Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 480, 23 Ιουνίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Αθήνα – Δελφούς

«Αποστολή» ενημέρωσης των πιστών στις ενορίες της Αθήνας

Στο νέο τεύχος της «Θεολογίας»

Δημήτριος Κωνστάντιος


Η τελευταία έκδοση του μουσειολογικού περιοδικού Ilissia, αφιερώνεται στο Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου. Διαβάστε στη Μυριόβιβλο:
Greece, Hearth of Art and Culture
after the Fall of Constantinople


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Αθήνα – Δελφούς

Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην τελετή έναρξης των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αύριο Παρασκευή, 24 Ιουνίου. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, καθώς και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Επίσης, θα επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας όπου θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί σε Ναό του Αμαρουσίου – κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναγνώσει την Συνοδική Πράξη Αγιοκατάταξης του Οσίου Εφραίμ - θα παραστεί στην παρουσίαση της Μεγάλης Ορθοδόξου Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας καθώς και στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Μουσείου Μπενάκη. Aκόμα, θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή των Ελλήνων για την «Υπογραφή της Διακηρύξεως για τα δικαιώματα των ατόμων με διανοητική αναπηρία» καθώς και σε περιβαλλοντική εκδήλωση του Κέντρου ΓΑΙΑ του Ιδρύματος Γουλανδρή ενώ θα τιμηθεί για τις διεθνείς περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες με το Βραβείο «Βύρωνα Αντύπα» αλλά και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αμαρουσίου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Ακαδημαϊκός και Διευθυντής του Γραφείου του Οικ.Πατριαρχείου στην Αθήνα, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Σύνόδου Αρχιμ.Ιωακείμ Μπίλλης, ο Μ.Ιεροκήρυκας π.Βησσαρίων Κομζιάς και λαϊκοί συνεργάτες του Πατριαρχείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

24 Ιουνίου 2011

12.15 Άφιξη στο Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» των Αθηνών.

13.30. Επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

18.00 Συμμετοχή στην τελετή παρουσιάσεως της Μεγάλης Ορθοδόξου Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

25 Ιουνίου 2011

19.30 Επίσκεψη στην έκθεση «Ρωμηοί Αρχιτέκτονες της Πόλης».

20.30-23.30 Τελετή ενάρξεως των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

26 Ιουνίου 2011

07.30: Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη στα προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου. Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

11.30-12.45: Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη στο χώρο μπροστά του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ανακήρυξη Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Αμαρουσίου στην αίθουσα τελετών του Δήμου. Ανάγνωση και επίδοση τιμητικής διάκρισης. Προσφώνηση Δημάρχου Αμαρουσίου - Αντιφώνηση Πατριάρχου.

13.00 Μετονομασία Πάρκου Αμαρουσίου σε Πάρκο «Ευνίκης Κέννεντυ».

13.45: Μετάβαση στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης».

27 Ιουνίου 2011

10.00 Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρωθυπουργό.

11.00 Ειδική εκδήλωση στην Βουλή των Ελλήνων - Υπογραφή της Διακηρύξεως για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική υστέρηση.

17.30: Επίσκεψη στον Σύλλογο Ιμβρίων.

19.30 Επίσκεψη στο Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου.

20.30: Εκδήλωση με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Δασών και την 10ετιαν του Κέντρου ΓΑΙΑ στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

28 Ιουνίου 2011

11.00 Τελετή εγκαινίων της εκθέσεως «Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Μουσείου Μπενάκη.

14.00 Επιστροφή στην Αθήνα.

19.00: Τελετή απονομής στον Οικουμενικό Πατριάρχη του Βραβείου «Βύρωνα Αντίπα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

22.30 Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη.

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» ενημέρωσης των πιστών στις ενορίες της Αθήνας

Η Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης μέσω ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τη βοήθεια του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου και τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης & Συνεργασίας που υπεγράφη στις 14 Απριλίου 2011 από τη Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υλοποιείται η δράση ενημέρωσης των πολιτών της πρωτεύουσας σε περισσότερους από 30 Ιερούς Ναούς. Το υλικό που θα διανεμηθεί από τη Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αφορά οδηγίες αυτοπροστασίας από καταστροφές όπως δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις, καταιγίδες, καύσωνα κ.λ.π.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από μια σύγχρονη έκδοση να ενημερωθούν για την προστασία από φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους. Στο υλικό που θα διανεμηθεί περιέχονται όλοι οι τύποι κινδύνων που πλήττουν τη χώρα μας.

Σκοπός της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η γνώση, η πρόληψη και η προετοιμασία έναντι των κινδύνων, η κατάστρωση σχεδίου έκτακτης ανάγκης και η αντίδραση κατά τη διάρκεια ενός φαινομένου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» θα κρατούν με από κοινού ενέργειες πάντα και παντού ενημερωμένο τον πολίτη και θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα με όλες τους τις δυνάμεις να διαφυλάξουν την ζωή του και την περιουσία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, για τη υλοποίηση και την έμπρακτη δράση της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χαρακτηριστικά δήλωσε την εμπιστοσύνη της Γενικής Γραμματείας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο που κάθε του κίνηση είναι πράξη αγάπης, αρωγής και συνεχούς υποστήριξης για τον συνάνθρωπό μας.

Κορυφή σελίδας


Στο νέο τεύχος της «Θεολογίας»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Θεολογία (τόμος 82, τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Μάρτιος 2011), το οποίο περιλαμβάνει άρθρα ποικίλης ύλης. Στο προλογικό σημείωμα με τίτλο «Η μυστηριακή υπόσταση της Εκκλησίας», ο Στ. Γιαγκάζογλου περιγράφει συνοπτικά την μυστηριακή ταυτότητα της εκκλησιαστικής κοινότητας και τον τρόπο που τα Μυστήρια εικονίζουν τη Βασιλεία.

Στο πρώτο κείμενο με τίτλο «Ένα Βοιωτικό Μοναστήρι-Μάρτυρας μιας Νεοελληνικής νοοτροπίας», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με αφορμή το μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Βοιωτία, αποπειράται μια υπαρξιακή προσέγγιση της σύγχρονης νεοελληνικής νοοτροπίας του ατομισμού και του βολέματος.

Ο Κατ. Βίγκλας στο κείμενο που ακολουθεί με τίτλο «Πρωτοχριστιανικός συμβολισμός στις Φθιώτιδες Θήβες Θεσσαλίας» επιχειρεί, διαμέσου μιας ιστορικό-φιλοσοφικής νοηματοδότησης της έννοιας του συμβόλου και αφού παρουσιάσει τις περί συμβόλου πατερικές θέσεις, να ερμηνεύσει τα κυριότερα πρωτοχριστιανικά σύμβολα της περιοχής.

Ο Στ. Παπαδόπουλος στο άρθρο του με τίτλο «Αναφορά στις απόψεις του ι. Χρυσοστόμου για τον ρεαλισμό της θ. Ευχαριστίας και την πρακτική της ι. Εξομολογήσεως», παρουσιάζει τον τρόπο που ο Ιωάννης Χρυσόστομος κατανοεί το μυστήριο της Ευχαριστίας σε σχέση με τον Μυστικό Δείπνο, τη σαφήνεια του ευχαριστιακού ρεαλισμού, το νόημα της Ευχαριστίας ως θυσίας κ.ά., ενώ επίσης εξετάζονται και όψεις του μυστηρίου της εξομολόγησης. Στο επόμενο κείμενο με τίτλο «Θεμελίωση και προοπτική της χριστιανικής ζωής» ο Γ. Μαντζαρίδης κάνει λόγο για την μυστηριακή θεμέλιωση και την θεοειδή προοπτική σύνολης της χριστιανικής ζωής μέσα στον κόσμο.

Ο Ι. Πρίμπας στο άρθρο που ακολουθεί με τίτλο «Η υπέρβαση του Πάθους της Επιθυμίας κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης» επιχειρεί να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που αναδύονται σε σχέση με την ενδεχόμενη υπέρβαση και καταστολή της επιθυμητικής δύναμης των ανθρώπων, όπως προκύπτουν από τη μελέτη του «Περί ψυχής και αναστάσεως» έργου του Γρηγορίου Νύσσης. Ο Κ. Κορώσης στο κείμενό του «Αναφορά στον ‘μεγαλόκοσμο άνθρωπο’ κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη από κοινωνιολογική σκοπιά» αποπειράται στο πλαίσιο της ευρύτερης κρίσης αξιών και των ραγδαίων εξελίξεων που ζούμε να αναδείξει τη συμβολή του Νικοδήμου του Αγιορείτη στη χάραξη ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών για τη διάσωση της κοινωνικο-πολιτισμικής και θεολογικής ταυτότητας.

Ο Μ. Γαλενιανός στο άρθρο του «Οι απαρχές της Συστηματικής Θεολογίας» αναζητά τις απαρχές της συστηματικής θεολογίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτιάσεις ότι η επιστημονική συστηματική έρευνα και έκθεση της διδασκαλίας αποτελεί ξένη και κακή επιρροή επί της ορθόδοξης θεολογίας. Στο κείμενο που ακολουθεί με τίτλο «’Εγώ γαρ τα στίγματα του Ιησού εν τω σώματι μου βαστάζω’ (Γαλ. 6,17). Θεολογία και πολιτική στην αρχαία Εκκλησία» ο Δημ. Παναγιωτόπουλος μέτα απο μια κριτική παρουσίαση της σχετικής έρευνας σχετικά με την ερμηνεία του παύλειου χωρίου, προτείνει τη θέση ότι ο Παύλος αναφέρεται στο γεγονός οτι ο ίδιος έχει επωμιστεί το σημαντικό έργο του κηρύγματος για τον απολυτρωτικό θάνατο του Χριστού, επιθυμώντας έτσι να απαντήσει με θεολογικό τρόπο στις πολιτικές επιδιώξεις των αντιπάλων του.

Ο Στ. Γριμάνης στο μελέτημά του με τίτλο «Συμβολή στην Αγιολογία της ύστερης αρχαιότητας. Το πρόβλημα των αγίων με το όνομα Ιούδας» παρουσιάζει και αξιολογεί τα στοιχεία που προκύπτουν από την αγιογραφική και αγιολογική παράδοση για τους αγίους της ύστερης αρχαιότητας που φέρουν το όνομα Ιούδας.

Ο μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης στο κείμενό του «Η Ακολουθία του Μεγάλου Σχήματος. Ερμηνεία και θεολογία των ευχών της μοναχικής καθιερώσεως» παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη και ερμηνεύει επιμέρους στοιχεία της δομής και τον θεολογικό πλούτο των διαφόρων ευχών της ακολουθίας του «Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος».

Ο Αν. Μάρας στο επόμενο άρθρο με τίτλο «Η επίθεση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Ιεροδιδασκαλείο Βέλλας μέσα από τα αρχεία του Υπουργείου Παιδείας» συμβάλλει στην διερεύνηση μιας σχετικά άγνωστης πτυχής της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας με επίκεντρο το συγκεκριμένο γεγονός στη σχολή Βελλάς, εκθέτωντας τι επακολούθησε σ’ αυτήν μετά την επίθεση, όπως επίσης και το σχετικό ρόλο του Υπουργείου και της Ι. Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στο κείμενο «Όψεις του βασιλικού θεσμού στον βιβλικό Ισραήλ» ο Νικ. Παύλου επιχειρεί να προσφέρει μια συμβολή στην έρευνα γύρω από τους λόγους εμφάνισης του βιβλικού βασιλικού θεσμού, τη σχέση του εκάστοτε βασιλιά με τον Θεό, το τελετουργικό της ενθρόνισης, όπως και την οργάνωση της εξουσίας, με επίκεντρο την ερμηνεία των σχετικών παλαιοδιαθηκικών κειμένων.

Ο Αντ. Μπιτσάκης στο άρθρο του «Συναισθηματική Νοημοσύνη και Χριστιανική αγωγή», αφού προσφέρει μια περιεκτική νοηματοδότηση του όρου ‘συναισθηματική νοημοσύνη’ επιχειρεί να δείξει κατά πόσο η χριστιανική αγωγή μέσα από το παραδειγμα ορισμένων παραβολών μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του συναισθηματικού τομέα των παιδιών του σχολείου.

Ο R. Kisic στο μελέτημά του «Das Gleichnis vom verlorenen Sohn (Lk. 15, 11-32). Historisch-kritischer Zugang» αποπειράται μια ιστορικο-κριτική ερμηνευτική προσέγγιση της παραβολής του Ασώτου. Στο επόμενο κείμενο με τίτλο «Die Melite-Stelle bei Prokopios und ihre Relevanz fur die Romfahrt des Paulus» ο Heinz Warnecke προσφέρει μια συμβολή επι τη βάσει των μαρτυριών του ιστορικού Προκόπιου στην περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το ταξίδι του απ. Παύλου στην Μελίτη.

Στο κείμενο που ακολουθεί με τίτλο «Die Okumenizitat des photianischen Konzils des Jahres 879/80 in Konstantinopel aus orthodoxer Sicht» ο I. Pheidas επιθυμεί να ερευνήσει από ορθόδοξη σκοπιά τον οικουμενικό χαρακτήρα των συνόδων που έλαβαν χώρα υπό τον Φώτιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο K. Vasilakis με το κείμενό του «The Canonical aspects of Marriage and Divorce» επιχειρεί, αφενός μια γενική εισαγωγή στη σημασία του Κανονικού Δικαίου για την Εκκλησία και, αφετέρου, στη δομή και τις ποικίλες όψεις του γάμου, ενώ στη συνέχεια γίνεται λόγος για το διαζύγιο από βιβλική, πατερική και κανονολογική σκοπιά.

Στη νέα στήλη του περιοδικύ Ιδιόμελα, ο Ευ. Θεοδώρου με το κείμενό του «Ο φιλοσοφικός στοχασμός του Νικόλαου Λούβαρι» αναδεικνύει από φαινομενολογική προοπτική τα ειδοποιά γνωρίσματα του περιεχομένου και της μορφής του φιλοσοφικού στοχασμού του Ν. Λούβαρι. Στη στήλη Παρεμβάσεις δημοσιεύονται πρώτο το κείμενο του Χρ. Σιάσου με τίτλο «Οιμωγές και αλάλητοι στεναγμοί ενός αγρυπνούντος Επισκόπου», όπου γίνεται αναφορά στην θεολογική συμβολή και ποιμαντική ευθύνη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου Βλάχου επι τη βάσει του τελευταίου βιβλίου του με θέμα την εμπειρική δογματική του π. Ιωάννου Ρωμανίδου. Στο δεύτερο κείμενο της στήλης με τίτλο «Jurgen Moltmann.

Ο εισηγητής της ‘Θεολογίας της Ελπίδας’ και ο θεολόγος της ‘Πολιτικής Θεολογίας’», ο Χρ. Οικονόμου παρουσιάζει το πρόσωπο και το έργο του μεγάλου Γερμανού θεολόγου ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου Ορθόδοξου Ερμηνευτικής Θεολογίας που λειτουργεί στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ.

Στο τρίτο και τελευταίο κείμενο της στήλης «Απάντηση στο άρθρο του Σ. Γουνελά με αφορμή το βιβλίο του Χ. Α. Σταμούλη ‘Έρως και Θάνατος’» η Α-Μ Παπαδάκη συνεχίζει το διάλογο που άνοιξε σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού από σχετικό κείμενο του Σ. Γουνελά για το πρόσφατο έργο του Καθ. Χ. Σταμούλη. Το τεύχος του περιοδικού συμπληρώνεται με τις πλούσιες μόνιμες στήλες. Τα Θεολογικά Χρονικά, όπου περιλαμβάνονται αναφορές σε επιστημονικά συνέδρια, θεολογικά γεγονότα, ανακοινωθέντα και πορίσματα συνοδικών συνδιασκέψεων, τα Περιοδικά Ανάλεκτα, όπου γίνεται σύντομη επισκόπηση των ελληνικών και ξένων θεολογικών περιοδικών, το Βιβλιοστάσιον, όπου δημοσιεύονται βιβλιοκριτικά δοκίμια και παρουσιάσεις θεολογικών μονογραφιών, βιβλίων και λοιπών εκδόσεων και, τέλος, το Αναλόγιον, όπου δημοσιεύεται ενημερωτικό δελτίο πρόσφατων θεολογικών εκδόσεων. Το επόμενο τεύχος της Θεολογίας με ειδικό αφιέρωμα στο Κήρυγμα στην Εκκλησία θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Ιούλιο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ