Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 485, 11 Ιουλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κύπρου Χρυσόστομος για την τραγωδία στη ναυτική βάση

Θεμελιώθηκε ναός προς τιμήν του Γρηγορίου του Ε’ στη γενέτειρά του

Κινητή μονάδα υγείας στις ενορίες της Αθήνας

Διάλεξη για το διατηρητέο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου

Η συνέντευξη του Μακαριωτάτου στη ΝΕΤ


Πατήστε εδώ για να δείτε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Κύπρου Χρυσόστομος για την τραγωδία στη ναυτική βάση

Δήλωση για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε το βαθύτατο συγκλονισμό μας για την τραγωδία, που έπληξε σήμερα την πατρίδα μας. Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους. Αυτήν την ώρα οι πολλοί λόγοι περιττεύουν. Τονίζουμε μόνο την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και για παροχή κάθε δυνατής στήριξης προς τους αδελφούς μας εκείνους, που ιδιαίτερα κατά τις κρίσιμες τούτες ώρες της φοβερής δοκιμασίας τους από τον αδόκητο χαμό των αγαπημένων τους προσώπων, την έχουν ανάγκη. Οι σκέψεις και οι καρδιές όλων στρέφονται και αγκαλιάζουν με όλη τη θέρμη της αγάπης και της συμπαράστασής μας τις οικογένειες και τους συγγενείς των αδικοχαμένων αδελφών μας. Υπογραμμίζουμε ότι, σ’ αυτές τις τραγικές ώρες που διερχόμαστε, η Μητέρα Εκκλησία, και εμείς ο ίδιος προσωπικά, στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα τους και συμμετέχουμε ολόψυχα στον αβάστακτο πόνο τους από το χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Πατρικά τους διαβεβαιώνουμε ότι ο θρήνος και ο καημός τους είναι και δικός μας θρήνος και καημός.

Όλη μας την αγάπη και τη συμπαράσταση, εκφράζουμε, επίσης, και προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των τραυματισθέντων. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αείμνηστων αδελφών μας, που τόσο άδικα και αδόκητα χάθηκαν, αλλά και να ενισχύει και να παρηγορεί στο βαρύτατο πένθος και στην οδύνη τους τις οικογένειές τους. Ευχόμαστε, ακόμη, όπως ο Θεός δίνει δύναμη και κουράγιο στους τραυματίες μας για τη σύντομη αποθεραπεία τους.


+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Κορυφή σελίδας


Θεμελιώθηκε ναός προς τιμήν του Γρηγορίου του Ε’ στη γενέτειρά του

Μια αρκαδική φωνή, γεμάτη παλμό έκανε τον Λούσιο να αντηχεί κατά την θεμελίωση του Ναού του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄ στην γενέτειρα του Δημητσάνα. Ήταν ο αρκάς Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, προσκεκλημένος του επιχωρίου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, που έκανε τους πάντες να ριγήσουν από συγκίνηση αναφερόμενος στα παιδικά χρόνια του Γεωργίου Αγγελόπουλου του μετέπειτα Πατριάρχου Γρηγορίου.

"Θέλω να γίνω Βασιλιάς, έλεγε στον πάππου του παπα-Άγγελο να ελευθερώσω την Ελλάδα. Τελικά έγινε Πατριάρχης ο Εθνάρχης των Ελλήνων και με τον απαγχονισμό του ξεπήγασε η ελευθερία της Ελλάδος".

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε η τοποθέτηση του θεμελίου λίθου από τον Μητροπολίτη Πατρών, επικουρούμενο από τον παρεπιδημούντα στην Δημητσάνα, Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο και τον κυριάρχη Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπολέως Ιερεμία.

Ο Μητροπολίτης Ιερεμίας ευχαριστώντας του επισκόπους για την παρουσία τους και τους τοπικούς φορείς για την προσφορά του χώρου, είπε πως είναι μεγάλη τιμή για όλους να αναγερθεί στη Δημητσάνα Ιερός Ναός ισάξιος του μεγάλου συμπατριώτη μας, από το ταμείο της αγάπης του πιστού λάού. Μάλιστα, συνέχισε, θεμελιωμένος από τα χέρια του αρκά Μητροπολίτη Πατρών, τα χέρια που έχουν αγγίξει και πλύνει τα λείψανα του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το γήπεδο που θα αναγερθεί ο Ναός βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην είσοδο της Δημητσάνας σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον τέως Δήμο Δημητσάνης επί Δημαρχίας Αναστασίου Βλάχου.

Στην θεμελίωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος του νέου Δήμου Γόρτυνος κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος.

Ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός στον εορτάζοντα καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής όπου τιμήθηκαν οι αδελφές Δήμητρα και Βασιλική Αγγελοπούλου για την προσφορά τους στην νεανική δράση της Μητροπόλεως. Ακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνος και των τιμίων λειψάνων της Αγίας Κυριακής στα γραφικά δρομάκια της πόλης του μπαρουτιού. Σήμερα έγινε η Αρχιερατική Θεία λειτουργία υπό των Μητροπολιτών Πατρών και Γόρτυνος.

Κορυφή σελίδας


Κινητή μονάδα υγείας στις ενορίες της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το Σάββατο 9 Ιουλίου η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τους εθελοντές ιατρούς της Αρχιεπισκοπής, στην ενορία των Αγ. Αναργύρων του ομώνυμου Δήμου. Τους εθελοντές υποδέχθηκε εκ μέρους της ενορίας ο π. Χαράλαμπος, ο οποίος και παρέμεινε μαζί τους μέχρι το πέρας της επίσκεψης.

Οι εθελοντές ιατροί εξέτασαν ασθενείς και μερικούς εξ αυτών παρότρυναν όπως επισκεφτούν μονάδες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (Νοσοκομεία), για λεπτομερέστερο έλεγχο.

Το επόμενο Σάββατο, 15 Ιουλίου, οι εθελοντές ιατροί με την κινητή Μονάδα θα βρίσκονται στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, ολοκληρώνοντας το εναρκτήριο αυτό πρόγραμμα, της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τις Κινητές Μονάδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τους Εθελοντές Ιατρούς.

Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα ανακοινωθεί από την ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


Διάλεξη για το διατηρητέο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου

Διάλεξη με τίτλο ««Ιστορικός συμβιβασμός Αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού και Μουσειακού Νεοβυζαντινισμού στο διατηρητέο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου επί των οδών Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας στην Αθήνα» θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου την Δευτέρα 11 Ιουλίου.

Η διάλεξη περιλαμβάνει την ιστορία του κτηρίου, τη φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση της σημερινής του κατάστασης και της παθολογίας του, των προτάσεων στερέωσης και αποκατάστασης ως και των προβλημάτων που εκκρεμούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η παρουσίαση βασίζεται στην πρόσφατα εγκεκριμένη Μελέτη Αποκατάστασης του διατηρητέου Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου και θα πραγματοποιηθεί από τον Διευθυντή Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαο Χαρκιολάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικόύ Ε.Μ.Π. Μ.Α. Architectural Conservation Πανεπιστημίου York της Μ. Βρετανίας., από κοινού με τις κ.κ. Ιφιγένεια Δημητρίου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ε.Μ.Π., MSc Museology UPC, και Φωτεινή Χαλβατζή, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ε.Μ.Π., MSc «Προστασία Μνημείων» Ε.Μ.Π.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Βασ. Σοφίας 22

Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 19.00

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ