Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 48, 13 Ιανουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΘΕΜΕΛΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, απένειμε η Ιερά Σύνοδος (10/1/2006) στην Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Εγγύς Ανατολής, κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα Ακαδημαϊκός, που τιμά με την ακτινοβόλο παρουσία και το κορυφαίο επιστημονικό έργο της, την χώρα μας στο εξωτερικό, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον Υφυπουργό Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλό, εκπροσώπους του Ακαδημαϊκού κόσμου κ. άλ.


Κατά την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ταυτότητά μας και ποιά η σημασία της μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επικαλέστηκε την τιμώμενη και είπε πως «Η κ. Αρβελέρ διδάσκει την ενότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Στο έργο της καταδείχνει ότι, χωρίς τη βάπτισή του στο χριστιανισμό, το ελληνικό πνεύμα δε θα μπορούσε να είναι ο διαμορφωτής της Ευρώπης. Ο χριστιανισμός είναι η δύναμις που έκανε τους λαούς της Δυτικής Ευρώπης να μετάσχουν σε μια κοινότητα, να ζήσουν την κοινότητα και να την έχουν ως ιδανικό, ακόμη κι όταν διεσπάσθησαν. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι το πρώτο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος που δίδαξε τους Ευρωπαίους ότι όχι μόνον η πολιτιστική αλλά και η πολιτειακή τους ένωση είναι ιδεώδες.»
Δές πλήρες κείμενo

Στην αντιφώνησή της η κ. Αρβελέρ ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για την κορυφαία διάκριση, την οποία εκλαμβάνει, όπως επεσήμανε, ως ενθάρρυνση για τις προσπάθειές της σε ξενόγλωσσα περιβάλλοντα και τόνισε: «Ξόδεψα μια ζωή για να διδάξω Βυζάντιο και έκανα το καθήκον μου». Αναφερόμενη δε στην παγκοσμιοποίηση, η κ. Αρβελέρ σημείωσε ότι «ο Ελληνισμός ήταν και θα είναι το κύριο στίγμα της οικουμενικότητας»

Κορυφή σελίδαςΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΘΕΜΕΛΗ

Μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου αθλητισμού, που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού αθλητισμού στην ιστορία, τίμησε η Ιερά Σύνοδος (12/1/2006), απονέμοντας στον Προπονητή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ κ. Παναγιώτη Γιαννάκη τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Επί τω ακούσματι της Συνοδικής αποφάσεως ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος. Αποτελεί για μένα μια ξεχωριστή τιμή αυτή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Η πίστη είναι κινητήριος δύναμη στη ζωή μας και για μάς τους Έλληνες η σχέση με την Εκκλησία είναι στενή και θεμελιώδης.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Γιαννάκης, αφού ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο για την μεγάλη τιμή, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δε μπορώ να ξεχάσω ότι το πρώτο που διδάσκει η Εκκλησία είναι η πίστη και η αγάπη, στοιχεία που με βοήθησαν να πετύχω μεγάλα αθλητικά επιτεύγματα, αλλά και να κατανικήσω τον εγωισμό που δε μάς επιτρέπει να δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλο. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι μια καλή πάσα κάνει δύο ευτυχισμένους.»

Η ίδια τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον πρ. Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Νικόλαο Θέμελη. Αφού ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, ο τιμώμενος επεσήμανε: «Κάθε φορά που εκαλούμην να επιλύσω δύσκολα δικαστικά προβλήματα, έστρεφα το βλέμμα μου στο Θεό και στις πηγές της συνείδησής μου… Σε καιρούς εκπτώσεως των ηθικών αξιών, η Εκκλησία δέχεται ανίερες επιθέσεις, με επιχειρηματολογία που δε μπορεί, όμως, να πλήξει το κύρος Της και να ξεριζώσει την πίστη από την καρδιά του λαού. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές και στην πνευματική ξηρασία της εποχής η Εκκλησία ορθώνει το ανάστημά της, διακονεί το λαό και λειτουργεί ως φάρος σε όλους τους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες… Αν πέτυχα στα υψηλά μου καθήκοντα, πέτυχα χάρη στο Θεό και τη δύναμη της Εκκλησίας…»

Παίρνοντας το λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Με τη σημερινή εκδήλωση η Εκκλησία θέλει να στείλει ένα διπλό μήνυμα: 1ον ότι στη εποχή μας δε χάθηκαν οι προσωπικότητες που είναι άξιες τιμής και 2ον ότι η Εκκλησία ξέρει ν’ αναγνωρίζει και να τιμά εκείνους που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, σε μια παρακμιακή χρονική περίοδο, που δείχνει ότι όλα έχουν χαθεί και ευτελιστεί.»

Αναφερόμενος στον κ. Γιαννάκη τόνισε ότι «χάρη σε ανθρώπους σαν και αυτόν, «στον αθλητικό χώρο αναπτύσσονται ηθικές πρωτοβουλίες, η αρετή του ευ αγωνίζεσθαι, η περιστολή του εγωισμού, η αγάπη και η συνεργασία. Ο κ. Γιαννάκης είναι τύπος και υπογραμμός για τα νέα παιδιά που αναζητούν υγιή πρότυπα. Και είναι πολύ σημαντικό τα πρότυπα αυτά να διακρίνονται από ήθος, αρετή, υπευθυνότητα και αγάπη για την οικογένεια.»

Αναφερόμενος στον κ. Θέμελη ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ότι «ο τιμώμενος υπήρξε φορέας εξαιρέτου ήθους, το οποίο έχει καταντήσει στις μέρες μας ουσιώδες εν ανεπαρκεία. Είναι άνθρωπος που δε διστάζει να ομολογήσει ότι και την Εκκλησία αγαπά και την πατρίδα τιμά»

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Ενημερώθηκε η Ιερά Σύνοδος (10/1/2006) για τις πορισματικές εκθέσεις της Διεύθυνσης της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεώρησης για τους οικονομικούς ελέγχους σε άλλες πέντε Μητροπόλεις. Πρόκειται για τις Μητροπόλεις Γλυφάδας, Διδυμοτείχου, Θεσσαλονίκης, Μυθήμνης και Μεγάρων.

Το συμπέρασμα από τους ελέγχους είναι ότι η διαχείριση των Μητροπόλεων, για το διάστημα του ελέγχου, είναι ότι υπήρξε κανονική και σύννομη.

Κορυφή σελίδαςΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στη διάθεση της νήσου των Κυθήρων και των κατοίκων της, που επλήγησαν από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, έθεσε η Ιερά Σύνοδος την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/1/2006).

Σε τηλεγράφημά της, εξάλλου, προς τον Μητρ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ η Ιερά Σύνοδος αναφέρει: «Διά θλιβερόν συμβάν ισχυρού σεισμού πλήξαντος ιδιαιτέρως την επαρχίαν της Υμετέρας Σεβασμιώτητος, εκφράζομεν προς υμάς και πλήρωμα Ιεράς Μητροπόλεως υμών συμπάθειαν Ιεράς Συνόδου, ευχόμενοι όπως Κύριος ο Θεός παράσχη πάσαν παραμυθίαν και πάσαν ενίσχυσιν προς αποκατάστασιν των προκληθεισών ζημιών»

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Με το προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.) συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (11/1/2006), το οποίο συνόδευε ο 2ος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Σούρλας.

Κατά διάρκεια της συνάντησης, τονίσθηκε η ανάγκη συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ελλήνων Βουλευτών του εξωτερικού, διά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την προβολή, προώθηση και ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Κορυφή σελίδαςΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος (12/1/2006) το υποβληθέν από την Επιτροπή Βιοηθικής κείμενο σχετικά με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το κείμενο αποτελεί καρπό πολυετούς εργασίας και εκφράζει τις βασικές απόψεις της Εκκλησίας επ’ αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος.

Η Εκκλησία δεν απορρίπτει την υποβοήθηση στην αναπαραγωγή, καθόσον μάλιστα υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε ζευγάρια που επιθυμούν ν’ αποκτήσουν παιδιά. Το σημείο στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή της, με σαφήνεια, είναι αυτό της δημιουργίας πλεοναζόντων εμβρύων και της κατάχρησης των μεθόδων.

Κορυφή σελίδαςΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Αφιέρωμα στο αξέχαστο συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών την Κυριακή 15/1/2005, στις 20.30 στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής.

Στη συναυλία θα τραγουδήσει ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας, συνοδευόμενος από την τετράφωνη ευρωπαϊκή χορωδία του Ι. Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως. Θα τραγουδήσει, επίσης, η κόρη του Σταύρου Κουγιουμτζή Μαρία. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων «Ιανός» με κείμενα γνωστών διανοουμένων για τον αείμνηστο καλλιτέχνη, καθώς και με τα τραγούδια του.

Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στο Σύλλογο γονέων και φίλων Αυτιστικών παιδιών «Αναγέννηση» για τη δημιουργία του πρώτου εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα για αυτιστικά παιδιά.

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Έβερτ, Γιαννάκου, Λοβέρδος μιλούν για το θέμα


Βαρυσήμαντη παρέμβαση έκανε ο τ. Αρχηγός της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ στον Ρ/Σ “FLASH 96” (10/1/2006), ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να έχουμε μια επίσημη θρησκεία; Τί μάς ενοχλεί αυτό, δεν το καταλαβαίνω. Ούτε θρησκόληπτος είμαι, ούτε άθεος, όμως λέω το εξής: γνωρίζουμε, ναι ή όχι ότι η Ελληνική ιστορία, η νεότερη, από την επανάσταση του 1821, έχει στηριχθεί πάνω στην Εκκλησία; Ότι οι περισσότεροι κληρικοί ήταν μπροστάρηδες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Τούρκων το1821;»

Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM, (11/1/2006), η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου: «Δεν είναι θέμα Συνταγματικό, εν τέλει (ο χωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας). Μπορούν να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα και να εκσυγχρονιστούν, με το συνεχή διάλογο με την Εκκλησία, δηλ. το Σύνταγμα δεν πραγματοποιεί μια τέτοια δέσμευση. Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση δεν θέλει να εγκαταλείψει την Εκκλησία στην τύχη της ή να αφήσει τους ιερείς χωρίς να τους στηρίζει, όπως κάνει σήμερα οικονομικά, αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία είμαστε σε συνεχή διάλογο με την Εκκλησία και δεν χρειάζεται ούτε καν συνταγματική αναθεώρηση.»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για το ίδιο θέμα στον Ρ/Σ της Εκκλησίας (12/1/2006), δήλωσε πως «το θέμα του διαχωρισμού δεν τίθεται από την Αξιωματική αντιπολίτευση. Τίθεται θέμα νέων σχέσεων, νέας και ορθολογικής ρύθμισης τω σχέσεων.»

Κορυφή σελίδαςΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Αναδάσωση στην ιδιαίτερα επιβαρημένη, λόγω των συχνών και πολλών πυρκαγιών, περιοχή της Καλλιτεχνούλοπης πραγματοποιεί η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας & Πολιτικής Οικονομίας, από κοινού με την Περιφέρεια αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρωτοβουλία αυτή της Ιεράς Συνόδου, που γίνεται σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις δέκα Μητροπόλεις της Αττικής, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14/1/2006, στις 10 π.μ., παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος θα τελέσει και την ακολουθία του Αγιασμού.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ