Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 486, 14 Ιουλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτή επιστολή του Μακαριωτάτου στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας

«Αποστολή» φροντίδας για άτομα με αλτσχάιμερ και νοητική υστέρηση

Βυζάντιο και Άραβες στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης
Επιστολή Συμπαράστασης του Μακαριωτάτου στον Αρχιεπίσκοπο
Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου
για το ατύχημα στη Ναυτική Βάση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ανοιχτή επιστολή του Μακαριωτάτου στον επιχειρηματικό κόσμο
της χώρας


Αγαπητοί μου,

Σε εποχή κρίσεως, δοκιμασιών και εθνικών περιπετειών, οι δυσκολίες, οι ταλαιπωρίες και τα βάσανα των ανθρώπων μεγενθύνονται και φανερώνουν τις διαστάσεις του δράματος που διέρχεται ο τόπος.

Όμως στις δύσκολες περιστάσεις είναι που αναδεικνύονται με λαμπρότητα αρετές όπως η φιλοπατρία, η γενναιοδωρία, η αυταπάρνηση και η μεγαλοθυμία.

Τις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας κοσμούν εικόνες ηρώων, εθνομαρτύρων, μεγάλων πολιτικών και εκκλησιαστικών ανδρών αλλά και των μεγάλων ευεργετών που στήριξαν την Πατρίδα σε δύσκολες ώρες οικονομικά και δια της επιρροής τους σε έθνη και προσωπικότητες ανά την οικουμένη.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εκκλησία προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανασύσταση και την επιβίωση της πατρίδας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι σήμερα δεν το αναγνωρίζουν η τεχνηέντως διαστρεβλώνουν την Ιστορία.

Σήμερα είμαστε και πάλι πρόθυμοι για όλα, αρκεί η Πολιτεία να μας το επιτρέψει σύμφωνα με όσα ήδη συζητούμε και προτείνουμε προς υλοποίηση.

Με αυτά τα δεδομένα παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ και προς Εσάς.

Στις μέρες μας, καλούμαστε και πάλι, ο καθένας από τη θέση του και αναλόγως των δυνάμεών του, να αποδείξουμε έμπρακτα τη φιλοπατρία και την ευαισθησία στο κάλεσμα της ιστορικής ευθύνης.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, από τη θέση μου ως Αρχιεπισκόπου, με βαθειά ανησυχία για το μέλλον του λαού μας, να απευθυνθώ στην αγάπη σας, στην ευαισθησία σας και στο ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας.

Επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω και να σας παρακαλέσω να σταθείτε αρωγοί και προστάτες στην αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας και αιμορραγούσης οικονομίας της Πατρίδας μας.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα πως να κινηθείτε και τι πρέπει να πράξετε. Εμείς, απλώς, παρατηρούμε με πόση οδύνη και αγωνία ο λαός μας πληροφορείται ότι χρήματα και καταθέσεις μετακινούνται στο εξωτερικό, ενώ η ανάγκη είναι να βρίσκονται εδώ η ακόμα και να επαναπατρισθούν.

Επιχειρήσεις κλείνουν, μεταφέρονται σε άλλες χώρες και οι επενδύσεις και τα έργα σταματούν, κάνοντας την ανεργία να καλπάζει, τους νεότερους να ξενιτεύονται και την αβεβαιότητα να δηλητηριάζει την ελπίδα και το κουράγιο των Ελλήνων.

Πιστεύουμε ότι σε όλα αυτά τα τραγικά μπορείτε να έχετε καίρια διορθωτική παρέμβαση και ανατρεπτική συμβολή.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως σε ο,τι και όπου η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει θα είμεθα πρόθυμοι και παρόντες.

Εύχομαι και προσεύχομαι η παράκλησή μου να βρει ώτα ευήκοα και καρδιές ανοικτές και είμαι βέβαιος όχι μόνο ότι ο Θεός θα σας ανταμείψει αλλά και ότι κάποιοι από εσάς θα προσθέσουν τα ονόματά τους στους κρίκους της χρυσής αλυσίδας των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών.

Με αισθήματα ελπίδας και ευγνωμοσύνης,

διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» φροντίδας για άτομα με αλτσχάιμερ και νοητική υστέρηση

Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο ΥΠΕΘΑ ο Μακαριώτατος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών αποφασίστηκε η παραχώρηση έκτασης 25 στρεμμάτων στο στρατόπεδο “Λιόση”, όπου θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα του προνοιακού δικτύου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (κέντρο για άτομα με Aλτσχάιμερ, κέντρο για παιδιά με νοητική υστέρηση) μέσω της Μ.Κ.Ο. “Αποστολή”. Επιπλέον στη συνάντηση αποφασίστηκε η ενίσχυση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των συσσιτίων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

“Μετά την παραχώρηση της αποθήκης του στρατοπέδου Καποτά στην περιοχή του Μενιδίου που χρησιμοποιεί η Αρχιεπισκοπή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την παραχώρηση μίας μεγάλης έκτασης στο ανενεργό στρατόπεδο

”Λιόση” με σκοπό την υλοποίηση του κοινωνικού της έργου με την δημιουργία προνοιακών υποδομών για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και για τα παιδιά με νοητική υστέρηση. Το θεωρώ ανθρωπιστική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστούμε στενά. Δείχνετε Μακαριώτατε έναν δρόμο ανθρωπιάς που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι”.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος επισήμανε:

“Σε αυτή τη δύσκολη εποχή είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, όλες οι δυνάμεις παρά να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”. O Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ι.Α.Α. και υπογράμμισε πως η Εκκλησία δεν έχει εκτάσεις για να κάνει αυτά τα έργα παρά τα όσα λέγονται. “Βρήκαμε την ανταπόκριση στο αίτημά μας από εσάς κύριε Υπουργέ να μας παραχωρήσετε μία έκταση ώστε εκεί πολλά ιδρύματα να στεγάσουν τα προβλήματα και τον πόνο των ανθρώπων” είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: “Θα ήθελα να σας παρακαλέσω κύριε Yπουργέ να καλλιεργήσουμε το φρόνημα της συνεργασίας. Η Εκκλησία και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να πάψει να λέει αυτά είναι δικά μου αυτά είναι δικά σου, αλλά να έρθουμε σε αυτό που μας είπε ο Μακρυγιάννης: Είναι δικά μας όλα και δεν τα ξεχωρίζουμε”.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο υφυπουργός Άμυνας κ. Κ. Σπηλιόπουλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α. π. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Aποστολή” κ. Κ. Δήμτσας.

Κορυφή σελίδας


Βυζάντιο και Άραβες στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
της Θεσσαλονίκης


Τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου και Αράβων, από τον 7ο αιώνα μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, αναδεικνύει η έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν οι πολλές πτυχές, γνωστές ή λιγότερο γνωστές των δυο πολιτισμών μέσα από την επαφή τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ειρηνικές πολιτιστικές ανταλλαγές στους τομείς των γραμμάτων και της τέχνης.

Οι θεματικές ενότητες και υποενότητες, οι οποίες θα υποστηρίζονται με κείμενα, χάρτες και εκθέματα, περιλαμβάνουν 105 έργα, 101 αυθεντικά (νομίσματα, χειρόγραφα, κοσμήματα, αγγεία, σταθμία, εικόνες, μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες) και 4 αντίγραφα. Όλα τα επιλεγμένα προς παρουσίαση έργα προέρχονται από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία.

Αναλυτικά οι ενότητες και υποενότητες είναι οι ακόλουθες:

1. Ταυτότητα-Χώρος

Ισλάμ: η γέννηση μιας νέας θρησκείας

1.2 Γλωσσάριο

2. Δυο Κόσμοι σε Σύγκρουση

2.1 Οι Aραβες τολμούν να πολιορκήσουν την Κωνσταντινούπολη

2.2 Aραβες πειρατές-Σαρακηνοί κυριεύουν το 904 τη Θεσσαλονίκη

2.3 Οι Aραβες στην Κρήτη [824-961])

2.4 Το υγρόν πυρ

2.5 Οι μάχες με τους Aραβες και οι βυζαντινοί ακρίτες

2.6 Ο Διγενής Ακρίτας

2.7 Χρονολογικός πίνακας

3. Δυο Κόσμοι σε Ειρηνική Συνάντηση, Συναλλαγές και Αλληλεπιδράσεις

3.1 Δρόμοι εμπορίου (Υαλουργία–Κεραμεική. «Αραβοβυζαντινά» νομίσματα)

3.2 Γράμματα και επιστήμες (Μαθηματικά–Ιατρική. Ο βυζαντινός αστρολάβος και η αραβική αστρονομία. Ονειροκριτικό του Αχμέτ)

3.3 Τέχνη (Αρχιτεκτονική–Ζωγραφική. Κοινές θρησκευτικές ιστορίες. Κουφική γραφή. Γλυπτική. Μουσική)

3.4 Μέγας Αλέξανδρος και Ισκαντάρ

4. Επίλογος

4.1 Από την ακμή στην παρακμή.

Η έκθεση συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 3ης Μπιενάλε 2011 της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των «Πέντε Μουσείων», ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη. Σταυροδρόμι Πολιτισμών», το οποίο έχει ως θέμα, το 2011, τη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά, με εισαγωγικά κείμενα από έγκριτους μελετητές και λήμματα. Θα πλαισιώνεται επίσης από διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, αφηγήσεις αραβικών παραμυθιών, παιγνίδια ρόλων, συναυλίες βυζαντινής και αραβικής μουσικής, προβολές ταινιών.

Πληροφορίες

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έκθεσης από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2012

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ