Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 481, 27 Ιουνίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εκκλησία της Ελλάδος γιορτάζει τη μνήμη του ιδρυτού της Αποστόλου Παύλου

"Να δούμε τις ευθύνες μας και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος"

"Οι αγώνες Special Olympics δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, αλλά πολιτιστικό με θεολογικές προεκτάσεις"

Χορηγός σίτισης των αθλητών και εθελοντών των Special Olympics η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

"Ορέστεια 2011"

Ε' Κορίνθου Παύλεια 2011


Δείτε το πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Εκκλησία της Ελλάδος γιορτάζει τη μνήμη του ιδρυτού της Αποστόλου Παύλου

Με λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την ιερή μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011, και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επίσης την ίδια ημέρα και ώρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρρών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου. Εις τον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Το πρωί της εορτής Τετάρτη 29 Ιουνίου ε.ε. θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρρών, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Ιεραρχών. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

Κορυφή σελίδας


"Να δούμε τις ευθύνες μας και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος"

Να μην επιτρέψουμε πια συμπεριφορές αδιαφορίας, να αντιληφθούμε το χρέος μας απέναντι στους νέους ανθρώπους και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (23/6/2011) ο Μακαριώτατος.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου έχει ως εξής:

"Στους καιρούς της πολυποίκιλης κρίσης, που μαστίζει την εποχή μας και την πατρίδα μας, ίσως μοιάζει εξωπραγματικό να θυμόμαστε τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, τη στιγμή που όλοι ασχολούμεθα με άλλα πολλά, με αριθμούς και λογιστικές, με το χρέος και το μνημόνιο.

Κι όμως! Η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να είναι ημέρα περισυλλογής, αλλά και ημέρα χρέους. Του αληθινού μας χρέους απέναντι στη νέα γενιά! Για το τι ακόμη μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για την καταπολέμηση του βασάνου αυτού -και γενικότερα των εξαρτήσεων- που κατατρώγει τα σωθικά της νεολαίας μας.

Σήμερα που όλοι αναρωτιόμαστε: «ποιά Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;», επιβάλλεται να στρέψουμε τους προβολείς του ενδιαφέροντός μας σε όλα εκείνα, που κρατούν ανύστακτη τη διάθεσή μας για αληθινή προσφορά στις νεώτερες γενιές. Να συνειδητοποιήσουμε και πάλι πως η πραγματική κρίση είναι το έλλειμμα ήθους, παιδείας, πολιτισμού και πνευματικών αισθητηρίων, που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας, να μη διστάσουμε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, να θωρακίσουμε τα παιδιά μας με τις αρχές και τις αξίες, που άρδευσαν χαρισματικά τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Έχει πολύ σωστά διαπιστωθεί, πως η οικονομική και κάθε άλλη κρίση σπρώχνει τους νέους κυρίως ανθρώπους ακόμη περισσότερο σε αδιέξοδους δρόμους, σε διαρκές εσωτερικό κενό και απόγνωση, στη μάστιγα της κάθε εξάρτησης, στον ψεύτικο παράδεισο, που δεν λυτρώνει, αλλά καταδυναστεύει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Η τωρινή κρίση και η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών μας δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία να στοχεύσουμε στον πυρήνα του προβλήματος, να μην επιτρέψουμε συμπεριφορές αδιαφορίας, να αναζητήσουμε και πάλι τη χαμένη οικογενειακή θαλπωρή, να μιλήσουμε στα παιδιά και τους νέους –πρώτα με το παράδειγμά μας κι έπειτα με το λόγο μας- για την αληθινή ευτυχία της ζωής, για το υπερούσιο νόημα του βίου, για την αξία του αγώνα, της διαρκούς προσπάθειας χωρίς απογοητεύσεις και δεσμεύσεις, για την ελευθερία, την αγάπη, την κατανόηση, τη δικαιοσύνη. Πως όλα αυτά μπορούν να υπάρξουν στην κοινωνία μας, πως τίποτε δεν χάθηκε οριστικά, φτάνει να συνοδοιπορήσουμε με τον Αρχηγό της ζωής, τον Ιησού, όχι στο δρόμο των ψεύτικων παραδείσων, αλλά στην προοπτική της βιώσεως του αληθινού.

Θέλω ακόμη να εκφράσω την πατρική αγάπη και τη συμπαράστασή μου προς τους νέους και τις νέες που βρίσκονται ακόμη στο λαβύρινθο των εξαρτήσεων και να τους καλέσω να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μην απελπισθούν, να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού και να απευθυνθούν στους αρμοδίους φορείς, που δραστηριοποιούνται παντοιοτρόπως για την επίλυση του προβλήματός των. Ιδιαιτέρως προσεύχομαι για εκείνους, καθώς επίσης και για το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τους, για τους ανθρώπους που αληθινά τους αγαπούν και ανηφορίζουν κι εκείνοι το δικό τους σκληρό Γολγοθά.

Με σεβασμό και τιμή δίνω το χέρι μου και συγχαίρω τα εξειδικευμένα στελέχη των φορέων, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την επιστροφή αυτών των πληγωμένων παιδιών μας στην πραγματική ζωή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Γνωρίζω τις φιλότιμες προσπάθειές τους σε καιρούς δύσκολους, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, ακόμα και το φάσμα ενός ιδιόμορφου ρατσισμού απέναντι στα εξαρτημένα πρόσωπα που κυριεύει δυστυχώς τις ψυχές πολλών συνανθρώπων μας.

Ο Κύριός μας, ο Θεός της αγάπης και της συμπόνοιας, να μας βοηθήσει για να δούμε ο καθένας τις ευθύνες μας, να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος, φανερώνοντας έμπρακτα την αγάπη μας προς το συνάνθρωπο, πράγμα το οποίο είναι και η απόδειξη της αγάπης μας προς τον ίδιο τον Θεό".

Κορυφή σελίδας


"Οι αγώνες Special Olympics δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, αλλά πολιτιστικό με θεολογικές προεκτάσεις"

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος για τους αγώνες των Special Olympics τονίζει πως δίνεται η αφορμή σε όλους μας να ξανασκεφθούμε το περιεχόμενο της έννοιας «άνθρωπος» καθώς και την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων.

"Η πατρίδα μας δεν φιλοξενεί απλά ένα αθλητικό γεγονός, αλλά ταυτόχρονα ένα πολιτιστικό με θεολογικές προεκτάσεις. Υποδεχόμαστε ένα καθρέπτη ο οποίος εικονίζει την ποιότητα της πίστης μας, του πολιτισμού μας, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα, την αμοιβαιότητα, το αίσθημα του «ανήκειν»".

Και σημειώνει: "Οι αθλητές και οι συνοδοί τους έχουν την ανάγκη της υποστήριξής μας, του χειροκροτήματός μας στα στάδια στα οποία αγωνίζονται". "Είναι, ίσως, οι μοναδικοί αγώνες που έχουν μόνο νικητές, στους οποίους βλέπουμε την πίστη, το θάρρος, την ελπίδα, τη συμμετοχή να αγωνίζονται στον αθλητικό χώρο ενάντια στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση. Οι αγώνες αυτοί δεν έχουν φαινόμενα φανατισμού και βίας" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος υπογραμμίζει πως η ωφέλεια της συμμετοχής μας θα είναι ένα παραπάνω κίνητρο να αγωνιστούμε ακόμα περισσότερο στην προσωπική μας ζωή. οι καρδιές μας να ανοιχθούν περισσότερο στον άλλο άνθρωπο. Να αντιληφθούμε ότι η προσωπική στάση ζωής είναι η φανέρωση της ουσιαστικής πίστης στο Χριστό και γι΄ αυτό δείγμα πολιτισμού και αναίρεση της οποιασδήποτε κρίσης.

Κορυφή σελίδας


Χορηγός σίτισης των αθλητών και εθελοντών των Special Olympics η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αναλάβει τη σίτιση των αθλητών και των εθελοντών των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics που ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Ιουνίου στην Αθήνα.

Έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι Special Olympics στους οποίους συμμετέχουν 7.000 Αθλητές με διανοητική ή σωματική αναπηρία από 180 χώρες του πλανήτη.

Οι αγώνες θεσπίστηκαν ύστερα από την πολύχρονη προσπάθεια ευαισθητοποιημένων ανθρώπων να υποστηρίξουν πρόσωπα με διανοητικές δυσκολίες στο άνοιγμά τους στην κοινωνία με τη βοήθεια του αθλητισμού. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 180 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη των κοινοτήτων τους.

Κορυφή σελίδας


"Ορέστεια 2011"

Με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Ορέστεια 2011", η πόλη της Νέας Ορεστιάδας, γιόρτασε φέτος την 88η επέτειο από την ίδρυση της το 1923, όταν 900 οικόγενειες Αδιανουπολιτών και Καραγατσιανών εγκαταστάθηκαν στη νεώτερη αυτή πόλη της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες, Κυριακή 26 Ιουνίου ε.ε., με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Ακολούθησε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του μακαριστού Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδος κυρού Πολυκάρπου Βαρβάκη, ο οποίος το 1923 θεμελίωσε την πόλη μαζί με τους προύχοντες της εποχής εκείνης και ο οποίος διεποίμανε στη συνέχεια από το 1924 έως το 1931 ως εμπερίστατος την προσωρινή Μητρόπολη Νέας Ορεστιάδος.

Στα πλαίσια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε Διάκονο τον Ευλαβέστατο Τριαντάφυλλο Στράκο από το Ορμένιο.

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος επίκαιρα είπε ότι η Νέα Ορεστιάδα είναι Ακρόπολη του Ελληνισμού, ως ακραία πόλη της Ελλάδας, που φέρει την πλούσια κληρονομιά των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολικής Θράκης.

Στις εκδηλώσεις εκτός από το βουλευτή Έβρου Αλεξ. Δερμεντζόπουλο, τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Δημ. Μουζά, τον Μέραχρο της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Στρατηγό Αθ. Τσέλιο και τους λοιπούς επισήμους, παρέστη ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης της Μόρφουκ. Χαρ. Πίττας από την Κύπρο, ο οποίος προσέφερε στο Ναό εικόνα του προστάτη της τουρκοκρατούμενης από το 1974 πόλης της Μόρφου, αγίου Μάμαντος, χάριν ευλογίας και αγιασμού των πιστών.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ