Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 479, 20 Ιουνίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φθινόπωρο ανακηρύσσεται η Μήλος «Ιερό νησί»

Στο Δήμο Κοζάνης σημαντικά ντοκουμέντα για τον Ρήγα Βελεστινλή

Καλοκαιρινό αφιέρωμα στη θάλασσα από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5





Έργα της συλλογής Κατσίγρα στην Αθήνα


Διαβάστε στον artopos.gr





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το φθινόπωρο ανακηρύσσεται η Μήλος «Ιερό νησί»

Ένα σημαντικό μνημείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων, οι Κατακόμβες της Μήλου, συγκεντρώνει εσχάτως το ενδιαφέρον πιστών και μη, στο πανέμορφο νησί της Μήλου. Για το διήμερο Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Ιουνίου είχαν προγραμματιστεί στη Μήλο εκδηλώσεις παρουσία του αρχιεπισκόπου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Πολιτισμού, ώστε να ανακηρυχθεί και επισήμως ως «Ιερή Νήσος», όπως είχε αποφασισθεί ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο και είχε περάσει σε νομοσχέδιο το 2009 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Το πρόσφατο ατύχημα του αρχιεπισκόπου στο πόδι, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις μεταθέτουν τις εκδηλώσεις για το Φθινόπωρο.

Ωστόσο, πλήθος πιστών συρρέουν στη Μήλο καθώς εκτός από τις ιεροπραξίες στον ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, θα απευθυνθούν δεήσεις και μέσα στον χώρο, που καταλαμβάνουν οι κατακόμβες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, Δωρόθεος, «οι Κατακόμβες στο ιερό νησί της Μήλου αποτελούν ένα μοναδικό Ταφικό Μνημείο της Πρωτοχριστιανικής Ελλάδος. Σε μία εποχή, κατά την οποία η επιστροφή στις αγέραστες και εύχυμες ρίζες της συλλογικής μας ζωής και της παραδόσεώς μας προβάλλεται ως δραστικό αντίδοτο στη πολυεπίπεδη κρίση, που βιώνουμε, πρέπει όλοι να επισκεφθούμε τις Κατακόμβες της Μήλου, για να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο από τις μορφές των ανθρώπων, που έζησαν και αναπαύθηκαν αιώνια εκεί, τελεσιουργώντας το μυστήριο της ζωής μέσα στην Ευχαριστιακή Προσευχή της Εκκλησίας.

Ευχαριστούμε θερμά την προϊσταμένη της Β΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Αικατερίνη Δελαπόρτα για την άριστη συνεργασία μας και την ολόθυμη εκ μέρους της συμπαράσταση στη συντήρηση, αποκατάσταση και προβολή του Μνημείου αυτού, καθώς και τον δήμαρχο Μηλίων, Γεράσιμο Δαμουλάκη, ο οποίος στηρίζει πάντοτε τις προσπάθειές μας για την ανάδειξή του».

Οι εκδηλώσεις στη Μήλο φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο αυτό το σημαντικό πρωτοχριστιανικό μνημείο, που ήταν γνωστό από το 1840, καθώς είχε συληθεί από αρχαιοκάπηλους. Οι κατακόμβες, λαξευμένες μέσα σε ηφαιστειακό τοπίο, είχαν χρησιμεύσει ως τάφοι χιλιάδων νεκρών, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά σκαμμένοι στον διάδρομο του Μνημείου.

Στους τάφους έχουν ζωγραφιστεί χριστιανικά σύμβολα, ωστόσο, πολλά έχουν καταστραφεί με το πέρασμα των χρόνων.

Όπως πληροφορεί το φυλλάδιο, που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, υπό την εποπτεία του μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου, οι κατακόμβες είναι το υπόγειο κοιμητήριο των πρώτων χριστιανικών αιώνων στη Μήλο.

Ήταν γνωστές στους ντόπιους ως «Ελληνική Σπηλιά». Πριν τις επισκεφθεί ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Ρός (Ludwig Ross) το 1844, είχαν υποστεί εκτεταμένες συλήσεις. Το 1878 τις επισκέφθηκε ο Γάλλος αρχαιολόγος Μπαγιέ (Ch. Bayet) και το 1907 ο Γ. Λαμπάκης, ενώ συστηματικά τις ερεύνησε και τις μελέτησε ο καθηγητής Γ. Σωτηρίου το 1928.

Πρόκειται για σύμπλεγμα ευρύχωρων αιθουσών και διαδρόμων λαξευμένων στον μαλακό πορώδη ηφαιστειακό βράχο, που συνδέονται σήμερα με τεχνητούς διαδρόμους. Το σύμπλεγμα συμπληρώνει ένας οικογενειακός νεκρικός θάλαμος. Ο Γ. Σωτηρίου είχε θεωρήσει ότι πρόκειται για τρεις ανεξάρτητες αρχικά κατακόμβες, που αποτελούνται από αίθουσες και διαδρόμους.

Το συνολικό μήκος των στοών είναι περίπου 200 μέτρα, ενώ το πλάτος ποικίλει από 1-5 μέτρα και το ύψος από 1,6 μέχρι 2,5 μέτρα. Στα τοιχώματα έχουν λαξευθεί δύο τύποι τάφων, τα αρκοσόλια (τοξωτοί τάφοι) και οι loculi (οριζόντιοι επάλληλοι τάφοι), ενώ στο δάπεδο έχουν λαξευθεί οι λακκοειδείς.

Στη δεξιά πλευρά της αίθουσας εισόδου σώζεται το μόνο ακέραιο διώροφο αρκοσόλιο, καθώς και τα σπαράγματα της σημαντικής επιγραφής «των Πρεσβυτέρων» με κεφαλαία κόκκινα γράμματα σε ορθογώνιο γραπτό πλαίσιο. Στο μέσον της αίθουσας έχει λαξευθεί μεμονωμένος υπέργειος τάφος σε σχήμα σαρκοφάγου, γνωστός ως «τάφος του μάρτυρα». Ο τάφος αυτός πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως Αγία Τράπεζα.

Η ανασκαφική έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 2007 και 2009 από τη 2η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έφερε στο φως το νότιο τμήμα των αιθουσών της Κατακόμβης Α και Β σε μήκος περίπου 15 μ.

Οι περισσότεροι τάφοι, που ανασκάφηκαν, ήταν συλημένοι ή διαταραγμένοι. Καλύπτονταν με αδρά επεξεργασμένες ανισομεγέθεις πλάκες και επάλληλα στρώματα ασβεστοκονιαμάτων.

Οι επιδαπέδιοι τάφοι είναι είτε απλοί ορθογώνιας διατομής, είτε διπλοί με δεύτερο θάλαμο και στεγάζονται με τόξο. Σήμερα, ουδείς εκ των επιδαπέδιων τάφων είναι ορατός, διότι καλύφθηκαν για λόγους προστασίας. Ελάχιστοι τάφοι έδωσαν αξιόλογα κτερίσματα, όπως ένα σιδερένιο δαχτυλίδι, γυάλινα μυροδοχεία και γυάλινες χάντρες.

Σε όλη την ανασκαφή βρέθηκαν λυχνάρια, ίχνη καύσης, όστρακα από αγγεία καθημερινής χρήσης, δηλαδή μαγειρικά σκεύη, οινοχόες, πινάκια, κλπ. Επίσης βρέθηκαν οστά ζώων και ψαριών, που δηλώνουν την τέλεση νεκρόδειπνων και άλλων τελετουργιών στη μνήμη των νεκρών.

Στο ίδιο φυλλάδιο για τις κατακόμβες, σημειώνεται ότι τα κινητά ευρήματα και τα κτερίσματα, που βρέθηκαν έως σήμερα, τοποθετούν χρονολογικά τη χρήση του νεκροταφείου από τα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. έως τον 6ο αι. μ.Χ.

Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες των Χριστιανών σε αυτόν τον χώρο φαίνεται να εγκαταλείπονται μετά το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που κήρυττε την ανεξιθρησκία και ουσιαστικά «απελευθέρωσε» τους Χριστιανούς, οι οποίοι σε πολλά σημεία του ευρωπαϊκού κόσμου αναγκάζονταν, λόγω των διωγμών, να τελούν τις ιεροπραξίες τους κάτω από τη γη σε κατακόμβες, όπως αποδεικνύεται και από τα συμπλέγματα κατακομβών, που αποκαλύφθηκαν στην Ρώμη.

Κορυφή σελίδας


Στο Δήμο Κοζάνης σημαντικά ντοκουμέντα για τον Ρήγα Βελεστινλή

Κατάγεται από την Κοζάνη, κατοικεί μονίμως στη Βιέννη και εδώ και πάρα πολλά χρόνια πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες με αντικείμενο την ιστορία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Ο Θεοφάνης Πάμπας πριν λίγο καιρό, κατά τις έρευνές του στη Βιέννη, βρέθηκε μπροστά σε μια στοίβα εγγράφων, τα οποία είχαν εντοπιστεί το 1878 σε διάδρομο του ανακτόρου Χόφμπουργκ, δίπλα στους ιδιωτικούς χώρους του ιδρυτή της αυστριακής αυτοκρατορίας Φραγκίσκου του Β΄ (1972-1835).

Διαβάζοντας και ξεφυλλίζοντας τα χαρτιά που έβλεπε μπροστά του διαπίστωσε ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν και τα έγγραφα που περιείχαν όλες τις λεπτομέρειες από τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής στη Βιέννη, μαζί με τους επτά συντρόφους του, λίγο μετά τη σύλληψή του το 1797 στην Τεργέστη και λίγο νωρίτερα από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε το 1798, στο Βελιγράδι.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι συνεργάτες του Ρήγα στη Βιέννη ήταν πολλοί Έλληνες έμποροι ή σπουδαστές αλλά και οι αδελφοί Πούλιου, τυπογράφοι από τη Σιάτιστα, που τύπωσαν τον Θούριο και τη Χάρτα.

Το σύνολο του αρχείου που μελέτησε ο Θεοφάνης Πάμπας αποτελούνταν από 172 δέσμες, κουτιά, στοίβες και τόμους και κατά διαταγή του αυτοκράτορα έπρεπε να παραδοθούν στο κρατικό αρχείο και να διαφυλαχτούν εκεί ανέγγιχτα. Όταν το 1919 ανοίχτηκε το συγκεκριμένο αρχείο, βρέθηκαν πολυάριθμα έγγραφα που αφορούσαν τους λεγόμενους Ιακωβίτες (επαναστάτες).

«Ψάχνοντας να συγκεντρώσω στοιχεία για τους Έλληνες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, ιδιαίτερα εκείνους του κύκλου του Ρήγα Βελεστινλή, βρήκα σε ένα κιβώτιο των «απόρρητων εγγράφων» τα έγγραφα του μεγάλου Ούγγρου επαναστάτη Μαρτίνοβιτς και του Ρήγα Βελεστινλή» δήλωσε ο κ. Πάμπας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε αντίγραφα των στοιχείων αυτών στον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα.

Μια δεύτερη σειρά των ίδιων ανακριτικών εγγράφων για το Ρήγα Βελεστινλή και τους συντρόφους του από το αρχείο της αστυνομίας που φυλασσόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάηκε το 1927 κατά τη διάρκεια πολιτικών ταραχών. Αυτή η πυρκαγιά στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη καταστροφή αρχειακού υλικού που συνέβη ποτέ στη χώρα.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης αφού ευχαρίστησε τον Κοζανίτη ερευνητή για τα αντίγραφο των ανακριτικών εγγράφων που προσέφερε στο Δήμο, τόνισε την πολύτιμη συνεισφορά και το έργο του κ. Πάμπα στην έρευνα και την διάσωση των ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων που αφορούν στην Κοζάνη και την ιστορία της στην Μεσευρώπη, και τον συνεχάρη θερμά για το ερευνητικό του έργο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


Καλοκαιρινό αφιέρωμα στη θάλασσα από το
Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5


Ακολουθεί το σημερινό πρόγραμμα:

8.10 ME TON AH NΙΚΟΛΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ,που παρουσιάζουν η Στυλιανή Χριστοδούλου και ο Δημήτρης Ριζούλης, μας ταξιδεύει στην θαλασσινή Ελλάδα. Παρουσιάζονται μικρά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού πελάγους. Εξετάζονται η μυθολογία, η ιστορία, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους. Αναδεικνύονται οι Ναοί, τα Μοναστήρια και τα θαλασσινά εξωκκλήσια. Γίνεται αναφορά στους λογοτέχνες, ποιητές και ζωγράφους που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική θάλασσα.

11.01 ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ

Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, γίνεται αναφορά στην Θάλασσα ως δημιούργημα του Θεού, στην παρουσία της στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και γενικότερα στην ζωή της Εκκλησίας. Ειδικότερα, αναδεικνύεται η σχέση της με τον Χριστό και τους Αγίους Του.

12.01 ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ

Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Μπλάθρας, μας ξεναγεί στην Θάλασσα την μεγάλη και ευρύχωρο, δηλαδή στους Ωκεανούς από το Βόρειο έως το Νότιο Πόλο και από τον Ατλαντικό έως τον Ινδικό.

13:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Στην σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα» και στο πλαίσιο του αφιερώματος του 89,5 στην Θάλασσα, ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Τα λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

14.30 Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναδεικνύει τον ιαματικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της θάλασσας μέσα από αναφορές στις θαλάσσιες αθλοπαιδιές, στα Ολυμπιακά αθλήματα, στον θαλάσσιο τουρισμό και στη σημασία που έχει η θάλασσα για την υγεία του ανθρώπου.

15.00 ΚΑΙ ΑΡΧΕΤΩΣΑΝ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί ένα ταξίδι στον κόσμο της αλιείας και των αλιέων από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται οι άνθρωποι της θάλασσας, οι αλιείς και οι ναυτικοί, καθώς και οι χαρές και οι λύπες της δουλειάς τους.

17.00 MARE NOSTRUM: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ,που παρουσιάζουν ο Κώστας Παππάς και ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην Μεσόγειο θάλασσα ως την θάλασσα γύρω από την οποία και δια μέσου της οποίας γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί που σημάδεψαν την ιστορία του ανθρώπου.

20.05 ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, περιγράφονται τα διάφορα είδη πλοίων που διασχίζουν την θάλασσα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την απλή σχεδία, την τριήρη των Σαλαμινομάχων και τον βυζαντινό δρόμωνα με το υγρό πυρ μέχρι τα σύγχρονα επιβατηγά, εμπορικά, πολεμικά, κρουαζιερόπλοια και υπερωκεάνια.

21.30 ΩΣΤΕ ΦΑΙΝΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Μάκης Αδαμόπουλος, γίνεται αναφορά στους Φάρους που προστατεύουν τα πλοία από την ξηρά και τους υφάλους. Στην ιστορία τους, στην αρχιτεκτονική, στους θρύλους και στις παραδόσεις.

22.01 ΑΥΤΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΧΩΡΟΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναδεικνύει την σχέση της τέχνης με την θάλασσα. Επιχειρείται ένα ταξίδι στην θάλασσα της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ζωγραφικής, της αγιογραφίας, της μουσικής.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Η Μάρω Βαμβουνάκη, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 89,5 στην Θάλασσα, διαβάζει, από το βιβλίο: «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουαιη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ