Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 484, 7 Ιουλίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μακαριώτατο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

Η εικονογράφηση ενός ναού στο Βυζαντινό Μουσείο

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στην Ανατολική Θράκη




Η μορφή του Αποστόλου Παύλου
σε τοιχογραφία στη Νάπολη


Βρέθηκε σε κατακόμβη της πόλης και χρονολογείται στον 6ο αιώνα
Περισσότερα στον www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μακαριώτατο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

Με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. συναντήθηκε χθες το πρωί, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Ευ.Βενιζέλος: Η Εκκλησία συμβάλλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Η κρίση αυτή δεν είναι μόνον οικονομική, είναι και κοινωνική, είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή, άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Χάρη στην πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, του κ. Ιερωνύμου, είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ίδιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ανταλλάξουμε απόψεις, απόψεις πρακτικές. Είχα την ευκαιρία να δώσω απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και νομίζω ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναντίληψης και συστράτευσης.

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πάρα πολύ ευτυχής, γιατί και μετά από τη συνάντηση αυτή, μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά πράγματα, που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και διεθνώς, ότι υπάρχει στη χώρα μας μία πανστρατιά, μία πραγματική εθνική συστράτευση.

Ευχαριστώ Μακαριώτατε, πάρα πολύ για την στάση σας, τον λόγο σας, την μετριοπάθεια σας και τη βοήθεια σας.

Μακαριώτατος: Με κάλυψε πλήρως ο κ. Αντιπρόεδρος και Υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος. Η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και η συνεργασία πολύ εποικοδομητική. Όλοι οι Αρχιερείς έλαβαν το λόγο, δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά και αυτά που αποβλέπουν στην πρόοδο.

Θα μπορούσα να πω, ανακεφαλαιώνοντας, ότι η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι στον λαό, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και θα συνεχίσει την ίδια πορεία, κάτω όμως από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως το θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη..

Δημοσιογράφος: Στείλατε πριν λίγες ημέρες μία επιστολή στον κ. υπουργό με συγκεκριμένα αιτήματα. Συζητήσατε και για αυτά σήμερα;

Μακαριώτατος: Δε συζητήσαμε, διότι έως ότου να φθάσει το γράμμα μου αυτό στον κ. Υπουργό, ήδη είχε συντελεστεί η ενέργεια, ήδη είχε τακτοποιηθεί το θέμα.

Κορυφή σελίδας


Η εικονογράφηση ενός ναού στο Βυζαντινό Μουσείο

Παρατείνεται μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: η επιστροφή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπαστεί από το μνημείο στη δεκαετία του ’70. Οι τέσσερις από αυτές εντοπίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν μερικά χρόνια και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ γύρισαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010. Οι άλλες τρεις, που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, όπου τα σπαράγματα είχαν σταλεί για φύλαξη. Όλες αυτές λοιπόν, οι αποσπασμένες από το μνημείο τοιχογραφίες, συντηρημένες και αποκατεστημένες, εκτίθενται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση αναφέρεται επιπλέον στην ταύτιση των τεσσάρων κλεμμένων τοιχογραφιών που εντοπίστηκαν στην Ελβετία, η οποία επετεύχθη χάρη στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Mεσαιωνικά Mνημεία Eυβοίας, ο οποίος πρώτος είχε φωτογραφήσει και δημοσιεύσει τον ναό της Παλαιοπαναγιάς το 1971, προτού αυτός μπει στο στόχαστρο των αρχαιοκαπήλων.

Η έκθεση παρέχει ακόμα εκτενείς πληροφορίες για την προστασία και συντήρηση των τοιχογραφιών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών και στην ανασύνθεση της ιστορικής μνήμης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν oι Ανδρομάχη Κατσελάκη, Ρένα Θεοχαροπούλου, Γιώργος Κορκόβελος, αρχιτεκτονικός και μουσειογραφικός σχεδιασμός της Λένας Κατσανίκα-Στεφάνου.

Πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Παράταση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου

Κορυφή σελίδας


Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στην Ανατολική Θράκη

Την παρέβρια περιοχή της Ανατολικής Θράκης επισκέφθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ηγούμενος εξηκονταμελούς ομίλου εκδρομέων. Ειδικότερα ο Σεβασμιώτατος και οι εκδρομείς επισκέφθηκαν κατά σειρά τις πόλεις Χάφσα, Ουζούν-Κιοπρού (ελλην. Μακρά Γέφυρα) και Αίνο στα παράλια του Αιγαίου, περνώντας ενδιάμεσα από πολλά χωριά που βρίσκονται στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου.

Με εγκαρδιότητα υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν τον Σεβασμιώτατο και τους εκδρομείς οι Δήμαρχοι Χάφσας, Μακράς Γέφυρας και Αίνου και τους ξενάγησαν στα αξιοθέατα των πόλεών τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Μακρά Γέφυρα, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και που σύντομα πρόκειται να ανακαινισθή, και στην επιβλητική αλλά ερειπωμένη σήμερα βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας στο Κάστρο της Αίνου.

Με την ευκαιρία της περιηγήσεως, οι εκδρομείς με πολλή συγκίνηση ήλθαν στους τόπους των προγόνων τους, από τους οποίους αυτοί έφυγαν ξεριζωμένοι και πρόσφυγες για να εγκατασταθούν στη συνέχεια στη Δυτική Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας προς τον Δήμαρχο της Μακράς Γέφυρας (που σε ευθεία γραμμή απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο) είπε ότι η εκδρομή αυτή έχει χαρακτήρα προσκυνηματικό στον τόπο που πότισε τι αίμα και ο τίμιος ιδρώτας των προγόνων μας αλλά συγχρόνως φέρει μήνυμα συμφιλίωσης και ελπίδας μιας και ο ποταμός Έβρος είναι εκείνος που δίνει ζωή και στις δυο όχθες του και τρέφει τους δύο λαούς μας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ