλουν στην αναπαράσταση των ασχολιών, των επαγγελμάτων, αλλά και των αισθητικών προτιμήσεων της κοινωνίας της μεσαιωνικής Αργολίδας. Η έκθεση θα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της συμβολής των Ενετών, Φράγκων, Οθωμανών, αλλά και των ομάδων που συγκρότησαν τον γηγενή πληθυσμό της περιοχής στην ποικιλομορφία του μεσαιωνικού πολιτισμού.

Στο ισόγειο του Μουσείου θα λειτουργεί Εκθετήριο - Πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με εκδόσεις του υπουργείου Πολιτισμού και αντίγραφα έργων, καθώς και εργαστήριο συντήρησης.

Ο όροφος, έκτασης περίπου 300 τ.μ., θα προορίζεται εξ ολοκλήρου για τη μόνιμη έκθεση.

Τμήμα της νότιας πτέρυγας έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από τον δήμο του Άργους, για τη διοργάνωση των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ στον αύλειο χώρο θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κορυφή σελίδας


Η εκκλησιαστική ζωγραφική του Παγώνη

Στη Ζαγορά θα συγκεντρωθούν αύριο, Παρασκευή, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Το Πήλιο κατά την εκατονταετία πριν την Ελληνική Επανάσταση – Ιστορία, Κοινωνία, Τέχνη». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του καθιερωμένου Φεστιβάλ Πηλίου, το οποίο διεξάγεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ζωής Σαμσαρέλου.

Σημαντικοί ομιλητές θα φωτίσουν πολύπλευρα το θέμα. Συγκεκριμένα, έχουν κληθεί οι Δημήτρης Δημητρόπουλος, ιστορικός στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών ΕΙΕ (οικιστικό δίκτυο), Βάσια Καρκαγιάννη - Καραμπελιά, ιστορικός τέχνης στη Σορβόννη (εκκλησιαστική ζωγραφική, η περίπτωση του Παγώνη Κωνσταντή), Γιάννης Κίζης, αρχιτέκτων καθηγητής ΕΜΠ (αρχιτεκτονική της κατοικίας), Κώστας Λάππας, ιστορικός (τα γράμματα στα χρόνια του Διαφωτισμού) και Μίλτος Πολυβίου, δρ αρχιτέκτων στο ΥΠΠΟΤ (εκκλησιαστική αρχιτεκτονική). Η ημερίδα θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη «Ο ζωγράφος Παγώνης».

Το Φεστιβάλ Πηλίου διεξάγεται εδώ και 12 χρόνια και οργανώνει σεμινάρια, συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις.

Περισσότερα στο www.pelionfestival.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ