Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 478, 16 Ιουνίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την πολιτική κατάσταση της χώρας

«Η Θάλασσα» στο Ραδιόφωνο του 89,5

Η εορτή του Μακαριωτάτου στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου

«Ο λαβύρινθος της Χάλκης»

Γιώργος Σαραντάρης


"Δεν είμαστε ποιητές"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την πολιτική κατάσταση της χώρας

Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον Ελληνικό Λαό.

Αυτή την ώρα της ευθύνης, η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον Ελληνικό Λαό για να τονίσει και υπογραμμίσει ότι :

Α. Στην κλίμακα των αξιών της ζωής, δεσπόζουσα θέση έχει η αγάπη προς την Πατρίδα. Γι’ αυτό η Ιερά Σύνοδος, εκφράζει την αποδοκιμασία της προς όσους έδρασαν εναντίον των συμφερόντων της Πατρίδος και της ευημερίας του Λαού της, της εθνικής αξιοπρέπειας και του φιλοτίμου των πολιτών.

H Εκκλησία δεν υπηρετεί κόμματα και παρατάξεις. Υπηρετεί με το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της τον Λαό, για τις ανάγκες του οποίου πάντοτε νοιαζόταν και τις οποίες και σήμερα, καθημερινά αγωνίζεται να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αυτή την αξία της αγάπης προς την Πατρίδα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν.

Β. Ο Λαός μας στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε με θαυμαστή ωριμότητα, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, σε δύσκολες φάσεις της ιστορίας του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη από αυτή την αλληλεγγύη για να στηριχθούν οι αδύναμοι, να ανακουφισθούν οι άνεργοι και να μην ολιγοψυχίσουν οι εμπερίστατοι και οι παντοειδώς πληττόμενοι από αυτή την πρωτοφανή κρίση, και ιδίως οι νέοι.

Γ. Οφείλουμε να ατενίζουμε προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Όλοι, όσοι έχουν ευθύνη και αρμοδιότητα, επιβάλλεται να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον, με τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και αξιοποιήσεως όλου του υλικού και πνευματικού πλούτου του τόπου.

Δ. Ας μην λησμονούμε ότι Κύριος της ζωής και της ιστορίας είναι και παραμένει ο Ζων και Αληθινός Θεός. Αυτός δεν εγκαταλείπει τον κόσμο και κυρίως αυτούς που ελπίζουν σε Αυτόν και του εμπιστεύονται τη ζωή τους.

Προς Αυτόν στρεφόμαστε, ζητώντας προστασία και βοήθεια.

Κορυφή σελίδας


«Η Θάλασσα» στο Ραδιόφωνο του 89,5

Σε μια εποχή που οι κλιματολογικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και μεταξύ των άλλων τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα πελάγη, η ευθύνη των Χριστιανών είναι μεγάλη, μια και η σχέση τους με τον Θεό περνάει μέσα από τον συνάνθρωπο και την κτίση.

Γι’ αυτό το λόγο, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει από την Δευτέρα 20/6/2011 έως και την Κυριακή 17/7/2011 ένα μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα στην Θάλασσα.

Γίνεται αναφορά στην Θάλασσα ως δημιούργημα του Θεού, στην παρουσία της στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και γενικότερα στην ζωή της Εκκλησίας. Επισημαίνεται η σχέση της με τον Χριστό και τους Αγίους Του και ιδιαίτερα με τον Άγιο Νικόλαο.

Παρουσιάζεται η σχέση της θάλασσας με την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπου ευρύτερα αλλά και ειδικότερα με τους Έλληνες που έχοντας άρρηκτη σχέση με το υγρό στοιχείο, κυριάρχησαν μέσα στους αιώνες.

Περιγράφονται τα διάφορα είδη πλοίων που την διασχίζουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την απλή σχεδία, την τριήρη των Σαλαμινομάχων και τον βυζαντινό δρόμωνα με το υγρό πυρ μέχρι τα σύγχρονα επιβατηγά, εμπορικά, πολεμικά, κρουαζιερόπλοια και υπερωκεάνια.

Γίνεται αναφορά στους Φάρους που τα προστατεύουν από την ξηρά και τους υφάλους. Στην ιστορία τους, στην αρχιτεκτονική, στους θρύλους και στις παραδόσεις.

Αναδεικνύεται ο ιαματικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας της Θάλασσας μέσα από αναφορές στη σημασία που έχει για την υγεία του ανθρώπου, στις θαλάσσιες αθλοπαιδιές, στα Ολυμπιακά αθλήματα και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Παρουσιάζονται οι άνθρωποι της, οι αλιείς και οι ναυτικοί, καθώς και οι χαρές και οι λύπες της δουλειάς τους. Επιχειρείται ένα ταξίδι στην θάλασσα της τέχνης, της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ζωγραφικής, της αγιογραφίας, της μουσικής.

Διαβάζονται κείμενα αλλά και παραμύθια για την Θάλασσα και ακούγονται τραγούδια εμπνευσμένα από την ζωή της, τις χαρές και τις λύπες της.

Καλεσμένοι στις εκπομπές του 89,5 είναι Επίσκοποι, ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές, που αναδεικνύουν το μεγαλείο και την σημασία της για τη ζωή του πλανήτη, αλλά και επισημαίνουν τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση και μόλυνση της.

Κορυφή σελίδας


Η εορτή του Μακαριωτάτου στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ε.ε., ημέρα μνήμης του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Μακαριώτατος, τελέστηκε Θ. Λειτουργία στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Απ. Παύλου, παρουσία ιεραρχών και του προσωπικού της Ι. Αρχιεπισκοπής. Δείτε φωτογραφικό υλικό.

Λόγω της γενικότερης κοινωνικής κατάστασης ο Μακαριώτατος δεν εόρτασε επίσημα φέτος, ούτε δέχθηκε ευχές από τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφικό υλικό

Κορυφή σελίδας


«Ο λαβύρινθος της Χάλκης»

Ο συγγραφέας -δημοσιογράφος Αρης Αμπατζής, μέσα από το βιβλίο του "Ο λαβύρινθος της Χάλκης. Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής" που κυκλοφόρησε πρόσφατα ως ατομική έκδοση, πραγματεύεται την πορεία της υπόθεσης της Θεολογικής Σχολής από το 1923 μέχρι τις μέρες μας. Δηλαδή, αναφέρεται στην προσπάθεια των τουρκικών Αρχών για απαλλοτρίωση της Σχολής στη δεκαετία του '30, στη διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας το 1951, στις εξελίξεις γύρω από το κλείσιμό της το 1971 και στην περιπέτεια που συνεχίζεται...

Ο Αμπατζής πέρα από την παρουσίαση των τουρκικών θέσεων και απόψεων για τη Θεολογική Σχολή καταθέτει τις προσωπικές απόψεις και θεωρήσεις του. Στο Παράρτημα του βιβλίου περιλαμβάνονται σπάνια κείμενα και έγγραφα σχετικά με τη Σχολή.

Μάθετε περισσότερα για την Ιερά θεολογική σχολή της Χάλκης

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ